NRK Meny
Normal

Grimsbø storspilte: – For en maktdemonstrasjon

HERNING/OSLO (NRK): Norges håndballjenter spilte sin beste kamp i VM da de løp fra Nederland i VM-finalen søndag. I mål hadde keeper Kari Aalvik Grimsbø en redningsprosent på over 50 prosent (23-31).

Håndballjentene tar VM-gull

VIDEO: Glade håndballjenter tar VM-gull (Video med tillatelse fra TV 2).

– For en maktdemonstrasjon av de norske jentene, sier NRKs håndballekspert Geir Oustorp.

Camilla Herrem

FINALEJUBEL: Camilla Herrem spilte bra mot Nederland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Håndballjentene sikret seg sitt tredje VM-gull i en VM-finale som aldri ble virkelig spennende, men likevel underholdende.

For finalevante Norge var aldri virkelig truet i denne VM-finalen. De norske jentene spilte sin 19. mesterskapsfinale, mens Nederland aldri hadde vært i en finale i et internasjonalt mesterskap før søndag.

Heidi Løke og de andre jentene ble dermed raskt et nummer for store for de nye håndballyndlingene som har sjarmert publikum i Herning.

– Vi kunne ikke drømt om en bedre 1. omgang enn dette. Dette var helt fantastisk, sier Camilla Herrem til TV 2.

– En omgang utenom det vanlige

Mangelen på erfaring ble etter hvert påtagelig. Etter 10 minutter var Norges ledelse 8-4 og til pause var stillingen 20-9. Total utklassing, mente NRKs håndballekspert Geir Oustorp.

– Det har vært en omgang utenom det vanlige. Det er bare ett lag på banen. Det er en omgang vi bare kunne drømt om, sa han etter halvspilt kamp.

– Alt går Norges vei. Nederlands forsvar er under enhver kritikk og det er så mye rom. Nederland er ingen målestokk i det hele tatt for Norge. Når de får litt motstand i finalen, så ser man hvor stor forskjellen er, understreket han.

Nora Mørk

VERDENSMESTER: Nora Mørk.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tess Wester har stått frem som en av VMs beste keepere og et av Nederlands sterkeste kort. Søndag var hun sjanseløs mot skuddene fra de norske spillerne, mens
Kari Aalvik Grimsbø stod støtt som et fjell på den andre siden av banen.

– Dette VM-gullet er det beste

Nederland kom litt mer med i kampen i 2. omgang, men rutinerte Norge greide å holde unna for de nederlandske spillerne og vant til slutt med solide 31-23.

– Vi har flyt i første omgang og får mange med. Andre omgang blir som den blir, når man leder med 11 mål. Men den førsteomgangen er noe av det beste vi har gjort, i hvert fall i en finale, innrømmer trener Thorir Hergeirsson overfor TV 2.

Norge tok sitt tredje VM-gull etter en litt hanglete åpning mot sterke Russland, der det endte med tap. Russland måtte imidlertid gi tapt for Polen, som igjen var sjanseløse mot Romania i bronsefinalen.

Kari Grimsbø og Norge er verdensmestere.

SEIERSSCENER: Kari Grimsbø Aalvik spilte en svært god kamp mot Nederland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norge vant VM første gang i 1999 og siden i 2011. I 2013 endte håndballjentene på en svært skuffende 5.-plass, men i 2015 har altså Thorir Hergeirssons lag revansjert seg kraftig.

– Akkurat nå er dette VM-gullet det beste, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

Breivik er imponert

Tidligere landslagssjef Marit Breivik er imponert over jentene.

– De har hatt en virkelig stigning i hver eneste kamp, sier Breivik, som mener Grimsbø stod svært bra i finalen.

– Hun er erfaren og rutinert. Hun trente med keepertreneren i en time og et kvarter etter at vi andre tok noen timer fri i går kveld, det er typisk dem, sier hun til NRK.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag