Hopp til innhold

Granerud advarer etter «kjedelig»-stempel: – Det blir fryktelig eksklusivt

Halvor Egner Granerud ble historisk da han vant Raw Air som første norske herrehopper. Nå vil flere at formatet skal endres.

Skiflyging Raw Air 2023

ADVARER: Halvor Egner Granerud advarer mot konsekvensene av et nytt Raw Air-format.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en fantastisk følelse og jeg er kjempestolt over at jeg klarte å kjempe så godt som jeg har gjort her i Vikersund, sier Granerud til NRK, som også vant verdenscupen sammenlagt i kveld.

Han klarte det ingen annen norsk herre har gjort før, nemlig å vinne Raw Air sammenlagt.

Men nå mener flere at formatet bør fornyes.

Skiflyging Raw Air 2023

FÅR GRATULASJONER: Det norske laget samler seg rundt Granerud.

Foto: Geir Olsen / NTB

Da kvinnene hoppet skiflyvning for første gang, var det bare de femten beste som hoppet.

Det mener flere av kvinnene var såpass vellykka at herrene også bør gjøre det samme.

– Det er litt kjedelig å se på de gutta som hopper dårligst og. Så litt mer spissa så tror jeg interessen ville økt betraktelig, og det ville vært enda større underholdning for de som ser på, sier Silje Opseth.

Hun har selv erfart hvordan formatet har gitt et ekstra press og en ny dimensjon i turneringen.

– Det er en ekstra spenning i det. Man merker det på de som hopper og, det blir litt mer nervøsitet. Jeg tror det er veien å gå, sier Opseth.

Skiflyging Raw Air 2023

PALLEN: Halvor Egner Granerud, Stefan Kraft og Anze Lanisek

Foto: Geir Olsen / NTB

– Bra for utviklinga

Også Maren Lundby har blitt frelst av det nye formatet.

– Jeg likte den løsningen som vi hadde nå i Raw Air. Jeg synes det har gitt en ekstra spenning som guttas turnering ikke har hatt, sier Lundby.

– Et slikt format som vi har nå synes jeg vi skal gjøre på guttesiden og. Så blir det en ren elitekonkurranse. Jeg tror det er bra for utviklinga av sporten vår og Raw Air. Jeg synes det har vært veldig spennende å se hvem som klarer å bli topp 15 hos jentene, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Renndirektør for herrene, Sandro Pertile, synes også formatet er interessant, men han er usikker på om det er veien å gå.

– Jeg tror det er for tidlig å vurdere det. Jeg tror at vi kan utvikle kvinneskiflyging, siden det er en ung idrett, sammenlignet med herresiden. Vi må være tålmodige, men formatet er interessant, sier renndirektøren.

Les også Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang

De minste ramler av

Bråthen mener at 30 hoppere på herresiden, og 20 hoppere på kvinnesiden, kan være det ultimate formatet. Men der kvinnene er positive, er herrene mer negative.

– Jeg tror femten er litt lite. Det blir fryktelig eksklusivt. Det er veldig mange av de som ikke er blant de femten beste som fortsatt kan leve av skihopping, og da vil man ta bort det, og da går det ned, sier Granerud.

Raw Air-vinneren synes forslaget er interessant, og er ikke imot å teste et format med 30 hoppere fra start.

– Som et testprosjekt ville jeg det. Men det er også viktig å passe på hva som skjer med de bak, og hvordan man skal finne de 30, sier han.

Forfang er mer usikker.

– Jeg er veldig glad i at vi har en bredde. At vi ser kasakhstanerne, ukrainerne og tyrkerne delt. Det blir utingen ved å kutte bort. Da ramler de minste hoppnasjonene utenfor. Da mister vi en del av bredden vi holder på med å bygge opp, sier Johann André Forfang, som også innrømmer at det blir et bedre underholdningsprodukt om startlista kuttes.

Pertile er klar på at en slik avgjørelse må drøftes godt før den eventuelt tas.

– Skiflyging er drømmen til alle skihoppere, og de ønsker å få sjansen til å fly. Det er noe vi må holde som motivasjon for alle utøverne.

Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm

VIL ENDRE FORMAT: Maren Lundby til venstre, og Silje Opseth i midten vil endre konkurranseformatet. Til høyre er Anna Odine Strøm.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hadde aldri trodd det

Hele Raw Air har handlet om duellen mellom Granerud og Stefan Kraft. De to har nærmest fulgt hverandre som skygger.

Det gjør hele Raw Air-triumfen enda større for nordmannen.

– Det viktigste var å vinne Raw Air, og det nest viktigste er å vinne verdenscupen sammenlagt, og det siste var å vinne verdenscuprennet. Jeg har kjent litt på at han som lå som nummer to har hoppet så grådig godt, så jeg er veldig stolt og glad for at jeg klarer å holde på ledelsen inn i Vikersund og gå inn som vinner, sier Granerud.

Skiflyging Raw Air 2023

SJOKKERT: Kraft forteller at han var sjokkert over hvor lange hopp han leverte i konkurransen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg har vært nest best her i Vikersund, men har klart å plukke bra med poeng.

Landslagstrener Alexander Stöckl er stolt av eleven.

– Det er stort. Vi har aldri hatt en skihopper som har vært såpass stabil på høyt nivå. Dette er den andre sesongen hans der han har klart å levere på det nivået. Han er aldri ferdig med å utvikle seg, han er sulten og vil ta det neste steget, sier Stöckl til NRK.

Les også Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal