Hopp til innhold

Svendsen blir Norges flaggbærer: – En opplevelse for livet

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Emil Hegle Svendsen blir Norges flaggbærer i OL under åpningsseremonien førstkommende fredag.

Emil Hegle Svendsen

FLAGGBÆRER: Emil Hegle Svendsen.

Foto: Anders Rove Bentsen

Svendsen er firedobbelt olympisk mester, og deltar i sitt fjerde OL i Pyeongchang. Han debuterte i OL som 20-åring i Torino i 2006, da han ble nummer seks på fellesstarten.

– Dette er et ærefullt oppdrag som ikke så mange får oppleve i karrieren sin. Det blir helt sikkert en opplevelse for livet, sier Emil Hegle Svendsen.

– Da jeg ble spurt, ble jeg først veldig overrasket, deretter ble jeg glad og stolt. Det var en gledelig overraskelse. Jeg hadde helt ærlig ikke tenkt i det hele tatt at jeg kunne være aktuell som flaggbærer, forteller han.

Bjørgen takket nei

Det var Aksel Lund Svindal som var Norges flaggbærer under forrige vinter-OL i Sotsji. I 2010 var det Tommy Jakobsen som fikk æren av å lede Norges tropp under åpningsseremonien.

Holmenkollen skifestival. 30 km. klassisk kvinner.

BLE SPURT: Marit Bjørgen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vi må faktisk tilbake til 2002 for å finne sist gang en kvinne var flaggbærer for Norge under vinter-OL.

Da var det Liv Grete Skjelbreid som bar flagget under OL i Salt Lake City.

Marit Bjørgen ble imidlertid spurt om hun ønsket å bære flagget under åpningsseremonien, men Bjørgen går skiathlon lørdag og valgte å takke nei av hensyn til forberedelsene.

– Imponerende karriere

– Marit er den største, og det er en selvfølge at hun var førstevalget. Det har jo vært slik gjennom mange OL.

På grunn av konkurranseprogrammet, har jo heller ikke Ole Einar hatt anledning til å bære flagget på åpningsseremonien. Jeg er stolt over at jeg ble spurt etter Marit, sier Emil Hegle Svendsen, som forteller at magefølelsen er god like før OL begynner.

– Vi hadde den første hardøkten i dag og det føltes veldig fint. Det er tøffe løyper og treg snø. Det er krevende forhold, ikke minst på standplass, med mye vind, sier han.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø mener skiskytteren er en god representant for norsk toppidrett.

– Emil har en imponerende olympisk karriere, og er en flott representant for norsk toppidrett og norsk vinterolympisk historie, kommenterer han i en pressemelding.

NRK har radiorettighetene til vinter-OL.

Les også: Her er hele OL-programmet

Siste nytt

 • Nadal kontrollert videre i Wimbledon – jakter på etterlengtet tittel

  Rafael Nadal (36) har gått tolv år uten å vinne Wimbledon-turneringen. Mandag tok tennisikonet seg lett til kvartfinale etter seier i tre strake sett. Botic van de Zandschulp ble feid av gresset med sifrene 6-4, 6-2, 7-6 (8-6).

  I kvartfinalen skal Nadal opp mot amerikaneren Taylor Fritz, som tidigere i år slo veteranen i Indian Wells-finalen.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). I år håper han å stoppe ventetiden og være ett steg nærmere å vinne samtlige fire Grand Slam-turneringer i ett og samme kalenderår. En slik bragd har ingen greid siden Rod Laver i 1969. US Open spilles i august og september.

  Nadal måtte stå over fjorårets Wimbledon på grunn av skade, mens prestisjeturneringen ble avlyst i 2020 på grunn av koronapandemien.

  Rafael Nadal møtte nederlandske Botic Van De Zandschulp i fjerde runde av Wimbledon 2022.
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • SAS-streiken utsetter Warholms VM-reise til USA

  Karsten Warholm må vente til onsdag før han kommer seg av gårde til USA. Han henter fram reserveplanen etter at det brøt ut pilotstreik i SAS. Opprinnelig skulle hekkeløperen og trener Leif Olav Alnes ha reist med flyselskapet tirsdag.

  – Vi hadde en plan B klar i forbindelse med at det var fare for streik hos SAS. Når streiken ble et faktum, så hadde vi heldigvis et alternativ klart. Så det har ikke gitt store endringer for vår del. Vi håper og tror at det skal gå greit i henhold til den planen som vi nå går for. Det er ikke lett å planlegge flyreiser for tiden. Målet har vært å få færrest mulig mellomlandinger og etapper, sier Warholms mor og manager Kristine Haddal i en pressemelding sendt til NTB.

  Warholm pådro seg en skade i låret som har ført til usikkerhet rundt hans deltakelse på 400 meter hekk i friidretts-VM i Eugene. Det første forsøksheatet holdes 16. juli og finalen 19 juli.

  Warholm og Henriksen ankommer Norge etter OL i Tokyo
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • 2. plass på Ding i Madrid – får VM-sjanse hvis Carlsen trekker seg

  Siste avgjørende brikke i kandidatturneringen til sjakk-VM er flyttet. Ding Liren sørget for å bli nest best sammenlagt i kandidatturneringen i Spania. Det gjør kineseren til reserve foran neste års VM i langsjakk.

  Andreplassen var i boks med Dings seier over Hikaru Nakamura med hvite brikker i Madrid mandag. 29-åringen endte på åtte poeng og holdt rivalene bak seg unna med et halvt poeng.

  Ding stepper inn i neste års VM-kamp om Magnus Carlsen bestemmer seg for å droppe eget tittelforsvar. Han har flere ganger vært inne på tanken om å gjøre det. Helt sikkert er det at Jan Nepomnjasjtsjij venter som motstander.

  Russeren sikret seg sammenlagtseieren søndag. Det skjedde én runde før slutt. I fjor tapte «Nepo» klart for Carlsen da de gjorde opp om VM-trofeet i klassisk sjakk.

  Carlsen har vært uavbrutt verdensmester siden 2013 og vunnet mesterskapet fem ganger.

  Ding Liren, kandidatturnering 2022 Madrid.
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste