Hopp til innhold

– De tårene som kom ... det er noe jeg aldri glemmer

HEMSEDAL (NRK): Therese Johaug tenker allerede på OL i 2018. Men opplevelsene fra Falun har ikke sluppet taket i VM-dronninga.

Øyeblikkene Johaug aldri glemmer

VIDEO: Hør Therese Johaug snakke om tårene som spratt da hun fryktet at VM-gullet skulle ryke. Foto: Ketil Kern

Fire løp. Tre gull – og en smørebom. Det ble fasit for VM-dronninga i Falun.

Nå er Therese Johaug i gang med oppkjøringa til en mesterskapsfri sesong. Deretter følger et VM i Lahti i 2017. Og ikke minst et OL i Pyeongchang i 2018.

Det er 27-åringens tidshorisont akkurat nå.

– Jeg må nok si at OL i Pyeongchang er i bakhodet allerede, og jeg satser hardt mot det. Drømmen om et individuelt OL-gull er veldig stor, og motivasjonen er deretter. Det blir spennende år framover, sier Johaug til NRK.

Den største favoritten

Fra og med nå – og kanskje resten av karrieren – må hun finne seg i å være den største favoritten i stort sett alle distanseløp. Til nå har hun delt presset med Marit Bjørgen.

Nå er Bjørgen gravid. Og selv om hun kommer tilbake i verdenscupen, vil det være i en utfordrerposisjon. Justyna Kowalczyk har hatt sitt å stri med. Og til tross for et godt VM på hjemmebane i Falun, har ikke svenske Charlotte Kalla vært på samme stabile toppnivå som jenta fra Dalsbygda.

At VM i Falun ga Johaug ekstra selvtillit, er heller ingen hemmelighet. Særlig den avsluttende tremila ble en ekstraordinær opplevelse – av flere grunner.

Først og fremst fordi Johaug gikk sitt livs løp og distanserte resten av feltet etter bare noen kilometer. Øyeblikket da luka oppsto, er noe Johaug aldri glemmer.

– Jeg kjenner at jeg har så mye krefter i kroppen min, teknikken stemmer, jeg er mentalt på plass og jeg har gode ski. Du bare fosser fra, avstanden til de andre blir bare større og større og større, og du kjenner selv at du ikke er «kje».

Nesten-ulykken

Det var litt overraskende for Johaug, det som skjedde. Fordi det var noe helt nytt.

– Det er nok en følelse jeg aldri har hatt så langt. Det er ganske rart, for du har gått ganske mange skirenn over mange år. Men den følelsen har jeg faktisk aldri hatt før, erkjenner Johaug.

Hun husker også løpet for noe helt annet – nemlig sekundene da hun trodde at hun hadde gått feil og ville bli disket fra en opplagt gullmedalje.

– Jeg kan bare lukke øynene nå og se for meg situasjonen, sier Johaug – med lukkede øyne.

– Jeg bare kjørte nedover, løypene var parallelle med «v-boards» imellom, og jeg bare kom til et punkt der jeg tenkte «har jeg virkelig kjørt alle svingene, er jeg i feil løype, er jeg i rød, er jeg i blå, skal jeg inn til stadion eller skal jeg opp i Mördarbacken?».

Johaug himler med øynene mens hun forteller.

– Følelsen i det jeg snudde, gikk tilbake og tenkte «herregud, nå må jeg tenke klart» … Det bare hyler. De tårene som kom … Jeg begynte faktisk å skrike i bakken der, til at jeg skjønte «nei, det var rett»! Lettelsen over at jeg fortsatt hadde ei luke på 45 sekunder, er noe jeg aldri glemmer, fastslår hun.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Se en forvirret Therese Johaug i VM-løypa.

– En ubeskrivelig drøm

Det endte altså godt. Og etter å hareist hjem fra både VM i Val di Fiemme og VM i Holmenkollen med to gull (ett individuelt og stafett), kunne hun denne gangen pakke tre metallskiver av edleste valør ned i bagen.

For første gang var Therese Johaug mestvinnende utøver i et mesterskap. Hun rakk å detronisere dronninga fra de fire foregående mesterskapene før Marit Bjørgen staket ut en ny kurs i sin tilværelse.

– Hvordan var det å reise hjem med flest gullmedaljer?

– Det var en ubeskrivelig drøm. Å reise til Falun ... Du vet det er det største målet for sesongen, du vet at kampen om medaljene er vanvittig hard. Det å lykkes og innfri overfor seg selv og alle andre blir større når de som stiller på start har de merittene de har, påpeker hun – og snakker da primært om nettopp Bjørgen, som altså har 14 VM-gull og seks OL-gull å smelle i bordet.

Små steg

Johaug står nå med sju VM-gull og ett OL-gullet. OL-gullet kom i stafetten i Vancouver.

Et individuelt OL-gull er dermed det eneste som mangler i premieskapet, der det også står seierstrofeer fra Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt.

At det fortsatt er over to sesonger før neste mulighet kommer, synes Johaug er helt greit. Det gir henne tid til å legge enda noen steiner på toppen av en allerede bunnsolid grunnmur.

Det gir henne også tid til å dyrke fram nytt krydder.

– Det er små steg når man er kommet på dette nivået. Men jeg håper å bli en enda bedre allrounder, bli enda jevnere over flere skirenn, utvikle teknikken, utvikle hurtigheten og prøve å ta steget i sprint, sier Johaug.

– Håper det blir fantastisk

Håpet er at det skal gjøre henne uslåelig i Sør-Korea, der hun fortsatt er usikker på hva som venter.

– Vi så bilder i mai. Det blir spennende. Inntrykket jeg sitter med i dag er så som så, med tanke på et VM som var der for noen år siden, med møkkete løyper og ikke noe publikum, påpeker hun.

Johaug sikter til VM i skiskyting i 2009. Selv om Norge ble beste nasjon, huskes mesterskapet best for skrøpelige løyper og det totale fraværet av lokal entusiasme.

– Jeg håper det skal bli et fantastisk OL. Men at det skal bli på nivå som VM i Holmenkollen og Falun, er det vel bare å dømme om, sier Johaug.

Men OL-gull er som kjent OL-gull. Noe særlig større finnes det fortsatt ikke å strekke seg etter for en idrettsutøver.

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal