NRK Meny
Normal

Her er Krjukov-knepet Norge må lære

Nikita Krjukov er Norges største hodepine før OL i Sotsji. Men de norske sprinterne er ett steg nærmere å avsløre superspurterens hemmelighet.

Her går Kriukov forbi Brandsdal på oppløpet under lagsprinten i Nove Mesto.

Sjekk hvordan Nikita Krjukov bruker et effektivt sporskifte på å skyte fart forbi Eirik Brandsdal.

Han har vært verdens klart beste spurter i klassisk stil siden han staket inn til OL-gull i Vancouver i 2010. Da han gjentok bragden i VM sist vinter, satte Krjukov enda en ny standard – og i helgens lagsprint i Nove Mesto viste han nok en gang at han rett og slett er best.

Men sprintlandslagstrener Arild Monsen mener Norge nærmer seg, en knapp måned før OL i Sotsji.

– Det vi så i Nove Mesto, er at Krjukov bruker et sporskifte ved starten av oppløpet meget effektivt, sier Monsen til NRK.no.

To skøytetak

TV-bildene viser at Krjukov kommer bak Norges ankermann Eirik Brandsdal inn på stadion. Så tar han ett skøytetak mot venstre, og får dermed ett fraspark med høyrebeinet. Han gjør også ett fraspark med venstrebeinet før skiene finner hvert sitt spor.

– Er det «smugskøyting»?

– Det er absolutt innenfor regelverket. Det er fullt tillatt å skifte spor på den måten. Men når det gjøres effektivt, er det ingen tvil om at det bidrar til en fartsøkning. Så det er noe vi må trene på, fastslår Monsen.

– Northug kan triksene

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn synes det er bra at Monsen har bitt seg merke i detaljen.

– Det er ingen tvil om at Krjukov oppnår en fartsøkning ved å legge inn to skøytetak. Og det er riktig som Monsen sier, det er helt innenfor dagens regelverk, sier Bjørn.

Han tror likevel ikke at et sporskifte før oppløpet vil avgjøre lagsprinten i OL.

– Petter Northug, som kommer til å gå ankeretappen for Norge, kan alle triksene i boka. Det bekymrer meg ikke i det hele tatt. Spørsmålet er om han staker fort nok. Jeg tror Krjukov har den høyeste farten også i en ren stakeduell, sier Torgeir Bjørn.

Det viste også Krjukov da han staket fra Petter Northug og resten av feltet helt uten skøytetak på det lange oppløpet under VM i Val di Fiemme.

Utnytter fysikken

Og Norge studerer da også selve staketeknikken russeren utfører.

– Han skiller seg ikke ut med spesielt høy frekvens. Derimot utnytter han sine naturlige forutsetninger perfekt. Han er en lang utøver som står høyt i posisjonen og får en veldig god pendel, analyserer Monsen.

– Hvem er nærmest av de norske?

- Petter Northug og Eirik Brandsdal er også veldig gode i stakespurt. De er veldig nær Krjukov, sier Arild Monsen.

Siste nytt

 • Nagelsmann tar over RB Leipzig

  Hoffenheims trener Julian Nagelsmann har vært svært ettertraktet. Etter neste sesong forlater han Hoffenheim til fordel for RB Leipzig, melder klubben i en pressemelding.

  Han har skrevet en treårskontrakt, og blir i Leipzig til 2023.

  Julian Nagelsmann
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • VM trolig over for Australia-spiss

  Andrew Nabbout spiller neppe mer for Australia etter skulderskaden han pådro seg i torsdagens kamp mot Danmark, melder NTB. – Det ser ut til at han har pådratt seg en alvorlig skulderskade. Jeg tror VM er over for hans del, sier Australias landslagssjef Bert van Marwijk.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS
  Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
 • Gir ikke opp 5000-meter

  Etter det mislykkede forsøket på EM-kravet på 5000-meter i Stockholm, vurderte Filip Ingebrigtsen å droppe distansen under EM i Berlin. Ifølge trenerpappa Gjert har Filip nå bestemt seg for å gjøre et nytt forsøk på kravet. – Men vi vet fortsatt ikke når og hvor, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia