Hopp til innhold

Går mot sitt femte VM uten medaljer

Norges kvinnelige alpinister har ikke vunnet en VM-medalje på 10 år. I løpet av disse årene har hele sju ulike trenere eller trenerløsninger vært innom landslaget.

Hedda Berntsen

2001: Hedda Berntsen jubler over sin VM-bronse i St. Anton. Siden har ikke Norge tatt VM-medalje i alpint på kvinnesiden.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Andrine Flemmen

Andrine Flemmen: Mangel på kontinuitet på kvinnelaget.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

En uke før alpint-VM for kvinner er det en dyster statistikk kvinnene har å kjempe mot:

** Beste norske kvinne ligger på 95. plass sammelagt i verdenscupen.

** Ingen norske kvinner har foreløpig klart kvalifiseringskravene for alpint-VM.

** Det er åtte og et halvt år siden forrige pallplassering i verdenscupen, og ti år siden forrige VM-medalje på kvinnesiden.

Andrine Flemmen, som vant VM-sølv i 1999 og var den forrige som sikret norsk seier i verdenscupen (2002), mener de dårlige resultatene blant annet skyldes den stadige utskiftingen av trenere de siste årene.

- Da jeg hadde suksess, hadde vi kontinuitet i støtteapparatet, påpeker den tidligere toppalpinisten til NRK.no.

Les mer om Andrine Flemmen her

Viktig med stabilitet

Flemmen vant tre renn i storslalåm i verdenscupen i løpet av sin karriere. Høydepunktet var likevel sølvmedaljen i storslalåm under VM 1999 i Vail.

I løpet av de 10 årene som har gått siden Flemmens VM-medalje, har kvinnelandslaget fått nye trenere nesten hvert eneste år. Årets nye trenerteam er lagets sjuende trener-løsning i løpet av disse årene. (se faktaboks)

- Kontinuitet er svært viktig for å oppnå resultater. På et landslag reiser man nemlig mye sammen og er avhengig av et godt miljø, sier Andrine Flemmen.

NRK.no skriver om kvinneidrett: - Hun hadde gått VM om hun var mann

- Jentesiden lider

Kontinuitet har imidlertid vært mangelvare på trenersiden for det vesle landslaget. Lagets forrige trener, Svein Erik Owesen, ble sittende kun i ett år. Han trakk seg i 2010 på grunn av for trange økonomiske rammer.

- De rammene som er tildelt er ikke noe jeg kan stå ansvarlig for som damesjef, sa han.

Les: Kvinnenes alpinsjef slutter

- Det er en kjensgjerning at hele jentesiden lider på mangel av kontinuitet, sier han i en kommentar til NRK.no.

Må jobbe knallhardt

Beste norske kvinne på alpintlaget er for øyeblikket Lotte Smiseth Sejersted, som er helt nede på 95. plass i verdenscupen sammenlagt. Om hun får VM-plass, kommer an på resultatene i junior-VM. I så fall kan gullet i utfor tirsdag være det påskuddet landslagsledelsen kan komme til å trenge for å sende henne til senior-VM.

Den tidligere treneren påpeker at det ikke er mange aktive kvinnelige alpinister i Norge.

- Hvor mange er det? 20-25 stykker? Man må satse på de få og jobbe knallhardt med dem fra de er 15-16 år, er hans råd til landslagsledelsen.

Kan ikke forvente medaljer

Norges kvinnelag har riktignok hatt oppløftende resultater i junior-VM de siste årene.

I tillegg til at Smiseth Sejersted vant utfor-gull i 2011, har også Mona Løseth gull fra de siste årene. I 2010 vant hun storslalåm, fikk sølv i slalåm og gull i superkombinasjonen. Lotte Smiseth Sejersted tok også sølv i superkombinasjonen dette året.

Norske resultater fra junior-VM 2007 - 2010 her!

Men topplasseringene har altså uteblitt på seniornivå.

Owesen mener det ikke er samsvar mellom virkelighet og forventninger til kvinnelaget.

- Det er ikke helt svart, vi har gode løpere, men både Lotte og Mona er fremdeles juniorer. Vi kan ikke forvente at de skal stikke av med OL- og VM-medaljer, sier han.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er medaljekandidat, men på kvinnesiden sliter Norge for tiden.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp

Kan ikke love

Skal vi finne en slags storhetstid for kvinnealpint, må vi helt tilbake til årene 1993 - 2001. Profiler som Astrid Lødemel, Andrine Flemmen og Hedda Berntsen vant alle VM-medaljer i denne perioden (se faktaboks).

Norges sportssjef i alpint, Claus Johan Ryste, tør ikke love bedring av resultatene før om høyst et par år.

- Nei, om to år kan vi kanskje være blant topp 10-15 i verdenscupen. Vi må bygge systemer først. Man må lære å krabbe før man kan gå, sier han nøkternt.

Han peker på at skader har satt det vesle landslaget tilbake. Både Nina og Mona Løseth har vært skadet, mens Sejersted falt og skadet seg i romjulen.

Enig i kritikk

Han er llikevel enig i at det har vært for mange utskiftninger av trenere.

- Kontinuitet er veldig viktig, og vi har hatt manglende evne og vilje til å få med oss de unge talentene videre, sier han.

- Problemet nå er at altfor mange gir seg for tidlig, sier han.

Disse håper landslagsledelsen å fange opp i et nytt treningstilbud som retter seg mot en yngre aldersgruppe.

- Det har vært et altfor stort sprang i mellomsjiktet mellom junior og landslag. Vi må gi dem noe å sikte mot. Mange føler nemlig at spranget opp til landslaget blir for stort, forteller han.

Lene Løseth, Mona Løseth og Lotte Smiseth Sejersted.

Lene Løseth, Mona Løseth og Nina Løseth utgjør sammen med Lotte Smiseth Sejersted Norges landslagstropp.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / Scanpix

Siste nytt

  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

  • Ny deltakerrekord i Holmenkollstafetten – verdens største løp i 2024

    Mer enn 72.000 deltakere er påmeldt til årets Holmenkollstafett lørdag 4. mai, og arrangeren markedsfører seg som verdens største løp i 2024.

    I en pressemelding fra arrangøren Tjalve IL heter det at det igjen går mot en knusende deltakerrekord.

    Det er påmeldt rundt 72.000 deltakere fordelt på 4800 lag, og det er fortsatt mulig å melde på lag. I fjorårets stafett deltok 60.000 løpere fra 4093 lag.

    Med et deltakerantall på over 70.000 er Holmenkollstafetten verdens største løpsarrangement i 2024, ifølge arrangøren.

    (©NTB)

    3hDjhqCJX5U
    Foto: NTB
  • Thiago Silva forlater Chelsea etter sesongen

    Forsvarsveteranen Thiago Silvas (39) dager i Chelsea-drakten er talte.

    Mandag opplyser klubben at brasilianeren gir seg der etter inneværende sesong. Silva har spilt for Chelsea siden 2020, og han har blant annet vunnet mesterligaen med den engelske storklubben.

    – Chelsea betyr mye for meg. Jeg kom hit med intensjon om å bli i bare ett år, og det endte opp med fire år. Sønnene mine spiller for Chelsea, og vi er stolte over å være en del av Chelsea-familien. Jeg håper de kan fortsette karrierene sine her, sier Silva til Chelseas nettsted.

    (NTB)

    Premier League - Aston Villa v Chelsea
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal