Hopp til innhold

Haaland klar for Borussia Dortmund: – Jeg gleder meg

Erling Braut Haaland er klar for Borussia Dortmund. 19-åringen har skrevet under på en kontrakt fram til sommeren 2024.

Dortmund. Hans-Joachim Watzke og Erling Braut Haaland.

GIGAOVERGANG: Hans-Joachim Watzke og Borussia Dortmund henter Erling Braut Haaland fra RB Salzburg.

Foto: Borussia Dortmund

Den norske spissen har overbevist stort for RB Salzburg denne sesongen, og det er blitt spekulert i at han ville bli hentet av en storklubb i januar.

Borussia Dortmund og Manchester United er blitt hyppigst nevnt, og nå er det klart at den tyske storklubben har sikret seg rogalendingen.

Det melder Dortmund på sin hjemmeside noen få minutter over kl. 15.30 søndag ettermiddag.

Gleder seg

I en video publisert av klubben på Twitter, sier Haaland følgende:

– Jeg gleder meg. Ha en god nyttårsfest, kjære Dortmund-fans. Jeg ser fram til å se dere neste år. Jeg ser fram til å bli en del av denne fantastiske klubben.

Laster Twitter-innhold

Den norske 19-åringen har skrevet under på en fire-og-et-halvtårskontrakt med Dortmund. Kontrakten strekker seg ut juni 2024. Ifølge nettstedet Weltfussball får han en årslønn på rundt åtte millioner euro, omtrent 80 millioner kroner.

Hele overgangspakken, inkludert kommisjon for agent Mino Raiola, innebærer 80 millioner euro, ifølge nettstedet.

NRKs fotballekspert Carl Erik Torp synes Haaland tar et nytt riktig steg.

– Det er et riktig og klokt valg igjen. Det syntes jeg da han gikk til Salzburg også, sier Torp.

Laster Twitter-innhold

– Min beste beslutning

Det mener hovedpersonen selv også.

– Å signere for Salzburg var den beste beslutningen min så langt i livet. Det har skjedd så mye det siste året at det er vanskelig å tro. Jeg har hatt mulighet til å lære mye på kort tid i et perfekt miljø. Jeg er ekstremt takknemlig, sier Haaland til Salzburgs nettsted.

Nå mener han Dortmund er et godt neste steg.

– Jeg har snakket mye med klubben, spesielt med Hans-Joachim Watzke (administrerende direktør), Michael Zorc (sportsdirektør) og trener Lucien Favre. Jeg fikk en god følelse fra starten om at jeg ønsket å spille her i den fantastiske Dortmund-atmosfæren foran mer enn 80.000 tilskuere, sier Haaland.

81.000 på hver kamp

Michael Zorc

GLISER BREDT: Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc smiler bredt etter å ha sikret seg Erling Braut Haalands signatur

Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Borussia Dortmund er klubben som trekker flest tilskuere i Bundesliga. Hittil i år har de et snitt på 81.000 tilskuere på hver kamp. Klubben ligger på fjerdeplass i ligaen etter halvspilt sesong, sju poeng bak ligaleder Leipzig.

Leipzig var den andre tyske klubben som jaktet Haaland. Men ifølge Weltfussball ville ikke Leipzig gi noen garantier om spilletid, fordi de fra før er godt forspent med angripere. I Dortmund er Haaland derimot tiltenkt en sentral rolle umiddelbart.

Torp tror Haaland kan passe inn i klubben, som har en spiss skadet. Derfor kan det åpne seg sjanse for å spille seg inn allerede nå.

– Dortmund er et lag som skaper mye sjanser, og Haaland kommer også til å få mange sjanser. Det er en spennende og kul overgang, mener Torp.

Dortmund er for øyeblikket på fjerdeplass i tysk Bundesliga. Klubben er kjent for ivrige fans, og ikke minst «Die Gelbe wand» - den gule veggen - en av Europas største tribuner på ett nivå.

Blant spillerne finner man enorme stjerner som Marco Reus, Mario Götze, Mats Hummels og engelske Jadon Sancho.

– Flere bud

Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc, som ledet forhandlingene med Salzburg, er svært lettet over at Europas kanskje heteste overgangsobjekt nå er sikret.

Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg

SUPERSESONG: Erling Braut Haaland har pøst inn mål for Salzburg denne sesongen. Det har storklubbene lagt merke til.

Foto: JASON CAIRNDUFF

– Vi kan alle se fram til en ambisiøs, atletisk og fysisk sterk spiss med et utpreget målinstinkt og høy fart - som vi ønsker å utvikle videre i Dortmund. I en alder av 19 år er Erling selvsagt i starten av det vi vi håper kan bli en fantastisk karriere, sier han til klubbens hjemmeside.

Administrerende direktør i klubben, Hans-Joachim Watzke, sier:

– Til tross for bud fra mange av de absolutt toppklubbene i hele Europa, Erling Haaland, har bestemt seg for den sportslige utfordringen i BVB, og det prosjektet vi har vist ham. Iherdigheten vår gir resultater, sier han til klubbens hjemmeside.

Carl Erik Torp mener at dette er en overgang som også vil være svært positiv for norsk fotball.

– Vi begynner å få noen gutter som er i verdenstoppen nå. Det er det en stund siden vi har hatt, og det åpner også dører for flere når klubber og agenter begynner å forstå at det finnes toppspiller ei Norge, sier Torp.

  • Dortmund melder at Haaland blir med klubben på treningssamling i spanske Marbella fra 3. januar. Klubbens første ligakamp på nyåret går borte mot Augsburg 18. januar. Nøyaktig én måned seinere møter de Paris Saint-Germain i første åttedelsfinale i mesterligaen.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal