Hopp til innhold

- Hun hadde gått VM om hun var mann

Mens landslagsledelsen sliter med å finne herrer som presterer godt nok til å fortjene VM-plass, ser det ut til at en fjerde- og en syvendeplass ikke er godt nok for Marte Elden - fordi hun er kvinne.

Marte Elden

Marte Elden har gode resultater i verdenscupen denne sesongen, også på VM-distanser, men den imponerende bredden på kvinnesiden gjør at det er nesten umulig for henne å få gå i VM.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Carl-Henning Gran

Tidliger langrennstrener Carl-Henning Gran mener en herreløper med Marte Eldens resultater ville blitt tatt ut til VM.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post er enig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Elden har levert imponerende resultater i flere renn denne sesongen:

 • Syvendeplass fra VM-distansen 10 kilometer klassisk i Davos før jul
 • Fjerdeplass på samme distanse under Tour de Ski
 • Hadde nest raskeste tid opp slalåmbakken i Tour de Ski
 • Endte som nummer ni sammenlagt i Tour de Ski

Til tross for sterke resultater kan det bli for tøft å få VM-billett, spesielt etter hun bare ble nummer syv på 10-kilometeren under NM på torsdag.

I NRK.nos VM-barometer er hun rett utenfor VM-laget, bak sterke distanseløpere som Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Vibeke Skofterud. Det samme problemet har Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ble nummer fem i NM.

Og nettopp det høye nivået i norsk kvinnelangrenn om dagen, gjør at Elden kan komme til å gå glipp av VM-plassen.

- Vi har bare fire plasser på hver distanse, og har veldig mange gode jenter. Det er et luksusproblem, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.no.

 • Hvordan har nivået på kvinnesiden blitt så høyt i Norge? Diskutér nederst i saken!

Enorm forskjell i bredde

På herresiden er situasjonen en helt annen. Før helgens NM var blant annet Odd-Bjørn Hjelmeset inne i VM-varmen i barometeret, på tross av at han bare har en 19.-plass som sesongbeste i verdenscupen.

En skuffende åttendeplass på VM-distansen 15 kilometer klassisk i NM gjør at han kan ha gått seg ut av VM-laget, men problemet er at det ikke står noen hete kandidater klare til å ta over.

Sjur Røthe er den som kanskje er nærmest en VM-plass, men han har 25. plass på VM-distansen som beste verdenscupplassering i år, men han havnet på fjerdeplass i NM.

NRK-kommentator Jann Post sa dette om forskjellen på dame- og herreklassen før NM startet:

- Hadde Marte Elden hatt disse resultatene som herreløper, hadde hun vært soleklart inne i VM-troppen.

Odd-Bjørn Hjelmeset

Odd-Bjørn Hjelmeset ligger såvidt an til å ta VM-plass.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han får støtte av langrennsekspert Carl-Henning Gran.

- Mest sannsynlig, ja. En herreløper med samme resultater ville vært særdeles aktuell, og antageligvis inne på VM-laget. Det er litt artig å tenke på, det er klart enklere å være dame enn herre om du skal være med på det norske VM-laget i år, sier Gran til NRK.no.

Slik blir det rett og slett fordi det er så mange gode distanseløpere på kvinnesiden.

Les: Verdenscupstillingen for kvinner

Uenighet om årsaken

Sportssjef Åge Skinstad

Sportssjef Åge Skinstad mener forskjellene mellom landslagene først og fremst skyldes naturlige svingninger.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Situasjonen i distanselangrenn er langt på vei snudd på hodet etter at herrene har vært dominante i en årrekke. Med unntak av Bente Skari som dominerte kvinneklassen tidlig på 2000-tallet, må vi tilbake til 80-tallet for å finne en periode der norske kvinner gjorde det bedre enn herrene i langrennsporet.

Gran, som er tidligere landslagstrener i langrenn, skryter av at det er jobbet godt med kvinnelangrenn på toppnivå i Norge. Likevel tror han forskjellene mellom bredden på kvinne- og herresiden først og fremst handler om at det er lettere å slå gjennom internasjonalt på kvinnesiden.

- På kvinnesiden er det rett og slett ikke så mange som kan vinne renn internasjonalt. I herreklassen er det jevnere i toppen, sier Gran.

Sportssjef Åge Skinstad mener på sin side at det handler om helt normale svingninger i prestasjoner.

- Dette svinger alltid med årganger. Så sent som i 2009, og det er ikke lenge siden, tok vi fem VM-gull. Ingen av dem ble tatt av jenter. Så jeg tror dette dreier seg mye om en naturlig svingning, sier Skinstad til NRK.no.

Store talenter på vei opp

Det er ingen tvil om at det går bra i toppen av norsk kvinnelangrenn om dagen. I tillegg til at veteranene Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud imponerer, har vi talenter som Therese Johaug (22), Marthe Kristoffersen (21), Maiken Caspersen Falle (20) og Celine Brun-Lie (22) som alle er høyaktuelle for VM.

- Nivået er helt utmerket, vi har en utrolig bra generasjon på vei opp nå. Senest i helgen ble det firedobbelt norsk i junior-VM i Otepää. Den eldste på landslaget er Marit Bjørgen, og hun er ikke engang fylt 31, sier Skinstad.

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud

Her er jentene Marte Elden og Astrid U. Jacobsen må danke ut for å få gå 10 kilometer klassisk under VM: Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke W. Skofterud.

Foto: Sandberg, Fredrik / Scanpix

Tro mot opplegget

Han mener langrennsjentene har vært tro mot treningsopplegget helt siden 2006, og at det kan ta mye av æren for suksessen. I tillegg mener han langrenn er blitt en attraktiv sport for unge utøvere.

- Det finnes et sett med idrettstalenter i hvert land, og langrenn har greid å knytte til seg mange av de største her i Norge. Langrenn er nå så attraktivt at mange velger oss, sier Skinstad.

Gledelige nyheter, selvfølgelig, for alle som følger langrenn i Norge. Men kanskje litt surt for de som faller utenfor VM-laget, som Marte Elden. Men det vil hun ikke fokusere på.

- Det er utrolig mange som går bra. Det eneste jeg kan gjøre er å gå så bra jeg kan, sier Elden til NRK.no.

Sportsnyheter

Dommer hevder han ble spyttet på – spilleren nekter

Dommer Stian Røvig Sletner hevder han ble spyttet på av Ahmed El-Amrani etter at han ga Hønefoss-spilleren det gule kortet for en takling. Men El-Amrani nekter for at det var det som skjedde.

NM 2021 i fotball, menn (finale): Bodø/Glimt - Molde

Cupfest på NRK – sjå målene fra første runde

Torsdag var det duka for cupfest her på NRK. Bodø/Glimt, Rosenborg og Vålerenga var blant laga som skal i elden. Alle måla frå kampane med eliteserielaga kan du sjå her:

Siste nytt

 • Reinkind og Sagosen hjalp Kiel til sluttspill

  Sander Sagosen kunne juble for semifinaleplass i mesterligaen etter å ha hjulpet Kiel til 33-32-seier over gamleklubben Paris Saint-Germain.

  Han kunne feire sammen med Haarald Reinkind, som scoret seks av målene i den svært dramatiske returkampen. Sagosen scoret tre mål på en dag da ingen av nordmennene hadde god uttelling. Reinkind skjøt hele tolv ganger, Sagosen åtte.

  Derimot var Magnus Landin dødelig effektiv, med sju mål på like mange avslutninger. Det var han som sendte hjemmelaget foran for godt på vei mot sammenlagt 63-62-seier.

  Kiel er semifinaleklar sammen med Barcelona, ungarske Veszprém og polske Kielce.

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Burnley rotet bort ledelsen – fortsatt i nedrykksfare

  Burnley rotet bort ettmålsledelsen mot Aston Villa og endte til slutt med poengdeling. Burnley gikk til pause med 1-0-ledelse etter en straffescoring av Ashley Barnes, men Aston Villa brukte ikke lang tid på å utligne i andre omgang. 48 minutter inn i kampen dunket Emiliano Buendia inn 1-1 og sikret uavgjort.

  Dermed tok nedrykkstruede Burnley med seg ett poeng og klatret over nedrykksstreken, men er fortsatt i fare for å rykke ned. Laget er á poeng med Leeds på tabellen, men sistnevnte er under streken før siste runde på dårligere målforskjell.

 • Alonso reddet uavgjort for Chelsea

  Chelsea sikret ett poeng etter 1-1 hjemme mot Leicester. James Maddison sendte gjestene i føringen allerede etter syv minutter, da han scoret fra distanse. Chelsea svarte ti minutter før pause. Reece James løftet ballen inn i boksen, og Marcos Alonso smalt den inn på hel volley. Andre omgang ble målløs, men det ene poenget gjør at Chelsea i praksis sikret tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste