Hopp til innhold

Måtte feire jula alene – gikk 205 kilometer på to dager

Da sønnen og samboeren ble syke, bestemte Hans Christer Holund seg for å feire jul alene på hytta. Lille julaften gikk han på ski i drøyt sju timer, julaften fulgte han opp med nesten seks timer til.

Hans Christer Holund på Sjusjøen

LOV Å LA SEG FRISTE: Det er ikke lett å få avslutta treningsturen når forholdene er så fine som det Hans Christer Holund opplevde på Sjusjøen julaften.

Foto: Privat

Noe må man jo gjøre når man blir sittende alene på hytta i jula, sier Holund (33) til NRK.

Den regjerende verdensmesteren på 15-kilometer skulle etter planen ha feiret jula med samboeren og sønnen, men slik ble det ikke. Begge ble nemlig syke uka før jul, og dermed har Holund vært alene på hytta på Sjusjøen siden han kom tilbake fra andreplassen i Davos i det siste verdenscuprennet før jul.

Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe

VISTE FORM: Bare Lyn-kollega Simen Hegstad Krüger (t.h.) gikk raskere enn Hans Christer Holund i Davos helga før jul.

Foto: GIAN EHRENZELLER / AP

Han kunne rett og slett ikke risikere å bli syk før Tour de Ski, som starter nyttårsaften.

Da han lille julaften skøytet i vei på en rolig langtur, var planen å gå i fem timer.

– Ikke så ekstremt

Men da han spente av seg skiene sju timer og to minutter senere, hadde han tilbakelagt 113,11 kilometer.

Det er ikke så stor forskjell på fem og sju timer. Jeg ser ikke på det som stor risiko. Det var en fin dag for å gå på ski på, konstaterer han.

På julaften var planen å gå fem timer i klassisk. Denne gangen stoppet han klokka på fem timer og 53 minutter, etter 92,45 kilometer. Dermed hadde han gått 205,56 kilometer på to dager.

Det er ikke så ekstremt som det høres ut, sier Holund.

Så legger han til:

Men jeg anbefaler det ikke for unge skiløpere.

tkMb1mYLBzI

VERDENSMESTER: Hans Christer Holund har en tittel å forsvare under Ski-VM i Planica i februar.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Fast fridag, fast langtur

De fleste eliteløperne i langrenn går langturer på to-tre timer. Turer opp mot fire timer er heller ikke uvanlig blant verdens beste skiløpere.

Men i 2019 begynte Holund med et eksperiment som førte til at han utviklet et mer ekstremt regime for rolig langkjøring.

Sesongen før hadde jeg trent ekstremt mye hardt, men jeg hadde ingen framgang. Jeg vant riktig nok femmila i VM, men sesongen var så dårlig at det var så vidt jeg kvalifiserte meg for VM. På senvinteren ble det litt tilfeldig sånn at jeg gikk noen uvanlig lange turer, og jeg opplevde en veldig god effekt av det, forteller han.

Siden har rolige langturer på fem timer vært vanlig for Holund. I starten brukte han det mest gjennom sommeren og høsten, altså i sesongoppkjøringa. Etter hvert har han også tatt det med seg inn i sesongen.

Denne vinteren har jeg en fast fridag i uka, som er mandag. Tirsdager har jeg fem timer rolig langkjøring som fast rutine, forteller han.

Les også Landslagsløper gikk over 200 kilometer på 11 timer

Holund langtur

Aldri gjort det før

Men 13 timer på ski fordelt på to dager, er mye selv for ham.

Jeg har aldri gjort noe sånt midt i sesongen før, erkjenner Holund.

Når han ikke anbefaler unge skiløpere å gjøre som ham, er det fordi han mener kroppen trenger ulik trening i ulike faser av en karriere.

Skal man bli god i utholdenhetsidrett, må man ha et høyt maksimalt oksygenopptak. Det utvikler man i ung alder, og da må man trene hardt. Skal man gå så lange turer som jeg gjør nå, vil man ikke ha det overskuddet som skal til for å gjennomføre mye hard trening med høy kvalitet, påpeker han.

Holund trente selv mye hardt som junior og i tidlige seniorår, og har et høyt maksimalt oksygenopptak som sitt farligste våpen i kampen om gullmedaljene.

Men når du har trent seriøst i ti år og passert en viss alder, er det nesten umulig å fortsatt øke det maksimale oksygenopptaket. Nå da jeg har bikka 30, føler jeg at jeg har en mye større effekt av å trene med høyt volum. Da er det ikke mange intervalløktene jeg trenger, fastslår han.

Aukland: – Passer for svært få

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland bekrefter at Holunds mengdetrening skiller seg vesentlig fra det som er normalt blant verdenscupløperne i langrenn.

Fredrik Aukland

IKKE FOR ALLE: Fredrik Aukland tror ikke Holunds treningsmetoder vil bre om seg i verdenscupsirkuset.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det er ikke en oppskrift som passer for mange, jeg vil heller si den passer for svært få. Men det handlet om hva slags type du er, og Holund responderer på det, påpeker Aukland.

– Det mest spektakulære er at han gjør dette i en sesong der det er flere korte løp enn noen gang før, sier eksperten.

Verdenscupprogrammet domineres av 10- og 20-kilometere, og det er stort innslag av jaktstart og fellesstart.

– Så lange turer som Holund går, gjør at du blir seig. Det bidrar definitivt ikke til økt eksplosivitet og hurtighet, som er viktige egenskaper i moderne langrenn. Det hadde vært adskillig mindre oppsiktsvekkende hvis han hadde drevet med denne typen trening på 80-tallet, sier Aukland.

– Er det noen risiko ved å trene så lange økter?

– Det er i hvert fall viktig å være nøye med mat og restitusjon, for det er en ekstrem belastning.

Pasta på julaften

Første juledag nøyde Holund seg for øvrig med en times løpetur.

Andre juledag gikk han to og en halv time på ski med en kompis på formiddagen og løp 45 minutter rolig på kvelden, før han fikk årets første smak av tradisjonell julemat; pinnekjøtt.

På julaften ble det pasta, forteller 33-åringen.

Tredje juledag står ei intervalløkt på planen. Så handler det om å samle overskudd inn mot Tour de Ski som starter 31. desember.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal