NRK Meny
Normal

Bjørgen vil lære skøyting av Johaug

Fire VM-gull og på pallen i alle verdenscuprenn. Likevel har Marit Bjørgen pekt ut tre ting som må bli bedre. Her er Bjørgens OL-plan.

Therese johaug og Marit Bjørgen

Marit Bjørgen mener hun har mye å lære av Therese Johaug i skøyting.

Foto: Aabech, Magnus / NTB scanpix

33-åringen fra Rognes har tatt medalje i 15 internasjonale mesterskapsløp på rad, hvorav 11 gull. I verdenscupen har hun ikke vært dårligere enn nummer to siden 22.-plassen på sprinten i Szklarska Poreba 17. februar 2012.

Samtidig mener Marit Bjørgen at det som holdt i Val di Fiemme-VM i år neppe holder i Sotsji-OL til vinteren. Derfor har hun pekt ut flere områder som må forbedres.

– Det viktigste er at jeg må bli bedre i skøyting, fastslår hun overfor NRK.no.

Det kan høres ut som et paradoks, for Bjørgen har stort sett vunnet alt som har vært av fristilrenn de fire siste sesongene. Men det har vært tre vesentlige unntak: 10-kilometeren i OL i 2010, 30-kilometeren i VM i 2011 og 10-kilometeren i VM i 2013.

LES OGSÅ: Bjørgen vil gå Tour de Ski og OL

Skal terpe detaljer

– Jeg er ikke fornøyd med det jeg ser når vi studerer teknikk på video. Spesielt i dobbeldans er det en del å gå på. Det blir viktig i Sotsji, der både sprinten og tremila går i fristil, påpeker Bjørgen, som trolig bare kommer til å gå ett rent klassiskløp, 10-kilometeren med intervallstart.

– Betyr skøytesatsinga at du nedprioriterer 10-kilometeren?

– Absolutt ikke. Men jeg har hatt mye fokus på klassisk denne vinteren, og føler jeg har hatt en veldig bra utvikling.

– Hvordan skal du jobbe med teknikken?

– Jeg kommer til å jobbe tett med Egil Kristiansen og Pål Gunnar Mikkelsplass på samlingene. Og så kan jeg lære mye av å se på Therese Johaug. Hun er bedre enn meg, erkjenner Bjørgen.

Det er trener Kristiansen enig i.

– Vi snakker om veldig små detaljer her, men Marit sliter med å få god nok flyt i syklusen i dobbeldans. Bevegelsene blir litt hakkete. Der har Therese hatt veldig god framgang de siste årene, så Marit har litt å lære av henne, bekrefter Kristiansen.

Mindre trening, høyere intensitet

Bjørgens andre hovedmål er å utvikle den fysiske kapasiteten ytterligere.

– Det svaret vi fikk under prøve-OL, var at det stilles veldig høye krav til kapasitet. Det er i høyden, og i tillegg er det veldig tøffe løyper. Det betyr at vi kommer til å periodisere treningen enda mer, med tydeligere skille mellom kapasitetsbolker og perioder med rolig trening. Det betyr også at jentene kommer til å trene litt færre timer, sier Kristiansen.

I sesongen som akkurat er avsluttet, endte Bjørgen på rundt 950 timer.

– Det kan nok bli litt mindre neste år. I hvert fall blir det mer fokus på kvalitet, konstaterer Bjørgen.

For mye syk

Det tredje området Bjørgen har funnet forbedringspotensial på, er kosthold og restitusjon. Hun la om kostholdet vesentlig før OL i Vancouver, og ble kvitt nesten alt av småsykdom. Men denne vinteren har det vært mer snufsing enn Bjørgen setter pris på.

– Det har vært litt for mye forkjølelse det siste året. Vi må se nøye på om det er noe jeg kan gjøre for å unngå det neste år. Jeg må være enda mer skjerpet på kosthold, restitusjon og hvile, fastslår hun.

Som NRK.no fortalte fredag, har Bjørgen en ambisjon om å ta med seg Tour de Ski på veien mot OL. Uansett blir det en lang høydesamling før jul, før og etter verdenscuprennene i Davos. Så blir det ny påfylling av høyde umiddelbart etter NM i Molde i midten av januar.

8. februar starter alvoret i Sotsji med 15 km fellesstart med skibytte. Den distansen har Marit Bjørgen vunnet i de tre siste mesterskapene.

Siste nytt

 • Norsk siger i curling-EM

  Thomas Ulsruds lag slo Nederland 6-2 i sin tredje kamp i curling-EM i Sveits. Dermed har Norge to sigrar og eitt tap hittil.

  Måndag møter Norge både Slovakia og Italia.

 • Stiller for sin sjette periode

  Gian Franco Kasper (73) stiller til val som FIS-president for sin sjette periode neste år, melder insidethegames.biz. Kasper har leia FIS sidan 1998.

  Det internasjonale skiforbundet har berre hatt fire presidentar sidan opprettinga i 1924.

  Gian-Franco Kasper
  Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP
 • Suzann Pettersen sprakk

  Suzann Pettersen var i delt ledelse før siste runde, men hang ikke med på rivalenes birdiefest, og falt til 11.-plass i LPGA-tourfinalen.

  Tutta kjempet om sin første seier på LPGA-touren på godt over to år, men to birdier var ikke godt nok. Hun måtte nøye seg med å gå sisterunden i Florida på par.

  Suzann Pettersen
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal