NRK Meny
Normal

Har ikke troen på kvinnefotball-løft fra NFF: – Et spill for galleriet

NFF har satt ned et utvalg som blant annet skal kartlegge strukturelle tiltak for å henge med i internasjonal kvinnefotball. Det tror ikke Stabæk-leder Richard Jansen noe på.

Richard Jansen

– ET SPILL FOR GALLERIET: Richard Jansen i Stabæk kvinner sier han har hørt NFF-løftene tidligere.

Foto: NRK

– Dette har vi bedt om og mast om lenge. Utvalget skal bruke to år. Det er for lang tid, to måneder hadde vært mer enn nok. Jeg sitter med en følelse av at dette er et spill for galleriet, sier Jansen til NRK.

Han er sportslig leder for Stabæk kvinner, og har ønsket et løft for kvinnesiden i mange år.

Ifølge Jansen er ikke dette første gangen Norges Fotballforbund (NFF) snakker om et løft, og han mener holdningene ikke er som de burde være.

– Jeg har opplevd tomme løfter mange ganger. Men de skal få sjansen.

– Mye som skjer

Etter at de norske landslagsjentene røk ut av EM med null poeng tidligere denne uka, har debatten rast. Hege Jørgensen i Serieforeningen for kvinnefotball (SKF), mente EM-fiaskoen tegnet et bilde av tilstanden i Norges største idrett.

Før EM gikk fotballpresident Terje Svendsen ut og lovte et en kartlegging av norsk fotball på kvinnesiden. Et utvalg ledet av Karen Espelund blir i disse dager etablert, og utvalget skal blant annet kartlegge strukturelle tiltak for å henge med i den europeiske konkurransen.

Terje Svendsen

LOVER LØFT: Fotballpresident Terje Svendsen lover at kvinnefotballen skal få et løft.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er utrolig mye som skjer. Skal vi henge med internasjonalt, må vi se om det er noen strukturelle tiltak vi er nødt til å gjøre, sa fotballpresidenten.

– Må få hjelp av forbundet

Allerede i desember ba kulturminister Linda Hofstad Helleland om et møte med NFF om satsingen på kvinnefotball.

– Når vi vet hvor stor interessen er blant jenter for å spille fotball, så gjenspeiler ikke det seg i satsingen, sa Helleland da.

Etter EM-exiten for Norge sa SKFs Hege Jørgensen at Norge har sovet i timen, mens landslagsspiller Caroline Graham Hansen mente Norge har en stor jobb foran seg.

– Vi må være ærlige og si at jobben som gjøres hjemme ikke har vært bra nok, sa Graham Hansen.

– Vært til debatt før

Forbundet har altså lovet hjelp tidligere. Flere ganger, ifølge Jansen. Også Stabæk-spiller Cathrine Dekkerhus har hørt det før.

– Vi er glade for at de ønsker å gjøre en endring og at de ser at det trengs. Men det har jo vært oppe til debatt etter mesterskap før, sier Dekkerhus til NRK.

Cathrine Dekkerhus

HAR HØRT DET FØR: Stabæk-spiller Cathrine Dekkerhus har hørt om kvinneløft fra forbundet tidligere.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hun forteller at kvinnefotballen i Norge gjerne skulle hatt mer midler, men også bedre utgangspunkt for blant annet restitusjon i en hektisk jobbhverdag. For de aller fleste kvinnene i norsk fotball har fulltidsjobber ved siden av fotballsatsingen.

– Det kunne vært første steg: Å få brukt mer tid på fotballen, selv om jeg er glad for å ha en arbeidsgiver som legger godt til rette for at jeg kan være toppidrettsutøver.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale