Hauges spinnville reise: Fra 4.-divisjon til AC Milan på to år

Jens Petter Hauge (20) måtte ta turen ned til 4.-divisjon da han ikke fikk spilletid i Aalesund for to år siden. Nå skal han dele garderobe med Zlatan Ibrahimović (38).

Hauge

KONTRASTER: Jens Petter Hauge fikk ett av fire innhopp i Aalesund da de tapte 3–0 mot Ull/Kisa 2. september 2018. Torsdag ble Hauge presentert som AC Milan-spiller.

Foto: Fredrik Varfjell/Claudio Grassi / Bildbyrån Norge/AP

26. oktober 2018: Etter begrenset spilletid for utlånsklubben Aalesund, starter Jens Petter Hauge sin femte og siste kamp for Aalesund 2 mot Sykkylven i 4.-divisjon.

1. oktober 2020: Jens Petter Hauge er offisielt klar for storklubben AC Milan, etter et par dager med møteaktivitet og medisinsk sjekk.

Laster Twitter-innhold

Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen humrer når NRK leser opp disse to datoene. Selv har han ikke tenkt over det på den måten.

Hvordan kunne dette ekstreme spranget skje så raskt?

– Ja, det er et godt spørsmål. Det er et fascinerende spørsmål, sier Knutsen, før han raskt legger til et «men»:

Det finnes ikke ett svar. Hauges relativt korte karriere har nemlig vært en berg-og-dal-bane.

Hauge og Knutsen

IMPONERT: Her gratulerer Kjetil Knutsen Jens Petter Hauge med nok en god prestasjon mot Aalesund i juli. Hauge noterte seg for ett mål og én målgivende pasning i 6-1-seieren på bortebane.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Skrev historie

Det er lett å glemme at Hauge markerte seg i eliteserien allerede som sekstenåring i 2016, siden det er denne sesongen han virkelig har slått gjennom.

Men allerede da viste han mye av det som bor i ham. Hauge ble tidenes yngste målscorer for de helgule i toppdivisjonen med 100 dagers margin.

Tenåringen slapp til i hele 20 kamper gjennom det som ble sesongen Bodø/Glimt rykket ned fra eliteserien til 1. divisjon.

– Det er en grunn til at han debuterte så tidlig, og det var at han var et utrolig spennende talent med flere ekstremferdigheter. Det kan hende det kom litt tidlig, for det er jo en del utenom du skal håndtere, også. Jens Petter har gått en litt annen vei enn mange andre, sier Glimt-trener Knutsen.

Hauge

HAT TRICK: Jens Petter Hauge scoret tre mål i cupkampen mot Fløya i april 2016.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen /

I 2017, da Knutsen var assistenttrener for Aasmund Bjørkan, satte Hauge fyr på førstedivisjon med 12 målgivende pasninger og to mål på 28 kamper.

Likevel: Det var etter dette den tøffe perioden startet.

Etter opprykket var Hauge uheldig med både skader og sykdom, påpeker Knutsen. Samtidig fikk han beinhard konkurranse fra Amor Layouni og Philip Zinckernagel.

Da sommeren kom, ønsket Hauge seg til Aalesund for å prøve noe nytt og få mer spilletid.

Utlånsperioden ble imidlertid en sportslig nedtur med – blant annet – en annen formasjon enn Hauge var vant til. Det ble faktisk såpass vanskelig at Hauge i perioder måtte spille for Aalesunds andrelag langt nede i divisjonene.

Knutsen mener imidlertid at det skjedde noe veldig viktig blant benkesliting og spill i 4.-divisjon.

– Det var da han bestemte seg og erkjente at det er ham selv det kommer an på. Han ble voksen på det halvåret i Ålesund. Det halvåret tror jeg har vært kjempeviktig for ham, sier Knutsen.

– Vært tøft

Remi Natvik er i dag trener for kvinnelaget til Arna-Bjørnar, men i 2018 var han trener for Aalesunds andrelag.

Natvik forteller om en spiller som den gang manglet «det siste lille» for å få en plass i Aalesund-laget.

– Han var en veldig fin gutt. Han var jo et stort talent på den tiden også. Han manglet kanskje tillit til å få prøve seg på neste nivå akkurat på den tida der. Han var akkurat i skillet mellom å få det og ikke, sier Natvik til NRK.

Remi Natvik

Remi Natvik.

Foto: Berit Roald / NTB

Totalt fikk Hauge bare 151 minutter for førstelaget i Aalesund. For andrelaget ble det altså fem kamper under Natvik.

Det er mildt sagt en utfordrende situasjon når du har debutert – og lyktes – på det øverste nivået to år tidligere.

Men motgangen skulle fungere mer som drivstoff enn noe annet.

Da Hauge møtte pressen på Aspmyra i forbindelse med landslagsuttaket denne uka, fikk han spørsmål om nettopp reisen fra benketilværelsen i Aalesund. Da trakk han frem at han har holdt ut utallige timer med trening alene for å komme dit han er i dag.

– Det har vært tøft. Det har vært mange timer som er blitt lagt ned. Jeg ser det er folk ute på feltet her i dag, og jeg kjenner meg igjen i situasjonen jeg var i. Jeg må fortsette med det, og ikke bli fornøyd selv om jeg er tatt ut på A-landslaget, fortalte Hauge.

Vendepunktet

Hauge har terpet og vært opptatt av å utvikle ferdighetene han allerede var god på: Teknikk, ta av press, utfordre med fart i én mot én-situasjoner.

Det er disse øktene over tid Hauge nå bærer fruktene av, ifølge ham selv.

Knutsen beskriver Hauge som en spiller med en «ekstrem sult».

Da alle disse timene ble kronet med tillit og mer fysisk trening, kom det neste nivået helt naturlig, ifølge Knutsen.

Det startet med stadig flere innhopp i 2019-sesongen før Hauge etter hvert tok beslag på vingplassen da Amor Layouni ble solgt.

Sesongen endte med et imponerende seriesølv til Bodø/Glimt, og Hauge spilte også for Norge under U20-VM på sommeren.

Hauge

I FARTA: Her er Jens Petter Hauge i duell med Englands Elliot Embleton da Norge kvalifiserte seg til U20-VM.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Jeg tror mye kommer fra den erkjennelsen at: «Jeg er bra, men ikke riktig der jeg vil være». Så har han gjort det lille ekstra hver dag på trening, og da ser vi hvilket utslag det gir, sier U19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen til NRK.

Johansen trekker frem det samme som Knutsen: Nemlig den ekstreme sulten.

– Jeg tror det begynner med en ganske rå sult. Når du har vært i EM og VM, og tatt sølv i Eliteserien, og kjent på at du har vært med, men kanskje ikke vært helt fast på laget. Det gir nok en viss form for selvtillit, men mest sult for du merker at du er så nære, så det er ikke så mye som skal til før du virkelig kan ta for deg, beskriver Johansen.

Og det er nettopp det Hauge gjorde.

San Siro-showet

14 mål og ni målgivende pasninger på 18 kamper er de kalde faktaene for Hauge i Eliteserien, men de imponerende tallene forteller ikke hele historien om hvor dominant venstrekanten har vært.

Hauge har for lengst tiltrukket seg oppmerksomhet fra større klubber i Europa. I juni godtok Bodø/Glimt et bud fra Cercle Brügge, men lynvingen endte med å fortsette karrieren i gult.

I takt med storspillet ble det stadig klarere at spørsmålet ikke var om Hauge skulle dra videre, men når og til hvilken klubb.

Så, etter å ha avansert i Europa, fikk Bodø/Glimt det som var en marerittrekning i AC Milan.

Men det var det totalt motsatte for Hauge.

– Du kan jo si at vi var litt uheldige som trakk Milan, men for Jens Petter var det helt perfekt. De hadde sett alle kampene hans, og der fikk de se ham i sin kontekst. Alle som ser den kampen, ser at han har det som skal til for å slå gjennom i Milan. De har ikke hentet ham for å spille om to år, de har hentet ham for å spille på kort sikt. De hadde sett det gjennom kampene, men de fikk det bekreftet på San Siro, sier Knutsen.

Hauge selv fortalte beskjedent at Milan likte det de har sett både tidligere og under kampen på San Siro.

Prestasjonen, samtidig som at overgangsvinduet gikk mot slutten, satte ordentlig fart i overgangen.

– Det ble en perfekt storm for Hauges del?

– Ja, for hans del var det en ønsketrekning. Ikke for vår del, men for hans del, sier Knutsen.

TILBAKE: Tirsdag var Jens Petter Hauge på plass i Milano – en knapp uke etter å ha herjet på San Siro.

Siste nytt

 • O'Connor slo tilbake

  Ben O'Connor vann den 17. etappen av Giro d'Italia i dag og slo dermed tilbake etter gårsdagens andreplass.

  Sigeren er hans første i ein Grand Tour. I går tok han igjen Jan Tratnik like før mål, men vart likevel slått med sju sekund av slovenaren.

  NTT-ryttaren var 31 sekund føre austerrikaren Hermann Pernsteiner i mål. Thomas De Gendt spurtslo Ilnur Zakarin om tredjeplassen.

  Giro d'Italia
  Foto: Luca Bettini / AFP
 • Lampaert vant Brügge - De Panne

  Hjemmehåpet Yves Lampaert kom alene til mål og vant sykkelrittet Brugge-De Panne.

  Da onsdagens endagersritt beveget seg inn i avslutningen satt 13 ryttere i frontgruppen med vinnerkandidater. Én av dem var Sven Erik Bystrøm.

  Med rundt ti kilometer til mål måtte imidlertid rogalendingen se åtte av bruddkameratene forsvinne foran seg. Noen kilometer deretter angrep så Lampaert og fikk en luke han ikke ga fra seg igjen.

  Lampaert
  Foto: Luc Claessen / AFP
 • U19-EM er avlyst

  UEFA avgjorde i går at U19-EM i fotball 2020 er endeleg avlyst, etter fleire utsetjingar.

  EM skulle gått i Belfast, opprinneleg i juli, så i november, så i mars neste år.

  Ei av årsakene er at den siste runden i kvalifiseringa heller ikkje er avvikla. Der skulle Norge ha møtt Italia, Island og Slovenia.

  I EM i Finland i 2018 blei Norge nummer fem.

  Norge - Finland, U19-EM i Finland i 2018
  Foto: Juha Harju / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal