Slår tilbake mot dopinganklager: – Hvordan kan de tro at jeg er så dum?

Sifan Hassan tok sitt andre VM-gull lørdag kveld. Etter løpet tok hun et oppgjør med dem som betviler at hun er ren.

Hassan

DOBBELTMESTER: Sifan Hassan tok VM-gull både på 10.000 meter og 1500 meter i VM.

Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters

– Jeg har hatt en tøff uke. Jeg har prøvd å løpe, jeg prøver å vise at jeg er ren og at jeg alltid vil være ren. Helt til jeg dør, vil jeg alltid være ren, sier Hassan til NRK.

Bakgrunnen er at treneren, Alberto Salazar, nylig ble utestengt i fire år. Han skal angivelig ha gitt sine utøvere medisinske preparater for å forbedre deres prestasjoner.

– Jeg vet ikke hva folk tenker, jeg har vært en topputøver siden 2014. Hvordan kan de tro at jeg er så dum at jeg gjør noe sånn? Jeg vil vise unge utøvere at jeg jobber hardt. Jeg vil si til dem som tror noe sånn at de må sjekke bakgrunnen til dem de snakker om, sier Hassan.

Se hele intervjuet med Hassan (artikkelen fortsetter under videoen):

Herjer i ulike øvelser

Et av «vidundermidlene» som treneren skal ha prøvd ut på utøverne sine for å øke prestasjonene, var svært høye konsentrasjoner av aminosyren L-karnitin.

Dette skal øke energiproduksjonen, og er ikke et forbudt stoff i seg selv. Mengdene utøverne skal ha fått og måten det ble gjort på, er imidlertid ifølge USADA i strid med antidopingreglene.

Noe av det spesielle med Hassan er at hun dominerer i vidt forskjellige øvelser. Tidligere i VM vant hun altså gull på 10.000 meter, før hun i dag tok et overlegent gull også på 1500 meter. Om tre uker skal hun delta i et halvmaraton før hun begynner forberedelsene til OL neste år.

– Etter mørket kommer lys

Etter å ha mottatt mullmedaljen foran en relativt tom stadion, tok Hassan turen i pressesonen. Igjen og igjen svarte hun på spørsmål om sin trener, og gjentok at hun er ren.

Hassan fortalte at manageren har vært hennes nærmeste støttespiller den siste uka.

På spørsmål fra en journalist om hvorfor vi skal tro på at hun er ren når vi kjenner trenerens historie, svarer Hassan med å ramse opp tidene og resultatene sine.

– Tror ikke folk jeg blir testet? Jeg blir det hele tiden. Jeg har vært en av de beste hele veien, sier Hassan.

Hassan har uttalt at hun ikke ønsker å si noe om utestengelsen underveis i mesterskapet. Hun har gitt en kort uttalelse om at hun er ren, men ønsket ikke si noe mer før etter dagens 1500-meter.

Umiddelbart i intervjuet med NRK forklarte hun hvordan de siste dagene har vært.

– Jeg er veldig glad nå! Etter mørket kommer alltid lyset, sa hun.

– Hvorfor dro du for å trene med Salazar når du visste han var under etterforskning?

– Jeg begynte å trene med han i 2017. Jeg har aldri sett noe i den gruppa, jeg har aldri mistenkt noe, de har aldri tilbudt meg noe. Støtteapparatet har alltid vært gode, det er en bra stab og gode leger. De er der for å gjøre utøverne bedre, sier Hassan.

Men hun må altså tåle at folk betviler prestasjonen.

– Er det noen skygge over løpet med tanke på vinneren?

– Nyheten smalt for noen dager siden, og jeg synes det er en skygge – det er ikke til å unngå. Men alt du kan gjøre er å konsentrere deg om egne prestasjoner. Jeg er virkelig fornøyd med eget løp, sier konkurrent Laura Muir, som ble nummer fem på 1500 i dag.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal