Hopp til innhold

Slår tilbake mot dopinganklager: – Hvordan kan de tro at jeg er så dum?

Sifan Hassan tok sitt andre VM-gull lørdag kveld. Etter løpet tok hun et oppgjør med dem som betviler at hun er ren.

Hassan

DOBBELTMESTER: Sifan Hassan tok VM-gull både på 10.000 meter og 1500 meter i VM.

Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters

– Jeg har hatt en tøff uke. Jeg har prøvd å løpe, jeg prøver å vise at jeg er ren og at jeg alltid vil være ren. Helt til jeg dør, vil jeg alltid være ren, sier Hassan til NRK.

Bakgrunnen er at treneren, Alberto Salazar, nylig ble utestengt i fire år. Han skal angivelig ha gitt sine utøvere medisinske preparater for å forbedre deres prestasjoner.

– Jeg vet ikke hva folk tenker, jeg har vært en topputøver siden 2014. Hvordan kan de tro at jeg er så dum at jeg gjør noe sånn? Jeg vil vise unge utøvere at jeg jobber hardt. Jeg vil si til dem som tror noe sånn at de må sjekke bakgrunnen til dem de snakker om, sier Hassan.

Se hele intervjuet med Hassan (artikkelen fortsetter under videoen):

Herjer i ulike øvelser

Et av «vidundermidlene» som treneren skal ha prøvd ut på utøverne sine for å øke prestasjonene, var svært høye konsentrasjoner av aminosyren L-karnitin.

Dette skal øke energiproduksjonen, og er ikke et forbudt stoff i seg selv. Mengdene utøverne skal ha fått og måten det ble gjort på, er imidlertid ifølge USADA i strid med antidopingreglene.

Noe av det spesielle med Hassan er at hun dominerer i vidt forskjellige øvelser. Tidligere i VM vant hun altså gull på 10.000 meter, før hun i dag tok et overlegent gull også på 1500 meter. Om tre uker skal hun delta i et halvmaraton før hun begynner forberedelsene til OL neste år.

– Etter mørket kommer lys

Etter å ha mottatt mullmedaljen foran en relativt tom stadion, tok Hassan turen i pressesonen. Igjen og igjen svarte hun på spørsmål om sin trener, og gjentok at hun er ren.

Hassan fortalte at manageren har vært hennes nærmeste støttespiller den siste uka.

På spørsmål fra en journalist om hvorfor vi skal tro på at hun er ren når vi kjenner trenerens historie, svarer Hassan med å ramse opp tidene og resultatene sine.

– Tror ikke folk jeg blir testet? Jeg blir det hele tiden. Jeg har vært en av de beste hele veien, sier Hassan.

Hassan har uttalt at hun ikke ønsker å si noe om utestengelsen underveis i mesterskapet. Hun har gitt en kort uttalelse om at hun er ren, men ønsket ikke si noe mer før etter dagens 1500-meter.

Umiddelbart i intervjuet med NRK forklarte hun hvordan de siste dagene har vært.

– Jeg er veldig glad nå! Etter mørket kommer alltid lyset, sa hun.

– Hvorfor dro du for å trene med Salazar når du visste han var under etterforskning?

– Jeg begynte å trene med han i 2017. Jeg har aldri sett noe i den gruppa, jeg har aldri mistenkt noe, de har aldri tilbudt meg noe. Støtteapparatet har alltid vært gode, det er en bra stab og gode leger. De er der for å gjøre utøverne bedre, sier Hassan.

Men hun må altså tåle at folk betviler prestasjonen.

– Er det noen skygge over løpet med tanke på vinneren?

– Nyheten smalt for noen dager siden, og jeg synes det er en skygge – det er ikke til å unngå. Men alt du kan gjøre er å konsentrere deg om egne prestasjoner. Jeg er virkelig fornøyd med eget løp, sier konkurrent Laura Muir, som ble nummer fem på 1500 i dag.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal