– Tar for gitt at Lars skal til OL

Etter seieren i Hochfilzen, mener Halvard Hanevold det blir tilnærmet umulig å komme utenom Lars Berger på sprintlaget i Sotsji.

Austria Biathlon World Cup Lars Berger

Lars Berger kunne heve hendene i triumf for sjuende gang i verdenscupen.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

– Jeg tror ikke noen tør å ikke se hva Lars kan få til på en OL-sprint. Så jeg tar det vel nesten for gitt at han nå må gå den, med de tøffe løypene som er der. Med mindre han viser helt forferdelig form utover, så føler jeg Lars har vist at han er en som kan vinne, sier Halvard Hanevold til NRK.no.

Via TV-skjermen så Hanevold sin gamle lagkamerat og gode venn Lars Berger gjøre alle dystre spådommer til skamme fredag ettermiddag.

Berger ble vraket fra landslaget etter forrige sesong, og svarte med å gå rett til topps da han fikk sjansen i verdenscupen.

– Betyr alt for Lars

Til tross for to bom på stående skyting, tok 34-åringen fra Lesja sin sjuende verdenscupseier – i Hochfilzen, der han også tok sin aller første seier 11. desember for ti år siden.

– Hva tror du dette betyr for Berger?

– Det betyr jo alt for Lars, vi hørte jo nettopp intervjuet på TV. Han er kjempefornøyd, og så er han veldig ydmyk i forhold til at han følte han hadde gode forhold. Men jeg synes kanskje han er litt for forsiktig der, for han gikk et fantastisk langrenn, og det var det som var hovedgreia, sier Hanevold.

Hanevold, som la opp etter Vancouver-OL i 2010, innrømmer at det er spesielt å se Berger lykkes på denne måten.

Halvard Hanevold

NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold mener Lars Berger er inne på det norske OL-laget etter fredagens seier.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Var skeptisk

– Jeg og Lars hang mye sammen på landslaget, så det gleder meg litt ekstra når Lars lykkes – særlig når han nå har slitt litt de siste årene, sier Hanevold.

– Hadde du trodd han skulle klare å komme tilbake på denne måten?

– Jeg hadde jo håpet på det, men jeg var vel litt skeptisk til det.

– Hvorfor?

– Det kan være tøft å satse på egen hånd når man blir stående utenfor landslaget. Men kanskje var det det han trengte for å gjøre en hundre prosent jobb. Det virker jo sånn nå, så får vi håpe at det fortsetter utover sesongen inn mot OL.

Kan ta gull med bom

– Er du overrasket over at man kan vinne en sprint med to bom?

– Nei, med Lars i toppform og bra forhold i Hochfilzen, er det ingenting som overrasker meg. Men jeg er veldig gledelig overrasket over at han klarer å gå så bra selv nå i 2013.

– Kan man bli olympisk mester med to bom?

– Ja, Lars vant verdenscup i dag, og det er de samme folka som går i OL, så det kan man. Og løypene i OL er kanontøffe. De passer kanskje ikke Lars like bra som løypene i Hochfilzen, for det er flere bratte bakker, mens Lars er bedre i flatere teknikk. Så jeg er usikker på om han kan vinne i Sotsji i to bom, men han kan i hvert fall vinne med én, fastslår Hanevold.

Bjørndalen på pallen

Og at Berger nå får en ny OL-sjanse, tar han altså for gitt etter fredagen seier.

– Som det ser ut på de norske laget nå, så ligger jo unggutta litt etter, de er ikke så åpenbare medaljekandidater. Så hvis det fortsetter sånn, er Lars en opplagt kandidat til å gå sprinten og faktisk være medaljekandidat i OL, sier Halvard Hanevold.

Martin Forurcade ble nummer to i fredagens sprint, mens Ole Einar Bjørndalen gikk inn til en meget oppløftende tredjeplass.

Siste nytt

 • Jarstein på bedringens vei

  Landslagskeeper Rune Almenning Jarstein er i bedring etter å ha vært koronasyk. Hvordan fotballprofilen ble smittet er helt uvisst.

  Det opplyser landslagslege Ola Sand til Dagbladet.

  – Han har vært litt sykere enn mange andre som har fått lette symptomer. Men nå er han på bedringens vei, sier han til avisen.

  Jarstein avga positiv virustest etter at han returnerte til klubblaget Hertha Berlin i kjølvannet av den siste landslagssamlingen.

  Jarstein
  Foto: Donovan Torres
 • München vil ikke love tilskuere

  De lokale myndighetene i München kan ikke gi Uefa en garanti om at tribunene vil være åpne for publikum under sommerens EM-sluttspill i fotball.

  Mandag opplyste borgermester Dieter Reid at det i øyeblikket ikke kan gis noen løfter om at det blir tillatt med publikum på EM-kampene som etter planen skal arrangeres i byen.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) ønsker at det skal slippes inn supportere på alle kamper under sluttspillet som spilles i 12 ulike land.

  Vertsbyer, der det kan være fare for at tribunene stenges som følge av viruspandemien, kan miste retten til å være EM-arrangør.

  Tyskland skal etter planen spille alle sine gruppekamper i München. Hjemmebanen til Bayern München skal også brukes til en kvartfinale. Byens borgermester legger ikke skjul på at han håper å kunne gi grønt lys for publikum.

  – Men slik det ser ut fra dagens ståsted, kan det dessverre ikke utelukkes at ingen tilskuere vil få komme på kampene i juni som følge av virussituasjonen og tiltakene til helsemyndighetene i Bayern, sa han mandag.

  Fotball-EM 2020
  Foto: Michaela Rehle / Reuters
 • Ikke sluttspill for kvinner i år

  For andre året på rad utgår kvinnenes sluttspill. Planen var først å spille grunnserie med de ti lagene i Toppserien, og deretter ha sluttspill.

  Det skulle da være en mesterskapsliga for de fire beste lagene, og en kvalifiseringsliga for de resterende lagene i Toppserien samt de to beste i 1. divisjon. Resten av lagene i 1. divisjon skulle møtes i en opprykksliga. Men pandemien gjør altså at det ikke blir sluttspill i år.

  – Det er en krevende sesong med kortere periode for spill. Klubbene var veldig samstemte i år på å vente til neste sesong, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF til NRK.

  Toppserien skulle startet i mars, men nå planlegges det for seriestart 22. og 23. mai.

  – Det er veldig leit at vi ikke får gjennomført det nye formatet i år heller. Dette er en nyvinning vi knytter stor spenning til. Men slik situasjonen er nå har vi ikke noe valg. Vi ser uansett frem til en ny, spennende sesong i Europas jevneste liga, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

  Toppserien fotball 2020: Rosenborg - Vålerenga.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal