Hopp til innhold

Slår tilbake mot Bakke-uttalelse: – Det går ikke an

Etter sjokkovergangen til Vålerenga, sier Geir Bakke at han har hjerte i begge leirer. Uttalelsen vekker reaksjoner.

Geir Bakke Vålerenga

MØTER PRESSEN: Geir Bakke møter pressen på Valle som ny Vålerenga-trener klokken 12.

– Selv om dette er to rivaliserende klubber, så er jeg faktisk gul og blå. Det er ganske vanskelig å svelge for ganske mange mennesker på begge fronter, sa Geir Bakke til pressen.

Han er oppvokst ikke langt unna Lillestrøms hjemmebane Åråsen, men har tidligere vært assistenttrener i Vålerenga.

Like etter holdt Lillestrøm en egen pressekonferansen, hvor både sportssjef Simon Mesfin og kaptein Gjermund Åsen ble spurt om uttalelsen fra gamletreneren.

– Det går ikke an, sier Mesfin.

4cHoZVqVEfg

SPORTSSJEF: Simon Mesfin.

Foto: NTB

– Gul og blå? Det må være den verste fargekombinasjonen, sier Åsen, før Mesfin fortsetter:

– Han vet like så godt som oss at enten så er du gul, eller så er du blå. Nå har han vært gul og så ble han blå. Han er blå. Punktum.

Vålerenga har som kjent blå drakter, mens Lillestrøm har gule.

– En bombe

– Det her er en bombe i Fotball-Norge, og en bombe i positivt fortegn. Jeg tror det er mange som er misunnelige på Vålerenga i dag, sier Vålerengas sportssjef Joacim Jonsson.

– Det er en kontroversiell overgang. Det kan man garantert si, innrømmer Bakke.

– Han (Bakke) lurte på om han skulle på seg hjelm når han kom hit. Jeg sa: «Det hjelper ikke med hjelm, du må ha på deg rustning». Det her blir fyr, sier Mesfin med et smil.

Sportssjefen sier han ikke er enig i Bakkes valg, men respekterer at Bakke har tatt valget for egen karrieres skyld.

– Men jeg respekterer ikke at han går til Vålerenga. Han har fått vite hva jeg mener om det. Det skal jeg holde mellom meg og han. Men jeg har sagt at han må flytte kjappest mulig ut av den leiligheten sin i Lillestrøm og at han ikke trenger å komme til Lillestrøm med det første, sier Mesfin.

Vålerenga holder pressetreff etter ansettelsen av Geir Bakke

NYE FARGER: Geir Bakke under Vålerengas pressekonferanse.

Foto: Geir Olsen / NTB

Nyheten landet som en bombe onsdag morgen, da det ble klart at Bakke forlater Lillestrøm til fordel for erkerivalen.

Nyheten møtt med vantro blant Lillestrøm-spillerne.

– Noen sjekket vel datoen og så om vi var i april. Noen så litt etter noen skjulte kameraer og så videre. Det var en litt «shocker». Jeg skal ikke legge skjul på det, forteller kaptein Åsen.

Han avslører at de fikk beskjeden kun minutter før den nådde offentligheten.

– Slitasje

Bakke hadde opprinnelig kontrakt med LSK ut 2027, men er blitt kjøpt ut av avtalen. Samtidig tar assistenttrener Petter Myhre permisjon ut juli i første omgang.

Vålerenga bekrefter ansettelsen på egne hjemmesider og forteller at Bakke har signert en kontrakt ut 2027.

Han avslutter kontrakten med Lillestrøm etter tre og et halvt år, som han beskriver som intense.

– Etter hvert kjenner man at det blir litt slitasje, sier Bakke og er ærlig på at også spillergruppen i Lillestrøm var tydelige i tilbakemeldingene.

– Man kjenner litt på at man hører de samme stemmene hver dag, og at energien begynner å dabbe litt ut. Det har vært en ærlig spillergruppe som forteller at de synes det går litt for mye i det samme sporet, det er de samme gjentagende tingene.

Lillestrøm-kaptein Åsen sier de har hatt evalueringer hvor det har vært «høyt under taket», men er ikke enig med Bakke i at det var en slitasje.

– Jeg tror ikke jeg ville brukt ordet slitasje, i hvert fall personlig. Jeg tror det er viktig å ha en høy takhøyde, der man krever av hverandre for å drive det her videre. For å fortsette å ta steg.

– Gått fort

Da Vålerenga tok kontakt konkluderte Bakke med at tiden var inne for forandring. Osloklubben tok kontakt med Bakke mandag, og to dager senere var alt i boks.

– Det har gått veldig fort. Så kan man kanskje si «for fort», men sånn er det i fotballen noen ganger. Valg må tas og konsekvenser må tas. Det er bare å kjøre på det man tror er riktig, sier Bakke.

Vålerenga mot Lillestrøm regnes som det kanskje største hatoppgjøret i norsk fotball. Nyheten om Bakkes avgang kom som et sjokk på LSK-fansen.

– Dette kom mildt sagt som lyn fra klar himmel for oss. Dette var en overraskelse, og vi må finne ut av sakens gang før vi kommer med en uttalelse i løpet av dagen, sier Joacim Møller i Kanarifansen til NRK.

Eliteserien i fotball 2023: Vålerenga - Lillestrøm

OPPHETET: Det var høy temperatur da LSK og Vålerenga møttes tidligere i sesongen.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– At klubben jeg går til, er Vålerenga, vil sikkert oppleves anstrengt for flere LSK-supportere, men denne muligheten tente meg. Jeg har vært i Vålerenga i seks år tidligere, og det skal bli spennende å komme tilbake, sier Bakke selv om det spesielle byttet.

Sportssjef Mesfin forteller på pressekonferansen at de tirsdag fikk beskjed fra Bakke om at han var i direkte dialog med klubbledelsen i Vålerenga. Tidligere hadde ifølge Mesfin kontakten vært gjennom mellommenn.

– Da går det over til et stykke, hvor jeg bestemmer meg for, sammen med klubben, at vi har en ny modell på trenermodellen vår og så må vi tenke fremover. Og så visste jeg at konklusjonen kom til å komme, om at han reiser dit, sier Mesfin.

– I mine øyne er han en glemt person

Lillestrøm-legenden Ivar Hoff sto med ryggen til TV-en da han hørte at «Bakke blir Vålerenga-trener». Han trodde først det var snakk om den svenske treneren Hans Backe og ble glad på osloklubbens vegne.

Han ble raskt klar over at det var en annen Bakke det var snakk om.

– I løpet av mine 50 år i fotballen har jeg lært at det ikke er noe å bli overrasket over, det er pengene som rår, sier Hoff.

Ivar Hoff

TV-PROFIL: Ivar Hoff (til venstre) har lenge jobbet som fotballekspert. Han har også en lang fortid i LSK.

Foto: Bjørgli & Bergersen/TV 2

Han er klar på at Bakke har gjort en strålende jobb for LSK de siste tre årene, men:

– I mine øyne er han en glemt person. Jeg vet at han tjente godt i LSK, men man må bare registrere at slike ting skjer. Jeg bruker ikke mer energi på ham, sier Hoff.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp sier han aldri hadde sett denne nyheten komme.

– Det er fullstendig sjokk, den største overraskelsen jeg kan huske. Det var omtrent det siste navnet jeg hadde trodd at Vålerenga skulle dra opp, sier han.

Jan-Frode Nornes leder Vålerenga i kveldens NRK-sendte kvartfinale mot Brann i cupen.

Vålerenga sparket Dag-Eilev Fagermo for en måned siden og har siden vært på jakt etter en ny trener. De ligger på 13. plass i Eliteserien med elleve poeng på tolv kamper. Lillestrøm er på 8. plass, med ni poeng mer.

Eliteserien i fotball 2023: Vålerenga - Lillestrøm

RIVALER: Slik så det ut på tribunene forrige gang Lillestrøm og Vålerenga møttes.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Rotet seg bort i Lillestrøm-land

Nyheten vil skape reaksjoner i Lillestrøm. I Oslo og hos Klanens talsperson Christian Arentz er stemningen bedre.

– Geir Bakke er jo Vålerenga-mann. At han har rotet seg bort i Lillestrøm-land i noen år for å skaffe seg erfaring for å komme hjem igjen, det ser jeg ikke negativt på. Men det kom veldig overraskende, sier han til NRK.

GliR-Ncf-8M

GAMMEL KJENNING: Bakke har tidligere vært assistenttrener i Vålerenga.

Foto: NTB

Arentz beskriver nyheten som «lyn fra klar himmel». Han er imidlertid ikke i tvil om at Bakke vil være en god mann for Vålerenga.

– Ja, han var jo svært delaktig sist Vålerenga hadde suksess. Sånn sett lover det godt. Han kjenner klubben godt og vet hvilke mekanismer som må til for å lykkes med klubben. Det er ikke nødvendigvis et dumt valg det, sier han.

I søndagens kamp mot Sandefjord skal LSKs sportssjef Simon Mesfin lede laget sammen med toppspillerutvikler Frode Kippe og analyseansvarlig André Schelander.

Les også Høydramatisk LSK-seier mot VIF på overtid – VIF-assistent fikk rødt etter kampen

KtA--TLZj4g

Siste nytt

 • Woods ble overrasket og frustrert etter sammenslåing

  Golfikonet Tiger Woods kjempet seg inn i PGA-styret etter å ha blitt utelatt i diskusjonene om den kontroversielle sammenslåingen i sommer.

  Avtalen mellom LIV, PGA og europatouren slo ned som en bombe i golfverden i juni. I etterkant var flere spillere tydelig frustrerte over å ikke bli innlemmet i samtalene som førte til enigheten. Woods uttrykte det samme da han snakket med pressen tirsdag.

  – Jeg ble veldig overrasket og jeg tror flere spillere ble satt ut. Det skjedde så fort uten noe form for informasjon rundt det. Det var en rar prosess, sa Woods.

  I august ble legenden en del av PGAs styre.

  – Vi var veldig frustrerte med hvordan det skjedde og vi tok grep for å forsikre oss om at vi ikke kom til å bli utelatt i viktige diskusjoner igjen. Ett av grepene vi gjorde var å få meg inn i styret, sa Woods.

  Rammeavtalen går ut ved nyttår, men Woods sier at de jobber for å ha en ordentlig avtale på plass ved utgangen av året. (NTB)

  Tiger Woods
  Foto: AP
 • Wild stanset tapsrekke etter trenerbytte

  Sju tap på rad var nok for Minnesota Wild. John Hynes debut som Wild-trener endte med 3-1-seier over St. Louis Blues i Saint Paul i Minnesota.

  Mats Zuccarellos Minnesota Wild kvittet denne uken seg både med hovedtrener Dean Evason og assistenten Bob Woods etter sju strake NHL-tap. Resultatet viste seg raskt. Dagen etter at trenerne fikk sparken, vant Wild for første gang etter sju strake tap. Dette er lagets sjette seier på 20 kamper denne sesongen.

  Wild fikk en sterk start og det første målet kom etter bare to minutter og 41 sekunder da Joel Eriksson Ek satte pucken i mål med en assist fra Zuccarello.

  St. Louis Blues eneste mål kom etter 10 minutter ut i første periode. Åtte minutter kom det andre målet for Wild, mens 3-1-målet kom 17 minutter ut i siste periode.

  Mats Zuccarello fikk 18 minutter og fire sekunder på isen. (NTB)

  yKcfeQCCke8
  Foto: AP
 • Dortmund til åttedelsfinale - PSG utlignet sent mot Newcastle

  Newcastle var sekunder unna seier, men en straffescoring ga PSG 1-1 og kontroll på egen mesterligaskjebne. Avansementet er allerede klart for Borussia Dortmund.

  Før siste runde er det fortsatt full spenning i det mange omtalte som «dødens gruppe» etter trekningen i august. Dortmund er videre med ti poeng etter 3-1-seieren over Milan, og for de øvrige involverte står fortsatt alt på spill.

  Alexander Isaks scoring på en slepphendt keeperretur midtveis i tirsdagens 1. omgang så ut til å plasseere Newcastle i en utmerket posisjon, men til slutt ble det for tøft å holde unna PSGs hardkjør.

  Åtte minutter på overtid scoret Kylian Mbappé sikkert på en straffe som ble dømt etter en VAR-sjekk. Resultatet betyr at Paris-laget er sikret åttedelsfinale med seier borte mot Dortmund. Det blir også en ren finale om gruppeseieren.

  Newcastle må slå Milan hjemme og håpe på at PSG ikke tar tre poeng. (NTB)

  Champions League - Group F - Paris St Germain v Newcastle United
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal