Hopp til innhold

Haaland-show for Norge igjen: – Han er et svensk mareritt

Erling Braut Haaland (21) sørget for at Norge parkerer Sverige i Nasjonsligaen. Nå har Ståle Solbakkens menn alt i egne hender.

ISKALD: Her setter Erling Braut Haaland inn 2-0 fra krittmerket.

– Jeg har egentlig ikke ord. Det er et fullsatt Ullevaal for første gang for meg. Vi slår svenskene i min siste kamp for sesongen, fantastisk, sier Haaland til TV 2.

– Han er helt ekstrem og vi er heldig som har han. Han er helt vill, sier kaptein Martin Ødegaard om sin lagkamerat til NRK.

3-2-seieren betyr nemlig at Sverige ikke har sjans til å ta igjen Norge på toppen av tabellen. Nå står gruppeseieren mellom Norge og Serbia, som venter på Ullevaal i september.

– Det er igjen en bra kamp fra oss. Det var en fantastisk stemning og en fin måte å avslutte sesongen på. Jeg er stolt og veldig glad nå, sier Ødegaard til NRK.

Haaland ble den store helten med både to mål og en målgivende pasning. Ett minutt før slutt gikk han av banen til stående applaus fra hjemmepublikummet.

Det skulle imidlertid bli en intens avslutning på kampen da innbytter Viktor Gyökeres reduserte for Sverige fire minutter på overtid, men Norge klarte å holde unna.

Dermed runget «Seieren er vår» og «Alt for Norge» over nasjonalarenaen.

– Norge har vist at vi er på vei til noe som kan bli veldig stort. Vi var milevis foran Sverige, oppsummerte den ferske NRK-eksperten Åge Hareide etter kampen.

Hva er din dom over Norges kamp mot Sverige?

Norsk drømmestart

Det tok ikke lang tid før et fullsatt Ullevaal spratt opp fra setene. Solbakken overrasket flere med tre endringer fra Stockholm-oppgjøret, men etter 11 minutter fikk publikum se hvorfor.

Mats Møller Dæhli kombinerte med Fredrik Bjørkan på hjørnet av 16-meteren, og venstrebacken leverte et utsøkt innlegg i boksen. Erling Braut Haaland hadde «selvsagt» latt rommet være åpent da han stormet frem, knuste Hjalmar Ekdal i hodeduellen og sendte Norge i ledelsen:

– Man får ikke en bedre bevegelse enn det og feiringen er kanskje enda bedre. Det er nydelig, sier Haaland om scoringen.

– Fantastisk spill av Norge, er dommen fra Åge Hareide, som kommenterte kampen på radio for NRK Sport.

– For en stjerne, for et unikum og for en gutt, sa TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Like etter pause var han der igjen. Alexander Sørloth fikk armen til Robin Olsen i ansiktet, og selv om dommeren vinket spillet videre, ombestemte han seg etter å ha blitt varslet av VAR.

Haaland lot seg ikke påvirke av hverken ventetid eller taktfaste «Haaland»-rop. Spissen smalt ballen ned i keeperens venstre hjørne.

– Han er et spøkelse, et svensk mareritt, skrev Ekspressen-journalist Philip Gadd i avisens livedekning.

Dette var Haalands 19. og 20. mål på 21 landskamper. Nå har 21-åringen allerede like mange landslagsmål som blant andre spisslegenden Odd Iversen:

Det var en jevn åpning på kampen, men de siste 25 minuttene av 1.-omgang tok Sverige mer og mer over – og gjestene kom også nær en utligning.

Men da hadde Alexander Sørloth allerede hatt en eventyrlig mulighet til å øke til 2-0. Dæhli tvang frem en god redning fra Robin Olsen, og da Sørloth skulle stange inn returen, sendte trønderen ballen på mystisk vis over tverrliggeren:

Fikk «stafettpinne» fra Northug

Haaland har nå plaget svenskene med to scoringer både på hjemmebane og bortebane. Petter Northug sto klar med Haaland for å overrekke «stafettpinnen» som svenskenes «nemesis».

– Jeg må trygt si at jeg har tatt over stafettpinnen nå, sier Haaland til TV 2.

– Helt enig. Jeg er klar for å sende den videre til Erling Braut Haaland nå. Lykke til, svarte Northug.

Norges tidligere langrennstjerne brukte anlednigen til å hylle den norske stjernespissen.

– Erling er skapt for sånne stuasjoner som det her. Han er en vinnertype og det er så fantastisk å se han, sier Northug.

Fotball, Nations League: Norge - Sverige

AVGJØRENDE: To mål ble det nok en gang for Erling Braut Haaland mot Sverige.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jærbuen var sliten, men svært fornøyd med hvordan landslagssamlingen har vært med Norge.

– Jeg hadde en fin kamp med ingen problem. Jeg storkoste meg på banen og nå er jeg sliten, så nå er det dags for ferie, sier Haaland.

Ståle Solbakken har gjort begrenset med endringer på laget de siste tre kampene, men mot Sverige stokket han om på hele seks plasser fra Slovenia-kampen.

Tre av endringene gjaldt også betrodde spillere. Mohamed Elyounoussi hadde startet alle tellende kamper i Solbakken-perioden, men søndag tok altså Mats Møller Dæhli venstre kant. Samtidig kom både Julian Ryerson og Fredrik Bjørkan inn på backene for Marcus Holmgren Pedersen og Birger Meling.

Derfor er kampene viktige

Nasjonsligaen er det første steget på veien mot et mulig EM-sluttspill i 2024.

Søndagens seier gjør at Norge befester sin posisjon som gruppeleder og tar et langt skritt mot opprykk til nivå A. Når to kamper gjenstår, topper Norge tabellen i gruppa med 10 poeng etter fire kamper.

Søndagens triumf smakte nok ekstra godt for Ståle Solbakken og hans menn. Først og fremst fordi Norges naborivaler ble beseiret for andre gang på en uke, men også fordi det var viktig for selvtilliten og moralen i gruppa å slå tilbake etter at to poeng ble kastet bort i hjemmekampen mot Slovenia torsdag.

Nå har Norge alt i egne hender før Nasjonsligaen avsluttes med kamper mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme) i slutten av september.

Gruppeseier vil også gi Norge en ekstrasjanse i playoff våren 2024 om den ordinære EM-kvaliken i 2023 mislykkes. Men kanskje enda viktigere: En seier i gruppa vil trolig sikre at Norge blir andreseedet til EM-trekningen i Frankfurt 9. oktober.

Norge vil trolig få en langt enklere vei til EM enn om det blir seeding på nivå 3.

Dette var vårens siste kamp for Norge. Nasjonsligaen avsluttes med to kamper i slutten av september mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme).

Siste nytt

 • Spania vant tidenes første finale i Nasjonsligaen

  Regjerende verdensmester Spania vant den første finalen i Nasjonsligaen for kvinner, da Frankrike ble slått 2-0 i Sevilla onsdag kveld.

  Aitana Bonmatí – som vant Gullballen for 2022/23-sesongen – sendte Spania i ledelsen etter en drøy halvtime. Målet kom etter et presist innlegg fra Olga Carmona, som ble matchvinner i VM-finalen i fjor sommer.

  Snaue ti minutter etter pause doblet Mariona Caldentey ledelsen, og Frankrike klarte aldri å gjøre det spennende på slutten. Dermed vant Spania mot Frankrike for første gang i historien.

  De to nasjonene hadde møttes 13 ganger tidligere. Frankrike hadde vunnet ti av dem, mens tre hadde endt uavgjort.

  Onsdagens seier ble i tillegg satt foran et rekordstort publikum for det spanske kvinnelanslaget. 32.657 tilskuere ble annonsert på Estadio La Cartuja.

  UEFA Women's Nations League - Final - Spain v France
  Foto: Jon Nazca / Reuters
 • Norge knuste Østerrike: – Jeg er veldig stolt

  I Norges tredje kamp i firenasjoners turneringen gikk alt på skinner. Håndballjentene spilte ball i hatt med Østerrike, og vant til slutt med kalassifrene 43–22.

  Det var Norges første kamp etter tapet i VM-finalen mot Frankrike, og første kampen i oppkjøringen til sommerens OL i Paris.

  Onsdagens kamp var Katrine Lundes nummer 351, hun sier til NRK at det fremdeles er stort, selv om det har blitt noen kamper etter hvert.

  – Jeg er veldig stolt, det må jeg si. Det er stort å ha spilt så mange kamper med flagget på bryster, sier Lunde.

  Gjestene var aldri noen særlig trussel, og når Lunde til tider fungerte som en levende vegg fikk ikke østerrikerne utrettet mye foran det norske målet.

  Hvor lenge hun fortsetter kan ikke målvakten svare på.

  – Vi får se. Det kan jeg ikke svare på, sier Lunde.

  Veronica Kristiansen var tilbake med flagget på brystet for første gang på ett og et halvt år.

  – Det var veldig gøy. Det er godt å være tilbake igjen, sier Kristiansen til NRK.

  Sjefen selv, Thorir Hergeirsson, likte det han så i Halden onsdag kveld.

  – Jeg synes det var bra fokus. Vi har hatt to treninger med godt fokus på det vi ønsker å forbedre etter VM. Målvaktene våre står bra og vi får rullert mye uten at det lugger, sier han til NRK.

  I det siste har det vært snakk om Hergeirsson skal forlenge kontrakten med Norges Håndballforbund for å fortsette som sjef.

  – Vi er i samtaler. Det er naturlig når man er inne i siste året og det skal tittes videre. Det kommer en dag når vi har besluttet hvordan dette kommer til å bli. Det er det jeg vil si om det. Jeg mye å gjøre nå, så jeg har mye å tenke på, sier islendingen til NRK.

  Seieren mot Østerrike var Norge sin tredje seier i turneringen.

  Firenasjonersturneringen spilles mellom Norge, Østerrike, Ungarn og Sveits. De tre siste nasjonene er verter for håndball-EM. Som regjerende europamester er Norge direkte kvalifisert til mesterskapet.

  gGLEV-m7IU4
  Foto: NTB
 • Beijing får VM i friidrett i 2027

  Den kinesiske hovedstaden skal arrangere VM i friidrett i 2027. '

  Styret i World Athletics tok avgjørelsen under et møte i forkant av innendørsmesterskapet i Glasgow onsdag.

  Det blir andre gang på rad Asia arrangerer VM. Neste år avholdes det i Tokyo i Japan.

  Fra 2025 vil mesterskapene bli holdt i en periode fra midten av september – mot slutten av den tradisjonelle utendørssesongen. De siste årene har tidspunktene variert stort: Doha i 2019 gikk i september/oktober, Eugene i 2022 i juli og Budapest i 2023 i august.

Sendeplan

Kl. Program Kanal