Hopp til innhold

Full forvirring om nye regler – knust Forfang fikk Raw Air ødelagt

Johann André Forfang kjempet om en pallplass sammenlagt i Raw Air, men med nye regler på turneringens siste dag gikk alt i grus.

En skuffet Johann André Forfang i Vikersund

LANGT NEDE: Johann André Forfang satt lenge med hodet i hendene etter søndagens fiasko.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Jeg har det helt for jævlig, sier Forfang til NRK.

Tromsøværingen lå på tredjeplass i Raw Air sammenlagt før de tre siste konkurransehoppene i skiflygingsbakken i Vikersund. Der endte han på 21. plass i den førsteomgangen, og røk rett ut.

I søndagens konkurranse var det nemlig bare 20 som skulle videre til den andre omgangen, før feltet skulle være nede i 10 utøvere til den tredje og siste omgangen.

«Alle» trodde at hvem som tok seg videre baserte seg på Raw Air-sammendraget, men beskjeden fra Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) var at man i stedet gikk videre basert på hvor godt man gjorde det i søndagens konkurranse.

Dermed var Forfang den første som falt utenfor de 20 som gikk videre til den andre omgangen, og mulighetene for en pallplass i Raw Air var spolert.

– God underholdning

– Det er vel en av de verre dagene jeg har hatt i hoppbakken det her, sier Forfang.

– Det er utrolig kjedelig så klart. Jeg hadde håpet at jeg skulle befeste tredjeplassen i sammendraget, men jeg kom meg aldri inn i bakken her i år. Det ble en sånn teknisk kamp i hvert eneste hopp her. Jeg fikk det ikke helt til å løsne, fortsetter han.

– Ganske brutalt det formatet her. Hva synes du om at man har det knockout-systemet?

– Det lager vel god underholdning.

– Men liker du det?

– Jeg hadde jo likt det om jeg hadde vært med å prege rennet i dag. Det er ikke noe gærent med konseptet.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen hadde trodd hele uken at utøverne gikk videre basert på Raw Air-sammendraget.

– Nå har FIS rett og slett snudd. De fikk litt problemer med å løse det rent praktisk med den grønne streken og laseren i bakken, var forklaringen jeg fikk av Sandro Pertile i bakken her i stad, sier Remen Evensen og sikter til en samtale han hadde med renndirektøren i FIS.

Sjekket regelen like før start

Halvor Egner Granerud ble klar over regelendringen kort tid før han kastet seg utfor den gigantiske hoppbakken i Modum kommune.

– Jeg var heldigvis smart nok til at jeg spurte Sandro hvordan det egentlig skulle være. Det viktigste er at man har kontroll før rennet starter også får man håpe at samtlige utøvere og trenere har kontroll, sier Granerud til NRK.

– Når fikk du vite det?

– Jeg spurte Sandro en halvtime før start for å dobbeltsjekke. Det var noe helt annet enn det jeg trodde at det var. Så jeg er glad jeg spurte.

– Rart og dårlig informert fra arrangør og FIS. Det skal ikke være slik at utøvere må spørre renndirektør en halvtime før konkurransen, sier Remen Evensen.

Mener informasjonen var klar

– Det var et nytt format. Det var første gang, og vi kan helt sikkert justere noe, sier renndirektør Pertile til NRK.

– Jeg følte at spenningen steg, så dramaet var interessant. Spesielt i den første omgangen hadde vi noen veldig sterke utøvere som røk ut. Det var på en måte litt av planen med et nytt system, å skape ekstra spenning og ekstra drama i konkurransen. Jeg tror at dette formatet klarer å nå det målet, fortsetter Pertile.

– Tror du utøverne var godt nok informert om dette formatet?

– Du burde spørre trenerne deres. Vi hadde flere møter med laglederne. Alle trenerne fikk informasjonen. Vi forklarte situasjonen igjen før konkurransen. Noen ganger funker ikke den interne kommunikasjonen, og jeg synes alle utøverne burde sjekke med sin egen trener om hva slags informasjon vi har gitt til dem. Fra vårt perspektiv var informasjonen gitt, sier Pertile.

Ingen nordmenn i finaleomgangen

Marius Lindvik var den nest beste nordmannen i Raw Air-sammendraget bak Forfang før søndagens konkurranse, men han røk også ut i den første omgangen.

Robert Johansson og Granerud tok seg til den andre omgangen, men lå på henholdsvis 15.- og 12.-plass etter det andre hoppet.

Dermed var det ingen nordmenn blant de ti beste som får hoppe søndagens tredje og siste omgang.

– Vi er absolutt ikke fornøyd nå, selvfølgelig. Vi er skuffa nå, At vi er ute av finalen er vi skuffet over, sier Magnus Brevik – som har hovedansvaret i fraværet til Alexander Stöckl – til NRK.

Verdenscup RAW AIR Vikersund HS 240

DOBBEL GULLSTOL: Stefan Kraft (til venstre på gullstol) vant Raw Air sammenlagt, mens Daniel Huber (til høyre på gullstol) seiret i søndagens renn.

Foto: Geir Olsen / NTB

Østerrikske Daniel Huber vant rennet i Vikersund, og tok med det sin andre verdenscupseier foran landsmann Stefan Kraft.

Kraft tok på sin side sammenlagtseieren i Raw Air, og avgjorde samtidig verdenscupen sammenlagt.

Les også Satte verdensrekord etter blodig fall: – Tidenes berg-og-dal-bane

Opseth

Siste nytt

 • TA: Dommeren anmeldte mann for grove trusler etter omstridt avgjørelse i Molde

  Fotballdommer Marius Lien gikk tirsdag til politiet i Skien og anmeldte trusler han mottok etter eliteseriekampen mellom Molde og Sarpsborg dagen i forveien.

  Det er Telemarksavisa som har snakket med fotballdommeren om etterspillet etter kampen i Molde.

  På tampen av oppgjøret ville Molde ha straffespark, men fikk ikke medhold av Lien. I stedet gikk Sarpsborg rett i angrep og satte inn 4-2-målet. I etterkant ble kamplederen kalt ut til VAR-skjermen for å vurdere straffesituasjonen på nytt, men valgte å stå fast på sin beslutning.

  I etterkant innrømmet han at det var en gal avgjørelse.

  Nå har 29-åringen valgt å anmelde en person som sendte ham flere meldinger med truende innhold etter kampen. En av meldingene kom raskt etter kampslutt, den andre flere timer deretter. I den første sto det:

  «Hei, du din forbanna retardet tilbakestående dommer. Setter du dine bein i Sandefjord for å dømme kommer jeg til å knekke begge beina dine. Forbanna korrupte jævla horedommer».

  Lien sier til TA at han har høy terskel for å akseptere tilbakemeldinger, men:

  – Det kan også godt være at dette var skrevet i affekt, og ikke bokstavelig ment, men det var uansett langt over streken og bør reageres på – ikke minst av preventive hensyn, sier han.

  Kamplederen reagerer også på at han fikk en ny melding fra samme person natt til tirsdag.

  – Én ting er meldinger som kommer inn rett etter klokka 19.00, når det fortsatt er mye følelser. Men når det kommer mange timer etterpå, når folk har fått pustet ut litt, så blir det straks litt mer alvorlig. Da mener jeg man må ta konsekvensene, sier Lien. (NTB)

  Marius Lien
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Mesterliga-finalen til Oslo i 2026

  Finalen i Mesterligaen for kvinner i 2026 skal spilles på Ullevaal Stadion. Det melder Norges Fotballforbund i en pressemelding.

  – Dette er fantastisk for hele norsk fotball. Utviklingen i internasjonal kvinnefotball går i rekordfart, med de beste lagene på et veldig høyt nivå. Det er i enorm vekst sportslig, kommersielt og publikumsmessig, så det er en ære å få mulighet til å arrangere den største kampen av dem alle, sier fotballpresident Lise Klaveness.

  – Vi håper og tror at dette vil inspirere flere unge jenter og kommende generasjoner til å spille fotball. Ringvirkningene av et slikt arrangement vil komme barn og unge i Oslo til gode, noe som er et klart mål for kommunen, sier byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg.

  Onsdag bestemte også det europeiske fotballforbundet (Uefa) at finalen i Mesterligaen for menn skal spilles i Budapest i 2026.

  Ullevaal Stadion har i en årrekke blitt brukt som landslagsarena og har en kapasitet på 27.182 tilskuere.

  Ullevaal
  Foto: BILDBYRÅN
 • To debutanter i Ståle Solbakkens landslagstopp

  Andreas Schelderup ble onsdag presentert som en del av Ståle Solbakkens landslagstopp.

  – Det er en belønning for en god sesong. Dette kan være en boost for ham for å ta det neste steget, sier Solbakken om Schelderup.

  19-åringen, som har vært utlånt fra portugisiske Benfica, står med ti mål og ellve assist på 38 kamper. Han har vært en av lagets beste spillere.

  Med i troppen er også Glimt-profilen Jostein Gundersen. Han gjorde i vinter overgang fra Tromsø til erkerivalen Glimt.

  – Vi har lyst til at han skal bli litt kjent med miljøet og vi bli litt kjent med han, sier Solbakken.

  Norge møter først Kosovo på Ullevaal stadion 5. juni, deretter mot EM-klare Danmark på Brøndby Stadion 8. juni.

  Privatlandskampene skal spilles mot Kosovo på Ullevaal stadion 5. juni, og mot Danmark på Brøndby Stadion 8. juni.

  Her er hele troppen:
  Målvakter: Mathias Dyngeland (Brann), Ørjan Håskjold Nyland (Sevilla), Egil Selvik (Haugesund).

  Forsvarsspillere: Kristoffer Vassbakk Ajer (Brentford), Jostein Gundersen (Bodø/Glimt), Andreas Hanche-Olsen (Mainz), Marcus Holmgren Pedersen (Sassuolo), Julian Ryerson (Borussia Dortmund), David Møller Wolfe (AZ), Leo Skiri Østigård (Napoli).

  Midtbanespillere: Patrick Berg (Bodø/Glimt), Sander Berge (Burnley), Oscar Bobb (Manchester City), Aron Dønnum (Toulouse), Antonio Nusa (Brugge), Kristian Thorstvedt (Sassuolo), Morten Thorsby (Genoa), Hugo Vetlesen (Brugge), Martin Ødegaard (Arsenal), Andreas Schjelderup (Benfica).

  Angrepsspillere: Erling Braut Haaland (Manchester City), Jørgen Strand Larsen (Celta), Alexander Sørloth (Villarreal).

  Andreas Schjelderup Jostein Gundersen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal