Hopp til innhold

Her er mennene bak tidenes dopingskandale

Friidretten rystes av dopingavsløringene. Les hvordan den nye WADA-rapporten mener hovedpersonene i skandalen har lurt antidopingmyndighetene i flere år.

Dopingskandale

HOVEDPERSONER: Lamine Diack, Vitaly Mutko, Valentin Balakhnitsjev og Alexei Melnikov.

Dette er noen av de sentrale navnene i den sjokkerende rapporten som kom mandag, ifølge nyhetsbyrået AP. Rapporten er skrevet av en uavhengig WADA-kommisjon.

Utpresseren: Valentin Balakhnitsjev

Athletics WADA IAAF Investigation
Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Valentin Balakhnitsjev var president for Russlands friidrettsforbund i mer enn 20 år før han trakk seg i februar 2015. Ifølge rapporten må han sees på som ansvarlig for den utbredte bruken av doping som har forekommet mens han har vært leder.

Ifølge WADA-rapporten skal Balakhnitsjev ha samarbeidet med treneren Alexei Melnikov om om å presse penger av friidrettsutøvere i bytte mot å skjule positive dopingprøver. Fransk politi etterforsker disse påstandene.

Også tidligere friidrettspresident Lamine Diack skal være innblandet.

Dopingsjefen: Grigorij Rodtsjenkov

Grigorij Rodtsjenkov, sjef for det russiske dopinglaboratoriumet i Moskva, som blant annet analyserte dopingtester fra OL i Sotsji.

Rodtsjenkov er anklaget for å ha ødelagt hele 1417 dopingprøver like før en inspeksjon av WADA-inspektørene og skal ifølge rapporten være en av hovedmennene bak jukset i russisk idrett.

WADA truet med å trekke tilbake lisensen til laboratoriumet før Sotsji-OL, men laboratoriet i Moskva fikk fortsette etter russiske lovnader om reformer. Nå mister trolig dopinglaboratoriet lisensen.

Ministeren: Vitalij Mutko

Vitaly Mutko
Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Russlands sportsminister Vitalij Mutko er øverste ansvarlig for de russiske idrettsforbundene, men ifølge rapporten har Mutko også hatt statlig kontroll over Russlands antidopingbyrå og dopinglaboratorium.

Den kontrollen er blitt misbrukt til å ødelegge dopingprøver, ifølge ett vitne i rapporten. Mutko selv er imidlertid ikke anklaget.

Han har nå truet med å trekke tilbake all støtte til antidopingarbeidet.

Verstingen: Viktor Tsjegin

Under Viktor Tsjegins ledelse har Russlands lag i kappgang blitt tatt for doping flere ganger. Mer enn 25 utøvere har fått dopingstraffer de siste årene, inkludert fire gullvinnere fra OL.

I WADA-rapporten rapporteres det om falske telefonnummer på utøvere og trenere som gjentatte ganger har forsøkt å forhindre testing.

Tsjegin trakk seg fra sin stilling i juli, en dag etter at han ble suspendert av det russiske friidrettsforbundet. I rapporten anbefales det at han utestenges på livstid.

Dopingselgeren: Sergej Portugalov

Idrettsforsker Sergej Portugalov er anklaget for å ha forsynt topputøvere med doping mot betaling.

Portugalov er leder av et statlig forskningssenter og er også mangeårig sjefslege for det russiske friidrettsforbundet.

Rapporten sier at Portugalov viser «en fullstendig mangel på respekt for helse og trivsel for utøverne» og anbefaler at han bør bli utestengt på livstid.

Eks-presidenten: Lamine Diack

Lamine Diack
Foto: Mark Baker / AP

Lamine Diack var president for IAAF i 16 år til han overlot vervet til Sebastian Coe i august i sommer.

Den tidligere friidrettspresidenten knyttes til korrupsjon og hvitvasking av penger.

Franske påtalemyndigheter etterforsker også påstander mot hans hans sønner. De skal ha presset penger fra utøvere som testet positivt for doping.

Diacks juridiske rådgiver Habib Cisse og tidligere leder av IAAFs antidopingavdeling Gabriel Dolle er også under etterforskning.

Vi tar også med fire navn har vært sentrale i arbeidet med WADA-rapporten og avsløringen av den russiske dopingen:

Varslerne: Stepanova og Stepanov

Julia Stepanova
Foto: PAUL ZINKEN / Epa

Julia Stepanova og Vitalji Stepanov er ekteparet som har hatt en svært viktig rolle i den russiske dopingskandalen.

Stepanov er en tidligere russisk antidopingmedarbeider, mens tidligere dopingutestengte Stepanova var en av Russlands beste 800-meterløpere. De to har samlet bevis på hvordan doping fungerer i Russland.

Bevisene var avgjørende for den mye omtalte dopingdokumentaren som ble vist i Tyskland. Dokumentaren var også en medvirkende årsak til at WADA kom med sin rapport.

I dokumentaren hevder blant annet Stepanova at hun ble oppfordret av trenerne sine om å oppbevare «rene» urinprøver i fryseren i tilfelle dopingtester.

Lederen: Dick Pound

Dick Pound
Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Dick Pound er tidligere president for Det internasjonale antidopingbyrået WADA. Pound har ledet det uavhengige utvalget som har gransket friidretten, og som nå har kommet med den knusende rapporten.

– Dette er verre enn vi trodde, sa Pound om funnene kommisjonen har gjort.

Journalisten: Hajo Seppelt

Hajo Seppelt
Foto: Olivia Zillmer

Hajo Seppelt laget dokumentaren «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere», som ble vist på tysk fjernsyn i 2014, og som også har vært viktig for arbeidet til WADA-rapporten.

«Grunnløse beskyldninger og spekulasjoner», var svaret fra det russiske antidopingbyrået på dopingbeskyldningene da.

Nå hylles Seppelt og filmmakerne for det journalistiske arbeidet.

– Vi i den uavhengige komiteen har funnet ut at det som kom frem i ARD-dokumentaren er sant. Vi vil gratulere reporterne som har laget saken med et veldig bra undersøkende journalistisk arbeid, sa Dick Pound mandag.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal