Hopp til innhold

Haaland tok gjev pris i Paris: – Det var dette som var drømmen

Erling Braut Haaland scoret 56 mål på 56 kamper og tok tre trofeer med Manchester City. Men Lionel Messi vant Gullballen i 2023.

2023 Ballon d'Or

SMIL: Erling Braut Haaland smilte bredt etter å ha tatt prisen for mestscorende spiller i fjor.

Foto: STEPHANIE LECOCQ / Reuters

Haaland fikk prisen for mestscorende spiller, den såkalte «Gerd Müller-prisen». Den tok Erling Braut Haaland, med sine 56 mål forrige sesong.

Det er to mer enn franske Kylian Mbappé, som tok andreplassen.

 1. Erling Braut Haaland, 56 mål
 2. Kylian Mbappé, 54 mål
 3. Harry Kane, 40 mål
 4. Lionel Messi, 38 mål
 5. Robert Lewandowski, 36 mål

– Det er selvfølgelig stort. Det var dette som var drømmen, det var dette jeg ville da jeg var ung. Jeg har mange år igjen foran meg og gleder meg til fortsettelsen, sier Erling Braut Haaland til TV 2 i Paris.

Haaland

FIKK PRIS: Erling Haaland mottok prisen for mestscorende angrepsspiller.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Takk til Manchester City. For at dere lar meg være meg selv. Så tusen takk til dere. jeg vil også takke familien og alle rundt meg som har gjort at jeg er den jeg er i dag. Og takk til alle som står meg nær, sa Haaland fra scenen.

Like etter at han hadde gått av scenen kunne han innkassere nok en pris: Manchester City ble kåret til årets lag på herresiden.

Messi vant gullball nummer åtte

Det var knyttet lite spenning til hvem som skulle ta Gullballen. Lionel Messi var enorm favoritt etter tre trofeer med PSG og Argentina, og vant Gullballen foran Haaland og Mbappé.

– Det er utrolig spesielt, et stolt øyeblikk når du ser de tre som står igjen til slutt. Det er Argentina, Frankrike og Norge. Det er stort, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Messi mottok prisen på det som hadde vært Diego Maradonas 63-årsdag.

– Denne er til deg, gratulerer med dagen, sa Messi i sin takketale etter sin åttende gullball.

Lionel Messi med gullballen

GULLBALL-SMIL: Lionel Messi smiler med gullballen, hans åttende i karrieren.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Messi er ganske god han og, sa Alfie Haaland til TV 2 da han var på vei inn i Théâtre du Châtelet i Paris.

– Det er en stor kveld. Jeg ser fram til å møte noen av vennene mine. Det er mange gode fotballspillere her, sa Erling Haaland selv på vei inn.

Messi løftet VM-trofeet i Qatar i fjor, mens Haaland og Norge ikke var kvalifisert.

– Problemet hans er at han er i et landslag som ikke er i mesterskap, og ikke kan oppnå det største en fotballspiller kan gjøre, sier Torp.

Erling Haaland
Lionel Messi
Kylian Mbappe
Spillere som er nominerte

Allerede før utdelingen av prisen gikk det sterke rykter om at Messi vant prisen. De ryktene tok ikke Alfie Haaland veldig tungt på vei inn.

– Hadde du sagt for noen år siden at han (Erling) skulle bli to eller tre, så tror jeg at han hadde tatt det òg, sier Alfie Haaland til TV 2.

Flere priser

Flere priser ble delt ut i Paris mandag kveld. Jude Bellingham vant prisen for årets unge spiller og Vinicius Junior fikk pris for sitt engasjement utenfor banen.

Årets keeper gikk til Emiliano Martínez, som tok VM-gull med Argentina. De slo Frankrike i finalen, og derfor ble det tendenser til buing og pipekonsert da Martinez ble utropt til vinner i Paris.

I salen satt flere franske stjerner som ikke uttrykte særlig glede da høydepunktene fra VM-finalen rullet ut i lokalet.

Emiliano Martinez

KEEPER: Emiliano Martínez fikk prisen av sin far.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Aitana Bonmatí vant gullballen for kvinner. Hun vant VM med Spania og mesterligaen med Barcelona sist sesong.

– Jeg er stolt. Dette er en individuell pris, men fotball er et lagspill. Jeg vil dele prisen med lagvenninnene mine i Barcelona og på landslaget, sa Bonmati fra scenen i Paris.

Stivpyntet

Rundt klokken 20.00 mandag kveld kom stjernene vandrende inn i Théâtre du Châtelet i Paris, den ene mer stivpyntet enn den andre.

Erling Braut Haaland kom sammen med Isabel Haugseng, Eden Hazard kom sammen med faren og hele familien, mens Lionel Messi kom med kona Antonela Roccuzzo og deres tre barn.

2023 Ballon d'Or

Erling Braut Haaland og Isabel Haugseng.

2023 Ballon d'Or

Lionel Messi sammen med kona Antonela Roccuzzo og parets tre barn.

Kylian Mbappe

Kylian Mbappé viste tommel opp før han gikk inn i salen.

France Soccer Golden Ball Award

Real Madrids stjerneduo Jude Bellingham og Vinicius jr.

Novak Djokovic

Tennis-stjerna Novak Djokovic retter på tversoveren på vei inn i salen.

David Beckham

David Beckham.

France Soccer Golden Ball Award

Djibril Cissé leverte mandagens dristigste valg både på hår- og dressfronten.

Sportsnyheter

Mistet kontrollen etter NM-sensasjon: - Hva spurte du om, egentlig?

Sofie Nordsveen Hustad (27) var en av verdens beste juniorer, men så forsvant hun fra rampelyset i lang tid. Torsdag var hun tilbake.

Siste nytt

 • Tok karrierens første NM-gull: – Trodde folk køddet med meg

  – Jeg skjønner ikke helt hva som skjer. Det er med god margin det beste skirennet jeg har gått i hele mitt liv, sier Gjøran Tefre til NRK, etter å ha tatt karrierens første NM-gull.

  Etter 8,1 kilometer lå han helt likt med Magne Haga. Men avslutningen til Tefre var i en helt egen klasse og i mål var han 14,2 sekunder foran Haga.

  – Jeg trodde egentlig folk køddet meg da fikk beskjed om at jeg gikk for gull. Men det ble 15 sekunder til slutt ... Det var bra, sier Tefre.

  Bronsen gikk til Martin Kirkeberg Mørk.

  Tefre har vært å se i verdenscupen flere ganger de siste årene, primært i sprint, hvor han har en åttendeplass som beste resultat.

  – Jeg fikk jo høre at jeg liksom måtte strekke frem foten, at det var sekunder det stod om og jeg var ganske stiv. Men når jeg skjønner at jeg har blitt norgesmester er jo det ganske gøy. Jeg er litt målløs akkurat nå, sier 29-åringen.

  – Jeg har alltid tenkt at jeg har høyest potensiale på distanse, selv om jeg har gått fortest på sprint hittil, sier han selv.

  Skiskytterne Einar Hedegart og Johan-Olav Botn satte standarden fra start, men det holdt ikke til medalje på torsdagens 10 kilometer i fri teknikk. Til slutt ble Botn beste skiskytter på sjetteplass, med Hedegart på plassen bak.

  Iver Tildheim Andersen var den store favoritten på forhånd, men fikk det tungt i andre halvdel av rennet og ble nummer fire.

  Gøran Tefre tar sitt første NM-gull
 • Karsten Warholm påmeldt til innendørs-VM – bestemmer seg i helgen

  Friidrettsstjernen Karsten Warholm er påmeldt til innendørs-VM i Skottland kommende uke, men deltakelsen er fortsatt usikker.

  Warholms mor og manager Kristine Haddal opplyste til NTB tidligere i uken at Ulsteinvik-løperen ville vente med å ta en avgjørelse før torsdagens påmeldingsfrist.

  Da Norges Friidrettsforbund slapp uttaket torsdag, er Warholms navn med, men med en liten notis.

  «Karsten Warholm er påmeldt på 400 meter, siden påmeldingsfristen er torsdag 22. februar. Han vil ta en beslutning i løpet av helgen om han stiller i Glasgow», heter det i meldingen.

  I tillegg er følgende utøvere påmeldt: Narve Gilje Nordås (1500 meter), Sander Aae Skotheim og Markus Rooth (syvkamp), Helene Rønningen (60 meter) og Henriette Jæger (400 meter).

  Warholms favorittøvelse 400 meter hekk står ikke på programmet i Glasgow. Mesterskapet går fra 1. til 3. mars

  Warholm ble europamester innendørs på 400 meter i både 2019 og 2023, men har aldri deltatt i VM på vinterstid.

  Fra før er det klart at ingen av brødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen reiser til VM. Også Håvard Bentdal Ingvaldsen står over mesterskapet. 21-åringen slo gjennom for alvor i fjor, da han senket den norske rekorden og tok seg til VM-finale på 400 meter i Budapest.

  Blant høydepunktene for friidrettsutøverne i år er Bislett Games i mai, EM i juni og OL i august. (NTB/NRK)

  warholm
  Foto: NRK
 • Håndballgutta får tøff start på OL-kvaliken

  Norges håndballherrer åpner jakten på OL-billett mot Portugal 14. mars. Tapet i EM nylig viste at det ikke trenger å bli enkelt.

  For en drøy måned siden scoret portugiserne flittig og vant 37-32. Nederlaget knuste i praksis siste rest av det norske semifinalehåpet og bidro til at Jonas Willes lag endte på 9.-plass.

  Om tre uker får Sander Sagosen og co. en tidlig revansjmulighet. Rekkefølgen i kampene i OL-kvalifiseringen ble sluppet denne uken.

  Norge møter småvriene Ungarn i kamp to (16/3), mens Tunisia (17/3) venter i den siste. De to beste i puljen tar seg til sommerlekene i Paris.

  Oppgjørene spilles i ungarske Tatabánya. Slik er de øvrige gruppene:

  * Granollers (Spania): Spania, Slovenia, Bahrain, Brasil

  * Hannover (Tyskland): Tyskland, Kroatia, Algerie, Østerrike.

  Norges kvinnelandslag er allerede OL-kvalifisert.

  (NTB)

  JUP0865AupE
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal