Hopp til innhold

Måtte feire jula alene – gikk 205 kilometer på to dager

Da sønnen og samboeren ble syke, bestemte Hans Christer Holund seg for å feire jul alene på hytta. Lille julaften gikk han på ski i drøyt sju timer, julaften fulgte han opp med nesten seks timer til.

Hans Christer Holund på Sjusjøen

LOV Å LA SEG FRISTE: Det er ikke lett å få avslutta treningsturen når forholdene er så fine som det Hans Christer Holund opplevde på Sjusjøen julaften.

Foto: Privat

Noe må man jo gjøre når man blir sittende alene på hytta i jula, sier Holund (33) til NRK.

Den regjerende verdensmesteren på 15-kilometer skulle etter planen ha feiret jula med samboeren og sønnen, men slik ble det ikke. Begge ble nemlig syke uka før jul, og dermed har Holund vært alene på hytta på Sjusjøen siden han kom tilbake fra andreplassen i Davos i det siste verdenscuprennet før jul.

Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe

VISTE FORM: Bare Lyn-kollega Simen Hegstad Krüger (t.h.) gikk raskere enn Hans Christer Holund i Davos helga før jul.

Foto: GIAN EHRENZELLER / AP

Han kunne rett og slett ikke risikere å bli syk før Tour de Ski, som starter nyttårsaften.

Da han lille julaften skøytet i vei på en rolig langtur, var planen å gå i fem timer.

– Ikke så ekstremt

Men da han spente av seg skiene sju timer og to minutter senere, hadde han tilbakelagt 113,11 kilometer.

Det er ikke så stor forskjell på fem og sju timer. Jeg ser ikke på det som stor risiko. Det var en fin dag for å gå på ski på, konstaterer han.

På julaften var planen å gå fem timer i klassisk. Denne gangen stoppet han klokka på fem timer og 53 minutter, etter 92,45 kilometer. Dermed hadde han gått 205,56 kilometer på to dager.

Det er ikke så ekstremt som det høres ut, sier Holund.

Så legger han til:

Men jeg anbefaler det ikke for unge skiløpere.

tkMb1mYLBzI

VERDENSMESTER: Hans Christer Holund har en tittel å forsvare under Ski-VM i Planica i februar.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Fast fridag, fast langtur

De fleste eliteløperne i langrenn går langturer på to-tre timer. Turer opp mot fire timer er heller ikke uvanlig blant verdens beste skiløpere.

Men i 2019 begynte Holund med et eksperiment som førte til at han utviklet et mer ekstremt regime for rolig langkjøring.

Sesongen før hadde jeg trent ekstremt mye hardt, men jeg hadde ingen framgang. Jeg vant riktig nok femmila i VM, men sesongen var så dårlig at det var så vidt jeg kvalifiserte meg for VM. På senvinteren ble det litt tilfeldig sånn at jeg gikk noen uvanlig lange turer, og jeg opplevde en veldig god effekt av det, forteller han.

Siden har rolige langturer på fem timer vært vanlig for Holund. I starten brukte han det mest gjennom sommeren og høsten, altså i sesongoppkjøringa. Etter hvert har han også tatt det med seg inn i sesongen.

Denne vinteren har jeg en fast fridag i uka, som er mandag. Tirsdager har jeg fem timer rolig langkjøring som fast rutine, forteller han.

Les også Landslagsløper gikk over 200 kilometer på 11 timer

Holund langtur

Aldri gjort det før

Men 13 timer på ski fordelt på to dager, er mye selv for ham.

Jeg har aldri gjort noe sånt midt i sesongen før, erkjenner Holund.

Når han ikke anbefaler unge skiløpere å gjøre som ham, er det fordi han mener kroppen trenger ulik trening i ulike faser av en karriere.

Skal man bli god i utholdenhetsidrett, må man ha et høyt maksimalt oksygenopptak. Det utvikler man i ung alder, og da må man trene hardt. Skal man gå så lange turer som jeg gjør nå, vil man ikke ha det overskuddet som skal til for å gjennomføre mye hard trening med høy kvalitet, påpeker han.

Holund trente selv mye hardt som junior og i tidlige seniorår, og har et høyt maksimalt oksygenopptak som sitt farligste våpen i kampen om gullmedaljene.

Men når du har trent seriøst i ti år og passert en viss alder, er det nesten umulig å fortsatt øke det maksimale oksygenopptaket. Nå da jeg har bikka 30, føler jeg at jeg har en mye større effekt av å trene med høyt volum. Da er det ikke mange intervalløktene jeg trenger, fastslår han.

Aukland: – Passer for svært få

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland bekrefter at Holunds mengdetrening skiller seg vesentlig fra det som er normalt blant verdenscupløperne i langrenn.

Fredrik Aukland

IKKE FOR ALLE: Fredrik Aukland tror ikke Holunds treningsmetoder vil bre om seg i verdenscupsirkuset.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det er ikke en oppskrift som passer for mange, jeg vil heller si den passer for svært få. Men det handlet om hva slags type du er, og Holund responderer på det, påpeker Aukland.

– Det mest spektakulære er at han gjør dette i en sesong der det er flere korte løp enn noen gang før, sier eksperten.

Verdenscupprogrammet domineres av 10- og 20-kilometere, og det er stort innslag av jaktstart og fellesstart.

– Så lange turer som Holund går, gjør at du blir seig. Det bidrar definitivt ikke til økt eksplosivitet og hurtighet, som er viktige egenskaper i moderne langrenn. Det hadde vært adskillig mindre oppsiktsvekkende hvis han hadde drevet med denne typen trening på 80-tallet, sier Aukland.

– Er det noen risiko ved å trene så lange økter?

– Det er i hvert fall viktig å være nøye med mat og restitusjon, for det er en ekstrem belastning.

Pasta på julaften

Første juledag nøyde Holund seg for øvrig med en times løpetur.

Andre juledag gikk han to og en halv time på ski med en kompis på formiddagen og løp 45 minutter rolig på kvelden, før han fikk årets første smak av tradisjonell julemat; pinnekjøtt.

På julaften ble det pasta, forteller 33-åringen.

Tredje juledag står ei intervalløkt på planen. Så handler det om å samle overskudd inn mot Tour de Ski som starter 31. desember.

Siste nytt

 • Jon-Hermann Hegg ble europamester

  Skytteren Jon-Hermann Hegg var fullstendig overlegen i finalen i 50 meter rifle tirsdag. Etter en jevn kvalifisering, så klinka Hegg til med flere gode tiere i skyteduellene i finalen, og til slutt var han 1,2 poeng fremfor sølvmedaljøren fra Ukraina, Serhiy Kulish. Bronsen gikk til Patrik Jany fra Slovakia.

  Hegg måtte greie seg med en 8,1 på siste skudd, men det var likevel mer enn nok til å sikre EM-gullet, til jubel fra skytehallen i Kroatiske Osijek.

  – Det var gøy, og veldig varmt, sier Hegg til NRK.

  I skytehallen var det minst 30 varmegrader da finalen gikk av stabelen tirsdag.

  – Det var kjempevarmt i skytedressen underveis. Jeg måtte tørke svetten fra øyne og øyenbryn underveis, forteller Hegg til NRK.

  Men tross varme- og svetteutfordring sikret Hegg seg sitt andre EM-gull i karrieren, og hans fjerde EM-medalje i denne øvelsen på fem år.

  – Det var ikke så gøy på slutten kanskje. Det ble mer og mer press, og det siste skuddet var veldig dårlig. Men det holdt, sier europamesteren.

  – Det er ikke hver dag man sikrer EM-gull med 8,1?

  – Hehe, nei. Det var nå en milepæl det også, sier den sindige sogningen Hegg.

  Nå venter flere øvelser i EM de neste dagene, der han og Jeanette Hegg Duestad er blant favorittene på den nye OL-øvelsen blandet lag. Etter det venter verdenscup i München, før årets høydepunkt venter i Paris-OL.

  – Dette gir meg selvsagt mye selvtillitt med det som skal skje fremover. Først er det verdenscup i München i starten av juni, men så kommer OL. Det blir spennende, sier Hegg.

  Henrik Larsen, som også er på skytterlandslaget, endte på 7.-plass i finalen.

  Tidligere på dagen tok det norske laget et suverent EM- med 1772 poeng for lag. På laget skøyt Hegg, Larsen og Ole Martin Halvorsen. De tre nordmennene var sju poeng foran Frankrike og ni poeng foran Østerrike på de nærmeste plassene.

  OL-øvelsen 50 meter match inneholder 20 skudd knestående, liggende og stående.

  hegg-medalje
  Foto: Vidar Fossmo-Lindstad
 • Hegg og Larsen til EM-finalen

  Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen kvalifiserte seg begge til finalen på 50 meter match under EM i skyting. Hegg var best med sine 594 poeng.

  OL-øvelsen 50 meter match inneholder 20 skudd knestående, liggende og stående.

  Hegg var litt bak etter knestående med 197 og 199 på liggende, men han avsluttet med to flotte stående serier på 99 poeng.

  Ole Martin Halvorsen og Henrik Larsen hadde begge 199 på både knestående og liggende var i delt ledelse etter de fire første seriene.

  På de to siste stående seriene ble det problemer for begge.

  Larsen fikk 97 og 95 poeng og endte på femteplass av de seks som tok seg til finalen med 590 poeng. Halvorsen fikk to ganger 95 og totalt 588 poeng som holdt til 13.-plass. (NTB)

  Norge vant derimot et suverent EM-gull med 1772 poeng for lag. De tre nordmennene var sju poeng foran Frankrike og ni poeng foran Østerrike på de nærmeste plassene.

  UR2BEr1k5j8
  Foto: NTB
 • Sønstevold legger opp som fotballspiller: – Ekstremt stolt

  31 år gamle Anja Sønstevold gir seg med toppfotball. Hun har spilt i Italia de siste sesongene.

  Sønstevold skriver selv om avgjørelsen på Instagram.

  – Jeg er ekstremt stolt og utrolig takknemlig for karrieren min, skriver hun.

  Sønstevold fikk 31 landskamper for Norge. Den siste kom mot Filippinene i VM i fjor. Hun står med til sammen 68 aldersbestemte landskamper.

  Hun startet karrieren i Grei før hun gikk til Kolbotn. Deretter var det seks sesonger i LSK Kvinner før turen gikk utenlands til Fleury 91, Inter og Roma.(NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal