Hopp til innhold

Svendsen blir Norges flaggbærer: – En opplevelse for livet

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Emil Hegle Svendsen blir Norges flaggbærer i OL under åpningsseremonien førstkommende fredag.

Emil Hegle Svendsen

FLAGGBÆRER: Emil Hegle Svendsen.

Foto: Anders Rove Bentsen

Svendsen er firedobbelt olympisk mester, og deltar i sitt fjerde OL i Pyeongchang. Han debuterte i OL som 20-åring i Torino i 2006, da han ble nummer seks på fellesstarten.

– Dette er et ærefullt oppdrag som ikke så mange får oppleve i karrieren sin. Det blir helt sikkert en opplevelse for livet, sier Emil Hegle Svendsen.

– Da jeg ble spurt, ble jeg først veldig overrasket, deretter ble jeg glad og stolt. Det var en gledelig overraskelse. Jeg hadde helt ærlig ikke tenkt i det hele tatt at jeg kunne være aktuell som flaggbærer, forteller han.

Bjørgen takket nei

Det var Aksel Lund Svindal som var Norges flaggbærer under forrige vinter-OL i Sotsji. I 2010 var det Tommy Jakobsen som fikk æren av å lede Norges tropp under åpningsseremonien.

Holmenkollen skifestival. 30 km. klassisk kvinner.

BLE SPURT: Marit Bjørgen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vi må faktisk tilbake til 2002 for å finne sist gang en kvinne var flaggbærer for Norge under vinter-OL.

Da var det Liv Grete Skjelbreid som bar flagget under OL i Salt Lake City.

Marit Bjørgen ble imidlertid spurt om hun ønsket å bære flagget under åpningsseremonien, men Bjørgen går skiathlon lørdag og valgte å takke nei av hensyn til forberedelsene.

– Imponerende karriere

– Marit er den største, og det er en selvfølge at hun var førstevalget. Det har jo vært slik gjennom mange OL.

På grunn av konkurranseprogrammet, har jo heller ikke Ole Einar hatt anledning til å bære flagget på åpningsseremonien. Jeg er stolt over at jeg ble spurt etter Marit, sier Emil Hegle Svendsen, som forteller at magefølelsen er god like før OL begynner.

– Vi hadde den første hardøkten i dag og det føltes veldig fint. Det er tøffe løyper og treg snø. Det er krevende forhold, ikke minst på standplass, med mye vind, sier han.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø mener skiskytteren er en god representant for norsk toppidrett.

– Emil har en imponerende olympisk karriere, og er en flott representant for norsk toppidrett og norsk vinterolympisk historie, kommenterer han i en pressemelding.

NRK har radiorettighetene til vinter-OL.

Les også: Her er hele OL-programmet

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal