NRK Meny
Normal

Har ikke troen på kvinnefotball-løft fra NFF: – Et spill for galleriet

NFF har satt ned et utvalg som blant annet skal kartlegge strukturelle tiltak for å henge med i internasjonal kvinnefotball. Det tror ikke Stabæk-leder Richard Jansen noe på.

Richard Jansen

– ET SPILL FOR GALLERIET: Richard Jansen i Stabæk kvinner sier han har hørt NFF-løftene tidligere.

Foto: NRK

– Dette har vi bedt om og mast om lenge. Utvalget skal bruke to år. Det er for lang tid, to måneder hadde vært mer enn nok. Jeg sitter med en følelse av at dette er et spill for galleriet, sier Jansen til NRK.

Han er sportslig leder for Stabæk kvinner, og har ønsket et løft for kvinnesiden i mange år.

Ifølge Jansen er ikke dette første gangen Norges Fotballforbund (NFF) snakker om et løft, og han mener holdningene ikke er som de burde være.

– Jeg har opplevd tomme løfter mange ganger. Men de skal få sjansen.

– Mye som skjer

Etter at de norske landslagsjentene røk ut av EM med null poeng tidligere denne uka, har debatten rast. Hege Jørgensen i Serieforeningen for kvinnefotball (SKF), mente EM-fiaskoen tegnet et bilde av tilstanden i Norges største idrett.

Før EM gikk fotballpresident Terje Svendsen ut og lovte et en kartlegging av norsk fotball på kvinnesiden. Et utvalg ledet av Karen Espelund blir i disse dager etablert, og utvalget skal blant annet kartlegge strukturelle tiltak for å henge med i den europeiske konkurransen.

Terje Svendsen

LOVER LØFT: Fotballpresident Terje Svendsen lover at kvinnefotballen skal få et løft.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er utrolig mye som skjer. Skal vi henge med internasjonalt, må vi se om det er noen strukturelle tiltak vi er nødt til å gjøre, sa fotballpresidenten.

– Må få hjelp av forbundet

Allerede i desember ba kulturminister Linda Hofstad Helleland om et møte med NFF om satsingen på kvinnefotball.

– Når vi vet hvor stor interessen er blant jenter for å spille fotball, så gjenspeiler ikke det seg i satsingen, sa Helleland da.

Etter EM-exiten for Norge sa SKFs Hege Jørgensen at Norge har sovet i timen, mens landslagsspiller Caroline Graham Hansen mente Norge har en stor jobb foran seg.

– Vi må være ærlige og si at jobben som gjøres hjemme ikke har vært bra nok, sa Graham Hansen.

– Vært til debatt før

Forbundet har altså lovet hjelp tidligere. Flere ganger, ifølge Jansen. Også Stabæk-spiller Cathrine Dekkerhus har hørt det før.

– Vi er glade for at de ønsker å gjøre en endring og at de ser at det trengs. Men det har jo vært oppe til debatt etter mesterskap før, sier Dekkerhus til NRK.

Cathrine Dekkerhus

HAR HØRT DET FØR: Stabæk-spiller Cathrine Dekkerhus har hørt om kvinneløft fra forbundet tidligere.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hun forteller at kvinnefotballen i Norge gjerne skulle hatt mer midler, men også bedre utgangspunkt for blant annet restitusjon i en hektisk jobbhverdag. For de aller fleste kvinnene i norsk fotball har fulltidsjobber ved siden av fotballsatsingen.

– Det kunne vært første steg: Å få brukt mer tid på fotballen, selv om jeg er glad for å ha en arbeidsgiver som legger godt til rette for at jeg kan være toppidrettsutøver.

Siste nytt

 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold
 • Wilbek blir borgermeister

  Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

  Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

  Ulrik Wilbek
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Mållaust for Kamaras Crew

  Verken Ola Kamara eller hans lag Columbus Crew makta å score mot Toronto i første conference-finale i MLS-ligaen i natt. Kampen enda 0-0, og Kamara spela heile kampen.

  Returkampen går i Toronto 29. november, og vinnaren går til MLS-finale 9. desember.

  Ola Kamara
  Foto: Aaron Doster / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal