Hopp til innhold

Helsedirektøren til Idretts-Norge: – Alt har sine grenser

Verdensuphelgen på Lillehammer måtte utsettes. Helsedirektør Bjørn Guldvog varsler at flere vurderinger står på trappene.

Flere idrettsarrangement kan bli avlyst eller utsatt.

VENTER SVAR: Skiskyting, fotball og håndball er noen av idrettene som står overfor usikre tider på grunn av smitteutviklingen.

Foto: NTB

– Nå er smittesituasjonen i Europa dramatisk mange steder. Det er veldig vanskelig, selv med gode protokoller, å holde smitten utenfor idrettsmiljøer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Torsdag kom beskjeden om at Lillehammer må utsette den planlagte verdenscuphelgen til senere i sesongen.

NRK snakket med Guldvog i forkant av denne avgjørelsen, og helsedirektøren er klar på at smitteutviklingen fører til en rekke nye avveininger.

– Jeg håper at vi skal ha mye aktivitet også på idrettssiden. Det er bra for folkehelsen og vår mentale helse, men alt har sine grenser, sier Guldvog.

– Alle må nå orientere seg i hvordan smitten har akselerert i Europa de siste ukene. Forutsetningene som ble lagt til grunn for to-tre måneder siden, er ganske annerledes. Vi må ta innover oss disse realitetene når vi nå skal vurdere ytterligere arrangementer og belastning også på den lokale helsetjenesten i vårt land og andre land, sier Guldvog.

Statsminister Erna Solberg med pressekonferanse om koronasituasjonen

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Rimelig å ha en balanse

Onsdag uttalte helsedirektøren til VG at det er ønskelig å stille samme karantenekrav til idrettsutøvere som andre yrkesaktive.

Dette er naturlig med tanke på smitteutviklingen, understreker Guldvog, men eventuelle endringer kan gi store ringvirkninger for idretten.

Karantenereglene for arbeidsreisende er allerede strammet inn.

– Så tror jeg det er grunn også nå til å se på de erfaringene man har gjennom UEFAs, FIFAs og FIS’ protokoller, slik at vi er trygge på at helsen til idrettsutøverne og til befolkningen er godt ivaretatt, sier Guldvog.

Helsedirektøren påpeker at andre næringer, som utelivsnæringen, turistnæringen og kulturnæringen, allerede blør kraftig.

Norges Fotballforbund (NFF) uttrykte stor bekymring over konsekvensene av eventuelle nye karantebestemmelser overfor TV 2.

– Vi må alltid ta med konsekvenser (i vurderingen, journ.anm.), men jeg vil minne NFF om de enorme konsekvensene samfunnet nå betaler innenfor mange, mange næringer. Det er rimelig å ha en balanse i dette. Vi er ikke på noen måte ute etter idretten eller fotballen. Vi ønsker best mulig smittevern både for spillerne og samfunnet som helhet. Og så må det være en viss balanse med de øvrige aktørene i samfunnslivet, sier Guldvog.

NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt mener de rådende smittevernprotokollene har vært med på å legge til rette for denne balansen, men denne uken har det vært meldt om smitte i flere landslag.

Generalsekretær NFF Pål Bjerketvedt

Generalsekretær NFF, Pål Bjerketvedt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg forstår at myndighetene ønsker å se nærmere på dette nå, og vi er opptatt av dialog med myndighetene om dette. Samtidig vil jeg si at det vil være dramatisk for idretten og fotballen hvis vi ikke får unntak for karantenebestemmelsene. Vi håper at vi kan fortsette innenfor regimet vi har nå, sier Bjerketvedt til NRK.

Kommunikasjonsrådgived ved Helse- og omsorgsdepartementet forteller at unntakene fra karantenebestemmelsene for profesjonelle fotballspillere ble gitt under forutsetningen av at smittesituasjonene tillot det.

– Nå er smittesituasjonen en annen og vi må hele tiden vurdere behovet for å justere regelverket vårt, sier Tufteland.

NFF sendte torsdag et brev til helsedirektoratet og ba om et møte, men det er foreløpig usikkert når det lar seg gjennomføre.

– Idretten må ta ansvar

NRK har sett på flere av de kommende idrettsarrangementene som skal finne sted i Norge med internasjonal deltakelse. Vi har vært i kontakt med de aktuelle forbundene, og flere frykter avlyste eller utsatte arrangementer.

Håndballen er én av idrettene som venter på flere store avgjørelser, blant annet hvorvidt man kan arrangere EM i Trondheim, og hva som skjer med mesterligaen.

– Det er vanskelig å vite hva vi skal gjøre. Vi må bare ta det som det kommer, sier EM-klare Camilla Herrem.

Camilla Herrem fra Golden League: Norge - Frankrike (29-28)

Camilla Herrem mot Frankrike i Golden League.

Foto: Bo Amstrup / NTB

Hun medgir at det er både spesielle og litt vanskelige tider å være idrettsutøver.

– Vi ser at det er blitt mer smitte i idretten og. Det er vanskelig å forholde seg til. Vi vet ikke om helt om den og den kampen blir spilt, eller om den blir avlyst. Det er rart å forholde seg til, men vi må bare gjøre det på best mulig måte, sier Herrem.

– Nå bidrar idretten kun til ytterligere smitte

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det nå er på tide at idretten tar ansvar.

– Nå må idretten også sette en del på pause, uansett hvor smertefullt det er. Akkurat nå bidrar idretten kun til ytterligere smitte, uansett hva man prøver å påstå. Da må man ta konsekvensen av det, og stenge ned internasjonale arrangementer som Norge er en del av på kort sikt, sier Saltvedt.

Dersom arrangementer blir avlyst, vil det også bety at inntektene fra TV-rettighetene uteblir.

Jan Petter Saltvedt

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Bortfall av den type inntekter vil selvfølgelig smerte enormt om det dreier seg om fotball, eller ski, eller håndball eller andre idretter, sier Saltvedt og legger til:

– Den kostnaden må man ta på kort sikt, så får regjeringen komme opp med kompensasjonsordninger også for dette. Dette smerter i alle ledd, men akkurat nå har vi kommet til et punkt hvor idretten er nødt til å bidra.

Generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Karen Kvalevåg, peker på at det ikke er noen konkrete tall som viser at idretten tar med seg smitte inn i landet.

– Men det er klart at hvis det skulle være det, så må vi selvfølgelig justere hva vi gjør med tanke på det som er forsvarlig, sier hun.

Helsedirektør Guldvog understreker at det er for tidlig å si noe om når karantenebestemmelsene vurderes og eventuelt endres. Han påpeker at det er regjeringen som i siste instans vil fatte vedtak.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal