NRK Meny
Normal

Bjørgen vil lære skøyting av Johaug

Fire VM-gull og på pallen i alle verdenscuprenn. Likevel har Marit Bjørgen pekt ut tre ting som må bli bedre. Her er Bjørgens OL-plan.

Therese johaug og Marit Bjørgen

Marit Bjørgen mener hun har mye å lære av Therese Johaug i skøyting.

Foto: Aabech, Magnus / NTB scanpix

33-åringen fra Rognes har tatt medalje i 15 internasjonale mesterskapsløp på rad, hvorav 11 gull. I verdenscupen har hun ikke vært dårligere enn nummer to siden 22.-plassen på sprinten i Szklarska Poreba 17. februar 2012.

Samtidig mener Marit Bjørgen at det som holdt i Val di Fiemme-VM i år neppe holder i Sotsji-OL til vinteren. Derfor har hun pekt ut flere områder som må forbedres.

– Det viktigste er at jeg må bli bedre i skøyting, fastslår hun overfor NRK.no.

Det kan høres ut som et paradoks, for Bjørgen har stort sett vunnet alt som har vært av fristilrenn de fire siste sesongene. Men det har vært tre vesentlige unntak: 10-kilometeren i OL i 2010, 30-kilometeren i VM i 2011 og 10-kilometeren i VM i 2013.

LES OGSÅ: Bjørgen vil gå Tour de Ski og OL

Skal terpe detaljer

– Jeg er ikke fornøyd med det jeg ser når vi studerer teknikk på video. Spesielt i dobbeldans er det en del å gå på. Det blir viktig i Sotsji, der både sprinten og tremila går i fristil, påpeker Bjørgen, som trolig bare kommer til å gå ett rent klassiskløp, 10-kilometeren med intervallstart.

– Betyr skøytesatsinga at du nedprioriterer 10-kilometeren?

– Absolutt ikke. Men jeg har hatt mye fokus på klassisk denne vinteren, og føler jeg har hatt en veldig bra utvikling.

– Hvordan skal du jobbe med teknikken?

– Jeg kommer til å jobbe tett med Egil Kristiansen og Pål Gunnar Mikkelsplass på samlingene. Og så kan jeg lære mye av å se på Therese Johaug. Hun er bedre enn meg, erkjenner Bjørgen.

Det er trener Kristiansen enig i.

– Vi snakker om veldig små detaljer her, men Marit sliter med å få god nok flyt i syklusen i dobbeldans. Bevegelsene blir litt hakkete. Der har Therese hatt veldig god framgang de siste årene, så Marit har litt å lære av henne, bekrefter Kristiansen.

Mindre trening, høyere intensitet

Bjørgens andre hovedmål er å utvikle den fysiske kapasiteten ytterligere.

– Det svaret vi fikk under prøve-OL, var at det stilles veldig høye krav til kapasitet. Det er i høyden, og i tillegg er det veldig tøffe løyper. Det betyr at vi kommer til å periodisere treningen enda mer, med tydeligere skille mellom kapasitetsbolker og perioder med rolig trening. Det betyr også at jentene kommer til å trene litt færre timer, sier Kristiansen.

I sesongen som akkurat er avsluttet, endte Bjørgen på rundt 950 timer.

– Det kan nok bli litt mindre neste år. I hvert fall blir det mer fokus på kvalitet, konstaterer Bjørgen.

For mye syk

Det tredje området Bjørgen har funnet forbedringspotensial på, er kosthold og restitusjon. Hun la om kostholdet vesentlig før OL i Vancouver, og ble kvitt nesten alt av småsykdom. Men denne vinteren har det vært mer snufsing enn Bjørgen setter pris på.

– Det har vært litt for mye forkjølelse det siste året. Vi må se nøye på om det er noe jeg kan gjøre for å unngå det neste år. Jeg må være enda mer skjerpet på kosthold, restitusjon og hvile, fastslår hun.

Som NRK.no fortalte fredag, har Bjørgen en ambisjon om å ta med seg Tour de Ski på veien mot OL. Uansett blir det en lang høydesamling før jul, før og etter verdenscuprennene i Davos. Så blir det ny påfylling av høyde umiddelbart etter NM i Molde i midten av januar.

8. februar starter alvoret i Sotsji med 15 km fellesstart med skibytte. Den distansen har Marit Bjørgen vunnet i de tre siste mesterskapene.

Siste nytt

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Magnus Carlsen slo Topalov

  Magnus Carlsen beseiret Veselin Topalov for første gang på seks år og avløste bulgareren som leder av storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, melder NTB. Det var den norske verdensmesterens annen seier i turneringen. De fem øvrige partiene har endt med remis, og totalt er Carlsen nå ubeseiret i sine 30 siste partier.

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag