Haaland senket Sverige, svenskene raser mot Thorsby: – Jeg blir spysjuk

Drømmestarten på Nasjonsligaen fortsetter. Søndag ble svenskene beseiret i egen lekegrind, Norges første seier på 17 år mot Sverige, men det skjedde ikke uten kontroverser.

Se høydepunktene fra kampen her.

Ståle Solbakkens menn vant til slutt 2–1 etter et intenst rivaloppgjør mot Sverige på mektige Friends Arena søndag kveld.

Norge tok ledelsen på straffespark ved Erling Braut Haaland etter 20 minutter, og samme mann doblet til 2–0 20 minutter før slutt. Sverige reduserte ved Anthony Elanga rett før kampen var over, men klarte aldri å slå tilbake og sikre poeng.

Haaland har nå scoret i syv landskamper på rad. Det har ingen klart før ham.

Men Norges 1-0-mål blir heftig debattert hos svenskene. Og det rettes hard skyts mot Morten Thorsby, som flere mener filmet seg til straffespark. Ingen støtte får lagkamerat Thorsby av Haaland, heller.

Football, Nations League, Sweden - Norway

HYSJET: Erling Braut Haaland feiret slik.

Ut mot Thorsby: – Blir spysjuk

Når Haaland få se situasjonen på nytt, gliser han stort.

– Den er på italiensk vis. Det ser ut som det er filming. Ja, ja. Sånn er det, sier Erling Braut Haaland til TV 2 etter kampen.

Det hjalp neppe på humøret hos de svenske naboene, at Thorsby knyttet neven og jublet da han fikk straffe, også.

«Du har det sjelden bra når du har en filming som gir straffe. Og når personen som filmer jubler over en vellykket filming, da blir jeg spysjuk. Tenk å være stolt av filmingen, liksom. Fy faen», skriver den profilerte mediemannen og Expressen-kommentatoren Patrick Ekwall på Twitter.

– For meg er det ufattelig. For meg er det, unnskyld meg, en stor jævla spøk, sa tidligere Arsenal-profil Fredrik Ljungberg til Viaplay.

I TV 2-studioet valgte Solveig Gulbrandsen å forsvare Thorsby og dommeravgjørelsen.

Jeg synes farten til motstanderen er stor på vei inn i ham, og det er kontakt. Det er nok, det kan forsvares, sa hun.

Den vurderingen deler landslagssjef Ståle Solbakken.

– Jeg synes at han sparker ham på benet. Vi har en av verdens beste dommere i denne kampen, så jeg synes det er riktig, sier Solbakken til TV 2.

Var det riktig å gi straffespark?

– Mye følelser

Morten Thorsby sier selv at det var kontakt.

– Jeg mener han tar fra meg en stor scoringsmulighet, og jeg kommer ut av balanse og faller. Straffesituasjonen er ikke hundre prosent klar. Jeg føler det er en 50–50 situasjon hvor man kan dømme begge veier. Vi har VAR. Hadde det vært ren filming, hadde VAR grepet inn. Det var det ikke. Det var et touch. Jeg mener det var riktig å dømme straffe, sier Thorsby til NRK.

KLAR I TALEN: Morten Thorsby.

Likevel erkjenner han at det var mye følelser involvert da han valgte å knytte nevene sammen og juble da dommeren pekte på straffemerket.

– Jeg greide ikke å tenke helt klart akkurat da. Det er ikke sikkert jeg hadde gjort det igjen, sier Thorsby.

Han fortsetter:

– Men det er følelser og det er Sverige. Det er mye følelser involvert. Det var den første reaksjonen min. Jeg mente det helt klart var straffe, og da ble jeg glad. Så skjønner jeg at andre ikke mener det var straffe. Men igjen. Det er vanskelig å være dønn hard på at det ikke er straffe når vi har et VAR-system som skal ta vekk slike typer feil, sier han.

Uansett det ene eller det andre, så har Norge nå fått en start på nasjonsligagruppespillet de færreste hadde våget å drømme om.

Fasit så langt er gruppeledelse, seks poeng og to seire på de to antatt vanskeligste kampene i gruppespillet, Serbia og Sverige på bortebane.

Første på 17 år

For å sette seieren i perspektiv: Norges herrelandslag hadde ikke slått Sverige i en fotballkamp på 17 år.

Vi må helt tilbake til 2005, da Norge vant 3–2 på Råsunda, for å finne sist gang Norge gikk seirende ut av en naboduell med svenskene. Den gangen var det John Arne Riise, Thorstein Helstad og Steffen Iversen som scoret målene.

Nå er den barrieren også brutt for et landslag som denne uken har demonstrert med all tydelighet at det har noe spennende på gang. I enden av regnbuen ligger et mulig EM-sluttspill i Tyskland og venter.

Første steg mot EM

Nasjonsligaen er som kjent første steg på veien mot et mulig sluttspill i 2024. Vinner Norge gruppa i nasjonsligaen, som det nå er gode muligheter for, er Ståle Solbakkens menn sikret en ekstrasjanse i playoff på våren 2024 hvis den ordinære EM-kvaliken i 2023 ender med norsk skuffelse.

Gode resultater i Nasjonsligaen gjør også at sjansene stiger for å bli seedet på nivå 2 når gruppene til den ordinære EM-kvaliken skal trekkes i Frankfurt 9. oktober. Det vil trolig gi Norge en langt enklere vei til EM enn om det blir seeding på nivå 3.

i8Zo0-QFgv8

GOD START: Norge og Erling Braut Haaland scoret etter bare 20 minutter.

Kampen var bare noen minutter gammel da Mohamed Elyounoussi ble spilt fri i feltet av Alexander Sørloth og fikk avsluttet mot keeper Robin Olsen. Elyounoussi mente han ble revet ned i avslutningsøyeblikket og ropte på straffe, men dommer Anthony Taylor fra England vinket spillet videre.

Alexander Sørloth var selv nær scoring da han headet mot mål på en corner, men Olsen vartet opp med en strålende redning.

Uvirkelig

Etter 18 minutter klarte ikke Sverige stå imot lenger, og Norge fikk straffespark da Morten Thorsby ble hektet av Emil Krafth i feltet. Ut fra TV-bildene var det kontakt mellom Thorsby og den svenske backen.

STRAFFE: Her går Thorsby i bakken og får straffespark.

Frem gikk Erling Braut Haaland til øredøvende pipekonsert fra hjemmepublikummet, og fra elleve meter gjorde han ingen feil og dunket Norge i ledelsen.

– Friends Arena prøver å psyke ut Haaland, men det hjelper ingenting mot denne nummer 9. I de norske flaggene er alt mulig. Det er lov å drømme stort, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter scoringen.

– Det er helt uvirkelig. Han scorer ett mål per kamp, i både klubb og på landslag. Og han er 21 år gammel, sier Alsaker videre.

Svenskene presset på for utligning etter pause, men i stedet var det Norge som økte ledelsen. Et langt utspill ble stusset i bakrom av Alexander Sørloth, og fra skrått hold dunket Haaland inn 2–0 med høyrefoten.

Det norske laget har ikke vært i nærheten i andre omgang, men så enkelt kan det gjøres når man har en superstjerne på topp. De svenske midtstopperne har ikke mulighet mot «Il Tempo gigante», når han setter inn sine superkrefter. Og avslutninga da, med sin høyrefot. Det er så presist, så dødelig og så vakkert, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Haaland feiret med å hyske mot det svenske publikummet og i retning midtstopper Alexander Milosevic, som han kort tid i forveien hadde hatt en liten disputt med.

Målet var Haaland scoring nummer 18 for Norge på hans 19. landskamp.

Norge skapte flere store muligheter i kampens avslutning og kunne vunnet både 3–0 og 4-0, men i stedet reduserte Anthony Elanga til 2–1 på overtid.

Flere mål ble det ikke, og rødtrøyene tok dermed sin andre strake seier i Nasjonsligaen.

I den andre kampen i Norges gruppe vant Serbia som ventet over Slovenia, til slutt 4–1.

Football, Nations League, Serbia - Norway

Norge fortsetter nå med to hjemmekamper i Nasjonsligaen. Først venter Slovenia på Ullevaal 9. juni før samlingen avsluttes med en ny kamp mot Sverige 12. juni.

Nasjonsliga-gruppespillet avsluttes med to kamper mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme) 24.- og 27. september.

• Luton misset seiershattrick mot Everton

Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

UZxSU_N9CXo
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

Z9MpMJjlMEg
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)