Hopp til innhold

Olympisk mester Hanevold er død: – Ufattelig tragisk

En av Norges beste skiskyttere gjennom tidene, Halvard Hanevold (49), døde tirsdag morgen.

Halvard Hanevold

TV-EKSPERT: Halvard Hanevold har jobbet som skiskytterekspert for NRK siden han la børsa på hylla i 2010.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Det skriver Budstikka.

Hanevold døde i sitt hjem på Borgen i Asker, ifølge avisen. Han ble 49 år gammel og etterlater seg kone og to barn.

– Uventet og uforståelig

Halvard Hanevold ble en av de mest kjente og suksessrike skiskytterne i landet etter at han startet med skiskyting som 15-åring. Siden han la opp i 2010, har han vært aktiv i skiskyttermiljøet og jobbet som TV-ekspert for NRK.

– Det var et helt fryktelig sjokk for meg. Det er jo ikke mange dager siden jeg så han på TV, at han kommenterte og ble intervjuet, og så frisk og rask ut der. Det er så ufattelig tragisk for hans små unger og hele familien, sier kollega Ola Lunde.

En av Norges beste skiskyttere gjennom tidene, Halvard Hanevold (49), døde tirsdag morgen.

OL-gull til Hanevold i Nagano.

Hanevold var i Frankrike og kommenterte rulleskirennet til Martin Fourcade forrige helg sammen med NRKs Andreas Stabrun Smith.

– Jeg var sammen med ham fra fredag til søndag og da var han så blid, levende, nysgjerrig og hyggelig som alltid. At han nå er borte er helt uvirkelig, sier Stabrun Smith.

Også NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid tar tapet av kollegaen svært tungt.

– Dette er helt uventet og uforståelig for meg.

Hanevolds tidligere landslagskollega, Emil Hegle Svendsen, delte tirsdag kveld et innlegg på Instagram hvor han blant annet skrev hvor trist det er at den tidligere skiskytteren nå er borte:

Også Martin Fourcade skriver om hvordan han minnes Hanevold. Han skriver blant annet at Hanevold var «alltid smilende, sluttet aldri å utforske. En utrolig utøver og et briljant hode».

Berømmes for pågangsmotet

I løpet av sin tid som skiskytter vant Hanevold blant annet tre OL-gull. I Nagano i 1998 vant han 20-kilometeren og det er kanskje dette øyeblikket han huskes aller best for.

– Mitt sterkeste minne med Halvard er da han vant OL-gullet i Nagano i den siste bakken, og den gleden som var i hele laget da han vant, forteller Skjelbreid.

liv grete og halvard

KOLLEGAER: Liv Grete Skjelbreid og Halvard Hanevold har vært kollegaer på landslaget og i NRK. Her fra VM i Pokljuka i 2001.

Foto: Jan Petter Lynau

I tillegg har stafettgull fra 2002 og 2010.

Hanevold har også OL-stafettgull fra 2002 og 2010, og tok fem VM-gull, sju sølv og fire bronser.

– Han hadde kanskje ikke det største talentet, men han hadde det største pågangsmotet. Han er en av de største idrettsutøverne vi har hatt i Norge, mener Stabrun Smith.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har møtt en person som er mer grundig enn Halvard. Til lunsj kom han gjerne to-tre timer senere enn alle andre fordi han var så grundig i treningsarbeidet, minnes Skjelbreid.

– Jeg var sammen med ham fra fredag til søndag og da var han så blid, levende, nysgjerrig og hyggelig som alltid. At han nå er borte er helt uvirkelig, sier Andreas Stabrun Smith.

NRKs skiskytterkommentator, Andreas Stabrun Smith, uttaler seg om dødsfallet i 21-nyhetene tirsdag.

I sorg

Hanevold har blant annet konkurrert sammen med Egil Gjelland som nå er landslagstrener for Tsjekkia. De har både OL- og VM-gull sammen på stafett. Gjelland er naturligvis sterkt preget av tirsdagens nyhet.

– Det er et sjokk uten sidestykke. En mann på 49 år blir vekk sånn. Det er grusomt og jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg sliter med å puste nå, sier Gjelland på telefon fra samling i Anterselva.

Han vil minnes Hanevold som en stor idrettsmann, treningskompis og god familiemann.

– Du får et smil om munnen bare du hører navnet. Jeg har bare positive minner med Halvard, og jeg vil savne ham på renn. Jeg vil tenke på dette i lang tid og vi må bare sende våre beste tanker til familien, fortsetter Gjelland.

VIE112

Hanevold var blant annet med på stafettlaget som tok gull i 2005-VM. Det besto også av Egil Gjelland, Stian Eckhoff og Ole Einar Bjørndalen.

Foto: ANDREAS SCHAAD / Ap

Kjent TV-fjes

Hanevold har blant annet vært med i serien Mesternes Mester og vært skiskytterekspert for NRK. Han var i VM i Östersund for NRK i vinter.

– Hanevold har betydd enormt mye. Han var aldri redd for å utfordre støtteapparat og andre utøvere. Han har vært i førersetet i norsk skiskyting sammen med Ole Einar Bjørndalen og de to har vært de viktigste personene i norsk skiskyting, sier Lunde.

e

Hanevold med OL-gullet han tok i Nagano.

Foto: EMMANUEL DUNAND

Gjelland mener Hanevold ikke bare har betydd mye for norsk skiskyting, men også for internasjonal skiskyting og IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet).

– Hvis det for eksempel har vært en regelendring har Halvard kommet inn og hjulpet IBU med formuleringene. Han har vært til god hjelp både for IBU og for andre løpere.

President i Norges Skiskytterforbund, Arne Horten, forteller at hele skiskytterfamilien er i sorg.

– Vi har mistet en stor stjerne, det er det ingen tvil om, sier han til NTB.

– Halvard var lenge en aktiv og godt likt skiskytter. Han har gitt mye til norsk og internasjonal skiskyting. Det er et dypt savn, sier Horten videre.

Hanevold ser tilbake på egen karriere.

Siste nytt

  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal