Hopp til innhold

- Hun hadde gått VM om hun var mann

Mens landslagsledelsen sliter med å finne herrer som presterer godt nok til å fortjene VM-plass, ser det ut til at en fjerde- og en syvendeplass ikke er godt nok for Marte Elden - fordi hun er kvinne.

Marte Elden

Marte Elden har gode resultater i verdenscupen denne sesongen, også på VM-distanser, men den imponerende bredden på kvinnesiden gjør at det er nesten umulig for henne å få gå i VM.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Carl-Henning Gran

Tidliger langrennstrener Carl-Henning Gran mener en herreløper med Marte Eldens resultater ville blitt tatt ut til VM.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post er enig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Elden har levert imponerende resultater i flere renn denne sesongen:

  • Syvendeplass fra VM-distansen 10 kilometer klassisk i Davos før jul
  • Fjerdeplass på samme distanse under Tour de Ski
  • Hadde nest raskeste tid opp slalåmbakken i Tour de Ski
  • Endte som nummer ni sammenlagt i Tour de Ski

Til tross for sterke resultater kan det bli for tøft å få VM-billett, spesielt etter hun bare ble nummer syv på 10-kilometeren under NM på torsdag.

I NRK.nos VM-barometer er hun rett utenfor VM-laget, bak sterke distanseløpere som Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Vibeke Skofterud. Det samme problemet har Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ble nummer fem i NM.

Og nettopp det høye nivået i norsk kvinnelangrenn om dagen, gjør at Elden kan komme til å gå glipp av VM-plassen.

- Vi har bare fire plasser på hver distanse, og har veldig mange gode jenter. Det er et luksusproblem, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.no.

  • Hvordan har nivået på kvinnesiden blitt så høyt i Norge? Diskutér nederst i saken!

Enorm forskjell i bredde

På herresiden er situasjonen en helt annen. Før helgens NM var blant annet Odd-Bjørn Hjelmeset inne i VM-varmen i barometeret, på tross av at han bare har en 19.-plass som sesongbeste i verdenscupen.

En skuffende åttendeplass på VM-distansen 15 kilometer klassisk i NM gjør at han kan ha gått seg ut av VM-laget, men problemet er at det ikke står noen hete kandidater klare til å ta over.

Sjur Røthe er den som kanskje er nærmest en VM-plass, men han har 25. plass på VM-distansen som beste verdenscupplassering i år, men han havnet på fjerdeplass i NM.

NRK-kommentator Jann Post sa dette om forskjellen på dame- og herreklassen før NM startet:

- Hadde Marte Elden hatt disse resultatene som herreløper, hadde hun vært soleklart inne i VM-troppen.

Odd-Bjørn Hjelmeset

Odd-Bjørn Hjelmeset ligger såvidt an til å ta VM-plass.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han får støtte av langrennsekspert Carl-Henning Gran.

- Mest sannsynlig, ja. En herreløper med samme resultater ville vært særdeles aktuell, og antageligvis inne på VM-laget. Det er litt artig å tenke på, det er klart enklere å være dame enn herre om du skal være med på det norske VM-laget i år, sier Gran til NRK.no.

Slik blir det rett og slett fordi det er så mange gode distanseløpere på kvinnesiden.

Les: Verdenscupstillingen for kvinner

Uenighet om årsaken

Sportssjef Åge Skinstad

Sportssjef Åge Skinstad mener forskjellene mellom landslagene først og fremst skyldes naturlige svingninger.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Situasjonen i distanselangrenn er langt på vei snudd på hodet etter at herrene har vært dominante i en årrekke. Med unntak av Bente Skari som dominerte kvinneklassen tidlig på 2000-tallet, må vi tilbake til 80-tallet for å finne en periode der norske kvinner gjorde det bedre enn herrene i langrennsporet.

Gran, som er tidligere landslagstrener i langrenn, skryter av at det er jobbet godt med kvinnelangrenn på toppnivå i Norge. Likevel tror han forskjellene mellom bredden på kvinne- og herresiden først og fremst handler om at det er lettere å slå gjennom internasjonalt på kvinnesiden.

- På kvinnesiden er det rett og slett ikke så mange som kan vinne renn internasjonalt. I herreklassen er det jevnere i toppen, sier Gran.

Sportssjef Åge Skinstad mener på sin side at det handler om helt normale svingninger i prestasjoner.

- Dette svinger alltid med årganger. Så sent som i 2009, og det er ikke lenge siden, tok vi fem VM-gull. Ingen av dem ble tatt av jenter. Så jeg tror dette dreier seg mye om en naturlig svingning, sier Skinstad til NRK.no.

Store talenter på vei opp

Det er ingen tvil om at det går bra i toppen av norsk kvinnelangrenn om dagen. I tillegg til at veteranene Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud imponerer, har vi talenter som Therese Johaug (22), Marthe Kristoffersen (21), Maiken Caspersen Falle (20) og Celine Brun-Lie (22) som alle er høyaktuelle for VM.

- Nivået er helt utmerket, vi har en utrolig bra generasjon på vei opp nå. Senest i helgen ble det firedobbelt norsk i junior-VM i Otepää. Den eldste på landslaget er Marit Bjørgen, og hun er ikke engang fylt 31, sier Skinstad.

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud

Her er jentene Marte Elden og Astrid U. Jacobsen må danke ut for å få gå 10 kilometer klassisk under VM: Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Vibeke W. Skofterud.

Foto: Sandberg, Fredrik / Scanpix

Tro mot opplegget

Han mener langrennsjentene har vært tro mot treningsopplegget helt siden 2006, og at det kan ta mye av æren for suksessen. I tillegg mener han langrenn er blitt en attraktiv sport for unge utøvere.

- Det finnes et sett med idrettstalenter i hvert land, og langrenn har greid å knytte til seg mange av de største her i Norge. Langrenn er nå så attraktivt at mange velger oss, sier Skinstad.

Gledelige nyheter, selvfølgelig, for alle som følger langrenn i Norge. Men kanskje litt surt for de som faller utenfor VM-laget, som Marte Elden. Men det vil hun ikke fokusere på.

- Det er utrolig mange som går bra. Det eneste jeg kan gjøre er å gå så bra jeg kan, sier Elden til NRK.no.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal