NRK Meny
Normal

Her er mennene bak tidenes dopingskandale

Friidretten rystes av dopingavsløringene. Les hvordan den nye WADA-rapporten mener hovedpersonene i skandalen har lurt antidopingmyndighetene i flere år.

Dopingskandale

HOVEDPERSONER: Lamine Diack, Vitaly Mutko, Valentin Balakhnitsjev og Alexei Melnikov.

Dette er noen av de sentrale navnene i den sjokkerende rapporten som kom mandag, ifølge nyhetsbyrået AP. Rapporten er skrevet av en uavhengig WADA-kommisjon.

Utpresseren: Valentin Balakhnitsjev

Athletics WADA IAAF Investigation
Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Valentin Balakhnitsjev var president for Russlands friidrettsforbund i mer enn 20 år før han trakk seg i februar 2015. Ifølge rapporten må han sees på som ansvarlig for den utbredte bruken av doping som har forekommet mens han har vært leder.

Ifølge WADA-rapporten skal Balakhnitsjev ha samarbeidet med treneren Alexei Melnikov om om å presse penger av friidrettsutøvere i bytte mot å skjule positive dopingprøver. Fransk politi etterforsker disse påstandene.

Også tidligere friidrettspresident Lamine Diack skal være innblandet.

Dopingsjefen: Grigorij Rodtsjenkov

Grigorij Rodtsjenkov, sjef for det russiske dopinglaboratoriumet i Moskva, som blant annet analyserte dopingtester fra OL i Sotsji.

Rodtsjenkov er anklaget for å ha ødelagt hele 1417 dopingprøver like før en inspeksjon av WADA-inspektørene og skal ifølge rapporten være en av hovedmennene bak jukset i russisk idrett.

WADA truet med å trekke tilbake lisensen til laboratoriumet før Sotsji-OL, men laboratoriet i Moskva fikk fortsette etter russiske lovnader om reformer. Nå mister trolig dopinglaboratoriet lisensen.

Ministeren: Vitalij Mutko

Vitaly Mutko
Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Russlands sportsminister Vitalij Mutko er øverste ansvarlig for de russiske idrettsforbundene, men ifølge rapporten har Mutko også hatt statlig kontroll over Russlands antidopingbyrå og dopinglaboratorium.

Den kontrollen er blitt misbrukt til å ødelegge dopingprøver, ifølge ett vitne i rapporten. Mutko selv er imidlertid ikke anklaget.

Han har nå truet med å trekke tilbake all støtte til antidopingarbeidet.

Verstingen: Viktor Tsjegin

Under Viktor Tsjegins ledelse har Russlands lag i kappgang blitt tatt for doping flere ganger. Mer enn 25 utøvere har fått dopingstraffer de siste årene, inkludert fire gullvinnere fra OL.

I WADA-rapporten rapporteres det om falske telefonnummer på utøvere og trenere som gjentatte ganger har forsøkt å forhindre testing.

Tsjegin trakk seg fra sin stilling i juli, en dag etter at han ble suspendert av det russiske friidrettsforbundet. I rapporten anbefales det at han utestenges på livstid.

Dopingselgeren: Sergej Portugalov

Idrettsforsker Sergej Portugalov er anklaget for å ha forsynt topputøvere med doping mot betaling.

Portugalov er leder av et statlig forskningssenter og er også mangeårig sjefslege for det russiske friidrettsforbundet.

Rapporten sier at Portugalov viser «en fullstendig mangel på respekt for helse og trivsel for utøverne» og anbefaler at han bør bli utestengt på livstid.

Eks-presidenten: Lamine Diack

Lamine Diack
Foto: Mark Baker / AP

Lamine Diack var president for IAAF i 16 år til han overlot vervet til Sebastian Coe i august i sommer.

Den tidligere friidrettspresidenten knyttes til korrupsjon og hvitvasking av penger.

Franske påtalemyndigheter etterforsker også påstander mot hans hans sønner. De skal ha presset penger fra utøvere som testet positivt for doping.

Diacks juridiske rådgiver Habib Cisse og tidligere leder av IAAFs antidopingavdeling Gabriel Dolle er også under etterforskning.

Vi tar også med fire navn har vært sentrale i arbeidet med WADA-rapporten og avsløringen av den russiske dopingen:

Varslerne: Stepanova og Stepanov

Julia Stepanova
Foto: PAUL ZINKEN / Epa

Julia Stepanova og Vitalji Stepanov er ekteparet som har hatt en svært viktig rolle i den russiske dopingskandalen.

Stepanov er en tidligere russisk antidopingmedarbeider, mens tidligere dopingutestengte Stepanova var en av Russlands beste 800-meterløpere. De to har samlet bevis på hvordan doping fungerer i Russland.

Bevisene var avgjørende for den mye omtalte dopingdokumentaren som ble vist i Tyskland. Dokumentaren var også en medvirkende årsak til at WADA kom med sin rapport.

I dokumentaren hevder blant annet Stepanova at hun ble oppfordret av trenerne sine om å oppbevare «rene» urinprøver i fryseren i tilfelle dopingtester.

Lederen: Dick Pound

Dick Pound
Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Dick Pound er tidligere president for Det internasjonale antidopingbyrået WADA. Pound har ledet det uavhengige utvalget som har gransket friidretten, og som nå har kommet med den knusende rapporten.

– Dette er verre enn vi trodde, sa Pound om funnene kommisjonen har gjort.

Journalisten: Hajo Seppelt

Hajo Seppelt
Foto: Olivia Zillmer

Hajo Seppelt laget dokumentaren «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere», som ble vist på tysk fjernsyn i 2014, og som også har vært viktig for arbeidet til WADA-rapporten.

«Grunnløse beskyldninger og spekulasjoner», var svaret fra det russiske antidopingbyrået på dopingbeskyldningene da.

Nå hylles Seppelt og filmmakerne for det journalistiske arbeidet.

– Vi i den uavhengige komiteen har funnet ut at det som kom frem i ARD-dokumentaren er sant. Vi vil gratulere reporterne som har laget saken med et veldig bra undersøkende journalistisk arbeid, sa Dick Pound mandag.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal