Hopp til innhold

Her blir Gyda (18) historisk – tok tidenes første VM-gull i kombinert for kvinner

OBERSTDORF/OSLO (NRK): For aller første gang stod kombinert for kvinner på et VM-program. Og best i den historiske konkurransen var Gyda Westvold Hansen.

Gyda Westvold Hansen

VM-GULL: Gyda Westvold Hansen tok tidenes første VM-gull i kombinert for kvinner.

Foto: Odd Andersen / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg vet egentlig ikke helt hvordan jeg har det. Det er veldig gøy, men jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sa Westvold Hansen etter gullet.

Aldri før har kvinnene konkurrert i kombinert i et mesterskap. Og i debuten ble det attpåtil trippelt norsk.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

HISTORISK: Gyda Westvold Hansen ble den aller første vinneren av kombinert for kvinner i et VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For bak Westvold Hansen sikret søstrene Leinan Lund sølv- og bronsemedaljen.

– Det er stort. Vi tapetserer pallen på en så stor dag som dette. Den dagen her kommer vi til å huske resten av livet, sa sportssjef Ivar Stuan etter det historiske kombinertrennet.

– Gikk meg helt tom

Men kampen om medaljene bak gullet, kom ikke uten dramatikk. For søstrene Leinan Lund, Mari (21) og Marte (19), kjempet en intens duell.

Lillesøster Marte så sterkest ut og fikk luke til storesøster i den siste bakken, men så ble det fall.

Storesøster Mari føk forbi og tok sølvet, mens lillesøster Marte sørget for trippelt norsk.

– Jeg gikk meg helt tom, så i siste sving var det vanskelig å holde seg på bena. Det var helt svart, sa lillesøster Leinan Lund etter løpet og fortsatte:

– Jeg var redd for å miste medaljen. Man ser at jeg stresser der. Jeg bruker ti sekunder bare for å komme meg opp. Men jeg berget bronsen og det var over all forventning.

Og for storesøster ble det en valør på medaljen som hun ikke hadde sett for seg.

– Det var en litt uventet sølvmedalje, men jeg er veldig glad for at Marte klarte tredjeplassen. Det smakte veldig bra. Sølv er over all forventning, konstaterte 21-åringen.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TRIPPELT: Søstrene Leinan Lund sikret plassene bak Westvold Hansen og sørget for trippelt norsk.

Foto: Terje Pedersen / NTB

OL neste

18. desember gikk det aller første verdenscuprennet i kombinert for kvinner av stabelen i Ramsau i Østerrike. Det rennet vant amerikanske Tara Geraghty-Moats (27).

Grunnet koronapandemien har det ikke blitt avholdt flere kombinertrenn for kvinnene. Men drøye tre måneder etter den første historiske hendelsen, ble Westvold Hansen historisk.

Nå har kombinertgjengen øynene på nok et mesterskap.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

OL NESTE: Sportssjef Ivar Stuan er klar på at VM ikke blir den siste historiske hendelsen for de kvinnelige kombinertløperne.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det neste er å få dem til OL i 2026. Så skal vi innom VM i Planica, så blir det VM i Trondheim. Det blir helt unikt, sa Stuan etter rennet.

Og lørdagens gullvinner er klar på at tiden er inne også for kvinnelig kombinert i et OL.

– Jeg synes egentlig nivået på alle oss jentene er ganske høyt med tanke på at det en såpass ny idrett. Det er såpass mange forskjellige nasjoner som er gode, som det satses på. Så jeg tror at det etter hvert vil bli en veldig jevn og spennende fight.

Siste nytt

 • Supporter tiltalt for overfall på Sheffield United-kapteinen

  En Nottingham Forest-supporter må i retten for å ha skallet ned Sheffield United-kaptein Billy Sharp i tirsdagens kamp i den engelske opprykkskvalifiseringen.

  Forest vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt og stormet banen. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter. Morgenen etter opplyste politiet om at en mann var pågrepet og mistenkt.

  Torsdag er det klart at den 30 år gamle mannen er tiltalt og skal møte i retten i Nottingham senere samme dag, skriver Yorkshire Post. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • Solberg stiller med leiebil i VM-runde

  Sponsorer hjelper Oliver Solberg til start i Rally Portugal. 20-åringen skulle egentlig stå over årets fjerde VM-runde.

  Den svensknorske rallyprofilen fikk før sesongen beskjed fra Hyundai om å dele bil med spanjolen Daniel Sordo i den ypperste VM-klassen. Solberg kjørte de tre første rundene, mens stallkameraten tar over på portugisisk grus.

  Opprinnelig betød det kjørefri for Solberg, men tre av hans sponsorer har steppet inn og leid en Hyundai i20. Det gjør at han likevel kan delta de neste dagene.

  – Jeg er evig takknemlig overfor sponsorene mine som gir meg denne sjansen. I rally betyr erfaring med de forskjellige løpene svært mye, og nå sørger de for at jeg ikke går glipp av denne muligheten i Portugal, sier Solberg i en pressemelding. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • BA: Bayern ønsker seg Brann-sjef Straus

  Bayern München har siktet seg inn på Brann-trener Alexander Straus og vil hente ham til den tyske klubbens kvinnelag, skriver Bergensavisen.

  Jens Scheuer var nylig ferdig som Bayern-trener etter tre år i jobben. Ifølge BA skal Brann ha blitt kontaktet med formål om å få Straus til Tyskland.

  Straus har de siste sesongene ledet Brann-kvinnene til suksess i ligaen. I fjor ble det seriegull og cupfinaletap for Vålerenga.

  – Et lag som opplever suksess har attraktive trenere og spillere, og det er klart at det er interesser rundt dem. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier styreleder for Brann-damene, Pål Hafstad Thorsen, til BA.

  Straus har ikke villet kommentere opplysningene overfor avisen. Brann står med åtte seirer og én uavgjort på de første ni kampene av årets sesong i Toppserien. (NTB)

  Toppserien 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste