Hopp til innhold

Hylles i storavisene: – Vikingen erobrer Europa på egen hånd

Erling Braut Haaland brukte 14 kamper på å bli mestscorende nordmann i mesterligaen med sine 20 scoringer. Dagen etter nye herjinger i Europa, er fotballverdenen igjen fra seg av begeistring.

Germany Soccer Champions League

Erling Braut Haaland leverte nok en minneverdig kveld for Borussia Dortmund. Haaland var i hovedrollen, og han satte to nye scoringer. Det holdt så vidt til avansement, og tyskerne er klare for kvartfinale i mesterligaen.

Med 20 scoringer i mesterligaen er han nordmannen som har scoret flest mål i turneringen. Og han er 20 år gammel.

– Det er helt unikt, og det tar jo aldri slutt. Erling Braut Haaland kan ikke bli større. Uansett hva han gjør, så kan ikke bli verdt mer penger, mener Erik Thorstvedt i TV 2s studiosending etter kampen.

Haaland var selvsagt fornøyd etter kampen.

– Det var en hard kamp. Det er rett og slett nydelig å kvalifisere seg til neste runde, sier han til TV 2.

Sevilla-spillerne raste

I andre omgang var det virkelig dramatiske scener. Først scoret Haaland et vakkert mål fra nærmest død vinkel. Men etter en VAR-sjekk, mente dommer at Haaland skulle få straffe.

Han bommet først, men straffen måtte bli tatt på nytt da keeper gikk ut for tidlig. Han satte til slutt målet og havnet i munnhuggeri med Sevillas keeper Bounou.

– Jeg var nervøs før den andre straffen, men han skrek i fjeset mitt på den første, så jeg visste det ville være enda bedre å score. Det var fint at det skjedde, sier Haaland.

– Jeg vet ikke hva han skrek, men jeg gjentok bare det han sa. Det er karma, sier Haaland.

Etter kampen så det derimot ut til at keeperen og Haaland skværet opp.

Champions League - Round of 16 Second Leg - Borussia Dortmund v Sevilla

SKVÆRET OPP: Erling Braut Haaland og Bounou virket som gode venner etter kampen.

Foto: Ina Fassbender / Reuters

– Det var kaos på andre målet. Det var viktig mål, for vi er videre.

Det ble spennende i sluttminuttene, da Sevilla scoret to mål. Men det var ikke nok til å hindre Dortmund og Haaland i å gå videre.

Etter kampen var hele fotballverdenen opptatt av å snakke om Haaland. Sevilla-trener Julen Lopetegui var helt klar på hvem som ble tungen på vektskålen.

– Vi var fantastiske i tre av fire omganger, men det holdt ikke. Haaland er helt ekstraordinær. Han kommer til å definere en helt ny æra, sier Lopetegui.

Dermed føyer den spanske treneren seg inn i rekken av dem som er overbevist om at Haaland og Kylian Mbappé har potensialet til å prege fotballen på lik linje som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo de neste årene.

– Haaland er ustoppelig

I de tyske storavisene får Haaland hele æren for at Dortmund har tatt seg videre til kvartfinalen i Champions League. Blant annet Tysklands meste leste avis Bild er fra seg av begeistring.

– Ingen er trygge når man møter Erling Haaland. Vikingen erobrer Europa på egen hånd, skriver avisen.

Også sportsavisen Kicker mener at Dortmund kan takke nordmannen for å ha avansert til kvartfinalen for første gang siden 2017.

Champions League - Round of 16 Second Leg - Borussia Dortmund v Sevilla

HERJET: Erling Braut Haaland var kveldens stjerne da Dortmund tok seg videre.

Foto: Ina Fassbender / Reuters

– Dortmund slet seg videre. Igjen kunne de lene seg på rekordmannen Haaland, skriver Kicker.

En av verdens mest anerkjente sportsaviser, spanske Marca, roste Sevillas forsøk. De mener at spanjolene var best, men at «Haalands lov» tok Dortmund videre.

De bruker uttrykket for å illustrere at selv om motstanderlaget er best, trenger Haaland som oftest bare én mulighet for å snu kampbildet.

– Sevilla gir aldri opp, men Haaland er ustoppelig. Nordmannen hadde ikke gjort noe som helst før scoringen, men det er det som gjør han til en av de største målscorerne i Europa, skriver Marca.

Knuser Messi og Ronaldo

Med sine 20 mesterliga-scoringer har Haaland flere scoringer enn spillere som Ole Gunnar Solskjær, Francesco Totti, Ronaldinho, Zinédine Zidane, brasilianske Ronaldo og Romelu Lukaku. Det med vesentlig færre kamper enn flere av disse i turneringen.

Han scorer disse 20 målene etter kun 14 kamper. Til sammenligning brukte Lionel Messi og Cristiano Ronaldo henholdsvis 40 og 56 kamper på å score samme antall mål i turneringen.

Det er ingen i turneringen som har scoret flere mål siden han fikk sin debut for Salzburg i sin tid.

Sportsnyheter

Jostein Gundersen ligger nede etter skade

Reagerer kraftig på manglande regelverk: – Sjokkerande

Eliteserielege blei tatt fullstendig på senga av Noregs Fotballforbund (NFF) sin konklusjon som blei publisert laurdag. Nå tar NFF grep.

Amalie Iuel utfordret Henriette Jæger til duell.

Iuel utfordra Jæger til duell: – Å tape mot Amalie er noko av det verste

Henriette Jæger blir sur av å tape, sjølv mot Amalie Iuel på trening. Det utnyttar trenarmamma Unn Merete for alt det er verd.

RBK-LSK

Supportertalsmann om VAR-markeringer: – Overrasket hvis Eliteserien blir ferdigspilt i år

Mandag møtes lederne i landets supporterklubber for å diskutere neste steg i kampen mot videodømming.

Siste nytt

 • Bøtelegger KFUM – men blir ikke kastet ut av cupen

  Eliteserieklubben KFUM Oslo spilte med en suspendert spiller i cupkampen mot Sogndal, men blir likevel ikke kastet ut av cupen.

  Det var ikke før seieren mot Lysekloster at regelbruddet ble avdekket. Da sendte 2.-divisjonsklubben inn protest til Norges Fotballforbund med påstand om at Sogndal skulle tilkjennes seieren mot KFUM, og at Lysekloster og Sogndal skulle møte hverandre på nytt i 4. runde.

  I mai besluttet doms- og sanksjonsutvalget å avvise protesten, men NFFs påtalenemnd har imidlertid behandlet saken på nytt. I innstillingen mente de at KFUM burde bli kastet ut av cupen.

  Doms- og sanksjonsutvalget kom til en annen konklusjon og har besluttet at KFUM får en bot på 100.000 kroner.

  Tidligere i juli sa KFUMs daglige leder til VG at de forventet å spille cupkamp i oktober.

  I kvartfinalen venter Stabæk for hovedstadslaget. Går de seirende ut derfra, møter de vinnerne av oppgjøret mellom Vålerenga og Fredrikstad.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Toppligaer klager Fifa til EU-kommisjonen – får krast svar fra Fifa

  Europeiske toppligaer og spillerforeningen Fifpro hevder landslagskalenderen er i strid med EUs konkurranseregler. Sammen klager de inn Fifa til EU-kommisjonen.

  Det kommer fram i en felles uttalelse fra European Leagues og Fifpro. Med klagen ønsker man å bevise at Fifas kalender for landslagsfotballen bryter med EUs regelverk.

  – I flere år har ligaene og spillerforeningene gjentatte ganger oppfordret Fifa til å utvikle en klar, gjennomsiktig og rettferdig prosess rundt landslagskalenderen. Den er nå overmettet, blitt uholdbar for nasjonale ligaer og er en risiko for spillernes helse, står det i tirsdagens pressemelding.

  Videre står det at juridiske grep nå «er det eneste ansvarlige steget for å beskytte fotballens økosystem og arbeidere fra Fifas ensidige avgjørelser».

  X svarer Fifa at den nåværende kalenderen ble enstemmig godkjent av Fifa-rådet, som er satt sammen med representanter fra alle kontinenter – inkludert Europa.

  – Fifas kalender er det eneste verktøyet som sikrer at internasjonal fotball kan fortsette å overleve, sameksistere og blomstre sammen med nasjonal og internasjonal klubbfotball, skriver Fifa og fortsetter:

  – Noen ligaer i Europa opptrer med kommersiell egeninteresse, hykleri og uten hensyn til alle andre i verden. Disse ligaene foretrekker tilsynelatende en kalender fylt med vennskapskamper og sommerturneer, ofte med omfattende globale reiser.

  Norsk Toppfotball er medlem av European Leagues. (NTB/NRK)

  Det norske herrelandslaget i fotball før privatlandskampen mot Danmark i juni 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Jakob Ingebrigtsen til Lausanne etter OL

  Jakob Asserson Ingebrigtsen løper 1500 meter i Lausanne etter OL.

  Diamond League-arrangøren bekrefter i en pressemelding at nordmannen er klar for det tradisjonsrike stevnet i Sveits.

  Stevnet er 22. august. Det blir hans første konkurranse etter OL.

  Timothy Cheruiyot, Azeddine Habz og Mario García er også klar for 1500-meteren.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen har flere gode minner fra Lausanne, blant annet da han løp inn til seier og stevnerekord på 1500 meter i fjor. Da løp han på 3.28,72.

  Før han skal dit er det imidlertid OL i Paris som gjelder for 23-åringen. Der skal han prøve å forsvare OL-gullet på 1500 meter, i tillegg til å løpe 5000 meter for første gang i OL-karrieren.

  Ingebrigtsens første løp i OL blir 1500 meter forsøk fredag 2. august. Se hele OL-programmet her.

  Jakob Ingebrigtsen i Monaco
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal