Hopp til innhold

Full forvirring om nye regler – knust Forfang fikk Raw Air ødelagt

Johann André Forfang kjempet om en pallplass sammenlagt i Raw Air, men med nye regler på turneringens siste dag gikk alt i grus.

En skuffet Johann André Forfang i Vikersund

LANGT NEDE: Johann André Forfang satt lenge med hodet i hendene etter søndagens fiasko.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Jeg har det helt for jævlig, sier Forfang til NRK.

Tromsøværingen lå på tredjeplass i Raw Air sammenlagt før de tre siste konkurransehoppene i skiflygingsbakken i Vikersund. Der endte han på 21. plass i den førsteomgangen, og røk rett ut.

I søndagens konkurranse var det nemlig bare 20 som skulle videre til den andre omgangen, før feltet skulle være nede i 10 utøvere til den tredje og siste omgangen.

«Alle» trodde at hvem som tok seg videre baserte seg på Raw Air-sammendraget, men beskjeden fra Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) var at man i stedet gikk videre basert på hvor godt man gjorde det i søndagens konkurranse.

Dermed var Forfang den første som falt utenfor de 20 som gikk videre til den andre omgangen, og mulighetene for en pallplass i Raw Air var spolert.

– God underholdning

– Det er vel en av de verre dagene jeg har hatt i hoppbakken det her, sier Forfang.

– Det er utrolig kjedelig så klart. Jeg hadde håpet at jeg skulle befeste tredjeplassen i sammendraget, men jeg kom meg aldri inn i bakken her i år. Det ble en sånn teknisk kamp i hvert eneste hopp her. Jeg fikk det ikke helt til å løsne, fortsetter han.

– Ganske brutalt det formatet her. Hva synes du om at man har det knockout-systemet?

– Det lager vel god underholdning.

– Men liker du det?

– Jeg hadde jo likt det om jeg hadde vært med å prege rennet i dag. Det er ikke noe gærent med konseptet.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen hadde trodd hele uken at utøverne gikk videre basert på Raw Air-sammendraget.

– Nå har FIS rett og slett snudd. De fikk litt problemer med å løse det rent praktisk med den grønne streken og laseren i bakken, var forklaringen jeg fikk av Sandro Pertile i bakken her i stad, sier Remen Evensen og sikter til en samtale han hadde med renndirektøren i FIS.

Sjekket regelen like før start

Halvor Egner Granerud ble klar over regelendringen kort tid før han kastet seg utfor den gigantiske hoppbakken i Modum kommune.

– Jeg var heldigvis smart nok til at jeg spurte Sandro hvordan det egentlig skulle være. Det viktigste er at man har kontroll før rennet starter også får man håpe at samtlige utøvere og trenere har kontroll, sier Granerud til NRK.

– Når fikk du vite det?

– Jeg spurte Sandro en halvtime før start for å dobbeltsjekke. Det var noe helt annet enn det jeg trodde at det var. Så jeg er glad jeg spurte.

– Rart og dårlig informert fra arrangør og FIS. Det skal ikke være slik at utøvere må spørre renndirektør en halvtime før konkurransen, sier Remen Evensen.

Mener informasjonen var klar

– Det var et nytt format. Det var første gang, og vi kan helt sikkert justere noe, sier renndirektør Pertile til NRK.

– Jeg følte at spenningen steg, så dramaet var interessant. Spesielt i den første omgangen hadde vi noen veldig sterke utøvere som røk ut. Det var på en måte litt av planen med et nytt system, å skape ekstra spenning og ekstra drama i konkurransen. Jeg tror at dette formatet klarer å nå det målet, fortsetter Pertile.

– Tror du utøverne var godt nok informert om dette formatet?

– Du burde spørre trenerne deres. Vi hadde flere møter med laglederne. Alle trenerne fikk informasjonen. Vi forklarte situasjonen igjen før konkurransen. Noen ganger funker ikke den interne kommunikasjonen, og jeg synes alle utøverne burde sjekke med sin egen trener om hva slags informasjon vi har gitt til dem. Fra vårt perspektiv var informasjonen gitt, sier Pertile.

Ingen nordmenn i finaleomgangen

Marius Lindvik var den nest beste nordmannen i Raw Air-sammendraget bak Forfang før søndagens konkurranse, men han røk også ut i den første omgangen.

Robert Johansson og Granerud tok seg til den andre omgangen, men lå på henholdsvis 15.- og 12.-plass etter det andre hoppet.

Dermed var det ingen nordmenn blant de ti beste som får hoppe søndagens tredje og siste omgang.

– Vi er absolutt ikke fornøyd nå, selvfølgelig. Vi er skuffa nå, At vi er ute av finalen er vi skuffet over, sier Magnus Brevik – som har hovedansvaret i fraværet til Alexander Stöckl – til NRK.

Verdenscup RAW AIR Vikersund HS 240

DOBBEL GULLSTOL: Stefan Kraft (til venstre på gullstol) vant Raw Air sammenlagt, mens Daniel Huber (til høyre på gullstol) seiret i søndagens renn.

Foto: Geir Olsen / NTB

Østerrikske Daniel Huber vant rennet i Vikersund, og tok med det sin andre verdenscupseier foran landsmann Stefan Kraft.

Kraft tok på sin side sammenlagtseieren i Raw Air, og avgjorde samtidig verdenscupen sammenlagt.

Les også Satte verdensrekord etter blodig fall: – Tidenes berg-og-dal-bane

Opseth

Siste nytt

  • Birgit Skarstein tok nok et EM-gull: – Hun er helt rå

    Birgit Skarstein tok et suverent EM-gull singlesculler i Ungarn. Det betyr gull på distansen for fjerde år på rad.

    – Hun er helt rå. Hun er suveren som vi er vant til å se, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet 35-åringen passerte målstreken.

    Lørdag vant hun foran Manuela Diening fra Tyskland og Frankrikes Nathalie Benoit. Med tiden 10.52,40 ble det nok en triumf for seiersvante Skarstein i regattaen i Szeged.

    35-åringen har fra før av verdensrekord (9.47,83) på konkurransedistansen 2000 meter og vant Paralympics i 2021.

    Skarstein er også kvalifisert for Paralympics i Paris til sommeren.

    Birgit Skarstein kunne juble for sitt fjerde EM-gull på rad.
  • Dramatisk kollaps: – Det så veldig skummelt ut

    Ayal Dagnachew fra Etiopia løp inn til andreplass og ny personlig rekord på 5000 meter under Diamond League-stevnet i Shanghai lørdag.

    Et svært sterkt løp av 22-åringen, men etter målgang oppsto det dramatikk.

    Dagnachew gikk i bakken og ble liggende på dekket på friidrettsdekket i den kinesiske storbyen.

    – Hun virker å ha svimt av. Gidey og de andre forsøkte å hjelpe, og det tok lang tid før det medisinske personellet kom. Vi får håpe det går bra, forteller kommentator Jann Post om kollapsen.

    – Det så veldig skummelt og dramatisk ut, supplerte medkommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er ikke kjent hva som forårsaket kollapsen, men etiopieren skal være på bedringens vei.

    Følg Diamond League-stevnet på NRK 1.

    k8Vns6iHsRk
    Foto: AFP
  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal