Hopp til innhold

Granerud advarer etter «kjedelig»-stempel: – Det blir fryktelig eksklusivt

Halvor Egner Granerud ble historisk da han vant Raw Air som første norske herrehopper. Nå vil flere at formatet skal endres.

Skiflyging Raw Air 2023

ADVARER: Halvor Egner Granerud advarer mot konsekvensene av et nytt Raw Air-format.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en fantastisk følelse og jeg er kjempestolt over at jeg klarte å kjempe så godt som jeg har gjort her i Vikersund, sier Granerud til NRK, som også vant verdenscupen sammenlagt i kveld.

Han klarte det ingen annen norsk herre har gjort før, nemlig å vinne Raw Air sammenlagt.

Men nå mener flere at formatet bør fornyes.

Skiflyging Raw Air 2023

FÅR GRATULASJONER: Det norske laget samler seg rundt Granerud.

Foto: Geir Olsen / NTB

Da kvinnene hoppet skiflyvning for første gang, var det bare de femten beste som hoppet.

Det mener flere av kvinnene var såpass vellykka at herrene også bør gjøre det samme.

– Det er litt kjedelig å se på de gutta som hopper dårligst og. Så litt mer spissa så tror jeg interessen ville økt betraktelig, og det ville vært enda større underholdning for de som ser på, sier Silje Opseth.

Hun har selv erfart hvordan formatet har gitt et ekstra press og en ny dimensjon i turneringen.

– Det er en ekstra spenning i det. Man merker det på de som hopper og, det blir litt mer nervøsitet. Jeg tror det er veien å gå, sier Opseth.

Skiflyging Raw Air 2023

PALLEN: Halvor Egner Granerud, Stefan Kraft og Anze Lanisek

Foto: Geir Olsen / NTB

– Bra for utviklinga

Også Maren Lundby har blitt frelst av det nye formatet.

– Jeg likte den løsningen som vi hadde nå i Raw Air. Jeg synes det har gitt en ekstra spenning som guttas turnering ikke har hatt, sier Lundby.

– Et slikt format som vi har nå synes jeg vi skal gjøre på guttesiden og. Så blir det en ren elitekonkurranse. Jeg tror det er bra for utviklinga av sporten vår og Raw Air. Jeg synes det har vært veldig spennende å se hvem som klarer å bli topp 15 hos jentene, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Renndirektør for herrene, Sandro Pertile, synes også formatet er interessant, men han er usikker på om det er veien å gå.

– Jeg tror det er for tidlig å vurdere det. Jeg tror at vi kan utvikle kvinneskiflyging, siden det er en ung idrett, sammenlignet med herresiden. Vi må være tålmodige, men formatet er interessant, sier renndirektøren.

Les også Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang

De minste ramler av

Bråthen mener at 30 hoppere på herresiden, og 20 hoppere på kvinnesiden, kan være det ultimate formatet. Men der kvinnene er positive, er herrene mer negative.

– Jeg tror femten er litt lite. Det blir fryktelig eksklusivt. Det er veldig mange av de som ikke er blant de femten beste som fortsatt kan leve av skihopping, og da vil man ta bort det, og da går det ned, sier Granerud.

Raw Air-vinneren synes forslaget er interessant, og er ikke imot å teste et format med 30 hoppere fra start.

– Som et testprosjekt ville jeg det. Men det er også viktig å passe på hva som skjer med de bak, og hvordan man skal finne de 30, sier han.

Forfang er mer usikker.

– Jeg er veldig glad i at vi har en bredde. At vi ser kasakhstanerne, ukrainerne og tyrkerne delt. Det blir utingen ved å kutte bort. Da ramler de minste hoppnasjonene utenfor. Da mister vi en del av bredden vi holder på med å bygge opp, sier Johann André Forfang, som også innrømmer at det blir et bedre underholdningsprodukt om startlista kuttes.

Pertile er klar på at en slik avgjørelse må drøftes godt før den eventuelt tas.

– Skiflyging er drømmen til alle skihoppere, og de ønsker å få sjansen til å fly. Det er noe vi må holde som motivasjon for alle utøverne.

Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm

VIL ENDRE FORMAT: Maren Lundby til venstre, og Silje Opseth i midten vil endre konkurranseformatet. Til høyre er Anna Odine Strøm.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hadde aldri trodd det

Hele Raw Air har handlet om duellen mellom Granerud og Stefan Kraft. De to har nærmest fulgt hverandre som skygger.

Det gjør hele Raw Air-triumfen enda større for nordmannen.

– Det viktigste var å vinne Raw Air, og det nest viktigste er å vinne verdenscupen sammenlagt, og det siste var å vinne verdenscuprennet. Jeg har kjent litt på at han som lå som nummer to har hoppet så grådig godt, så jeg er veldig stolt og glad for at jeg klarer å holde på ledelsen inn i Vikersund og gå inn som vinner, sier Granerud.

Skiflyging Raw Air 2023

SJOKKERT: Kraft forteller at han var sjokkert over hvor lange hopp han leverte i konkurransen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg har vært nest best her i Vikersund, men har klart å plukke bra med poeng.

Landslagstrener Alexander Stöckl er stolt av eleven.

– Det er stort. Vi har aldri hatt en skihopper som har vært såpass stabil på høyt nivå. Dette er den andre sesongen hans der han har klart å levere på det nivået. Han er aldri ferdig med å utvikle seg, han er sulten og vil ta det neste steget, sier Stöckl til NRK.

Les også Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

 • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

  Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

  Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

  Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

  I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

  (NTB)

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Wærenskjold beholdt ledertrøya

  Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

  Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

  Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

  Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

  Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

  (NTB)

  Søren Wærenskjold, Uno-X
  Foto: NTB
 • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

  Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

  Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

  NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

  – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

  Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

  (NTB)

  Marie Olaussen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal