Hopp til innhold

Haaland om anklagene mot City-eierne: – Det blir litt for drøye ord

Erling Braut Haaland (22) understreker at han vektla det sportslige da han tok valget om å spille for Manchester City.

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Onsdag stilte Haaland på pressekonferanse i landslagsregi for første gang siden 30. mai.

Den gangen var ikke 22-åringen formelt presentert som Manchester City-spiller, og spissen ønsket ikke å kommentere klubbvalget.

Erling Haaland

PÅ SAMLING: Erling Braut Haaland er Norges viktigste spiller når Slovenia (borte) og Serbia (hjemme) venter i nasjonsligaen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Premier League-klubben er eid av en kongefamilie som anklages for grove brudd på menneskerettigheter, og i Norge har overgangen ført til en ny debatt om sportsvasking i idretten generelt og fotballen spesielt.

Dette løftet NRK frem på pressekonferansen.

– Drøye ord

– Eierne i Manchester City beskyldes for massive menneskerettighetsbrudd, de beskyldes for å fengsle egne innbyggere. Du spiller nå for Manchester City, hva tenker du om eierne i klubben du nå representerer?

– Først og fremst – jeg har aldri møtt dem. Jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, så kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, sier Haaland.

– Eierne beskyldes for at de vil drive sportsvasking og at kjøpet av deg til City var en del av en sportsvaskings-agenda. Hva tenker du om det? Var det tema for deg da du skulle velge klubb?

– Jeg har vært City-fan hele livet. Faren min har spilt der og sånn. Som dere ser, hvor mange kamper er det jeg har spilt … Jeg vet i hvert fall hvor mange mål jeg har scoret: Jeg har scoret 14 mål og har fått en grei start på sesongen. Det er egentlig det sportslige jeg tenker på. Som jeg sa, jeg har gjort klubbvalget med tanke på trener, spillere, ditten og datten og alt sånn. Det er egentlig det jeg har tenkt på. Til syvende og sist har jeg vært en City-fan, og det er bare sånn det har vært, sier Haaland til NRK.

Han understreker at valget er tatt for å utvikle seg best mulig.

– Da jeg har gått til City så er det min utvikling, og sånn jeg har gjort det i hver klubb jeg har gått til. Å utvikle meg best mulig og mest mulig på en positiv måte som gjør at jeg kan bli en bedre fotballspiller og som at Norge kan få bruk for meg, som den klubben jeg er i kan få bruk for meg, sier Haaland.

På spørsmål fra Dagsavisen om «sportsvasking» er et tema blant spillerne, svarte Haaland:

– Jeg vet godt hva det ordet betyr.

Løftet spørsmålet

Landslagssjef Ståle Solbakken fikk også spørsmål om Haalands valg. Solbakken mener det er veldig vanskelig å putte et stort ansvar på enkeltindivider i denne sammenhengen.

– Manchester City er godkjent av Premier League. Hvor grensa går for alt det der er helt umulig. Jeg synes at dette er et mye større spørsmål enn at enkeltindividet, enten det er Pep Guardiola, Kevin de Bruyne eller Erling Haaland, som på en måte står til ansvar for den delen, sier Solbakken.

Ståle Solbakken
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er et mye, mye større politisk spørsmål enn at enkeltindividet skal stå til ansvar for det. Da blir det uoversiktlig og nesten umulig å fungere og leve et normalt liv. Hvis det er det som skal drive dette frem, fortsetter landslagssjefen.

Nå venter altså to viktige landskamper for Haaland og Norge mot Slovenia (24. september, borte) og Serbia (27. september, hjemme) i nasjonsligaen. Hvis Norge vinner gruppa, vil de sikre både opprykk til elitenivået og en ekstra sjanse til EM-plass hvis EM-kvaliken ikke går etter planen.

Ikke minst vil gruppeseier sikre plass på seedingnivå to i trekningen av EM-kvalifiseringen senere i høst.

Sportsnyheter

Filleristet svensk landslagssjef etter finale-manøver: – Vi må oppføre oss

Johannes Høsflot Klæbo var suveren i comebacket, men det var en svenske i løypa under kvinnefinalen som ble den store snakkisen i Östersund.

Siste nytt

  • Glimt-sjefen overrasker – her er cupfinalelagene

    Molde stiller med en førsteellever som antatt i lørdagens cupfinale, men motstander Bodø/Glimt kommer med et par overraskelser.

    Kjetil Knutsen har bestemt seg for å gi startplass til Isak Helstad Amundsen og Nino Zugelj, som ikke har fått mye spilletid fra start for seriemesteren denne sesongen.

    – Zugelj og Sørli er jo litt like. kan virke som at Knutsen foretrekker Zugelj i de største kampene. Han er også flinkere til å dra inn i bakrom og er raskere enn Sørli. Amundsen er overraskende. Vil nesten tro det er noe med Bjørtuft uten at jeg har hørt noe om at han sliter med noe, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

    Her er de to lagoppstillingene:

    Molde:
    Oliver Petersen, Kristoffer Haugen, Martin Ellingsen, Casper Øyvann, Eirik Haugan, Mathias Fjørtpft Løvik, Emil Breivik, Markus Kaasa, Magnus Wolff Eikrem, Kristian Eriksen, Fredrik Gulbrandsen.

    Glimt:
    Julian Faye Lund, Fredrik Bjørkan, Isak Helstad Amundsen, Brede Moe, Brice Wembangomo, Sondre Fet, Patrick Berg, Albert Grønbæk, Amahl Pellegrino, Nino Zugelj, Faris Pemi Moumbagna.

    Kampstart er 16.00 – kampen kan du følge på NRK på TV og radio.

    Eliteserien 2023: Stabæk - Bodø/Glimt (0 - 4)
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Odermatt suveren da Kristoffersen skuffet

    Østerrikske Marco Odermatt var overlegen i franske Val d'Isere og vant med nesten ett sekund ned til landsmann Marco Schwarz i lørdagens storslalåm. Joan Verdú fra Andorra tok den siste pallplassen.

    Henrik Kristoffersen var på skuddhold etter første omgang og lå 65 hundredeler bak ledende Odermatt, men svak kjøring i finaleomgangen sørget for en skuffende 8.-plass for nordmannen.

    Finaleomgangen var preget av dårlig sikt og flere kjørte ut.

    Alexander Steen Olsen var nest beste nordmann etter første omgang med 11.-plass, men kjørte ut i finaleomgangen.

    Atle Lie McGrath kjørte seg opp to plasser og endte på 12.-plass etter finaleomgangen.

    Rasmus Windingstad kjørte seg opp ti plasser - til 18.-plass i finaleomgangen.

    Fredrik Møller endte på 24.-plass og tok sine første verdenscuppoeng, mens Kasper Kindem aldri kvalifiserte seg til finaleomgangen.

    Dette var herrenes andre storslalåmrenn denne sesongen. Storslalåmsesongen startet i østerrikske Sölden i oktober, men da ble rennet avblåst etter én omgang grunnet sterk vind.

    Henrik Kristoffersen under førsteomgang i storslalåm i Val d'Isere.
    Foto: JEFF PACHOUD / AFP
  • Fleiper om Thingnes Bøs seiersoppskrift: – Hotellromtrening i «baris»  med boksershortsen på snei

    Johannes Thingnes Bø var sterkest av alle og vant jaktstarten i Hochfilzen lørdag. Det til tross for at han har hatt en skuffende start på sesongen, og blant annet forklart nedturene med for lite styrke i overkroppen.

    Nå spøker Tarjei Bø med at lillebroren har smugtrent:

    – Ja, det kan hende han har tatt noe hotellromtrening i «baris» der med boksershortsen på snei, ler han.

    Også hovedpersonen fleiper om at push-ups er seiersoppskriften.

    – Pluss minus hundre, sier han om antallet han har tatt for å komme seg helt til toppen av pallen.

    For etter en skuffende sprint fredag hadde Thingnes Bø et vanskelig utgangspunkt fra startnummer elleve under dagens jaktstart. Stryningen vartet opp med fantomfart i sporet, solid skyting og mottok hjelp fra de andre som bommet flere ganger. Dermed kunne han gå alene til mål.

    Bak ham kjempet storebror Tarjei, Johannes Dale-Skjevdal og Sturla Holm Lægreid om resten av pallplassene.

    Til slutt ble Dale-Skjevdal nummer to, Bø nummer tre og Holm Lægreid tok fjerdeplassen etter at han fikk det tungt mot slutten.

    Tarjei Bø tok over ledelsen i verdenscupen med lørdagens tredjeplass. Ni poeng foran Sebastian Samuelsson som til slutt endte på en femteplass.

    Sesongstart Skiskyting Sjusjøen, brødrene Bø
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal