Hopp til innhold

«Pissnervøs» Haaland ble City-helt: – Det er derfor han er eksepsjonell

Erling Braut Haaland taklet presset på mesterlig vis og ble tomålsscorer for Manchester City. Nå har de alt i egne hender før siste runde i Premier League.

Erling Braut Haaland City

TOPPSCORER: Erling Braut Haaland kunne juble for sitt 26. og 27. ligamål denne sesongen.

Jeg var pissnervøs, så det eneste jeg fokuserte på var å skyte ballen i målet. Det var det jeg gjorde. Jeg klarer faktisk ikke å forklare det. Jeg var bare veldig sliten og ville score.

Det sa Erling Braut Haaland til Viaplay etter kampen. Han snakket om straffesparket i det 91. minutt, som han også omtalte som den beste straffen han har tatt i hele sitt liv.

Målet punkterte kampen og sørget for en 2-0 seier til City.

Nå er de kun en kamp unna sin fjerde tittel på rad. Noe som ikke har skjedd i Englands øverste divisjon siden Preston North End gjorde det for 135 år siden.

I et intervju med BBC la ikke Haaland skjul på at kampens betydning preget laget:

– Det var litt forferdelig. Det var mange følelser, og vi var nervøse, noe som er normalt for denne typen kamper, men vi vant. Det var målet. Jeg bryr meg ikke om hvordan vi vant. Nå er det videre til neste kamp, sa han.

Da City-manager Pep Guardiola møtte Viaplay etter kamp fikk han spørsmål om Haalands nervøsitet før en straffe er normalt:

– Absolutt. Det er derfor de beste spillerne under slikt press gjør det de trenger. Det er derfor Erling er eksepsjonell. Alle de andre ti spillerne ville hamret til. Kanskje Julián (Álvarez) er den eneste sammen med Erling som kan gjøre det. Og straffen var eksepsjonell, sa han.

Haaland

KOBLET BORT HODET: Haaland viste seg frem fra sin beste side under press.

Foto: Reuters

Ellevill statistikk

Likevel var det et øyeblikk etter 50 minutter som i stor grad avgjorde kampen til bortelagets fordel, på en stadion City sjelden vinner.

Kevin De Bruyne ble spilt fri inne i 16-meteren, og fant Erling Braut Haaland på tvers av femmeteren. Målet gapet og nordmannen gjorde ingen feil da han sendte City i ledelsen fra kort hold.

Haaland scoring

ØYEBLIKKET: Her sender Erling Braut Haaland bortelaget i føringen.

Foto: Reuters

– Den bevegelsen, det løpet, har vi sett tusen ganger før fra De Bruyne. Og Haaland har selvsagt allerede tjuvstartet og løpt seg fri foran mål. Ingen tilfeldigheter når de to kombinerer. De er jo nærmest som et godt gammelt spisspar å regne, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg

– De to - De Bruyne og Haaland - de svikter deg aldri, sa tidligere Liverpool-kaptein Jamie Carragher i Sky Sports' studio.

Dette var De Bruynes 19. målgivende pasning til Haaland så langt i nordmannens City-karriere. 21,3 prosent av Haalands 89 mål i City er dermed assistert av belgieren.

Kevin De Bruyne

HAALANDS LEKEKAMERAT: Manchester Citys Kevin De Bruyne, her i duell med Cristian Romero.

Foto: AP

– Tror vi har den beste spissen i verden

Tottenham var også farlig frempå ved flere anledninger, og like før full tid fikk Son Heung-min en gigantisk mulighet til å gjøre 1-1, men City-keeper Stefan Ortega hindret Spurs-stjernen.

– Tenk deg scenene som utspilte seg i stua til Arteta eller andre i Arsenal da Son kom alene med keeper der. Tiden må omtrent ha stått stille, før de må ha knust noen glass eller det som verre er idet han bommer! For et øyeblikk!, sa Løkberg, som viste til Citys nærmeste tittelkonkurrent.

Ortega Ederson

KEEPERBYTTE: Ederson måtte ut kort tid etter en smell i det 64. minutt. Inn kom Stefan Ortega og imponerte.

Foto: Reuters

Ortega erstattet Ederson, som måtte ut for bortelaget etter en smell i duell med Cristian Romero.

Ifølge Citys midtbanespiller Rodri, fikk Ederson hjernerystelse i duellen. Det sa Rodri i et intervju med Sky Sports, hvor han også skrøt av sine lagkamerater.

– Dette er fotball. Det handler om boksene. Jeg tror vi har den beste spissen i verden. I dag utgjorde han forskjellen. Og Stefan var bare utrolig. Hvis vi hadde spilt uavgjort, så hadde vi vært ute. Han gjorde tre enestående redninger, sa Rodri.

Også Haaland roser Ortega:

– Han kommer inn og gjør en «hero performance». Det er helt fantastisk og jeg er bare glad vi vant. Det er helt sykt, han er så god. Han er så undervurdert. Det er helt vilt å tenke på. All honnør til ham, sa han til Viaplay om mannen som hindret Spurs-scoring ved flere anledninger.

Med Tottenham-tap er Aston Villa klare for Mesterligaen for første gang på 41 år. Tottenham måtte nemlig slå City for å ha en sjanse på den viktige fjerdeplassen, som gir spill i Europas gjeveste klubbturnering.

Én kamp unna seriegullet

Mange pekte på denne kampen som den avgjørende for tittelkampen mellom City og Arsenal.

City har ikke tapt en ligakamp siden de møte Aston Villa i begynnelsen av desember og er forventet å slå West Ham på hjemmebane i siste serierunde. Samtidig er Arsenal ventet å ta tre poeng hjemme mot Everton.

Erling Braut Haaland, her i duell med forsvarsspiller Christian Romero i førsteomgang.

HARDE TAK: Erling Braut Haaland, her i duell med forsvarsspiller Cristian Romero i førsteomgang.

Foto: Reuters

Med 2-0 seieren tirsdag kveld har de lyseblå fra Manchester alt i egne hender når de tar imot West Ham kl. 17:00 søndag.

Vi har erfaringen fra tidligere, mot Aston Villa (i 2021/22 red.anm.), og vet at det ikke er lett. Vi trenger støtte fra supporterne for å kunne skape historie, sier Rodri om den kommende kampen.

Siste nytt

 • Slik spilles neste års ishockey-VM: Norge i pulje med tittelforsvarer Tsjekkia og USA

  Det internasjonale ishockeyforbundet la torsdag ut oppsettet for neste års elite-VM i Sverige og Danmark.

  Norge havnet i puljen som legges til Herning. Dette blir motstanderne: Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Ungarn, Kasakhstan, Sveits og USA.

  Den andre gruppen spilles i Stockholm. I tillegg til Sverige vil den bestå av Østerrike, Canada, Finland, Frankrike, Latvia, Slovakia og Slovenia.

  Nylig ble Tsjekkia verdensmester på hjemmebane etter finaleseier over Sveits. På veien ble Tobias Johanssons norske landslag slått 6-3 i gruppespillet.

  Norge slo Danmark og Storbritannia i årets VM. Det holdt til å havne foran begge de to lagene på tabellen. Britene rykket ned.

  Neste års VM spilles fra 9. til 25. mai. (NTB)

  Czech Republic Ice Hockey Worlds
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Stene vant EM-bronse

  Jenny Stene var tredje best på 50 meter rifle liggende under EM i skyting i Kroatia torsdag. Det ble samtidig norsk sølv i lagkonkurransen.

  26-åringen fra Lørenskog leverte seks solide serier og fikk opp poengsummen 628,5. Opp til gullvinner Sara Jarasiva fra Tsjekkia skilte det 0,9 poeng, mens Daria Chuprys tok sølvet 0,3 poeng foran Stene.

  Jeanette Hegg Duestad endte på 9.-plass med 626 poeng, mens Mari Bårdseng Løvseth ble nummer 23 med 622,2.

  De norske prestasjonene holdt til sølv i lagkonkurransen. Der ble også Tsjekkia mester, mens Sveits tok bronsen. Norge fikk 1876,7 poeng, mens vinnerne tok 1881,4.

  Tidligere i mesterskapet tok den norske trioen lagsølv på 50 meter match. Der ble Duestad best av de norske med sin fjerdeplass.

  (©NTB)

  Jenny Stene
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Haugesund utestenger supporter for rasistisk omtale av hovedtreneren

  En supporter får ikke komme på Haugesunds stadion de neste 35 kampene etter rasistisk omtale av hovedtrener Sancheev Manoharan i en podkast-episode.

  Det opplyser klubben en pressemelding torsdag.

  Tidligere har TV 2 omtalt podkast-episoden som skapte sinne i FKH-leiren. Der skal Manoharan ha blitt sammenlignet med en tegneseriefigur som er en ulovlig innvandrer.

  – Det er rystende. Vi har et ansvar for å stoppe slike ting, og derfor synes jeg det er på sin plass å si fra på det kraftigste her, sa Manoharan til TV 2 for noen dager siden.

  – Uakseptabel ordbruk

  Nå har klubben tatt grep.

  – Utestengelsen kommer som følge av en helt uakseptabel ordbruk vi som klubb ikke kan akseptere. Det skjer gjentatte ganger i samme episode, og det er tidligere også blitt benyttet andre, nedsettende begreper om en av våre ansatte som er langt over streken. Sett i lys av det, er vi heller ikke veldig imponert over beklagelsen som er kommet fra podkastens redaksjon i etterkant, sier daglig leder Martin Fauskanger.

  Personen som nå er utestengt, må dessuten gjennom et holdningsprogram før vedkommende får komme tilbake på stadion.

  Norsk Toppfotball reagerer

  Personene bak podkasten har i en uttalelse beklaget hendelsen.

  – Vi beklager at vi i siste episode brukte en referanse som kunne oppfattes som støtende for FKHs trener Sancheev Manoharan. Dette var selvsagt ikke vår intensjon, står det i en uttalelse sendt til TV 2.

  Episoden er senere blitt slettet.

  Også Norsk Toppfotball reagerer sterkt.

  – Rasisme hører ikke hjemme i fotballen, uansett om du befinner deg på tribunen, på banen eller i et podkaststudio. At FK Haugesund reagerer sterkt når en av deres ansatte blir omtalt på denne måten, har vi full forståelse for, sier NTFs administrerende direktør Jens Haugland.

  (©NTB)

  Haugesunds trener Sancheev Manoharan
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal