Hopp til innhold

Granerud advarer etter «kjedelig»-stempel: – Det blir fryktelig eksklusivt

Halvor Egner Granerud ble historisk da han vant Raw Air som første norske herrehopper. Nå vil flere at formatet skal endres.

Skiflyging Raw Air 2023

ADVARER: Halvor Egner Granerud advarer mot konsekvensene av et nytt Raw Air-format.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en fantastisk følelse og jeg er kjempestolt over at jeg klarte å kjempe så godt som jeg har gjort her i Vikersund, sier Granerud til NRK, som også vant verdenscupen sammenlagt i kveld.

Han klarte det ingen annen norsk herre har gjort før, nemlig å vinne Raw Air sammenlagt.

Men nå mener flere at formatet bør fornyes.

Skiflyging Raw Air 2023

FÅR GRATULASJONER: Det norske laget samler seg rundt Granerud.

Foto: Geir Olsen / NTB

Da kvinnene hoppet skiflyvning for første gang, var det bare de femten beste som hoppet.

Det mener flere av kvinnene var såpass vellykka at herrene også bør gjøre det samme.

– Det er litt kjedelig å se på de gutta som hopper dårligst og. Så litt mer spissa så tror jeg interessen ville økt betraktelig, og det ville vært enda større underholdning for de som ser på, sier Silje Opseth.

Hun har selv erfart hvordan formatet har gitt et ekstra press og en ny dimensjon i turneringen.

– Det er en ekstra spenning i det. Man merker det på de som hopper og, det blir litt mer nervøsitet. Jeg tror det er veien å gå, sier Opseth.

Skiflyging Raw Air 2023

PALLEN: Halvor Egner Granerud, Stefan Kraft og Anze Lanisek

Foto: Geir Olsen / NTB

– Bra for utviklinga

Også Maren Lundby har blitt frelst av det nye formatet.

– Jeg likte den løsningen som vi hadde nå i Raw Air. Jeg synes det har gitt en ekstra spenning som guttas turnering ikke har hatt, sier Lundby.

– Et slikt format som vi har nå synes jeg vi skal gjøre på guttesiden og. Så blir det en ren elitekonkurranse. Jeg tror det er bra for utviklinga av sporten vår og Raw Air. Jeg synes det har vært veldig spennende å se hvem som klarer å bli topp 15 hos jentene, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Renndirektør for herrene, Sandro Pertile, synes også formatet er interessant, men han er usikker på om det er veien å gå.

– Jeg tror det er for tidlig å vurdere det. Jeg tror at vi kan utvikle kvinneskiflyging, siden det er en ung idrett, sammenlignet med herresiden. Vi må være tålmodige, men formatet er interessant, sier renndirektøren.

Les også: Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang
Johann Andre Forfang

De minste ramler av

Bråthen mener at 30 hoppere på herresiden, og 20 hoppere på kvinnesiden, kan være det ultimate formatet. Men der kvinnene er positive, er herrene mer negative.

– Jeg tror femten er litt lite. Det blir fryktelig eksklusivt. Det er veldig mange av de som ikke er blant de femten beste som fortsatt kan leve av skihopping, og da vil man ta bort det, og da går det ned, sier Granerud.

Raw Air-vinneren synes forslaget er interessant, og er ikke imot å teste et format med 30 hoppere fra start.

– Som et testprosjekt ville jeg det. Men det er også viktig å passe på hva som skjer med de bak, og hvordan man skal finne de 30, sier han.

Forfang er mer usikker.

– Jeg er veldig glad i at vi har en bredde. At vi ser kasakhstanerne, ukrainerne og tyrkerne delt. Det blir utingen ved å kutte bort. Da ramler de minste hoppnasjonene utenfor. Da mister vi en del av bredden vi holder på med å bygge opp, sier Johann André Forfang, som også innrømmer at det blir et bedre underholdningsprodukt om startlista kuttes.

Pertile er klar på at en slik avgjørelse må drøftes godt før den eventuelt tas.

– Skiflyging er drømmen til alle skihoppere, og de ønsker å få sjansen til å fly. Det er noe vi må holde som motivasjon for alle utøverne.

Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm

VIL ENDRE FORMAT: Maren Lundby til venstre, og Silje Opseth i midten vil endre konkurranseformatet. Til høyre er Anna Odine Strøm.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hadde aldri trodd det

Hele Raw Air har handlet om duellen mellom Granerud og Stefan Kraft. De to har nærmest fulgt hverandre som skygger.

Det gjør hele Raw Air-triumfen enda større for nordmannen.

– Det viktigste var å vinne Raw Air, og det nest viktigste er å vinne verdenscupen sammenlagt, og det siste var å vinne verdenscuprennet. Jeg har kjent litt på at han som lå som nummer to har hoppet så grådig godt, så jeg er veldig stolt og glad for at jeg klarer å holde på ledelsen inn i Vikersund og gå inn som vinner, sier Granerud.

Skiflyging Raw Air 2023

SJOKKERT: Kraft forteller at han var sjokkert over hvor lange hopp han leverte i konkurransen.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg har vært nest best her i Vikersund, men har klart å plukke bra med poeng.

Landslagstrener Alexander Stöckl er stolt av eleven.

– Det er stort. Vi har aldri hatt en skihopper som har vært såpass stabil på høyt nivå. Dette er den andre sesongen hans der han har klart å levere på det nivået. Han er aldri ferdig med å utvikle seg, han er sulten og vil ta det neste steget, sier Stöckl til NRK.

Les også: Norske hoppere raser etter «forskjellsbehandling»: – Jeg har tallene på det

Johann Andre Forfang
Johann Andre Forfang

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

  • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

    Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

    Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

    S6SAp3UU3QI
    Foto: Alberto Saiz / AP
  • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

    Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

    Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

    Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

    29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

    Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

    Midtsjø
    Foto: JORGE GUERRERO / AFP
  • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

    Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

    Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

    På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

    Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

    Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

    Belgium Soccer Europa Conference League
    Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste