Marcialonga direkte: Petter Northug henger med i teten

Endelig skal vi få svaret: kan langrennskongen Petter Northug ta rotta på sportens seige maratonmenn?

Northug Marcialonga Team United Bakeries

Petter Northug foran Marcialonga.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK
 • LIVE: I vinduet øverst følger du Marcialonga direkte nå!

Marcialonga er et høydepunkt for mange. Løpet i Fiemme- og Fassa-dalen i de italienske Dolomittene trekker hvert år flere tusen nordmenn som higer etter å gå 70 kilometer på ski.

Det er én nordmann som i år har fått det meste av oppmerksomheten. Han heter Petter Northug.

– Jeg har jo gått skiturer på syv-åtte mil på trening, men aldri i konkurranse. Det er noe helt annet, sier en spent Petter Northug til NRK.no.

I år skal han, fordi det verken er VM eller OL, prøve seg mot langløpsspesialistene. De to lengste rennene i langløpssirkuset, Marcialonga og Vasaloppet, er løpene Northug har siktet seg inn på.

Gruer seg til smerten

Ordkrigen har pågått i mediene lenge. Noen mener Northug er så sterk at han er favoritt til å vinne dette, andre mener spesialistene er for seige for Mosvik-ekspressen.

– Jeg tror Jerry Ahrlin vinner på søndag. Han blir vanskelig.

– Er du med ham til den avsluttende bakken?

– Det er det jeg håper på. Men så sterk som han var i fjor, så tror jeg det blir vanskelig å bli med ham opp. Men jeg skal prøve.

– Gleder du deg?

– Jeg gleder og gruer meg. Jeg tror det blir vondt på slutten.

Søndag er imidlertid ventetiden over. Da skal det avgjøres. Løpet sendes direkte på TV 2. Samtidig kan du følge løpet i vår tekstoppdatering i vinduet øverst i denne artikkelen.

Les videre under bildet!

Jerry Ahrlin Oscar Svärd

Her går Jerry Ahrlin (til venstre) og Oscar Svärd i tet i Marcialonga 2011. Ahrlin dro fra landsmannen i den tøffe stigningen på slutten av løpet, og tok sin tredje Marcialonga-triumf. Svärd deltar ikke i år, på grunn av sykdom.

Foto: Snazzo/Crative Commons / Flickr

Noen fakta om årets Marcialonga:

Northug Ahrlin

Svensken Jerry Ahrlin vant fjorårets Marcialonga på rekordtiden 2:49.10. Han jakter sin fjerde seier i det italienske klassikerløpet, men må i år kjempe mot Petter Northug.

Foto: SCANPIX
 • 200.000 kubikkmeter med kunstsnø har blitt produsert for å lage den 70 kilometer lange løypa.
 • 32 nasjoner er representert. Selv om løpet går i Italia, er det Norge som har den største delegasjonen. 2840 kvinner og menn fra Norge er med. 2314 er fra Italia. 7200 løpere er med totalt.
 • Løypa går slakt oppover de første 17-18 kilometerne. Stigningen i denne delen er på omtrent 250 meter. Deretter går det slakt nedover i nesten 50 kilometer, omtrent 600 høydemeter, til løperne er i Cascata. Her starter en motbakke på nesten tre kilometer opp til landsbyen Cavalese, og her avgjøres ofte hele seierskampen.

Siste nytt

 • Sandvolleygutta fosser videre

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for 3. runde av verdensserieturneringen i sandvolleyball i USA. Nordmennene vant begge sine gruppekamper og gikk direkte inn i andre utslagsrunde. Der slo de latvierne Martin Plavins og Edgars Tocs 2-0 i natt.

  Sandvolleyball, verdenstour.
  Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix
 • Norge til semifinalen i mixed-VM

  Med skip Ingvild Skaga i spissen vant Norge 6-4 over Sveits og er klar for semifinale mot Canada i VM i mixedcurling senere lørdag.

  – Semifinalen blir knalltøff. Da må vi spille opp mot vårt aller beste nivå, sier Skaga ifølge NTB.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Ruud videre til semifinale

  Casper Ruud slo Brayden Schnur i kvartfinalen i challengerturneringen i Calgary natt til lørdag, med sifrene 4-6, 6-3, 6–4. Ruud er 5.-seedet i turneringen. Toppseedet er australske Jordan Thompson, som også er en mulig semifinalemotstander.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: med oppdateringer fra internasjonal fotball
Toppserien: Trondheims-Ørn - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Sandefjord - Strømsgodset