Svendsen blir Norges flaggbærer: – En opplevelse for livet

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Emil Hegle Svendsen blir Norges flaggbærer i OL under åpningsseremonien førstkommende fredag.

Emil Hegle Svendsen

FLAGGBÆRER: Emil Hegle Svendsen.

Foto: Anders Rove Bentsen

Svendsen er firedobbelt olympisk mester, og deltar i sitt fjerde OL i Pyeongchang. Han debuterte i OL som 20-åring i Torino i 2006, da han ble nummer seks på fellesstarten.

– Dette er et ærefullt oppdrag som ikke så mange får oppleve i karrieren sin. Det blir helt sikkert en opplevelse for livet, sier Emil Hegle Svendsen.

– Da jeg ble spurt, ble jeg først veldig overrasket, deretter ble jeg glad og stolt. Det var en gledelig overraskelse. Jeg hadde helt ærlig ikke tenkt i det hele tatt at jeg kunne være aktuell som flaggbærer, forteller han.

Bjørgen takket nei

Det var Aksel Lund Svindal som var Norges flaggbærer under forrige vinter-OL i Sotsji. I 2010 var det Tommy Jakobsen som fikk æren av å lede Norges tropp under åpningsseremonien.

Holmenkollen skifestival. 30 km. klassisk kvinner.

BLE SPURT: Marit Bjørgen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vi må faktisk tilbake til 2002 for å finne sist gang en kvinne var flaggbærer for Norge under vinter-OL.

Da var det Liv Grete Skjelbreid som bar flagget under OL i Salt Lake City.

Marit Bjørgen ble imidlertid spurt om hun ønsket å bære flagget under åpningsseremonien, men Bjørgen går skiathlon lørdag og valgte å takke nei av hensyn til forberedelsene.

– Imponerende karriere

– Marit er den største, og det er en selvfølge at hun var førstevalget. Det har jo vært slik gjennom mange OL.

På grunn av konkurranseprogrammet, har jo heller ikke Ole Einar hatt anledning til å bære flagget på åpningsseremonien. Jeg er stolt over at jeg ble spurt etter Marit, sier Emil Hegle Svendsen, som forteller at magefølelsen er god like før OL begynner.

– Vi hadde den første hardøkten i dag og det føltes veldig fint. Det er tøffe løyper og treg snø. Det er krevende forhold, ikke minst på standplass, med mye vind, sier han.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø mener skiskytteren er en god representant for norsk toppidrett.

– Emil har en imponerende olympisk karriere, og er en flott representant for norsk toppidrett og norsk vinterolympisk historie, kommenterer han i en pressemelding.

NRK har radiorettighetene til vinter-OL.

Les også: Her er hele OL-programmet

Siste nytt

 • Bokser død fire dager etter kamp

  Den 27 år gamle bokseren Patrick Day (til høyre på bildet) døde onsdag, fire dager etter at han ble slått ut i tiende runde i en kamp i Chicago.

  Den amerikanske bokseren ble lørdag kveld slått ut i tiende runde i en kamp mot den tidligere olympiske bokseren Charles Conwell i Wintrust Arena i Chicago. Slaget som sendte Day i kanvasen, var så hardt at han etterpå fikk konstatert hjerneskade.

  Day ble lagt i kunstig koma, men livet sto ikke til å redde. Etter fire dager døde bokseren på sykehus.

  I et følelsesladd brev skrev motstanderen Conwell (21) at han aldri mente at noe slikt skulle skje.

  – Alt jeg ville var å vinne. Hvis jeg kunne tatt det tilbake, ville jeg gjort det. Ingen fortjener noe slikt, sto det i brevet som er gjengitt av BBC. (NTB)

  Bokser Patrick Day, til høyre
  Foto: Frank Franklin II / AP
 • Frisk endte uten poeng i CHL

  Frisk Asker tapte onsdag 3-7 mot finske Tappara og ryker ut av gruppespillet i Champions Hockey League med null poeng fra seks kamper. Det er aller første gang at et norsk lag ikke tar et eneste poeng i løpet av CHL-gruppespillet. Tidligere har Vålerenga (2014) og Stavanger (2017) tatt ett poeng, ifølge Budstikka.

  Anders Bastiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sævik scorte i PSG-triumf

  Karina Sævik fant veien til nettmaskene i mesterligaen for PSG. Ti minutter ut i kampen banken Norges landslagsspiller inn det første av tre scoringen i 1. omgang. Sæviks PSG møtte Breidablik i mesterligaens første av to åttedelsfinaler.

  Karina Sævik
  Foto: Paris Saint-Germain

Sendeplan

Kl. Program Kanal