Hopp til innhold

Slår alarm: – Fascinerende å se hvordan nivået raser forbi oss

Hege Jørgensen i Serieforeningen for kvinnefotball tegner et dystert bilde av tilstanden i Norges største idrett.

Norge

SLÅTT UT: Her har Norge nettopp blitt sendt ut av EM etter tre tap og null mål.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hege Jørgensen leder i serieforeningen for kvinnefotball.

KRITISK: Daglig leder i serieforeningen for kvinnefotball Hege Jørgensen fikk seg en wake-up call etter mandagens EM-exit.

Foto: Serieforeningen for kvinnefotball

– Det har vært trist, men nesten også litt fascinerende å se hvordan nivået i Europa bare raser forbi oss. Så på mange måter er det en «wake-up call», sier daglig leder Jørgensen til NRK.

Hun er bekymret over utviklingen til Norges fotballkvinner, som mandag stupte ut av EM med 0 poeng og 0 mål.

Fotball er verdens – og Norges – desidert største idrett.

De norske kvinnene har også vært i førersetet i mange år, men nå peker pilen nedover.

Landslagets resultater gjenspeiler den manglende satsingen i klubb og bredde, mener Jørgensen.

– Vi har sovnet i timen. Nå er vi nødt til å se hvordan vi skal jobbe videre for å heve produktet og talentsatsingen spesielt. Det handler faktisk om ressurser, sier Jørgensen.

– Alle kunne bidratt mer

Caroline Graham Hansen på trening søndag under EM fotball kvinner.

IKKE GODT NOK: Caroline Graham Hansen mener at alle i Fotball-Norge kunne ha bidratt mer for norsk kvinnefotball.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Caroline Graham Hansen mener det må gjøres en stor jobb for å henge på toget som går i Fotball-Europa.

– Vi må være så ærlige og si at den jobben som gjøres hjemme ikke har vært bra nok de siste fire årene. Vi må klare å få frem enda flere spillere, vi må få enda flere å ta av. Det er en jobb vi må få hjelp til av forbundet til å gjøre også, sier Graham Hansen til NRK.

Wolfsburg-spilleren mener utviklingen er et spørsmål om penger. Med mer penger har man råd til bedre trenere, da får man bedre spillerutvikling, og med bedre spillerutvikling får man bedre spillere.

Alt henger sammen, sier Norges nummer 10.

– Føler du at NFF bidrar for lite?

– Jeg tror alle i Fotball-Norge kunne ha bidratt mer. Vi var ikke gode nok nå, vi må skylde på oss selv. Men for fremtiden må vi nok være ærlige på at vi trenger mer hjelp for å henge på det toget som går nå.

Tom Nordlie

LITE RESSURSER: NRK-ekspert Tom Nordlie mener at for lite ressurser i kvinnefotballen i Norge når de andre nasjonene satser knallhardt.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Flere samarbeidsklubber?

En rekke europeiske storlag har startet et lag på kvinnesiden. Samtidig er mange i ferd med å slå følge, men foreløpig har bare Vålerenga og Stabæk egne kvinnelag.

– Vi har en utfordring i Norge. Det er ingen tvil om at de andre nasjonene satser knallhardt. Vi må være våkne når toget går her, med det folketallet, logistikken og klimaet vi har i Norge, sier NRK-ekspert Tom Nordlie.

Lise Klaveness
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Ekspertkollega Lise Klaveness mener landslagstrener Martin Sjögren ikke skal ta det skuffende EM-resultatet på sine skuldre alene.

– Det har vært en sakte nedgang i norsk kvinnefotball. Ikke fordi den norske utviklingen har stått stille, men fordi utviklingen ute går fortere. Det er ikke landslagene i seg selv, men først og fremst klubbene som må ha mer ressurser, blir mer anerkjent og satses mer på. Det er der skoen trykker, sier Klaveness.

Både Sjögren og toppfotballsjef Nils Johan Semb måtte svare på en rekke kritiske spørsmål etter EM-exiten.

Semb erkjenner at Norge står overfor en tøff utfordring.

– Jeg tror vi evaluerer oss selv hele tiden, og blir evaluert hele tiden. Det er et ganske komplisert bilde. For kvinnefotballen er spørsmålet hva som skal til for å løfte produktet, øke status og gjøre rammebetingelsene bedre, sa Semb blant annet.

Siste nytt

  • Forsvareren om Gjert Ingebrigtsens trenerrolle: Skal holde seg i bakgrunnen

    I påvente av rettssaken akter Gjert Ingebrigtsen å fortsette som trener for utøverne han nå bistår, blant dem Narve Gilje Nordås.

    Friidrettstreneren er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld.

    Heidi Reisvang hos Elden Advokatfirma, som forsvarer Ingebrigtsen, sier friidrettstreneren i tiden som kommer vil fortsette trenergjerningen.

    – Så lenge utøverne presterer og opplever at samarbeidet i sum er mer positivt enn negativt, og de ønsker ham som trener, vil han fortsette å trene dem, sier Reisvang til NTB.

    Hun legger til at Ingebrigtsen vil forholde seg på en måte som er til det beste for utøverne i forbindelse med konkurranser og stevner og «i større grad være i bakgrunnen».

    – Han håper at så lenge han holder seg i bakgrunnen, vil mediene respektere det og ikke oppsøke han eller forfølge hans familie, legger hun til.

    Reisvang vil på spørsmål fra NTB ikke utdype ytterligere hva som ligger i at trenerprofilen skal holde seg mer i bakgrunnen, men sier:

    – Under stevnet i Spania (denne uken red.anm.) søkte han ingen oppmerksomhet, men holdt seg unna. Han ønsker at mediene nå skal la han og hans familie være i fred, respektere dette og ikke oppsøke på den måten som det er gjort hittil.

    På direkte spørsmål om Ingebrigtsen har vurdert å trekke seg som trener, svarer advokaten:

    – Ikke med mindre utgangpunktetene jeg har vært inne på endrer seg.

    Det er allerede kjent at Ingebrigtsen ikke vil få trenerakkreditering til sommerens to store mesterskap, EM og OL. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Verstappen vant sprintkvalifiseringen i Miami: – Det føltes forferdelig

    Verdensmester Max Verstappen fortsetter å dominere Formel 1-sesongen. Fredag vant han sprintkvalifiseringen i Miami.

    Den nederlandske Red Bull-føreren noterte 1.27,641 i siste kvalifiseringsomgang og henviste Ferrari-fører Charles Leclerc til 2.-plass med 0,108 sekunds margin. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez var 0,235 sekund bak ham.

    – For å være ærlig føltes det ganske forferdelig, men på en eller annen måte endte jeg øverst likevel. Jeg vet ikke hva som skjedde med de andre, sa Verstappen etterpå.

    Lørdag gjennomføres sesongens annet sprintløp. Verstappen vant det første i Shanghai for to uker siden.

    Han har også vunnet fire av de fem Grand Prix-løpene som er avviklet så langt og leder klart i sammendraget i jakten på sin fjerde VM-tittel på rad.

    Daniel Ricciardo i RB ble nummer fire i sprintkvalifiseringen, foran Carlos Sainz i Ferrari og Oscar Piastri i McLaren. Begge Mercedes-bilene ble utslått før siste kvalifiseringsomgang, og George Russell og Lewis Hamilton starter som nummer 11 og 12 i sprintløpet. (NTB)

    Max Verstappen
    Foto: AP
  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal