Hopp til innhold

Haaland om anklagene mot City-eierne: – Det blir litt for drøye ord

Erling Braut Haaland (22) understreker at han vektla det sportslige da han tok valget om å spille for Manchester City.

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Onsdag stilte Haaland på pressekonferanse i landslagsregi for første gang siden 30. mai.

Den gangen var ikke 22-åringen formelt presentert som Manchester City-spiller, og spissen ønsket ikke å kommentere klubbvalget.

Erling Haaland

PÅ SAMLING: Erling Braut Haaland er Norges viktigste spiller når Slovenia (borte) og Serbia (hjemme) venter i nasjonsligaen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Premier League-klubben er eid av en kongefamilie som anklages for grove brudd på menneskerettigheter, og i Norge har overgangen ført til en ny debatt om sportsvasking i idretten generelt og fotballen spesielt.

Dette løftet NRK frem på pressekonferansen.

– Drøye ord

– Eierne i Manchester City beskyldes for massive menneskerettighetsbrudd, de beskyldes for å fengsle egne innbyggere. Du spiller nå for Manchester City, hva tenker du om eierne i klubben du nå representerer?

– Først og fremst – jeg har aldri møtt dem. Jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, så kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, sier Haaland.

– Eierne beskyldes for at de vil drive sportsvasking og at kjøpet av deg til City var en del av en sportsvaskings-agenda. Hva tenker du om det? Var det tema for deg da du skulle velge klubb?

– Jeg har vært City-fan hele livet. Faren min har spilt der og sånn. Som dere ser, hvor mange kamper er det jeg har spilt … Jeg vet i hvert fall hvor mange mål jeg har scoret: Jeg har scoret 14 mål og har fått en grei start på sesongen. Det er egentlig det sportslige jeg tenker på. Som jeg sa, jeg har gjort klubbvalget med tanke på trener, spillere, ditten og datten og alt sånn. Det er egentlig det jeg har tenkt på. Til syvende og sist har jeg vært en City-fan, og det er bare sånn det har vært, sier Haaland til NRK.

Han understreker at valget er tatt for å utvikle seg best mulig.

– Da jeg har gått til City så er det min utvikling, og sånn jeg har gjort det i hver klubb jeg har gått til. Å utvikle meg best mulig og mest mulig på en positiv måte som gjør at jeg kan bli en bedre fotballspiller og som at Norge kan få bruk for meg, som den klubben jeg er i kan få bruk for meg, sier Haaland.

På spørsmål fra Dagsavisen om «sportsvasking» er et tema blant spillerne, svarte Haaland:

– Jeg vet godt hva det ordet betyr.

Løftet spørsmålet

Landslagssjef Ståle Solbakken fikk også spørsmål om Haalands valg. Solbakken mener det er veldig vanskelig å putte et stort ansvar på enkeltindivider i denne sammenhengen.

– Manchester City er godkjent av Premier League. Hvor grensa går for alt det der er helt umulig. Jeg synes at dette er et mye større spørsmål enn at enkeltindividet, enten det er Pep Guardiola, Kevin de Bruyne eller Erling Haaland, som på en måte står til ansvar for den delen, sier Solbakken.

Ståle Solbakken
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er et mye, mye større politisk spørsmål enn at enkeltindividet skal stå til ansvar for det. Da blir det uoversiktlig og nesten umulig å fungere og leve et normalt liv. Hvis det er det som skal drive dette frem, fortsetter landslagssjefen.

Nå venter altså to viktige landskamper for Haaland og Norge mot Slovenia (24. september, borte) og Serbia (27. september, hjemme) i nasjonsligaen. Hvis Norge vinner gruppa, vil de sikre både opprykk til elitenivået og en ekstra sjanse til EM-plass hvis EM-kvaliken ikke går etter planen.

Ikke minst vil gruppeseier sikre plass på seedingnivå to i trekningen av EM-kvalifiseringen senere i høst.

Sportsnyheter

Nyland

Får huden full etter Norge-tap: – Rett og slett fryktelig

Norge gikk på en smell i bortekampen mot Slovenia lørdag kveld. Nå får den klubbløse målvakten Ørjan Nyland kritikk for måten det avgjørende målet kom på.

Siste nytt

 • Mitrovic skadet da Serbia kjørte over Sverige

  Sverige fikk en god start borte mot Serbia i Norges gruppe i Nasjonsligaen, da Viktor Claesson sendte gjestene i ledelsen etter 15 minutter. Men resten av kampen handlet det meste om Serbia- som Norge møter i gruppespillfinale på tirsdag.

  Fulham-spissen Aleksandar Mitrovic scoret hele tre ganger, før en perle fra Sasa Lukic sikret 4-1-seier.

  Mitrovic fikk seg en smell i foten og gikk av banen med 18 minutter igjen. I etterkant viste TV-bildene serberen sittende på benken med en ispose.

  En som ikke blir klar til Ullevaal-kampen kommende uke er Sergej Milinkovic-Savic. Lazio-stjernen pådro seg gult kort mot Sverige og går glipp av oppgjøret med karantene. Tirsdag møtes Norge og Serbia til kamp om gruppeseieren i nasjonsligaen. Uavgjort vil være godt nok for Norge.

  Norge vinner uansett gruppe 4 om de tar poeng hjemme mot Serbia om tre dager. Mens Sverige må slå Slovenia i siste kamp for ikke å rykke ned til gruppe C i nasjonsligaen.

 • Carlsen leier finalen

  Magnus Carlsen leier finalen i årets sjuande Champions Chess Tour-turnering etter 2,5-0,5-seier over indiske Arjun Erigaisi laurdag.

  Nordmannen treng med det «berre» uavgjort over fire parti søndag for å ta sin fjerde seier totalt og sin andre strake i årets Champions Chess Tour. Carlsen vann også turneringa i Miami i august.

  Aldri har ein motstandar greidd å komme tilbake og vinne over Carlsen etter å ha hamna under 0–2 i Champions Chess-samanheng.

  Erigaisi må vinne søndag for å ta kampen til lynsjakk og eventuelt armageddon i jakta på å stoppe den seiersvane nordmannen.

 • Avaldsnes tapte på overtid

  Med ei scoring tre minutt på overtid slo Lyn Avaldsnes 2-1 i Toppseriens kvalik-sluttspel.

  Jenny Røsholm Olsen gav Lyn leiinga etter 33 minutt, men Kaja Olsen utlikna like etter pause.

  Det såg ut til å gå mot eit sterkt og kjærkome poeng for Avaldsnes heilt til Cathionka Tandberg sette inn Lyns sigersmål på overtid.

  John Arne Riises Avaldsnes er dermed på delt sisteplass med eitt poeng på tre kampar, og er i fare for å rykke ned til 1. divisjon.

  Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste