Hopp til innhold

Måtte endre sesongplanene etter brutal koronaperiode: – Fikk streng beskjed

I mars satte Karoline Bjerkeli Grøvdal en solid personlig rekord på halvmaraton og følte at formen var på topp. Noen dager senere fikk hun Covid, og måtte gjøre store endringer inn mot sesongen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

SESONGKLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal er tilbake etter at hun bare for en måneds tid siden var langt unna løpeformen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Det var ganske brutalt. Det skal jeg innrømme, sier 31-åringen.

Hun ble koronasmittet like etter halvmaraton i New York i slutten av mars - hvor hun ble nummer tre og satte en solid personlig rekord.

Jeg følte det gikk fra topp form i New York, til å være på bunn en uke senere. Jeg ble litt satt ut av det, innrømmer Karoline Bjerkeli Grøvdal.

– Anstrengelsen som et halvmaraton er, gjorde at jeg kanskje fikk det litt heftig også. Da er kroppen ganske skjør og tom, legger hun til.

 • Se Diamond League fra Birmingham, med Karoline Bjerkeli Grøvdal på 5000 meter, på NRK1 lørdag fra kl. 15.00.

Problemer med pusten

Symptomene varte bare i rundt en uke, men å komme seg tilbake i normal trening som kreves av en langdistanseløper, tok lengre tid. Den planlagte høydesamlingen i Flagstaff i USA måtte til slutt utsettes i tre uker.

Som idrettsutøver er man ekstremt dårlig på å ta endringer, for du har en plan, men så må du plutselig forandre alt. Det var veldig mye frem og tilbake en stund. Men jeg fikk streng beskjed om at pusten, som jeg sleit med, måtte funke før jeg dro til høyden, forklarer Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

NY TEST: Karoline Bjerkeli Grøvdal reiser nærmest rett fra høydesamling i USA til Diamond League-stevnet i Birmingham lørdag.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Hun var derfor spent da hun endelig kunne dra. Nå, tre uker, senere har hun fått tilbake noe av selvtilliten hun trenger og «friskmelder seg selv».

Jeg merket under oppholdet at jeg var tilbake der jeg var før New York, og da var jeg i god form. Jeg brukte denne leiren på å komme tilbake der jeg var, men sånn er det noen ganger, forteller Grøvdal.

– Ikke helt klar

Natt til tirsdag kom hun tilbake til Norge. Lørdag starter hun Diamond League-sesongen med 5000 meter i Birmingham.

Det føles alltid som det kommer altfor tidlig, og nå er det mange grunner til at jeg ikke føler meg helt klar. Men det er litt øving på at alle løp ikke er optimale. Det blir tett på et høydeopphold, og som sagt så har jeg prioritert trening og ikke at jeg skal løpe i Birmingham nå.

Karoline Bjerkeli Grøvdal instagram

IMPONERTE: Under New York Marathon 20. mars løp Grøvdal halvmaraton på sterke 1:08:07.

Foto: Privat / Skjermdump Instagram

– Covid er selvsagt ikke positivt, men heldigvis har hun vært fornuftig nok til å ta det med ro i en viktig periode. Hadde hun stresset til høyden så kunne hun slitt med dette i lang tid. Nå håper jeg å se henne i tilnærmet normalt nivå, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Siden hun allerede har tatt VM-kravene både på 1500-, 5000- og 10.000 meter, trenger hun ikke å jage hun uansett ikke en spesiell tid i det som er et sterkt felt i England.

Jeg er litt spent, det kan jo slå ut begge veier, for jeg vet at formen er bra. Så svinger dagene veldig, med tidsforskjell og alt. Det blir godt å komme i gang i hvert fall, forsikrer Grøvdal.

– Tidlig i forrige sesong løp hun et av sine beste løp, et fem kilometer gateløp, ut fra bare grunntrening, så hvis det var normal form, så kan det gå veldig fort nå. Jeg håper hun får noen positive opplevelser på bane før hun kommer til mesterskap, sier Post.

Siste nytt

 • Kong Harald kommer ikke til verdenscupen i Holmenkollen denne uka

  Kong Harald kommer ikke til å være til stede under verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen denne uka, opplyser Holmenkollen skifestival til Dagbladet.

  – Kongehuset er alltid invitert til oss. At han ikke kommer hit, har ingenting med innleggelsen å gjøre. Kongehuset kommer til å være representert ved prinsesse Astrid, fru Ferner, sier daglig leder Stefan Marx i Holmenkollen Skifestival til avisen.

  Marx opplyser at de planlegger for at kongen er til stede neste helg når det arrangeres verdenscup i nordiske grener, samt Raw Air. Dette avhenger imidlertid av kongens helsetilstand.

  Kong Harald og dronning Sonja er for tiden på privat ferie på Langkawi, en øygruppe i Andamanhavet, rundt 30 kilometer utenfor det malaysiske fastlandet. Tirsdag ettermiddag opplyste Slottet at kongen var innlagt på sykehus i Malaysia.

  Kongens livlege opplyste onsdag at kongens tilstand er i bedring (NTB)

  Kongen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Deila og Vetlesen tapte norsk duell i cupen

  Ronny Deilas Club Brugge, med Hugo Vetlesen på benken fra start, møtte Union St. Gilloise i den belgiske cupen.

  Tidligere Brann-spiller Mathias Rasmussen fikk gode 70 minutter for Union St. Gilloise hjemme mot Brugge.

  Vertene vant til slutt 2–0. Hugo Vetlesen ble byttet inn seint i andre omgang, mens Antonio Nusa ikke var i troppen til Deilas lag.

  KiEIss5r4kI
  Foto: AFP
 • Klopps unggutter seiret igjen – nå venter rivalen

  Liverpool stilte med nok et ungt lag hjemme mot Southampton i kvartfinalen i FA-cupen.

  Og ungguttene leverte til gagns. 18 år gamle Lewis Koumas sendte Anfield til himmels da han scoret sitt første mål for klubben, i debuten hans for klubben. Akademispilleren sendte Liverpool i ledelsen.

  I andre omgang ble en annen 18-åring, Jayden Danns, byttet inn på topp. Spissen la først på til 2–0 og senere 3–0. Det var ungguttens første mål for klubben.

  Sluttresultatet ble 3-0 og Liverpool er videre til kvartfinale i FA-cupen. Der møter Jürgen Klopps menn Manchester United på Old Trafford.

  boWD1fyC7YM
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal