Hopp til innhold

Opptur for Berger: – Skal bruke alle kreftene jeg har igjen

Tora Berger skjøt fullt hus og gjorde et kraftig innhugg i Kaisa Mäkäräinens ledelse i verdenscupen.

Etter andreplassen på sprinten i Holmenkollen skiller nå kun seks poeng opp til Kajsa Mäkäräinen som leder verdenscupen i skiskyting.

Tora Berger gikk et meget godt løp i Kollen-tåka torsdag.

Tora Berger ble nummer to i torsdagens sprint i Holmenkollen. Hun skjøt fullt hus, men ble likevel slått av OL-dronningen Darja Domratsjeva – til tross for at Domratsjeva bommet én gang.

Det aller viktigste var likevel å slå finske Kajsa Mäkäräinen, som leder verdenscupen sammenlagt. Og det gjorde hun til gagns.

Mäkäräinen skjøt nemlig fire bom, og endte på en 23. plass. Det betyr at løpet ligger an til å bli et av de to løpene hun stryker i verdenscupsammendraget.

– Går av seg selv

Uoffsielt ligger Berger dermed reelt sett bare seks poeng bak Mäkäräinen når to løp gjenstår. Berger går dessuten ut et minutt og 15 sekunder foran Mäkäräinen på lørdagens jaktstart, og ligger dermed godt an til å overta verdenscupledelsen.

– Vi må vel kunne si at rollene har snudd. Nå er det Tora som ligger best an, oppsummerer NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Jeg var veldig fokusert, og det var lett å skyte. Er man i den modusen, går det av seg selv, sier en fornøyd Berger selv til NRK.no.

Langrennsmessig var hun ikke helt på topp.

– Det var vanskelige forhold i løypa. Det var veldig løst å gå. Jeg fikk ikke den store følelsen, men gjorde mye bra på standplass, påpeker Berger.

Skal telle søndag

Den gode følelsen fikk heller ikke Mäkäräinen, verken på standplass eller i løypa.

– Jeg var veldig uheldig med vinden, spesielt på stående, og kunne ikke gjøre det bedre. Og løypa var skikkelig dårlig, det var ikke lett å gå på ski. Utforkjøringene var farlige, sier Mäkäräinen.

Berger prøver å tenke minst mulig på hvor mange poeng som nå skiller duellantene.

– Det blir en viktig jaktstart. Jeg skal bruke de kreftene jeg har igjen her i Kollen. Jeg må bare tenke på meg selv og gjøre mitt eget, så får vi telle så mye vi kan søndag, sier Berger, som legger opp etter sesongen.

Amerikanske Susan Dunklee ble nummer tre i torsdagen sprint.

Fanny falt

Ann Kristin Aafedt Flatland ble nest beste norske jente på en sjuendeplass.

Fanny Welle-Strand Horn gikk inn til en niendeplass, men det kunne ha blitt så mye bedre.

På sisterunden hadde hun et fall. Uten fallet kunne hun ha vært i nærheten av tredjeplassen, og i så fall hennes første pallplassering i verdenscupen.

Tora Berger kom på andreplass under sprinten i Holmenkollen. Det betyr hun har kortet ned avstanden opp til Kajsa Mäkäräinen som leder verdanscupen.

VIEDOINTERVJU: Tora Berger var fornøyd med egen innsats på standplass,

Siste nytt

 • Forbannet Hovland midt i fiaskorunde: – Så jævlig dårlig du er

  Viktor Hovland hadde en mildt sagt tung dag på jobb under majorturneringen The Masters fredag kveld norsk tid. Allerede på det første hullet kom en forsmak på det som var i vente, da han gikk av med en såkalt bogey. Det vil si at han brukte ett slag «for mye». På hull to ble vondt til betydelig verre, og etter banens fem første hull, lå han hele sju slag over par.

  – Den verste starten i manns minne, kommenterte Discovery-ekspert Per Haugsrud.

  – Et sjokk for systemet, supplerte kollega Henrik Bjørnstad.

  Hovland var avhengig av å pynte på scoren for å kvalifisere seg til turneringens to siste dager, men da han vartet opp med nok et skjevt utslag i sterk vind på den allerede fryktinngytende golfbanen Augusta, rant det over for 26-åringen.

  – Det er så sjukt. Det er så sjukt, ropte han i fortvilelse, før han utbrøt:

  – Så jævlig dårlig du er i golf!

  Discovery-ekspert Marius Thorp fikk med seg utbruddet:

  – Det er en reaksjon på at han ikke får til det han vil. Han vet nok godt at han ikke er jævlig dårlig i golf, sa han under kanalens studiosending.

  Avslutningen ble også et mareritt for mannen som skrev norsk idrettshistorie så sent som i august, og en dobbeltbogey på hull 15 fjernet alt håp om at han skulle klare cuten.

  Hovland hadde ikke misset en cut siden Scottish Open sommeren 2022, men nå går altså Masters-helgen uten nordmannen. Bare topp 50 får være med lørdag og søndag, og fredagens fiaskorunde sendte Hovland ned på en delt 71.-plass (runden pågår fortsatt).

  I tillegg til tidlig hjemreise, betyr resultatet ny verstenotering i en profesjonell turnering. Den forrige var en runde på 80 slag under Porsche European Open tilbake i 2018. Fasiten fredag er 81 slag, ni over par.

  Trioen i tet ligger på seks slag under par.

  Viktor Hovland, The Masters
  Foto: JAMIE SQUIRE / AFP
 • Strand Larsen-mål ikke nok for Celta Vigo

  Jørgen Strand Larsen notert seg med én scoring da Celta Vigo tapte 1-2 borte mot Real Betis i La Liga fredag kveld.

  Haldenserens scoring kom imidlertid ett minutt på overtid, og da ble det fryktelig kort tid for gjestene å snu kampen.

  Scoringen kom da nordmannen styrte inn en rakett fra Franco Cervi. Nettkjenningen var Strand LArsens 11. i ligaen denne sesongen.

  Fra før hadde Juan Miranda sendt vertene i ledelsen etter 53 minutter, før Nabil Fekir doblet en halvtime senere.

  Celta ligger på 17.-plass på La Liga-tabellen og har virkelig kniven på strupen for å unngå nedrykk. Det skiller bare tre poeng ned til Cádiz på nedrykksplass.

  Betis ligger på sin side helt oppe på 7.-plass og er for virkelig med i kampen om europaspill neste sesong. (NTB)

  Strand Larsen
  Foto: Reuters
 • Delte serien i jakt på VM-plass

  Håvard Sandstad Eidsmo (Freidig) og Eirik Langedal Breivik (NTNUI) delte seieren i sprintløpet i Halden O-meeting, den første viktige konkurransen på norsk jord i orienteringssesongen.

  Dermed har de festet grepet om to av de åtte ledige plassene til verdenscupåpningen i Sveits og Italia, konkurranser hvor det er viktig å prestere for å få en plass i troppen til VM i Skottland i sommer.

  I kvinneklassen tok Andrine Benjaminsen (Lillomarka) en klar seier.

  Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik
  Foto: Ivar Haugen / NOF

Sendeplan

Kl. Program Kanal