Hopp til innhold

Norge tok grep etter at lagkameraten fikk frostskader: – Blir jo litt redd

Etter at Johannes Dale måtte få legehjelp fordi han ble for kald under sprinten, satte skiskytterherrene seg ned og sydde spesialhansker før stafetten. Den endte med seier.

Johannes Dale

KALD: Johannes Dale hadde synlige merker i ansiktet av kulda i Östersund under sprinten. Det gjorde at lagkameratene tok grep før stafetten.

Foto: VOIGT / Kevin Voigt / VOIGT / Kevin Voigt

Sivert Bakken ledet ved veksling. Det samme gjorde brødrene Bø. Ankermann Vetle Sjåstad Christiansen tålte to ekstraskudd og gikk Norge inn til sesongens første stafettseier. Foran Frankrike og Russland.

– Fire ekstraskudd bare. Det er veldig godt gjennomført på standplass, roste Ola Lunde.

Det er sterkt. Vi leverer meget bra på skytebanen. Vi er rolige og skyter i et tempo vi føler vi har kontroll på, sier Thingnes Bø.

– Litt redd

Og de hadde forberedt seg. For det har vært kaldt i Östersund, noe som har preget norske utøvere. Sjåstad Christiansen viste frem en spesialløsning for å holde hendene varme før start.

Stafett Norge

NUMMER EN: Norge leverte best skyting av samtlige nasjoner, og vant stafetten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN / NTB

– Kulda er det vi frykter mest, slo ankermannen fast.

Ekstra bevisst ble de på å holde varmen etter at Johannes Dale pådro seg frostskader, og måtte få legehjelp etter sprinten torsdag.

Jeg kom i mål og ble møtt av tre-fire leger og sykepleier. Jeg synes det var litt voldsomt med en gang, for jeg følte det ikke var så vondt. Men da jeg fikk se hvordan det så ut selv skjønte jeg at det var alvorlig, forteller Dale, som ble vraket til stafetten.

Da han fikk igjen varmen, kom også smerten.

Det var en stikkende, brennende smerte, svei skikkelig. Jeg fikk på meg en slag skrem for å roe det ned. En brennende følelse, beskriver han.

– Jeg blir jo litt redd, innrømmer Sjåstad Christiansen.

16 minus i Östersund er som 30 minus på fjellet. Det er en ekstremt fuktig luft her som biter på huden. Han (Dale) fikk masse skum på ørene og har sprekt opp øret nå, og driver og blør litt hele tiden, legger han til.

Sjåstad Christiansen hansker

NYE VOTTER: Vetle Sjåstad Christiansen og resten av det norske laget hadde sydd og fikset varme hansker til stafetten. Varianten på bildet skal han spare til kaldere dager.

Foto: Ulf Westergren / NRK

– En desperat gjeng

Ifølge utøverne var «prosjekt systue», med nål, tråd, sy- og stiftemaskin, fredag kveld for vellykket.

En desperat gjeng, sier Tarjei Bø.

Det var en sosial sammenkomst, så kanskje det var det som gjorde at vi bare brukte fire ekstraskudd i dag, mener Thingnes Bø.

Sjåstad Christiansen la riktig nok igjen vottene han viste NRK før han gikk ut på sin etappe. I stedet hadde han smittevernhansker under egne hansker. Det holdt i de seks-sju minusgradene som var lørdag. Søndag er det meldt langt kaldere.

Det funket egentlig helt topp, så i morgen er det meldt kaldt, så jeg har lyst til å terpe litt på det. Det funket bra å skyte, forteller storebror Bø

Dale har planen klar før herrenes jaktstart: han skal ha ørevarmer, teipe ansiktet og ha dobbelt lag med kuldekrem. I tillegg til de tykkeste hanskene.

Jeg kan gå med mine skader, men det er garantert flere som får frostskader i morgen om det er kaldere og mer vind enn på sprinten. Det er lettere å få frostskade når du først har fått det, så jeg må være forsiktig. Jeg blir han fyren som har ørevarmere på skirenn, sier Dale og ler.

Norge gjorde endring

Sturla Holm Lægreid skulle egentlig gå den første etappen, men med en litt ruskete hals, ble Bakken satt inn lørdag morgen. Han taklet nervene, og skjøt fullt både liggende og stående skyting.

Det var veldig moro, det er bare å begynne å telle (stafettseire). Det var et ganske hardt løp, ikke så mye gratis, mye jobbing hele veien. Det er 7,5 harde kilometer, så det var tungt, men gøy, sier han etter debuten på stafett i verdenscup.

– Han blir nok en veldig god mann å ha på stafettene fremover i årene som kommer, og en veldig god reserve frem til OL, roser Sjåstad Christiansen.

En av forhåndsfavorittene, Sverige, ble hektet av da Peppe Femling måtte i strafferunden på første etappe. Totalt brukte de 15 ekstraskudd. Sebastian Samuelsson pyntet likevel på resultatet og gikk Sverige opp til sjuendeplass.

Vi var redd for at svenskene skulle sette to Öberg på herrelaget, og da ville det sett litt annerledes ut. Da de ikke gjorde det, var vi ganske trygge på at de ville bomme, sier Tarjei Bø og ler.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

  Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

  Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

  Det bekrefter hun overfor NRK.

  Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

  – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

  Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

  Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

  Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

  Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

  PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

  Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

  For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

  – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

  – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

  Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

  – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

  Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

  55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal