NRK Meny
Normal

«Bamsen» Hykkerud er symbolet på Norges EM-revolusjon

Strekspiller Joakim Hykkerud (196 cm og 110 kg) har scoret på 11 av 12 skudd i EM. Publikum er nå vitne til en EM-revolusjon foran mål i det norske laget.

Joakim Hykkerud

– Jeg har slåss mot de før i ligaen og gleder meg til å bryte mot dem igjen, sier Hannover-proff Joakim Hykkerud (29) før semifinalemøtet med Tyskland fredag.

Sander Sagosen og Håvard Tvedten

KLEM: Sander Sagosen gir tidligere landslagsspiller Håvard Tvedten, nå NRK-ekspert, en klem under torsdagens pressetreff.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bildene av 110-kilosmannens EM-innsats minner mer om bryting enn håndball, men de illustrerer en laginnsats som overgår alt norsk herrehåndball har sett før.

Da landslagskaptein Bjarte Myrhol ble skadet i første EM-kamp sto Hykkerud frem, og før den sensasjonelle semifinalen har han en treffprosent på utrolige 92.

– Jeg er fornøyd med det og håper det fortsetter, smiler 29-åringen.

Revolusjon

Men han er ikke den eneste det har løsnet for i EM.

Sammenligner vi statistikken fra forrige EM i 2014 med det som skjer nå, er vi vitne til en revolusjon foran mål i det norske laget.

Sander Sagosen har for eksempel gått fra en treffprosent på 33 til 44, og Christian O'Sullivan, som bommet på åtte av 12 skudd for to år siden, har nå satt inn 13 av 17.

Espen Lie Hansen står på sin side med en treffprosent på nesten 60, mens Kristian Bjørnsen bare har bommet på ti av sine 44 skudd på vei mot semifinalen.

Sander Sagosen

GOD: 20 år gamle Sander Sagosen trekkes frem som en av Norges beste spillere i EM.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

– Alle er i form

I 2014-EM spilte Norge riktignok bare tre kamper, derfor har dagens spillere naturligvis hatt flere kamper å score på.

Uansett: NRKs ekspertkommentator Håvard Tvedten er tydelig på det er stor forskjell på 2014-laget, som han selv spilte på, og det som imponerer nå.

– I 2014 spilte Norge langt «under pari» og flere av spillerne var ikke i form. Til EM i år har alle truffet optimalt med formen, sier Tvedten som er til stede i Polen.

– Statistikken viser at Norge har vært effektive og at kantspillerne knapt har bommet på skuddene sine.

Forvirrer forsvaret

Hykkerud spilte ikke forrige EM, men er den som har truffet mest i årets mesterskap målt i antall skuddforsøk. Innsatsen har gitt ham svært mye spilletid, også etter at kaptein Myrhol kom tilbake.

– Det som er bra med at både Bjarte og jeg spiller, er at han løper og jeg sperrer. Jeg tror det er forvirrende for forsvaret å spille mot to så forskjellige typer, sier Hykkerud.

20-åringen Sander Sagosen er en annen som har fått mye skryt i EM. Han jobber med å ikke la seg vippe av pinnen.

– Jeg er stolt av meg selv, men jeg må ha fokus på å spille håndball. Det er derfor jeg er her, sier han.

Fredag kveld spiller han, Hykkerud og de andre sin viktigste håndballkamp så langt i karrieren.

Siste nytt

 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

 • Mascherano forlater Barcelona

  Javier Mascherano forlater Barcelona denne uken, etter sju og en halv sesong. Det melder klubben selv tirsdag.

  Den 33-årige argentineren vil ifølge avisen El Mundo Deportivo allerede fredag slutte seg til kinesiske Hebei China Fortuna.

  Straffesituasjon
  Foto: LLUIS GENE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang menn