Hopp til innhold

Sagosen og Bergerud preget av Portugal-målvaktens dødsfall: – Setter en støkk i en

Håndballprofilen Alfredo Quintana (32) er død etter å ha fått hjertestans på trening. Norge-spillerne Torbjørn Bergerud og Sander Sagosen minnes målvakten de har møtt en rekke ganger.

Quintana.

FIKK HJERTESTANS: Han var kjent for sin litt avslappede spillestil, men Alfredo Quintana var også en av verdens beste målvakter.

Foto: PETR DAVID JOSEK / AFP

– Vår elskede Alfredo Quintana gikk bort i dag. Du vil alltid bli husket som en av oss. En ekte drage. Hvil i fred, skriver FC Porto på Twitter, og bekrefter dermed det mange har fryktet de siste dagene:

Quintana overlevede ikke hjertestansen han fikk på mandagens trening med Porto. Lagets lege skal ha vært til stede, og en ambulanse skal ha vært på plass etter ti minutter.

Likevel skal de ikke ha greid å få liv i målvakten, som ble lagt i kunstig koma etterpå. Fredag kom beskjeden om at han har gått bort.

Laster Twitter-innhold

Sagosen: – Ubeskrivelig tragisk

Quintana var også landslagsmålvakt for Portugal, og spilte mot Norge senest i hovedrunden i VM 20. januar.

VDR6idZ1lBQ

Torbjørn Bergerud har spilt mot Quintana en rekke ganger.

Foto: Liselotte Sabroe / NTB

Da sto Torbjørn Bergerud i det andre målet, og han har nettopp fått vite at kollegaen har gått bort da NRK snakker med ham.

– Det er ... Uff. Hva skal man si. Det er ufattelig trist. Jeg leste det nettopp, bare for noen minutter siden, sier Bergerud.

– Det virker så, jeg vet ikke hvordan man skal si det, men det er så nært. Med tanke på at håndballverdenen er så liten, og det ikke er lenge siden vi spilte mot Portugal. Så det blir sånn at man blir veldig truffet av det, hvor fort ting kan snu. Fra å være helt frisk, til å plutselig få en hjertestans. Det kom jo helt ut av det blå, og det setter en støkk i en.

nHyQQsj91Rs

Alfredo Quintana spilte godt da han møtte Norge i VM i januar. Her er det Petter Øverby som lurer ballen forbi ham.

Foto: PETR DAVID JOSEK / AFP

Også Sander Sagosen ser tilbake på flere tette og spennende oppgjør mot Quintana, ikke minst det siste møtet i januar. Da vant Norge knepent 29-28.

– Det er først og fremst en trist dag for håndballen. En stor spiller har gått bort, og hele håndballverdenen er i sorg. Ufattelig trist, og mine tanker går til hans familie og pårørende og hans lagkamerater, sier Sagosen.

– Han var en stor spiller som har tatt store steg de siste årene sammen med det portugisiske laget. Dette er rett og slett bare ubeskrivelig tragisk, sier Sagosen.

WVZfWM9XMLI

Sander Sagosen kaller dødsfallet ubeskrivelig tragisk.

Foto: KHALED ELFIQI / AFP

Quintana var regnet som en av verdens beste målvakter, og takket være blant andre profiler som ham har både Portugal og FC Porto tatt steget inn i verdenstoppen i håndballen de siste årene.

– Det kommer til å bli et enormt savn både sportslig og menneskelig, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

32-åringen spilte hele sin seniorkarriere i Porto, der han debuterte for førstelaget i 2010. Han spilte også over 50 landskamper for Portugal.

– Han var en stor mann. Dekka mye av målet. Han var dessuten eksplosiv, og litt uortodoks i spillestilen. En ekstremt dyktig keeper, sier Bergerud.

Laster Twitter-innhold

– Forferdelige nyheter

Den norske målvakten medgir at dødsfallet får ham til å tenke.

– Man gjør jo det. Jeg er glad for at vi gjennomgår minst én sjekk av hjertene våre i året, sier Bergerud.

Quintana var også med da Porto møtte Elverum i mesterligaen tidligere denne sesongen. Lagene skal etter planen møte hverandre igjen i mesterligaen 4. mars.

Tvedten sier han er usikker på om den kampen vil bli gjennomført som planlagt.

– Porto er midt i mesterligaen og seriespill, men dette vil prege dem. Jeg vet ikke hvordan ting vil bli løst rent praktisk, men det er utrolig spesielt å eventuelt måtte spille videre uten en så sentral og viktig del av laget, som bare er borte. Dette er bare dypt tragisk, det som har skjedd, sier Tvedten.

Den danske håndballprofilen Rasmus Lauge minnes også målvakten, som han har spilt mot mange ganger.

– Forferdelige nyheter, skriver Lauge på Instagram, og legger til:

– Ta vare på dine kjære og de du er glad i.

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal