Hopp til innhold

Haaland klar for Borussia Dortmund: – Jeg gleder meg

Erling Braut Haaland er klar for Borussia Dortmund. 19-åringen har skrevet under på en kontrakt fram til sommeren 2024.

Dortmund. Hans-Joachim Watzke og Erling Braut Haaland.

GIGAOVERGANG: Hans-Joachim Watzke og Borussia Dortmund henter Erling Braut Haaland fra RB Salzburg.

Foto: Borussia Dortmund

Den norske spissen har overbevist stort for RB Salzburg denne sesongen, og det er blitt spekulert i at han ville bli hentet av en storklubb i januar.

Borussia Dortmund og Manchester United er blitt hyppigst nevnt, og nå er det klart at den tyske storklubben har sikret seg rogalendingen.

Det melder Dortmund på sin hjemmeside noen få minutter over kl. 15.30 søndag ettermiddag.

Gleder seg

I en video publisert av klubben på Twitter, sier Haaland følgende:

– Jeg gleder meg. Ha en god nyttårsfest, kjære Dortmund-fans. Jeg ser fram til å se dere neste år. Jeg ser fram til å bli en del av denne fantastiske klubben.

Laster Twitter-innhold

Den norske 19-åringen har skrevet under på en fire-og-et-halvtårskontrakt med Dortmund. Kontrakten strekker seg ut juni 2024. Ifølge nettstedet Weltfussball får han en årslønn på rundt åtte millioner euro, omtrent 80 millioner kroner.

Hele overgangspakken, inkludert kommisjon for agent Mino Raiola, innebærer 80 millioner euro, ifølge nettstedet.

NRKs fotballekspert Carl Erik Torp synes Haaland tar et nytt riktig steg.

– Det er et riktig og klokt valg igjen. Det syntes jeg da han gikk til Salzburg også, sier Torp.

Laster Twitter-innhold

– Min beste beslutning

Det mener hovedpersonen selv også.

– Å signere for Salzburg var den beste beslutningen min så langt i livet. Det har skjedd så mye det siste året at det er vanskelig å tro. Jeg har hatt mulighet til å lære mye på kort tid i et perfekt miljø. Jeg er ekstremt takknemlig, sier Haaland til Salzburgs nettsted.

Nå mener han Dortmund er et godt neste steg.

– Jeg har snakket mye med klubben, spesielt med Hans-Joachim Watzke (administrerende direktør), Michael Zorc (sportsdirektør) og trener Lucien Favre. Jeg fikk en god følelse fra starten om at jeg ønsket å spille her i den fantastiske Dortmund-atmosfæren foran mer enn 80.000 tilskuere, sier Haaland.

81.000 på hver kamp

Michael Zorc

GLISER BREDT: Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc smiler bredt etter å ha sikret seg Erling Braut Haalands signatur

Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Borussia Dortmund er klubben som trekker flest tilskuere i Bundesliga. Hittil i år har de et snitt på 81.000 tilskuere på hver kamp. Klubben ligger på fjerdeplass i ligaen etter halvspilt sesong, sju poeng bak ligaleder Leipzig.

Leipzig var den andre tyske klubben som jaktet Haaland. Men ifølge Weltfussball ville ikke Leipzig gi noen garantier om spilletid, fordi de fra før er godt forspent med angripere. I Dortmund er Haaland derimot tiltenkt en sentral rolle umiddelbart.

Torp tror Haaland kan passe inn i klubben, som har en spiss skadet. Derfor kan det åpne seg sjanse for å spille seg inn allerede nå.

– Dortmund er et lag som skaper mye sjanser, og Haaland kommer også til å få mange sjanser. Det er en spennende og kul overgang, mener Torp.

Dortmund er for øyeblikket på fjerdeplass i tysk Bundesliga. Klubben er kjent for ivrige fans, og ikke minst «Die Gelbe wand» - den gule veggen - en av Europas største tribuner på ett nivå.

Blant spillerne finner man enorme stjerner som Marco Reus, Mario Götze, Mats Hummels og engelske Jadon Sancho.

– Flere bud

Dortmunds sportsdirektør Michael Zorc, som ledet forhandlingene med Salzburg, er svært lettet over at Europas kanskje heteste overgangsobjekt nå er sikret.

Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg

SUPERSESONG: Erling Braut Haaland har pøst inn mål for Salzburg denne sesongen. Det har storklubbene lagt merke til.

Foto: JASON CAIRNDUFF

– Vi kan alle se fram til en ambisiøs, atletisk og fysisk sterk spiss med et utpreget målinstinkt og høy fart - som vi ønsker å utvikle videre i Dortmund. I en alder av 19 år er Erling selvsagt i starten av det vi vi håper kan bli en fantastisk karriere, sier han til klubbens hjemmeside.

Administrerende direktør i klubben, Hans-Joachim Watzke, sier:

– Til tross for bud fra mange av de absolutt toppklubbene i hele Europa, Erling Haaland, har bestemt seg for den sportslige utfordringen i BVB, og det prosjektet vi har vist ham. Iherdigheten vår gir resultater, sier han til klubbens hjemmeside.

Carl Erik Torp mener at dette er en overgang som også vil være svært positiv for norsk fotball.

– Vi begynner å få noen gutter som er i verdenstoppen nå. Det er det en stund siden vi har hatt, og det åpner også dører for flere når klubber og agenter begynner å forstå at det finnes toppspiller ei Norge, sier Torp.

 • Dortmund melder at Haaland blir med klubben på treningssamling i spanske Marbella fra 3. januar. Klubbens første ligakamp på nyåret går borte mot Augsburg 18. januar. Nøyaktig én måned seinere møter de Paris Saint-Germain i første åttedelsfinale i mesterligaen.

Sportsnyheter

Kristoffer Velde

Debutant får Norge-sjanse: – Måtte klype meg i armen

Landslagssjef Ståle Solbakken serverte ikke mindre enn fire overraskelser i den ferske landslagstroppen. Det blir satt pris på av debutantene.

Siste nytt

 • Roland-Garros: Nektet å ta belarusisk motstander i hånden

  Med sifrene 6–4 og 6–4 i kvartfinalen mot ukrainske Jelina Svitolina, tok den belarusiske verdenstoer Aryna Sabalenka seg videre til semifinalen av Grand Slam-turneringen i Paris.

  – Hun er en tøff motstander, hun beveger seg godt og det hun har gjort etter fødeselen er utrolig, sa Sabalenka om sin motstander Svitolina, som ble mor i oktober i fjor, til arrangøren.

  Svitolina på sin side ble ikke værende lengre på banen enn nødvendig. Etter at kampen var avgjort, gikk Svitolina rett bort til dommeren og takket for kampen mens Sabalenka sto klar ved nettet og ventet på henne. Dit kom Svitolina aldri.

  Før kampen nektet Svitolina å la seg fotografere sammen med Sabalenka. Belarus har aktivt støttet Russlands invasjon av Ukraina

  Det samme skjedde søndag, da Sabalenka slo ut den ukrainske tennisspilleren Marta Kostjuk. Heller ikke hun ønsket å ta Sabalenka i hånden.

  I semifinalen møter verdenstoer Sabalenka den useedede tsjekkeren Karolina Muchova.

  French Open
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Franske medier: PSG-trener Galtier sparkes

  Christophe Galtier (56) er ferdig som hovedtrener i Paris Saint-Germain, melder flere franske medier. Franskmannen fikk lede hovedstadslaget i én sesong.

  Både storavisen Le Parisien og radiokanalen RMC hevder tirsdag å ha kilder på at Galtier har fått sparken. Sportsavisen L'Équipe meldte for flere dager siden at Galtier er ferdig etter sesongen.

  Galtier tok over som PSG-trener etter Mauricio Pochettino for ett år siden. Han ledet klubben til seriegull i det som etter alle solemerker ble hans eneste sesong i hovedstaden. (NTB)

  Christophe Galtier
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Manglerud Stars anke avvist – mister eliteserielisensen

  Manglerud Star fratas eliteserielisensen og flyttes ned til 2. divisjon på grunn av klubbens dårlige økonomi.

  Det er klart etter at et utvalg i Norges Ishockeyforbund har avvist klubbens anke.

  Utvalget skriver i avgjørelsen at Oslo-klubben har drevet økonomisk uforsvarlig over tid. De mener klubben ikke vil klare å gjennomføre neste sesong i en av de to øverste divisjonene.

  Oslo-klubben hadde et underskudd på 2,5 millioner kroner i 2022, og så langt i år går klubben 440.000 kr i minus. Klubben har også høy gjeld.

  Nestleder i klubbens styre, Ove Sundelius, sier de var forberedt på avgjørelsen. Nå skal de jobbe seg opp til eliteserien igjen.

  – Vi må snu dette til noe positivt, og bruke anledningen til å bygge oss opp igjen. Vi må gjøre ting riktig fra bunn av slik at dette oppholdet blir så kort som mulig, sier Sundelius

  Manglerud Star flyttes ned i 2. divisjon, som er tredje nivå i norsk ishockey.

  Comet Halden tilbys den ledige plassen i eliteserien.

  (NTB)

  Manglerud Star, Theodor Steen-Gulbrandsen.
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste