NRK Meny
Normal

Her benytter Norge den nye regelen: – Det blir litt surr

FOLLO/OSLO (NRK): Norge tok i bruk de nye håndballreglene så fort de fikk muligheten. Laget er enige om at de må terpe mer på den før OL.

Norge

NY REGEL: Her kommer Nora Mørk inn som Norges sjuende spiller, uten vest eller keeperdrakt.

Foto: Skjermdump, TV Norge

Det internasjonale håndballforbundet har gitt lagene lov til å ta i bruk de nye reglene som trer i kraft fra 1. juli i år - altså før OL i Rio - i firenasjonsturneringen i Follo. Det benyttet Norges trener Thorir Hergeirsson seg av da Norge i kveld slo Tyskland 35-28.

Hergeirsson

SJEFEN: Thorir Hergeirsson.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Seks og et halv minutt ut i kampen, lot han Nora Mørk erstatte keeper Silje Solberg - uten vest eller keeperdrakt på - i undertallsspill.

– Blir litt surr

At man kan spille med en ekstra utespiller i samme draktfarge, er nemlig en av de nye reglene, men denne personen kan da ikke gå inn som keeper om nødvendig. En endring Hergeirsson har kalt «revulosjonerende».

– Hvis man er nøye og disiplinert, er det en fordel å kunne hive inn en spiller uten vest. Man kan angripe mye råere, sier treneren til NRK.

Norge benyttet seg av muligheten flere ganger i løpet av kampen. Utbyttet var flere scoringer, men også flere mål imot. Blant annet kastet Tyskland ballen rett i mål etter et avkast.

– Til tider klarer vi oss bra, spesielt når vi er undertall. Men sju mot seks blir vi litt for opptatt av hvem som scorer, i stedet for å bytte. Det ble litt surr der, men vi har bare trent 20 minutter på dette på trening, så det blir bedre, sier Nora Mørk.

Flere scoringer

Under VM i desember, «trente» Hergeirsson på regelendringen ved flere anledninger, men da ved å bekle utespilleren i annen drakt.

Heidi Løke

GOD: Heidi Løke ble toppscorer med sju mål.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er gøy å prøve noe nytt, selv om det ble litt rot. Jeg er ganske sikker på at det kommer til å bli flere mål med de nye reglene, mener Heidi Løke.

– Vi må bli bedre på det. Sju mot seks åpner det seg andre muligheter, så det er spennende, men vi ser at vi ikke kan ta noen sjanser på lette innspill eller skudd. En god målvakt kan da hive ballen i mål umiddelbart, forklarer Hergeirsson, som lover at Norge skal terpe mer på spillet før OL.

Treg start

Kampen mot Tyskland, fikk en treg start. Norges første mål ikke kom før Løke scoret på straffe sju minutter i kampen. Men så kom de på løpende bånd, og Norge ledet 16-15 til pause.

Etter hvilen rykket Norge ifra og vant til slutt med sju mål.

– Det er mye bra, men jeg er ikke fornøyd med at vi slipper inn 28 mål. Vi blir for defensive i returspillet. Vi snur og stopper for sent, forklarer Hergeirsson.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang