Har firet på krava for Northug tre ganger – nå er det slutt

Norges skiforbund kommer ikke til å gi Petter Northug utsatt frist for å signere avtalen som må på plass for at skistjernen skal få gå VM.

Petter Northug

Norges skiforbund vil ikke lenger fire på krava for Petter Northug, som her er fotografert etter rettssaken tidligere i høst. Forbundet krever at han signerer representasjonsavtalen i dag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stein Opsal

Generalsekretær Stein Opsal i Norges skiforbund mener Team Northug hele tiden vil innskrenke perioden Northug må representere landslaget.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Fristen står, og det er en frist partene har kjent siden 1. april. Vi ser ingen grunn til at den skal forlenges, sier generalsekretær Stein Opsal til NRK.

Klokken 23.59 i kveld utløper fristen for at Petter Northug må signere landslagsavtalen med Norges skiforbund.

Uten en slik avtale, som binder Northug til skiforbundet gjennom vinteren, vil han ikke få gå verken verdenscup, Tour de Ski eller VM i Falun.

Har gitt etter

Fredag virket det som om partene sto langt fra hverandre, og det utviklet seg til en ordkrig i mediene.

Likevel er Opsal tydelig på at det ikke er grunnlag for at partene skal snakke sammen i dag. Det er heller ikke grunnlag for at skistyret skal på banen igjen for eventuelt å godkjenne en revidert avtale, mener generalsekretæren.

I stedet er Opsal krystallklar på at det nå er slutt på at skiforbundet skal jenke seg etter Northugs krav. Det har de nemlig gjort tre ganger allerede, etter egen oppfatning.

 • Opprinnelig krevde skistyret at Petter Northug skulle være en del av landslaget gjennom hele sommerhalvåret. Dette kravet frafalt de allerede i april da de aksepterte at Northug kunne være en del av landslaget kun i perioden 1. november til 1. mai.
 • Da skistyret diskuterte saken på nytt i september, aksepterte de at Northug ikke behøvde å være en del av landslaget fra 1. november, men først 24. november.
 • I det samme vedtaket endret de sluttdatoen for avtalen. 1. mai ble innskrenket til 15. april.

På tross av dette, er det sluttdatoen som nå er stridens kjerne. Teamet rundt Petter Northug ønsker ikke at skistjernen skal måtte representere landslaget etter at verdenscupsesongen er avsluttet 15. mars, altså en måned tidligere enn det skistyret krever.

– Team Northug har hele tiden prøvd å minimere denne perioden. Det er ikke noe adgang til ytterligere å gjøre endringer til for eksempel 1. april nå, sier Opsal.

Fristen er absolutt

Generalsekretæren er ikke villig til å vurdere muligheten for å komme til enighet etter i dag.

– Hvis Northug signerer i morgen, vil dere da virkelig si at han da ikke får være med i VM?

– Fristen er i dag. Vi forventer et ja eller nei i løpet av dagen, sier Opsal.

Coop-direktør Svein Fanebust sier til NRK at han fortsatt håper partene finner en løsning.

– Det er Petter sitt valg om han vil signere eller ikke, sier han.

VG har snakket med aviskommentatorer som likevel tror det vil være mulig å komme til enighet på overtid.

PS: Petter Northug har vært taus i mediene etter at han i et kort intervju med NRK 2. oktober sa rett ut at «Jeg skal til Falun». Fredag avbrøt han høydeoppholdet i Val Senales en uke tidligere enn planlagt på grunn av sykdom. Han er nå tilbake i Norge, og må sammen med sine nærmeste støttespillere bestemme seg.

Siste nytt

 • Ikkje pallplass for Lorentzen

  Håvard Holmefjord Lorentzen blei nummer fire i sprint-EM i Heerenveen. Han blei nummer fem på den avsluttande 1000-meteren.

  Thomas Krol og Hein Otterspeer sikra nederlandsk dobbelsiger, og tyske Joel Dufter tok bronsen.

  Verken Bjørn Magnussen eller Odin By Farstad fekk gå siste distansen på grunn av diskvalifikasjonar.

  Resultatlista ser du her.

  I kvinneklassa blei det også nederlandsk gull, ved Jutta Leerdam. Julie Nistad Samsonsen og Martine Ripsrud blei 12 og 14. Resultatlista.

  Håvard Lorentzen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Lindvik vann etter kjempehopp

  Marius Lindvik vann hopprennet i Zakopane etter eit kjempehopp på 145,5 meter i andre omgang. Anze Laniek, som leia etter første omgang, makta ikkje å svare, og blei slått med 2,3 poeng.

  – Eg hoppa bra i dag. Dette er ein prestasjon eg er veldig nøgd med, sa Lindvik.

  Robert Johansson fekk 141 meter i andre omgang, og enda på tredjeplass, ein plass han også hadde etter første omgang.

  Daniel André Tande blei nummer 10. Verdscupleiar Halvor Egner Granerud fekk det ikkje til og blei berre nummer 23. Han var nr 10 etter første omgang, men missa i den andre og fekk berre 128,5 meter.

  Johann Andre Forfang og Thomas Aasen Markeng kom ikkje til finaleomgangen.

  Marius Lindvik
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Scoret praktmål

  Son Heung-min og Harry Kane var toneangivende, men det vakre målet til Tanguy Ndombele ble kampens øyeblikk da Tottenham vant 3-1 over Sheffield United søndag.

  Like etter at David McGoldrick hadde laget ny spenning i Premier League-oppgjøret med sin 1-2-redusering, vartet Ndombele opp med et stykke fotballmagi da han vippet ballen på akrobatisk i mål fra spiss vinkel og sørget for 3-1 til bortelaget etter 62 minutter.

  Tottenham tok tidlig ledelsen da Serge Aurier nikket inn en presis corner fra Son. Deretter la Kane på til 2-0 med et flott skudd. Etter 3-1-målet til Ndombele kunne Tottenham trygge inn tre nye poeng.

  Ndombele
  Foto: Laurence Griffiths / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal