Norge tok grep etter at lagkameraten fikk frostskader: – Blir jo litt redd

Etter at Johannes Dale måtte få legehjelp fordi han ble for kald under sprinten, satte skiskytterherrene seg ned og sydde spesialhansker før stafetten. Den endte med seier.

Johannes Dale

KALD: Johannes Dale hadde synlige merker i ansiktet av kulda i Östersund under sprinten. Det gjorde at lagkameratene tok grep før stafetten.

Foto: VOIGT / Kevin Voigt / VOIGT / Kevin Voigt

Sivert Bakken ledet ved veksling. Det samme gjorde brødrene Bø. Ankermann Vetle Sjåstad Christiansen tålte to ekstraskudd og gikk Norge inn til sesongens første stafettseier. Foran Frankrike og Russland.

– Fire ekstraskudd bare. Det er veldig godt gjennomført på standplass, roste Ola Lunde.

Det er sterkt. Vi leverer meget bra på skytebanen. Vi er rolige og skyter i et tempo vi føler vi har kontroll på, sier Thingnes Bø.

– Litt redd

Og de hadde forberedt seg. For det har vært kaldt i Östersund, noe som har preget norske utøvere. Sjåstad Christiansen viste frem en spesialløsning for å holde hendene varme før start.

Stafett Norge

NUMMER EN: Norge leverte best skyting av samtlige nasjoner, og vant stafetten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN / NTB

– Kulda er det vi frykter mest, slo ankermannen fast.

Ekstra bevisst ble de på å holde varmen etter at Johannes Dale pådro seg frostskader, og måtte få legehjelp etter sprinten torsdag.

Jeg kom i mål og ble møtt av tre-fire leger og sykepleier. Jeg synes det var litt voldsomt med en gang, for jeg følte det ikke var så vondt. Men da jeg fikk se hvordan det så ut selv skjønte jeg at det var alvorlig, forteller Dale, som ble vraket til stafetten.

Da han fikk igjen varmen, kom også smerten.

Det var en stikkende, brennende smerte, svei skikkelig. Jeg fikk på meg en slag skrem for å roe det ned. En brennende følelse, beskriver han.

– Jeg blir jo litt redd, innrømmer Sjåstad Christiansen.

16 minus i Östersund er som 30 minus på fjellet. Det er en ekstremt fuktig luft her som biter på huden. Han (Dale) fikk masse skum på ørene og har sprekt opp øret nå, og driver og blør litt hele tiden, legger han til.

Sjåstad Christiansen hansker

NYE VOTTER: Vetle Sjåstad Christiansen og resten av det norske laget hadde sydd og fikset varme hansker til stafetten. Varianten på bildet skal han spare til kaldere dager.

Foto: Ulf Westergren / NRK

– En desperat gjeng

Ifølge utøverne var «prosjekt systue», med nål, tråd, sy- og stiftemaskin, fredag kveld for vellykket.

En desperat gjeng, sier Tarjei Bø.

Det var en sosial sammenkomst, så kanskje det var det som gjorde at vi bare brukte fire ekstraskudd i dag, mener Thingnes Bø.

Sjåstad Christiansen la riktig nok igjen vottene han viste NRK før han gikk ut på sin etappe. I stedet hadde han smittevernhansker under egne hansker. Det holdt i de seks-sju minusgradene som var lørdag. Søndag er det meldt langt kaldere.

Det funket egentlig helt topp, så i morgen er det meldt kaldt, så jeg har lyst til å terpe litt på det. Det funket bra å skyte, forteller storebror Bø

Dale har planen klar før herrenes jaktstart: han skal ha ørevarmer, teipe ansiktet og ha dobbelt lag med kuldekrem. I tillegg til de tykkeste hanskene.

Jeg kan gå med mine skader, men det er garantert flere som får frostskader i morgen om det er kaldere og mer vind enn på sprinten. Det er lettere å få frostskade når du først har fått det, så jeg må være forsiktig. Jeg blir han fyren som har ørevarmere på skirenn, sier Dale og ler.

Norge gjorde endring

Sturla Holm Lægreid skulle egentlig gå den første etappen, men med en litt ruskete hals, ble Bakken satt inn lørdag morgen. Han taklet nervene, og skjøt fullt både liggende og stående skyting.

Det var veldig moro, det er bare å begynne å telle (stafettseire). Det var et ganske hardt løp, ikke så mye gratis, mye jobbing hele veien. Det er 7,5 harde kilometer, så det var tungt, men gøy, sier han etter debuten på stafett i verdenscup.

– Han blir nok en veldig god mann å ha på stafettene fremover i årene som kommer, og en veldig god reserve frem til OL, roser Sjåstad Christiansen.

En av forhåndsfavorittene, Sverige, ble hektet av da Peppe Femling måtte i strafferunden på første etappe. Totalt brukte de 15 ekstraskudd. Sebastian Samuelsson pyntet likevel på resultatet og gikk Sverige opp til sjuendeplass.

Vi var redd for at svenskene skulle sette to Öberg på herrelaget, og da ville det sett litt annerledes ut. Da de ikke gjorde det, var vi ganske trygge på at de ville bomme, sier Tarjei Bø og ler.

Siste nytt

 • Killi på 7.-plass

  Johanne Killi (24) fikk det ikke til å klaffe i big air i X Games i Aspen. Hun ble nummer sju i konkurransen som Tess Ledeux vant overlegent.

  Den franske 20-åringen Ledeux fikk tilskuerne til å måpe da hun som første kvinne landet en double cork 1620 i X Games. Trikset ga henne 49 av 50 mulige poeng, og med 45 poeng for sitt nest beste forsøk endte hun med den solide vinnersummen 94.

  Sølvet gikk til Megan Oldham fra Canada, som leverte to solide forsøk og fikk 89 poeng. X Games-debutanten Olivia Asselin (17), også hun canadier, tok bronse med 72 poeng.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Polen med ny gavepakke til Norge

  Sverige brukte ikke all kraft for å slå svake Polen 28-18 i håndball-EM. Svenskene styrket sine sjanser til å nå semifinalen.

  Polakkene var svært gavmilde og hadde over ti tekniske feil de første 22 minuttene. Sverige skaffet seg en klar ledelse inn mot pause (14-6).

  Polen ble overkjørt av Norge torsdag og tapte 31-42. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Tyskland - Polen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ronaldo tvilsom til West Ham-kampen

  Cristiano Ronaldo sliter med en nakkeskade og er tvilsom til Manchester Uniteds kamp mot West Ham lørdag.

  Ronaldo sliter med nakkeskaden han pådro seg i Uniteds kamp mot Brentford. Portugiseren ble byttet ut 20 minutter før slutt. Ronaldo slet også med skadeproblemer foran den kampen.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal