NRK Meny
Normal

Her sliter Bjørgen med teknikken

Langrennsstjerna Marit Bjørgen fikk kjørt seg på fotballtrening sammen med Brede Hangeland og 150 håpefulle utøvere fra breddeidretten.

Bjørgen på fotballtrening.

En ærlig Marit Bjørgen gjorde det klart hun ikke er noen god fotballspiller, men fikk likevel ros for ferdighetene sine av de lokale Vind-spillerne.

– Er du god i fotball?

– Nei! Det er jeg ikke, ler Marit Bjørgen før hun løper ut på treningsanlegget til Vind Idrettslag.

Sammen med den tidligere landslagsstopperen Brede Hangeland kastet Bjørgen seg ut på fotballtrening sammen med 150 unge og håpefulle idrettsutøvere – alt for igjen å være en del av grasrota.

Toppidretten har blitt egoistisk

Gjennom to lange idrettskarrierer har Hangeland og Bjørgen høstet erfaringer fra toppen av norsk idrett. I en kronikk i Aftenposten for tre uker siden løftet de to frem verdien av grunnfjellet i norsk idrett - nemlig breddeidretten.

Begge frykter nå at egoismen råder for sterkt i toppen av norsk idrett, og ble derfor med på trening for å gi noe tilbake til bredden:

Det har vært tegn de siste årene til at en har blir mer egosentrisk, og ikke ser det store bildet nemlig at man er en del av et stort idrettsfellesskap, sier Hangeland.

Brede Hangeland coacher barn i fotball.

Crystal Palace-proffen Brede Hangeland veileder de unge Vind-spillerne ute på kunstgresset.

Marit Bjørgen deler Hangelands syn på utviklingen, og har selv sett de samme fallgruvene på toppen av pyramiden:

– Det er at man blir egoistisk, og glemmer hvor man kommer fra. Idretten handler mye om penger, og kanskje man glemmer grasrota og jobben breddeidretten gjør – enten de skaper toppidrettsutøvere, eller gode verdier barn får med seg resten av livet, sier hun.

Krever fokus på røttene

Hangeland og Bjørgen

Brede Hangeland og Marit Bjørgen iført fargenen til Vind IL - klubben de ble med ut på treningsfeltet.

Foto: Harald Thingnes / NRK

Bjørgen presiserer at sleivsparket til toppen ikke er rettet spesifikt mot hverken enkeltpersoner eller privatlag i utholdenhetsidrettene. I stedet er det en tydelig og bred anerkjennelse av grasrota hun etterlyser fra toppidretten:

– Det gjelder meg selv også! Alle må bli mer bevisst på hvor vi kommer fra, og den viktige jobben breddeidretten gjør. Det er jo det jeg vil fokusere på, og gi noe tilbake. Alle vi på toppen må tenke over den jobben som gjøres i bunnen, sier Bjørgen, som tross vaklende fotballferdigheter er klinkende klar med budskapet:

– Det er ikke sikkert at alle blir toppidrettsutøver i fotball eller langrenn, men det viktigste for meg er jo at man skaper gode verdier man kan ta med seg i livet, forteller Marit Bjørgen, som fikk ros for fotballferdighetene etter treningsøkten.

– Jøss, det tar jeg med meg, gliser skistjernen noe overrasket.

Siste nytt

 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP
 • Liverpool knuste Bournemouth 4-0

  Liverpool imponerte mot Joshua King og Bournemouth. Dermed har de heng på lagene som ligger og vaker bak Manchester City. King måtte ut med skade i den første omgangen.

  Philippe Coutinho
  Foto: Andrew Powell / Liverpool FC via Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal