Hopp til innhold

Bjørgen vil lære skøyting av Johaug

Fire VM-gull og på pallen i alle verdenscuprenn. Likevel har Marit Bjørgen pekt ut tre ting som må bli bedre. Her er Bjørgens OL-plan.

Therese johaug og Marit Bjørgen

Marit Bjørgen mener hun har mye å lære av Therese Johaug i skøyting.

Foto: Aabech, Magnus / NTB scanpix

33-åringen fra Rognes har tatt medalje i 15 internasjonale mesterskapsløp på rad, hvorav 11 gull. I verdenscupen har hun ikke vært dårligere enn nummer to siden 22.-plassen på sprinten i Szklarska Poreba 17. februar 2012.

Samtidig mener Marit Bjørgen at det som holdt i Val di Fiemme-VM i år neppe holder i Sotsji-OL til vinteren. Derfor har hun pekt ut flere områder som må forbedres.

– Det viktigste er at jeg må bli bedre i skøyting, fastslår hun overfor NRK.no.

Det kan høres ut som et paradoks, for Bjørgen har stort sett vunnet alt som har vært av fristilrenn de fire siste sesongene. Men det har vært tre vesentlige unntak: 10-kilometeren i OL i 2010, 30-kilometeren i VM i 2011 og 10-kilometeren i VM i 2013.

LES OGSÅ: Bjørgen vil gå Tour de Ski og OL

Skal terpe detaljer

– Jeg er ikke fornøyd med det jeg ser når vi studerer teknikk på video. Spesielt i dobbeldans er det en del å gå på. Det blir viktig i Sotsji, der både sprinten og tremila går i fristil, påpeker Bjørgen, som trolig bare kommer til å gå ett rent klassiskløp, 10-kilometeren med intervallstart.

– Betyr skøytesatsinga at du nedprioriterer 10-kilometeren?

– Absolutt ikke. Men jeg har hatt mye fokus på klassisk denne vinteren, og føler jeg har hatt en veldig bra utvikling.

– Hvordan skal du jobbe med teknikken?

– Jeg kommer til å jobbe tett med Egil Kristiansen og Pål Gunnar Mikkelsplass på samlingene. Og så kan jeg lære mye av å se på Therese Johaug. Hun er bedre enn meg, erkjenner Bjørgen.

Det er trener Kristiansen enig i.

– Vi snakker om veldig små detaljer her, men Marit sliter med å få god nok flyt i syklusen i dobbeldans. Bevegelsene blir litt hakkete. Der har Therese hatt veldig god framgang de siste årene, så Marit har litt å lære av henne, bekrefter Kristiansen.

Mindre trening, høyere intensitet

Bjørgens andre hovedmål er å utvikle den fysiske kapasiteten ytterligere.

– Det svaret vi fikk under prøve-OL, var at det stilles veldig høye krav til kapasitet. Det er i høyden, og i tillegg er det veldig tøffe løyper. Det betyr at vi kommer til å periodisere treningen enda mer, med tydeligere skille mellom kapasitetsbolker og perioder med rolig trening. Det betyr også at jentene kommer til å trene litt færre timer, sier Kristiansen.

I sesongen som akkurat er avsluttet, endte Bjørgen på rundt 950 timer.

– Det kan nok bli litt mindre neste år. I hvert fall blir det mer fokus på kvalitet, konstaterer Bjørgen.

For mye syk

Det tredje området Bjørgen har funnet forbedringspotensial på, er kosthold og restitusjon. Hun la om kostholdet vesentlig før OL i Vancouver, og ble kvitt nesten alt av småsykdom. Men denne vinteren har det vært mer snufsing enn Bjørgen setter pris på.

– Det har vært litt for mye forkjølelse det siste året. Vi må se nøye på om det er noe jeg kan gjøre for å unngå det neste år. Jeg må være enda mer skjerpet på kosthold, restitusjon og hvile, fastslår hun.

Som NRK.no fortalte fredag, har Bjørgen en ambisjon om å ta med seg Tour de Ski på veien mot OL. Uansett blir det en lang høydesamling før jul, før og etter verdenscuprennene i Davos. Så blir det ny påfylling av høyde umiddelbart etter NM i Molde i midten av januar.

8. februar starter alvoret i Sotsji med 15 km fellesstart med skibytte. Den distansen har Marit Bjørgen vunnet i de tre siste mesterskapene.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal