Hopp til innhold

Granerud advarer etter «kjedelig»-stempel: – Det blir fryktelig eksklusivt

Halvor Egner Granerud ble historisk da han vant Raw Air som første norske herrehopper. Nå vil flere at formatet skal endres.

Skiflyging Raw Air 2023

ADVARER: Halvor Egner Granerud advarer mot konsekvensene av et nytt Raw Air-format.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en fantastisk følelse og jeg er kjempestolt over at jeg klarte å kjempe så godt som jeg har gjort her i Vikersund, sier Granerud til NRK, som også vant verdenscupen sammenlagt i kveld.

Han klarte det ingen annen norsk herre har gjort før, nemlig å vinne Raw Air sammenlagt.

Men nå mener flere at formatet bør fornyes.

Skiflyging Raw Air 2023

FÅR GRATULASJONER: Det norske laget samler seg rundt Granerud.

Foto: Geir Olsen / NTB

Da kvinnene hoppet skiflyvning for første gang, var det bare de femten beste som hoppet.

Det mener flere av kvinnene var såpass vellykka at herrene også bør gjøre det samme.

– Det er litt kjedelig å se på de gutta som hopper dårligst og. Så litt mer spissa så tror jeg interessen ville økt betraktelig, og det ville vært enda større underholdning for de som ser på, sier Silje Opseth.

Hun har selv erfart hvordan formatet har gitt et ekstra press og en ny dimensjon i turneringen.

– Det er en ekstra spenning i det. Man merker det på de som hopper og, det blir litt mer nervøsitet. Jeg tror det er veien å gå, sier Opseth.

Skiflyging Raw Air 2023

PALLEN: Halvor Egner Granerud, Stefan Kraft og Anze Lanisek

Foto: Geir Olsen / NTB

– Bra for utviklinga

Også Maren Lundby har blitt frelst av det nye formatet.

– Jeg likte den løsningen som vi hadde nå i Raw Air. Jeg synes det har gitt en ekstra spenning som guttas turnering ikke har hatt, sier Lundby.

– Et slikt format som vi har nå synes jeg vi skal gjøre på guttesiden og. Så blir det en ren elitekonkurranse. Jeg tror det er bra for utviklinga av sporten vår og Raw Air. Jeg synes det har vært veldig spennende å se hvem som klarer å bli topp 15 hos jentene, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Renndirektør for herrene, Sandro Pertile, synes også formatet er interessant, men han er usikker på om det er veien å gå.

– Jeg tror det er for tidlig å vurdere det. Jeg tror at vi kan utvikle kvinneskiflyging, siden det er en ung idrett, sammenlignet med herresiden. Vi må være tålmodige, men formatet er interessant, sier renndirektøren.

Les også Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang

De minste ramler av

Bråthen mener at 30 hoppere på herresiden, og 20 hoppere på kvinnesiden, kan være det ultimate formatet. Men der kvinnene er positive, er herrene mer negative.

– Jeg tror femten er litt lite. Det blir fryktelig eksklusivt. Det er veldig mange av de som ikke er blant de femten beste som fortsatt kan leve av skihopping, og da vil man ta bort det, og da går det ned, sier Granerud.

Raw Air-vinneren synes forslaget er interessant, og er ikke imot å teste et format med 30 hoppere fra start.

– Som et testprosjekt ville jeg det. Men det er også viktig å passe på hva som skjer med de bak, og hvordan man skal finne de 30, sier han.

Forfang er mer usikker.

– Jeg er veldig glad i at vi har en bredde. At vi ser kasakhstanerne, ukrainerne og tyrkerne delt. Det blir utingen ved å kutte bort. Da ramler de minste hoppnasjonene utenfor. Da mister vi en del av bredden vi holder på med å bygge opp, sier Johann André Forfang, som også innrømmer at det blir et bedre underholdningsprodukt om startlista kuttes.

Pertile er klar på at en slik avgjørelse må drøftes godt før den eventuelt tas.

– Skiflyging er drømmen til alle skihoppere, og de ønsker å få sjansen til å fly. Det er noe vi må holde som motivasjon for alle utøverne.

Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm

VIL ENDRE FORMAT: Maren Lundby til venstre, og Silje Opseth i midten vil endre konkurranseformatet. Til høyre er Anna Odine Strøm.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hadde aldri trodd det

Hele Raw Air har handlet om duellen mellom Granerud og Stefan Kraft. De to har nærmest fulgt hverandre som skygger.

Det gjør hele Raw Air-triumfen enda større for nordmannen.

– Det viktigste var å vinne Raw Air, og det nest viktigste er å vinne verdenscupen sammenlagt, og det siste var å vinne verdenscuprennet. Jeg har kjent litt på at han som lå som nummer to har hoppet så grådig godt, så jeg er veldig stolt og glad for at jeg klarer å holde på ledelsen inn i Vikersund og gå inn som vinner, sier Granerud.

Skiflyging Raw Air 2023

SJOKKERT: Kraft forteller at han var sjokkert over hvor lange hopp han leverte i konkurransen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg har vært nest best her i Vikersund, men har klart å plukke bra med poeng.

Landslagstrener Alexander Stöckl er stolt av eleven.

– Det er stort. Vi har aldri hatt en skihopper som har vært såpass stabil på høyt nivå. Dette er den andre sesongen hans der han har klart å levere på det nivået. Han er aldri ferdig med å utvikle seg, han er sulten og vil ta det neste steget, sier Stöckl til NRK.

Les også Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal