Hopp til innhold

Haaland klar for Borussia Dortmund: – Jeg gleder meg

Erling Braut Haaland er klar for Borussia Dortmund. 19-åringen har skrevet under på en kontrakt fram til sommeren 2024.

Dortmund. Hans-Joachim Watzke og Erling Braut Haaland.

GIGAOVERGANG: Hans-Joachim Watzke og Borussia Dortmund henter Erling Braut Haaland fra RB Salzburg.

Foto: Borussia Dortmund

Den norske spissen har overbevist stort for RB Salzburg denne sesongen, og det er blitt spekulert i at han ville bli hentet av en storklubb i januar.

Borussia Dortmund og Manchester United er blitt hyppigst nevnt, og nå er det klart at den tyske storklubben har sikret seg rogalendingen.

Det melder Dortmund på sin hjemmeside noen få minutter over kl. 15.30 søndag ettermiddag.

Gleder seg

I en video publisert av klubben på Twitter, sier Haaland følgende:

– Jeg gleder meg. Ha en god nyttårsfest, kjære Dortmund-fans. Jeg ser fram til å se dere neste år. Jeg ser fram til å bli en del av denne fantastiske klubben.

Laster Twitter-innhold

Den norske 19-åringen har skrevet under på en fire-og-et-halvtårskontrakt med Dortmund. Kontrakten strekker seg ut juni 2024. Ifølge nettstedet Weltfussball får han en årslønn på rundt åtte millioner euro, omtrent 80 millioner kroner.

Hele overgangspakken, inkludert kommisjon for agent Mino Raiola, innebærer 80 millioner euro, ifølge nettstedet.

NRKs fotballekspert Carl Erik Torp synes Haaland tar et nytt riktig steg.

– Det er et riktig og klokt valg igjen. Det syntes jeg da han gikk til Salzburg også, sier Torp.

Laster Twitter-innhold

– Min beste beslutning

Det mener hovedpersonen selv også.

– Å signere for Salzburg var den beste beslutningen min så langt i livet. Det har skjedd så mye det siste året at det er vanskelig å tro. Jeg har hatt mulighet til å lære mye på kort tid i et perfekt miljø. Jeg er ekstremt takknemlig, sier Haaland til Salzburgs nettsted.

Nå mener han Dortmund er et godt neste steg.

– Jeg har snakket mye med klubben, spesielt med Hans-Joachim Watzke (administrerende direktør), Michael Zorc (sportsdirektør) og trener Lucien Favre. Jeg fikk en god følelse fra starten om at jeg ønsket å spille her i den fantastiske Dortmund-atmosfæren foran mer enn 80.000 tilskuere, sier Haaland.

81.000 på hver kamp

Michael Zorc

GLISER BREDT: Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc smiler bredt etter å ha sikret seg Erling Braut Haalands signatur

Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Borussia Dortmund er klubben som trekker flest tilskuere i Bundesliga. Hittil i år har de et snitt på 81.000 tilskuere på hver kamp. Klubben ligger på fjerdeplass i ligaen etter halvspilt sesong, sju poeng bak ligaleder Leipzig.

Leipzig var den andre tyske klubben som jaktet Haaland. Men ifølge Weltfussball ville ikke Leipzig gi noen garantier om spilletid, fordi de fra før er godt forspent med angripere. I Dortmund er Haaland derimot tiltenkt en sentral rolle umiddelbart.

Torp tror Haaland kan passe inn i klubben, som har en spiss skadet. Derfor kan det åpne seg sjanse for å spille seg inn allerede nå.

– Dortmund er et lag som skaper mye sjanser, og Haaland kommer også til å få mange sjanser. Det er en spennende og kul overgang, mener Torp.

Dortmund er for øyeblikket på fjerdeplass i tysk Bundesliga. Klubben er kjent for ivrige fans, og ikke minst «Die Gelbe wand» - den gule veggen - en av Europas største tribuner på ett nivå.

Blant spillerne finner man enorme stjerner som Marco Reus, Mario Götze, Mats Hummels og engelske Jadon Sancho.

– Flere bud

Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc, som ledet forhandlingene med Salzburg, er svært lettet over at Europas kanskje heteste overgangsobjekt nå er sikret.

Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg

SUPERSESONG: Erling Braut Haaland har pøst inn mål for Salzburg denne sesongen. Det har storklubbene lagt merke til.

Foto: JASON CAIRNDUFF

– Vi kan alle se fram til en ambisiøs, atletisk og fysisk sterk spiss med et utpreget målinstinkt og høy fart - som vi ønsker å utvikle videre i Dortmund. I en alder av 19 år er Erling selvsagt i starten av det vi vi håper kan bli en fantastisk karriere, sier han til klubbens hjemmeside.

Administrerende direktør i klubben, Hans-Joachim Watzke, sier:

– Til tross for bud fra mange av de absolutt toppklubbene i hele Europa, Erling Haaland, har bestemt seg for den sportslige utfordringen i BVB, og det prosjektet vi har vist ham. Iherdigheten vår gir resultater, sier han til klubbens hjemmeside.

Carl Erik Torp mener at dette er en overgang som også vil være svært positiv for norsk fotball.

– Vi begynner å få noen gutter som er i verdenstoppen nå. Det er det en stund siden vi har hatt, og det åpner også dører for flere når klubber og agenter begynner å forstå at det finnes toppspiller ei Norge, sier Torp.

 • Dortmund melder at Haaland blir med klubben på treningssamling i spanske Marbella fra 3. januar. Klubbens første ligakamp på nyåret går borte mot Augsburg 18. januar. Nøyaktig én måned seinere møter de Paris Saint-Germain i første åttedelsfinale i mesterligaen.

Siste nytt

 • Eikeris Roland-Garros-åpning må vente – regnvær preger turneringen

  Regntrøbbel i Paris sørger for at Ulrikke Eikeris 1.-rundekamp i double i Roland-Garros ikke kan spilles onsdag.

  Eikeri deltar i Grand Slam-turneringen sammen med sin estiske makker Ingrid Neel.

  På motsatt side i 1.-rundeduellen står ungarske Anna Bondar og belgiske Greet Minnen, men den kampen er utsatt til torsdag.

  Mye regn har preget starten på den ikoniske grusturneringen i den franske hovedstaden.

  Eikeri og Neel vant i september WTA500-turneringen i Tokyo. Eikeri står med i alt tre doubletitler på WTA-touren.

  Eikeri spilte seg i 2022 til 3. runde i Australian Open sammen med spanske Alisona Bolsova, noe som er karrierebeste for henne i kvinnedouble i Grand Slam.

  Senere samme år tok Eikeri og mixed doubles-makkeren Joran Vliegen (Belgia) seg til en historisk finale i Roland-Garros, der det ble tap.

  Casper Ruud spiller 2. runde i singleturneringen torsdag.

  (NTB)

  Ulrikke Eikeri i aksjon under NM i tennis i Frognerparken torsdag ettermiddag.
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Nordås løper 3000 meter i Stockholm

  Narve Gilje Nordås står på startlistene til søndagens 3000 meter i Stockholm.

  Da er det Diamond League-stevne i den svenske hovedstaden, tre dager etter at Nordås løper 1500 meter under Bislett Games.

  I Sverige møter han blant andre hjemmehåpet Andreas Almgren. Løperen med sterkerst personlig rekord i feltet er Telahun Haile Bekele (7.25,48) fra Etiopia.

  3000-meteren løpes kl. 18.39 og sendes på NRK 1.

  _SiU0P49dFM
  Foto: NTB
 • LSK Kvinner blir Lørenskog IF: – Panisk avgjørelse

  Lørenskog IF og LSK Kvinner slår seg sammen og blir til samme klubb under navnet Lørenskog IF, det bekrefter begge klubbene i en pressemelding.

  Intensjonsavtalen innebærer ingen juridisk forpliktelse til å inngå avtale, men er et uttrykk for klubbenes intensjoner og felles ønske om å fremforhandle endelig avtale om sammenslåing, står det videre i pressemeldingen.

  Sammenslåingen skjer kort tid etter at LSK bekreftet at den økonomiske situasjonen truet klubbens videre eksistens.

  – Jeg tenker at hele prosessen virker som en litt panisk avgjørelse. Det virker ikke som at det er blitt gjort en grundig prosess i dette – det virker heller som et forsøk på å prøve å redde klubben, NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  – Jeg er jo veldig spent på hva som ligger i avtalen. Skal LSK dra med seg Lørenskog i den økonomiske situasjonen de er i? Det vil jo i så fall være en belastning for dem (Lørenskog) som breddeklubb, fortsetter han.

  Sammen skal klubbene komme fram til prinsipper, avtalestruktur og økonomiske betingelser for sammenslåingen.

  Den endelige sammenslåingen må vedtas på et ekstraordinært årsmøte av medlemme i begge klubber.

  Toppeserien 2024: Vålerenga - LSK kvinner (1-0)
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal