Hopp til innhold

Fullt kaos rundt OL 2026: Fordel Norge, mener Gerhard Heiberg

IOC står uten en arrangørby med statsstøtte til OL i 2026. Det kan åpne dørene for en norsk by som ikke har søkt.

OL Lillehammer

Norge kan igjen få OL, tror Gerhard Heiberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det mest interessante er at IOC nå betaler opp til ti milliarder kroner til arrangørene i 2026, dette vil stige dersom Norge hadde meldt seg på. Så jeg er overbevist om at man kan hente ut enda flere milliarder. IOC vil tilbake til Norge, sier Gerhard Heiberg til NRK.

Han er æresmedlem i den mektige idrettsorganisasjonen og kjenner de fleste i internasjonal idrett.

Det er ikke før i sommer Den internasjonale olympiske komité, også kjent som IOC, skal velge arrangør til vinter-OL i 2026. Innen fredag 11. januar 2019 måtte alle formaliteter for søkerbyene være klare, inkludert statsstøtte.

Kan be Norge om å arrangere

Per dags dato er det to kandidater til mesterskapet om bare syv år: Stockholm/Åre og Milano/Cortina. Calgary har hatt folkeavstemning om å søke OL. Den endte med et klart nei. Utfordringen med disse søkerbyene er at de ikke har statsstøtte til sine søknader, noe IOC ser på som et ufravikelig krav.

– Da må IOC nøde noen til å overta dette og gjøre det som er nødvendig for at en mulig ny arrangør skal kunne gjennomføre dette, sier Heiberg.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg mener Norge kan stille krav til IOC dersom man får spørsmål om å arrangere OL. For eksempel kan slike leker da arrangeres i et helt land, ikke i én eller to byer.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Kan usikkerheten rundt disse søkerbyene gi Norge mulighet til å arrangere et OL i 2026?

– Det var et farlig spørsmål, men ja, hvorfor ikke? Hvis vi har et mulig konsept og en oversikt over hvor mye penger som skal til for å gjennomføre det. Så hvorfor skulle ikke vi kunne ta på oss det da, sier Heiberg.

I et intervju med NRK før jul, fortalte ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, at byen var klare til å bidra dersom IOC spurte om det.

– Vi har gjort mye arbeid de siste årene og har etter hvert kunnskap om hva det vil innebære og hvilke muligheter det vil gi. Om det er interesse nasjonalt, vil det være mulig å gjennomføre, sa Johnsen da.

IOC-presidenten tror på løsning

Nå har altså IOC utsatt fristen for å få statsstøtte. Derfor er IOC-president sikker på at man finner en løsning. NRK fikk snakke med han under verdenscupen i skiskyting i Oberhof fredag.

Thomas Bach

Thomas Bach tror alt løser seg, til tross for at søkerbyene ikke har fått nødvendig statsstøtte innen fristen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har to gode kandidater i dag som har sendt inn gode kandidaturer som følger den olympiske agendaen 2020. Den ene er Cortina, den andre er Stockholm. Vi vil nå evaluere de to kandidatene. Samtalene så langt viser at de har strålende gode planer. Vi kan være trygge på at det blir strålende OL i 2026 i et tradisjonelt vinterland, sier president Thomas Bach.

Derfor ønsker han heller ikke å spekulere i hva som skjer hvis byene ikke får statsstøtte. Han mener det ikke er aktuelt å høre med Lillehammer om de vil arrangere.

– Nei, det blir ikke Lillehammer, svarer han kort på et spørsmål om akkurat det.

Siste nytt

 • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

  Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

  Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

  Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

  – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

  – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

  Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

  Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

  Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

  Premier League - Chelsea v Everton
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters
 • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

  Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

  Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

  Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

  – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

  Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

  Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

  (NTB)

  NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

  Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

  Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

  Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

  – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

  Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

  – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

  (NTB)

  1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal