Hopp til innhold

Måtte endre sesongplanene etter brutal koronaperiode: – Fikk streng beskjed

I mars satte Karoline Bjerkeli Grøvdal en solid personlig rekord på halvmaraton og følte at formen var på topp. Noen dager senere fikk hun Covid, og måtte gjøre store endringer inn mot sesongen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

SESONGKLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal er tilbake etter at hun bare for en måneds tid siden var langt unna løpeformen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Det var ganske brutalt. Det skal jeg innrømme, sier 31-åringen.

Hun ble koronasmittet like etter halvmaraton i New York i slutten av mars - hvor hun ble nummer tre og satte en solid personlig rekord.

Jeg følte det gikk fra topp form i New York, til å være på bunn en uke senere. Jeg ble litt satt ut av det, innrømmer Karoline Bjerkeli Grøvdal.

– Anstrengelsen som et halvmaraton er, gjorde at jeg kanskje fikk det litt heftig også. Da er kroppen ganske skjør og tom, legger hun til.

  • Se Diamond League fra Birmingham, med Karoline Bjerkeli Grøvdal på 5000 meter, på NRK1 lørdag fra kl. 15.00.

Problemer med pusten

Symptomene varte bare i rundt en uke, men å komme seg tilbake i normal trening som kreves av en langdistanseløper, tok lengre tid. Den planlagte høydesamlingen i Flagstaff i USA måtte til slutt utsettes i tre uker.

Som idrettsutøver er man ekstremt dårlig på å ta endringer, for du har en plan, men så må du plutselig forandre alt. Det var veldig mye frem og tilbake en stund. Men jeg fikk streng beskjed om at pusten, som jeg sleit med, måtte funke før jeg dro til høyden, forklarer Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

NY TEST: Karoline Bjerkeli Grøvdal reiser nærmest rett fra høydesamling i USA til Diamond League-stevnet i Birmingham lørdag.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Hun var derfor spent da hun endelig kunne dra. Nå, tre uker, senere har hun fått tilbake noe av selvtilliten hun trenger og «friskmelder seg selv».

Jeg merket under oppholdet at jeg var tilbake der jeg var før New York, og da var jeg i god form. Jeg brukte denne leiren på å komme tilbake der jeg var, men sånn er det noen ganger, forteller Grøvdal.

– Ikke helt klar

Natt til tirsdag kom hun tilbake til Norge. Lørdag starter hun Diamond League-sesongen med 5000 meter i Birmingham.

Det føles alltid som det kommer altfor tidlig, og nå er det mange grunner til at jeg ikke føler meg helt klar. Men det er litt øving på at alle løp ikke er optimale. Det blir tett på et høydeopphold, og som sagt så har jeg prioritert trening og ikke at jeg skal løpe i Birmingham nå.

Karoline Bjerkeli Grøvdal instagram

IMPONERTE: Under New York Marathon 20. mars løp Grøvdal halvmaraton på sterke 1:08:07.

Foto: Privat / Skjermdump Instagram

– Covid er selvsagt ikke positivt, men heldigvis har hun vært fornuftig nok til å ta det med ro i en viktig periode. Hadde hun stresset til høyden så kunne hun slitt med dette i lang tid. Nå håper jeg å se henne i tilnærmet normalt nivå, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Siden hun allerede har tatt VM-kravene både på 1500-, 5000- og 10.000 meter, trenger hun ikke å jage hun uansett ikke en spesiell tid i det som er et sterkt felt i England.

Jeg er litt spent, det kan jo slå ut begge veier, for jeg vet at formen er bra. Så svinger dagene veldig, med tidsforskjell og alt. Det blir godt å komme i gang i hvert fall, forsikrer Grøvdal.

– Tidlig i forrige sesong løp hun et av sine beste løp, et fem kilometer gateløp, ut fra bare grunntrening, så hvis det var normal form, så kan det gå veldig fort nå. Jeg håper hun får noen positive opplevelser på bane før hun kommer til mesterskap, sier Post.

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal