Hopp til innhold
Kommentar

Geniale. Heldige. Historiske.

Med tre strake mesterligaer har dette Real Madrid-laget tatt steget opp blant de mest legendariske mannskapene i fotballhistorien.

SOCCER-CHAMPIONS-FINAL/

TRE STRAKE: Real Madrid vinner mesterligaen for tredje år på rad.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Geniale eller heldige? Geniale og heldige.

Det er den eneste konklusjonen man kan dra om denne Real Madrid-gjengen, både etter 3–1-seieren i finalen mot Liverpool og dette ekstraordinære hattricket av mesterligatitler.

Om listen over marginer som har gått i lagets favør under Zinédine Zidane er lang, vokste den enda mer i Kiev. Først da Mohamed Salah, Liverpools beste spiller, ble skadet etter en halvtime, og så da en keeperbrøler av Loris Karius ga Real Madrid ledelsen 1–0.

Men så slo like gjerne Gareth Bale til med et av de vakreste målene i turningens historie: Et klokkerent brassespark klistret i krysset.

Og da er det egentlig bare å applaudere de hvitkledde inn i historiebøkene.

De tre store

Det skal nemlig knapt være mulig å vinne tre – tre! – mesterligaer på rad. Spesielt i disse tider, hvor det finnes så mange klubber med så mye penger. Lenge så det faktisk ut til at kun to slike titler på rad var en umulig oppgave.

Før Real Madrid begynte på sitt hattrick, var den siste klubben med to titler på rad AC Milan i 1990.

FBL-EUR-C1-LIVERPOOL-REAL MADRID

Den tidligere storspilleren Zidane gjør suksess også som trener. Her klemmer han Luka Modric etter finaleseieren.

Foto: ISABELLA BONOTTO / AFP

Men så bestemte Zidane seg for å prøve lykken som trener på elitenivå. To og et halvt år senere står franskmannen altså med flere mesterligaer enn Pep Guardiola, José Mourinho og Sir Alex Ferguson. Kun Bob Paisley og Carlo Ancelotti har løftet bøtta tre ganger.

Ingen av dem har klart det tre ganger på rad.

Et nytt hattrick

Dermed har Zidane fortsatt Real Madrids kjærlighetshistorie med denne turneringen. Med deres 13. tittel har de nesten dobbelt så mange triumfer som det nest mest suksessfulle laget, AC Milan, som har vunnet den syv ganger.

I den kategorien er det altså ingen konkurranse. Men hva med denne spesifikke spillergruppen?

De må plasseres blant de aller største. Siden mesterligaen startet i 1955, under navnet «Europacupen», har kun tre lag vunnet den tre ganger på rad. Et var Bayern München (1974-76), som besto av stammen i Vest-Tyskland-laget som vant VM i 1974, med Franz Beckenbauer, Gerd Müller & Co.

Et annet var det legendariske Ajax-laget (1971-73), som spilte Totalfotball med Johan Cruyff i spissen.

Og så har vi Real Madrids originale galácticos, som vant de fem første utgavene av Europacupen fra 1956 til 1960. Sagnomsuste spillere som Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás og Paco Gento. Det var disse som la grunnlaget den mytiske statusen Real Madrid nå har som klubb.

Nå kan de også vise til tre strake finaleseiere hvor målene ikke vises i svart-hvitt.

FBL-EUR-C1-LIVERPOOL-REAL MADRID

Gareth Bale ble kampens store spiller med sine to mål.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Har brutt regelen

Det som gjør Cristiano & Co ekstra imponerende, er at de i praksis ikke har fornyet seg. Det finnes en regel i fotball om at man bør forsterke troppen selv om man vinner, for at nivået ikke skal dale. Zidane har i stedet bare beholdt troen på de samme navnene.

Hele ni av spillerne som startet mot Liverpool, startet også finalene i 2017 og i 2016. Man risikere kanskje stagnasjon, men man skaper også lagånd, relasjoner og samhold.

Og nå har Zidanes lojalitet til spillerne bli tilbakebetalt med renter.

Underveis er det umulig å benekte at Zidane har hatt flaks. Tittelen i 2016 kom etter at Real Madrid fikk en skånsom rute på vei til finalen, som de attpåtil vant på straffer mot Atlético Madrid. I 2017 utnyttet de et strengt, rødt kort til Bayern Münchens Arturo Vidal for å hale seg til semifinalen.

Dette året hadde de igjen tur mot Bayern, både med hensyn til sjansene de slapp til, handsen til Marcelo som ikke ble sett og keepertabben til Sven Ulreich.

Og så i finalen kom Salahs skade og showet til Karius.

Flaks og dyktighet

Spesielt Salahs skade så ut til å endre kampen. Liverpool hadde presset Real Madrid før Salah gikk gråtende ut av banen med en skadet skulder etter en halvtime. I det øyeblikket ledet de rødkledde skuddstatistikken 9–2.

I de 15 minuttene før pause vant Real Madrid den 5–0.

Real Madrid hadde riktignok også mistet sin høyreback, Dani Carvajal, men Salah har scoret 44 mål denne sesongen. Om Zidane hadde mistet en bonde, hadde Klopp mistet sin dronning.

Samtidig skal det sies at Liverpool ofte går ut i hundre uansett. Både i Sevilla i gruppespillet og mot Manchester City i kvartfinalen ledet de 3–0 etter den første halvtimen. Men så klarte de ikke å opprettholde intensiteten, og motstanderen kommer seg inn igjen i kampen.

Så da Salah var ute og Karius ga bort 1–0-målet til en lur Karim Benzema like etter pause, så Liverpool ut til å være ille ute. Derfor var det så imponerende at de sloss seg tilbake i kampen, da Dejan Lovren headet ned en corner som Sadio Mané styrte i nettet.

Men dessverre for de røde hadde Zidane fortsatt et ess i ermet.

Storkjøp på benken

På en måte var spilleren Zidane satte inn bevis i seg selv på hvorfor Real Madrid var favoritter. Få lag har råd til å benke en spiller som koster 800 millioner kroner. Spesielt når samme spiller har scoret 16 mål på 26 ligakamper samme sesong.

Dette anses altså som en «vanskelig» sesong for Bale.

Brassesparket waliseren leverte minnet om en miks av to av mesterligaens beste mål. Det var en lignende posisjon som da Zidane klinket en volley i krysset i finalen mot Leverkusen i 2002. Men så var det også brassespark som Fiorentinas Mauro Bressan scoret på fra 25 meter i 1999.

Det ble heller ikke dårligere av at det løftet Real Madrid mot tittelen. Og en plass blant de mest suksessfulle lagene fotball har sett.

Så får heller Bale og Zidane diskutere senere om brassesparket i Kiev faktisk var turneringens beste mål. En ting er imidlertid sikkert: Flaks var det ikke.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal