Hopp til innhold

Måtte endre sesongplanene etter brutal koronaperiode: – Fikk streng beskjed

I mars satte Karoline Bjerkeli Grøvdal en solid personlig rekord på halvmaraton og følte at formen var på topp. Noen dager senere fikk hun Covid, og måtte gjøre store endringer inn mot sesongen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

SESONGKLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal er tilbake etter at hun bare for en måneds tid siden var langt unna løpeformen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Det var ganske brutalt. Det skal jeg innrømme, sier 31-åringen.

Hun ble koronasmittet like etter halvmaraton i New York i slutten av mars - hvor hun ble nummer tre og satte en solid personlig rekord.

Jeg følte det gikk fra topp form i New York, til å være på bunn en uke senere. Jeg ble litt satt ut av det, innrømmer Karoline Bjerkeli Grøvdal.

– Anstrengelsen som et halvmaraton er, gjorde at jeg kanskje fikk det litt heftig også. Da er kroppen ganske skjør og tom, legger hun til.

 • Se Diamond League fra Birmingham, med Karoline Bjerkeli Grøvdal på 5000 meter, på NRK1 lørdag fra kl. 15.00.

Problemer med pusten

Symptomene varte bare i rundt en uke, men å komme seg tilbake i normal trening som kreves av en langdistanseløper, tok lengre tid. Den planlagte høydesamlingen i Flagstaff i USA måtte til slutt utsettes i tre uker.

Som idrettsutøver er man ekstremt dårlig på å ta endringer, for du har en plan, men så må du plutselig forandre alt. Det var veldig mye frem og tilbake en stund. Men jeg fikk streng beskjed om at pusten, som jeg sleit med, måtte funke før jeg dro til høyden, forklarer Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

NY TEST: Karoline Bjerkeli Grøvdal reiser nærmest rett fra høydesamling i USA til Diamond League-stevnet i Birmingham lørdag.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Hun var derfor spent da hun endelig kunne dra. Nå, tre uker, senere har hun fått tilbake noe av selvtilliten hun trenger og «friskmelder seg selv».

Jeg merket under oppholdet at jeg var tilbake der jeg var før New York, og da var jeg i god form. Jeg brukte denne leiren på å komme tilbake der jeg var, men sånn er det noen ganger, forteller Grøvdal.

– Ikke helt klar

Natt til tirsdag kom hun tilbake til Norge. Lørdag starter hun Diamond League-sesongen med 5000 meter i Birmingham.

Det føles alltid som det kommer altfor tidlig, og nå er det mange grunner til at jeg ikke føler meg helt klar. Men det er litt øving på at alle løp ikke er optimale. Det blir tett på et høydeopphold, og som sagt så har jeg prioritert trening og ikke at jeg skal løpe i Birmingham nå.

Karoline Bjerkeli Grøvdal instagram

IMPONERTE: Under New York Marathon 20. mars løp Grøvdal halvmaraton på sterke 1:08:07.

Foto: Privat / Skjermdump Instagram

– Covid er selvsagt ikke positivt, men heldigvis har hun vært fornuftig nok til å ta det med ro i en viktig periode. Hadde hun stresset til høyden så kunne hun slitt med dette i lang tid. Nå håper jeg å se henne i tilnærmet normalt nivå, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Siden hun allerede har tatt VM-kravene både på 1500-, 5000- og 10.000 meter, trenger hun ikke å jage hun uansett ikke en spesiell tid i det som er et sterkt felt i England.

Jeg er litt spent, det kan jo slå ut begge veier, for jeg vet at formen er bra. Så svinger dagene veldig, med tidsforskjell og alt. Det blir godt å komme i gang i hvert fall, forsikrer Grøvdal.

– Tidlig i forrige sesong løp hun et av sine beste løp, et fem kilometer gateløp, ut fra bare grunntrening, så hvis det var normal form, så kan det gå veldig fort nå. Jeg håper hun får noen positive opplevelser på bane før hun kommer til mesterskap, sier Post.

Siste nytt

 • Malacia ble ten Hags første United-signering

  Den nederlandske venstrebacken Tyrell Malacia (22) er klar for Manchester United. Han kommer fra spill i barndomsklubben Feyenoord.

  Det opplyser United på sine nettsider tirsdag.

  Malacia har lagt bak seg en flott sesong med klubben fra hjembyen Rotterdam. Feyenoord havnet på tredjeplass i ligaen og kom til finalen i conferenceligaen.

  22-åringen forlater nå laget til Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes for å slutte seg til Premier League og Manchester United.

  Han blir dermed landsmann Erik ten Hags første signering som manager for de røde djevlene. (NTB)

  Albania Soccer Europa Conference League Final
  Foto: Franc Zhurda / AP
 • Kyrgios siktet for overfall mot ekskjæresten

  Australske Canberra Times melder at tennisstjernen Nick Kyrgios er siktet for overfall. Han må møte i retten 2. august.

  Stjernen skal angivelig ha overfalt sin tidligere kjæreste sent i fjor. Tirsdag ble det klart at han siktes.

  – Vi kan bekrefte at en 27 år gammel mann skal møte i retten 2. august i forbindelse med en siktelse om overfall etter en hendelse i desember 2021, sier politiet i en uttalelse.

  Jason Moffet, som representerer Kyrgios, forteller at klienten er kjent med siktelsen.

  – Det er en alvorlig anklage, og Kyrgios tar påstanden veldig seriøst, sier han til The Canberra Times.

  Kyrgios er for øyeblikket aktuell i Grand Slam-turneringen Wimbledon. Onsdag møter han Christian Garin i kvartfinalen. (NRK/NTB)

  Nick Kyrgios
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Christophe Galtier ny PSG-trener

  Franske Christophe Galtier (55) er ansatt som ny hovedtrener for Paris Saint-Germain og tar med det over jobben til Mauricio Pochettino.

  Den franske hovedstadsklubben bekreftet at Galtier er deres nye manager på en pressekonferanse tirsdag. Det skjer kort tid etter at det ble klart at argentinske Pochettino forlot managerstolen.

  I 2020/21-sesongen ledet franskmannen Galtier Lille til deres første seriemesterskap på ti år, men valgte noe overraskende å gi seg som trener to dager etter at tittelen var sikret.

  Sist sesong var Galtier hovedtrener for franske Nice, og 55-åringen ledet laget til en femteplass i serien. I cupen tok han laget til finalen, der de måtte se seg slått av Nantes. (NTB)

  Christophe Galtier
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste