NRK Meny
Normal

Har firet på krava for Northug tre ganger – nå er det slutt

Norges skiforbund kommer ikke til å gi Petter Northug utsatt frist for å signere avtalen som må på plass for at skistjernen skal få gå VM.

Petter Northug

Norges skiforbund vil ikke lenger fire på krava for Petter Northug, som her er fotografert etter rettssaken tidligere i høst. Forbundet krever at han signerer representasjonsavtalen i dag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stein Opsal

Generalsekretær Stein Opsal i Norges skiforbund mener Team Northug hele tiden vil innskrenke perioden Northug må representere landslaget.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Fristen står, og det er en frist partene har kjent siden 1. april. Vi ser ingen grunn til at den skal forlenges, sier generalsekretær Stein Opsal til NRK.

Klokken 23.59 i kveld utløper fristen for at Petter Northug må signere landslagsavtalen med Norges skiforbund.

Uten en slik avtale, som binder Northug til skiforbundet gjennom vinteren, vil han ikke få gå verken verdenscup, Tour de Ski eller VM i Falun.

Har gitt etter

Fredag virket det som om partene sto langt fra hverandre, og det utviklet seg til en ordkrig i mediene.

Likevel er Opsal tydelig på at det ikke er grunnlag for at partene skal snakke sammen i dag. Det er heller ikke grunnlag for at skistyret skal på banen igjen for eventuelt å godkjenne en revidert avtale, mener generalsekretæren.

I stedet er Opsal krystallklar på at det nå er slutt på at skiforbundet skal jenke seg etter Northugs krav. Det har de nemlig gjort tre ganger allerede, etter egen oppfatning.

 • Opprinnelig krevde skistyret at Petter Northug skulle være en del av landslaget gjennom hele sommerhalvåret. Dette kravet frafalt de allerede i april da de aksepterte at Northug kunne være en del av landslaget kun i perioden 1. november til 1. mai.
 • Da skistyret diskuterte saken på nytt i september, aksepterte de at Northug ikke behøvde å være en del av landslaget fra 1. november, men først 24. november.
 • I det samme vedtaket endret de sluttdatoen for avtalen. 1. mai ble innskrenket til 15. april.

På tross av dette, er det sluttdatoen som nå er stridens kjerne. Teamet rundt Petter Northug ønsker ikke at skistjernen skal måtte representere landslaget etter at verdenscupsesongen er avsluttet 15. mars, altså en måned tidligere enn det skistyret krever.

– Team Northug har hele tiden prøvd å minimere denne perioden. Det er ikke noe adgang til ytterligere å gjøre endringer til for eksempel 1. april nå, sier Opsal.

Fristen er absolutt

Generalsekretæren er ikke villig til å vurdere muligheten for å komme til enighet etter i dag.

– Hvis Northug signerer i morgen, vil dere da virkelig si at han da ikke får være med i VM?

– Fristen er i dag. Vi forventer et ja eller nei i løpet av dagen, sier Opsal.

Coop-direktør Svein Fanebust sier til NRK at han fortsatt håper partene finner en løsning.

– Det er Petter sitt valg om han vil signere eller ikke, sier han.

VG har snakket med aviskommentatorer som likevel tror det vil være mulig å komme til enighet på overtid.

PS: Petter Northug har vært taus i mediene etter at han i et kort intervju med NRK 2. oktober sa rett ut at «Jeg skal til Falun». Fredag avbrøt han høydeoppholdet i Val Senales en uke tidligere enn planlagt på grunn av sykdom. Han er nå tilbake i Norge, og må sammen med sine nærmeste støttespillere bestemme seg.

Siste nytt

 • Bakkerekord i kvalifiseringen

  Daniel Andre Tande hoppet 238,5 meter i kvalifiseringen til VM i skiflyging fredag. Det er ny bakkerekord i Oberstdorf med 0,5 meter.

  Alle nordmennene er kvalifisert for rennet, som starter fredag klokken 16.

  SKI-JUMPING-FOUR-HILLS
  Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP
 • Mowinckel inn til sjetteplass

  Ragnhild Mowinckel leverte karrierebeste i fredagens verdenscuprenn i utfor. I Cortina endte hun på sjetteplass, 1,07 bak italienske Sofia Goggia, som vant på hjemmebane.

  Lindsey Vonn ble nummer to, mens Mikaela Shiffrin ble treer.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
VM skiflyging: Kvalifisering
V-cup skøyter: 500 m menn
Vinterstudio
Vinterstudio
EM kunstløp: Menn
V-cup skøyter: 500 m kvinner
VM skiflyging
VM skiflyging
V-cup skøyter: 1000 m kvinner