Hopp til innhold

Her blir Gyda (18) historisk – tok tidenes første VM-gull i kombinert for kvinner

OBERSTDORF/OSLO (NRK): For aller første gang stod kombinert for kvinner på et VM-program. Og best i den historiske konkurransen var Gyda Westvold Hansen.

Gyda Westvold Hansen

VM-GULL: Gyda Westvold Hansen tok tidenes første VM-gull i kombinert for kvinner.

Foto: Odd Andersen / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg vet egentlig ikke helt hvordan jeg har det. Det er veldig gøy, men jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sa Westvold Hansen etter gullet.

Aldri før har kvinnene konkurrert i kombinert i et mesterskap. Og i debuten ble det attpåtil trippelt norsk.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

HISTORISK: Gyda Westvold Hansen ble den aller første vinneren av kombinert for kvinner i et VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For bak Westvold Hansen sikret søstrene Leinan Lund sølv- og bronsemedaljen.

– Det er stort. Vi tapetserer pallen på en så stor dag som dette. Den dagen her kommer vi til å huske resten av livet, sa sportssjef Ivar Stuan etter det historiske kombinertrennet.

– Gikk meg helt tom

Men kampen om medaljene bak gullet, kom ikke uten dramatikk. For søstrene Leinan Lund, Mari (21) og Marte (19), kjempet en intens duell.

Lillesøster Marte så sterkest ut og fikk luke til storesøster i den siste bakken, men så ble det fall.

Storesøster Mari føk forbi og tok sølvet, mens lillesøster Marte sørget for trippelt norsk.

– Jeg gikk meg helt tom, så i siste sving var det vanskelig å holde seg på bena. Det var helt svart, sa lillesøster Leinan Lund etter løpet og fortsatte:

– Jeg var redd for å miste medaljen. Man ser at jeg stresser der. Jeg bruker ti sekunder bare for å komme meg opp. Men jeg berget bronsen og det var over all forventning.

Og for storesøster ble det en valør på medaljen som hun ikke hadde sett for seg.

– Det var en litt uventet sølvmedalje, men jeg er veldig glad for at Marte klarte tredjeplassen. Det smakte veldig bra. Sølv er over all forventning, konstaterte 21-åringen.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TRIPPELT: Søstrene Leinan Lund sikret plassene bak Westvold Hansen og sørget for trippelt norsk.

Foto: Terje Pedersen / NTB

OL neste

18. desember gikk det aller første verdenscuprennet i kombinert for kvinner av stabelen i Ramsau i Østerrike. Det rennet vant amerikanske Tara Geraghty-Moats (27).

Grunnet koronapandemien har det ikke blitt avholdt flere kombinertrenn for kvinnene. Men drøye tre måneder etter den første historiske hendelsen, ble Westvold Hansen historisk.

Nå har kombinertgjengen øynene på nok et mesterskap.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

OL NESTE: Sportssjef Ivar Stuan er klar på at VM ikke blir den siste historiske hendelsen for de kvinnelige kombinertløperne.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det neste er å få dem til OL i 2026. Så skal vi innom VM i Planica, så blir det VM i Trondheim. Det blir helt unikt, sa Stuan etter rennet.

Og lørdagens gullvinner er klar på at tiden er inne også for kvinnelig kombinert i et OL.

– Jeg synes egentlig nivået på alle oss jentene er ganske høyt med tanke på at det en såpass ny idrett. Det er såpass mange forskjellige nasjoner som er gode, som det satses på. Så jeg tror at det etter hvert vil bli en veldig jevn og spennende fight.

Siste nytt

 • Roma-spiller fikk medisinsk tilsyn - Serie A-kamp avbrutt

  Drøyt 70 minutter ut i kampen mellom Udinese og Roma satte midtstopper Evan Ndicka seg ned på gressmatta, uten at noen andre var i nærheten av Roma-forsvaren. Ndicka tok seg tydelig til brystet mens han lå nede.

  Like etter kom det medisinske apparatet inn på banen og Ndicka ble like etter fraktet ut av banen på båre. På vei ut av banen ga Roma-spilleren en tommel opp til en lagkamerat.

  Kampen ble avbrutt like etter og lagene gikk inn i garderoben. På det tidspunktet var stillingen 1-1 i søndagens kamp.

  Roma skriver i en oppdatering på X søndag kveld at Roma-laget har vært på besøk hos Ndicka på sykehuset, og at midtstopperen føler seg bedre. Ndicka vil holde seg på sykehuset for videre observasjon.

  Roma
  Foto: AP
 • Ødegaard så Arsenal tape fra benken - ga fra seg ligaledelsen

  Arsenal, Liverpool og Manchester City har fulgt hverandre tett i kampen om seriegullet i Premier League de siste ukene.

  Etter at Liverpool gikk på et overraskende 0-1-tap mot Crystal Palace tidligere søndag, var det Arsenals tittelhåp som fikk seg et skudd for baugen søndag kveld.

  Arsenal styrte lenge mot Aston Villa, hvor Martin Ødegaard spilte en sentral rolle. Drøyt ti minutter før slutt ble Ødegaard byttet ut og derfra fikk han se at det raknet for Arsenal.

  To scoringer fra Leon Bailey og Ollie Watkins i løpet av to og halvt minutt sørget for Unai Emerys Aston Villa tok en svært viktig seier i kampen om en topp fire-plass.

  Samtidig er det nå Manchester City som fører an i Premier League. Med seks runder igjen leder de regjerende mesterne med to poeng ned til Arsenal og Liverpool.

  Arsenal-manager Mikel Arteta sier til VG at Ødegaard «følte på noe» og at nordmannen derfor ikke kunne fortsette.

  Ødegaard
  Foto: Reuters
 • Hjemmespøkelset fortsatte for Vålerenga: – De er forhekset

  Nok en gang måtte tusenvis av Vålerenga-supportere se laget i sitt hjerte gå av banen uten seier. Søndag røk de 1-3 mot Stabæk i 1. divisjon.

  Sist Oslo-klubben vant på hjemmebane, var 17. september over Aalesund. Siden den gang har de spilt sju kamper uten seier.

  – Man må se litt bak resultatene, men så må vi prøve å vinne her snart, sa en oppgitt Vegar Eggen Hedenstad til TV 2.

  – Det er ikke sånn at vi tenker på statistikken. Vi gleder oss til kamp, fortsatte han.

  To scoringer på to minutter fra Kasper Pedersen var det som vippet søndagens oppgjør i Stabæks favør. Totalt mot spillets gang.

  – Det er fantastisk, det er en skikkelig god følelse, sa tomålsscoreren til TV 2.

  Vålerenga står dermed med bare én seier etter tre serierunder i 1. divisjon. Det i en sesong hvor kun opprykk er godt nok.

  Stabæk topper på sin side tabellen med sju av ni mulige poeng. (NTB)

  Vålerenga
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal