Egelands kjendisråd til Carlsen: – Dra og ha det moro, Magnus!

Jan Egeland kom seg aldri på festen som markerte at han var på Time Magazines liste over verdens mest innflytelsesrike personer. Derfor håper han listenykommer Magnus Carlsen griper muligheten.

Carlsen og Egeland

Magnus Carlsen er kommet på Time Magazines liste over verdens meset innflytelsesrike personer i 2013. Dermed blir han den andre nordmann i rekken som kommer på listen etter fredsmekler Jan Egeland.

Foto: Magnus Carlsen/Morten Rakke / NTB Scanpix

Jan Egeland

Jan Egeland har blitt en bereist mann med tidligere jobber som politiker, i FN og Røde Kors. Nå er nordmannen direktør i Human Rights Watch Europe.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
Jay-Z

Jay-Z viser frems sine to priser fra Grammy Awards i år. Den amerikanske rapperen er én av dem som er på den nye lista sammen med Magnus Carlsen.

Foto: Matt Sayles / Ap

LeBron James

Basketballspiller LeBron James er også på den ferske lista fra Time Magazine. Den trykte utgaven av lista for 2013 kommer 29. april.

Foto: Eric Gay / Ap
– Mitt råd til Carlsen er at han må dra på markeringen og ha det moro hvis han har tid. De andre på listen er hyggelig folk akkurat som ham, sier Jan Egeland til NRK.no på telefon fra Beirut.

Egeland var frem til nå den eneste nordmann som har vært på Time Magazines liste over verdens mest innflytelsesrike personer. Torsdag kom nyheten om at sjakkener Magnus Carlsen har havnet i samme selskap for året 2013.

Norges sjakkener er invitert til gallamiddag med flere av de andre på listen neste uke. En slik markering kom Egeland aldri på.

– Jeg fikk aldri dratt, for jeg var i Afrika da det skjedde, forteller Egeland.

– Jeg angrer ikke. Jeg la bare ikke så mye vekt på det der og da. Det er etterpå at jeg har forstått at andre har lagt mer vekt på det enn jeg gjorde, sier han.

Merker utmerkelsen

Egeland tror Carlsen vil få mange påminnelser om utmerkelsen han har fått ved å havne på listen, akkurat som han selv har gjort.

– Jeg merker at det dukker opp i omtale her og der når jeg reiser rundt i verden og treffer folk. De har plukket opp akkurat det, og kanskje svært lite annet man har gjort, uttalt eller fått av utmerkelser, sier Egeland.

Han synes det er gledelig at nok en nordmann har kommet på prestisjelista.

– Det er veldig hyggelig. For meg var det veldig overraskende i 2006. Jeg stod midt oppi samordning og ledelse av globalt hjelpearbeid, det var slik jeg ble lagt merke til av journalistgruppen i Time og CNN. Siden har det hengt med, forteller Egeland.

Nominerte Carlsen til pris

Selv om dette er en utmerkelse som vil henge ved Carlsen, er Egeland usikker på om det vil gjøre Norges sjakkstjerne mer kjent enn han allerede er.

– Det er mange som leser den oversikten, men først og fremst tror jeg at det å være i toppen av en verdensidrett er så stort i seg selv at det snarere er sånn at det ene er en refleksjon av det andre. Carlsen er en megastjerne i det brede lag verden rundt, sier Egeland, som selv er imponert over Carlsens innsats.

– Jeg var faktisk med å nominere ham til Peer Gynt-prisen som stortingsrepresentantene stemte ham frem til. Jeg er interessert i sjakk, og synes det er strålende at Norge har en verdensener i noe så stort, sier han.

Overrasket Carlsen

Magnus Carlsen uttalte i en pressemelding tidligere torsdag at han var overrasket og svært stolt over å komme på lista.

– Å bli inkludert på denne listen er en anerkjennelse av sjakk, og jeg håper at det kan føre til at sjakks posisjon verden over blir ytterligere forsterket, sa han i pressemeldingen.

Time Magazine står bak den årlige kåringen, der de offentliggjør en liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden. Ukebladet regnes som verdens største av sitt slag, med mer enn 25 millioner lesere hver uke, og har siden 1999 satt sammen en liste over det redaksjonen mener er de hundre viktigste personene i verden.

Sportsnyheter

Mancheter United vinner 2-0 over Manchester City med scoringer av Bruno Fernandes og Luke Shaw.

Solskjær hylles for taktisk genistrek i storkampen: – City var rysta

Ole Gunnar Solskjærs mannskap sjokkerte fra start i kampen mot byrival Manchester City. Etter tidlige scoringer i hver sin omgang endte det til slutt med seier til «de røde djevlene».

Forundret over konkurrentenes taktikk: – Hvorfor prøver de ikke litt mer?

Han var forhåndsfavoritt og leverte varene. Jakob Ingebrigtsen fikk styre løpet som han ville og tok sitt andre gull på tre dager - og sendte et lite stikk i retning konkurrentene.

Siste nytt

 • Klæbo går verdscup til helga

  Johannes Høsflot Klæbo skal gå langrenna i Sveits komande helg. Det er 15 km laurdag og 50 km jaktstart søndag.

  – Ja, han skal gå, stadfestar landslagstrenar Arild Monsen til NRK.

  – Det har vore klart heile tida, og ingenting er endra på det, seier Monsen.

  Klæbo diska
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Haaland klar til Sevilla-kampen

  Erling Braut Haaland blir tilgjengelig for Borussia Dortmund til tirsdagens returmøte med Sevilla i mesterligaens åttedelsfinale.

  Lørdag tuslet Haaland av banen med en vond ankel i 2-4-tapet for Bayern München. Skaden var ikke verre enn at jærbuen deltok på mandagens treningsøkt.

  – Vi regner med at Erling kan spille, sa Dortmund-trener Edin Terzic under en pressekonferanse.

  Klubben jakter på sin første kvartfinale i Champions League siden 2017. Tyskerne fikk et godt utgangspunkt med 3-2-seieren borte mot Sevilla i Spania.

  De gul- og svartkledde må greie se uten Jadon Sancho tirsdag. I tillegg er Raphaël Guerreiro og Giovanni Reyna tvilsomme før oppgjøret.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Topp ti i junior-VM

  Marte Monsen kjørte ned til niendeplass i super-G under junior-VM i alpint mandag. Hun var 1,51 sekunder bak vinneren Lena Wechner fra Østerrike.

  Østerrike tapetserte seierspallen ved å ta samtlige medaljer. Magdalena Kappaurer var nærmest Wechner med 0,24 sekunder. Magdalena Egger tok bronsen.

  Anna Bryn Mørkeset var nest best av de norske på 16.-plass. Hun ble slått med 2,12 sekunder.

  Marte Monsen.
  Foto: Joe Klamar / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal