Hopp til innhold

«Bamsen» Hykkerud er symbolet på Norges EM-revolusjon

Strekspiller Joakim Hykkerud (196 cm og 110 kg) har scoret på 11 av 12 skudd i EM. Publikum er nå vitne til en EM-revolusjon foran mål i det norske laget.

Joakim Hykkerud
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg har slåss mot de før i ligaen og gleder meg til å bryte mot dem igjen, sier Hannover-proff Joakim Hykkerud (29) før semifinalemøtet med Tyskland fredag.

Sander Sagosen og Håvard Tvedten

KLEM: Sander Sagosen gir tidligere landslagsspiller Håvard Tvedten, nå NRK-ekspert, en klem under torsdagens pressetreff.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bildene av 110-kilosmannens EM-innsats minner mer om bryting enn håndball, men de illustrerer en laginnsats som overgår alt norsk herrehåndball har sett før.

Da landslagskaptein Bjarte Myrhol ble skadet i første EM-kamp sto Hykkerud frem, og før den sensasjonelle semifinalen har han en treffprosent på utrolige 92.

– Jeg er fornøyd med det og håper det fortsetter, smiler 29-åringen.

Revolusjon

Men han er ikke den eneste det har løsnet for i EM.

Sammenligner vi statistikken fra forrige EM i 2014 med det som skjer nå, er vi vitne til en revolusjon foran mål i det norske laget.

Sander Sagosen har for eksempel gått fra en treffprosent på 33 til 44, og Christian O'Sullivan, som bommet på åtte av 12 skudd for to år siden, har nå satt inn 13 av 17.

Espen Lie Hansen står på sin side med en treffprosent på nesten 60, mens Kristian Bjørnsen bare har bommet på ti av sine 44 skudd på vei mot semifinalen.

Sander Sagosen

GOD: 20 år gamle Sander Sagosen trekkes frem som en av Norges beste spillere i EM.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

– Alle er i form

I 2014-EM spilte Norge riktignok bare tre kamper, derfor har dagens spillere naturligvis hatt flere kamper å score på.

Uansett: NRKs ekspertkommentator Håvard Tvedten er tydelig på det er stor forskjell på 2014-laget, som han selv spilte på, og det som imponerer nå.

– I 2014 spilte Norge langt «under pari» og flere av spillerne var ikke i form. Til EM i år har alle truffet optimalt med formen, sier Tvedten som er til stede i Polen.

– Statistikken viser at Norge har vært effektive og at kantspillerne knapt har bommet på skuddene sine.

Forvirrer forsvaret

Hykkerud spilte ikke forrige EM, men er den som har truffet mest i årets mesterskap målt i antall skuddforsøk. Innsatsen har gitt ham svært mye spilletid, også etter at kaptein Myrhol kom tilbake.

– Det som er bra med at både Bjarte og jeg spiller, er at han løper og jeg sperrer. Jeg tror det er forvirrende for forsvaret å spille mot to så forskjellige typer, sier Hykkerud.

20-åringen Sander Sagosen er en annen som har fått mye skryt i EM. Han jobber med å ikke la seg vippe av pinnen.

– Jeg er stolt av meg selv, men jeg må ha fokus på å spille håndball. Det er derfor jeg er her, sier han.

Fredag kveld spiller han, Hykkerud og de andre sin viktigste håndballkamp så langt i karrieren.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal