Hopp til innhold

Frykter foreldre blir redde for å sende barn på ski-trening: – Kommer dårligere ut enn vi fortjener

LIVIGNO (NRK): Mens historiene om slankepress, spiseatferd- og forstyrrelser i langrenn har preget en rekke medier, en bokutgivelse og en podkast de siste ukene, tar Maiken Caspersen Falla og landslagstrener Ole Morten Iversen idretten sin i forsvar.

Falla og Iversen

BEKYMRET: Landslagsprofil Maiken Caspersen Falla og landslagstrener Ole Morten Iversen.

– Ja... Hvor skal man begynne, da? spør Falla, når NRK ber henne kommentere alle historiene som nå fremkommer rundt slankepress og spiseforstyrrelser både på lavere- og høyere nivå i langrenn.

Hun sitter i solskinnet i italienske Livigno. Er ganske godt fornøyd med tingenes tilstand og smiler litt når hun forteller at situasjonen hennes rent formmessig er på et helt annet nivå sammenlignet med det blytunge fjoråret.

Men Falla blir litt mer alvorlig når temaet omhandler spiseforstyrrelser og vektfokus i langrenn.

– Ja, det er spiseforstyrrelser i idretten, det forekommer. Men samtidig er det så mange andre helsegevinster og så mye bra av å gå på ski, at jeg ser heller det perspektivet at jeg er redde for at foreldre nå etter å ha lest disse historiene, skal være redde for å sende barna sine på ski-trening, og det synes jeg blir helt feil.

cr5TObQ1TgE

KLAR FOR ØKT: Maiken Caspersen Falla, her fra tirsdagens morgenøkt i italienske Livigno.

Foto: Torstein Bøe / NTB

«En syk ski-nasjon»

Innimellom der må 31-åringen ta seg en pustepause. Hun er engasjert og tar idretten sin i forsvar selv om hun har fått med seg at enkelte utøvere på nivået like under eliten i VG har fortalt sin historie om mat- og vektutfordringer.

Dagbladet har under tittelen «en syk ski-nasjon» den siste tiden blant annet fortalt historier om eliteutøvere i langrenn på 80- og 90-tallet som slet stort med spiseforstyrrelser og slankepress.

Men det har også vært historier fra det øverste nivået de siste 20 årene. Som da Marit Bjørgen i sin bok fortalte om at kulturen i hennes landslagsperiode endret seg til at ingen plutselig spiste desserten rundt matbordet.

Og senest denne uken kunne tidligere landslagsprofil Marthe Kristoffersen i podkasten til Øystein Pettersen og Hans Olav Ingholm fortelle at hun så folk gjemme bort mat da hun var ung og lovende på landslaget.

Falla påpeker at flere av historiene er fra 70-, 80-, og 90-tallet, og noen fra nyere tid.

– Jeg tenker at det beste du kan gjøre for barnet ditt er å sende det på skitrening. Man lærer å være allsidig, være sammen med andre ute i aktivitet, ha det gøy, være inkludert i et kjempemiljø, jeg kunne fortsatt i en evighet og snakket om alt som er bra.

– Vi kommer dårligere ut enn vi fortjener

KXmEP8g8GGo

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagstrener Ole Morten Iversen er helt på linje med sin elev.

– Jeg tenker sånn, jeg også, sier han, når NRK legger frem Fallas utspill om frykt for at foreldre nå blir bekymret for å sende barna sine på ski-treningen.

Han understreker først viktigheten av den ene siden av det: At alle er enige om at det er bra temaet settes på agendaen. Han mener alle historiene bidrar til forståelse for hvor vanskelig temaet spiseforstyrrelser og spiseatferd er.

– Minuset den siste tiden, føler jeg som langrennstrener for damelaget, at vi er en syk idrett... Vi har utfordringer. Men andre idretter har utfordringer som er minst like store, sier Iversen.

Han fortsetter med å slå fast det han mener: Langrenn er en sunn idrett å sende ungene sine til.

– Den type tyn vi får nå, som er ufortjent, vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen i det som har vært før. Så får folk inntrykk av at sånn er det nå også. Det føler vi ikke stemmer. I det bildet tenker folk det er en farlig idrett. Det er forferdelig synd og det synes jeg vi ikke fortjener, sier han.

– Gjenspeiler seg ikke i det man leser i media

Fallas opplevelse av tingenes tilstand er at det har skjedd utrolig mye de siste årene. Hun peker på hvor mye bedre sikkerhetsnettet toppidrettsutøverne har rundt seg, at informasjonsflyten til grasrota har blitt bedre, mener hun også.

– Så jeg blir litt redd for at mange kanskje skal tenke at det å slanke seg er nesten viktigere enn å trene, at det kan nesten fremstå sånn da i de sakene som jeg har lest og det er jo helt feil.

– Det stemmer ikke i det hele tatt. Slanking er ikke, altså det kan være en snarvei over en kort periode, men har du planer om å være ordentlig god, ordentlig lenge, så nei.

Her får hun støtte av Therese Johaug.

Hun trekker blant annet frem at Norges Skiforbund har ordnet helseattester og sørger for at helsen kommer først i det norske damelaget.

– Og har et normalt og sunt forhold til kosthold. Miljøet på laget i dag føler jeg ikke gjenspeiler seg i det man leser i media og det man har opplevd før. Det er ganske annerledes.

eZ0wGlVPoOE

MENER TING ER ENDRET: Therese Johaug, her under landslagssamling i Livigno denne uken.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Johaug innrømmer: Har fått hjelp i karrieren

Therese Johaug innrømmer imidlertid overfor NRK at hun selv gjennom karrieren har hatt et vanskelig forhold til mat og matinntak i løpet av sin karriere.

– Det er klart at i enkelte perioder har jeg fått veiledning av Olympiatoppen og Skiforbundet til å komme meg på rett kjør fordi jeg har valgt å trene veldig mye opp gjennom og hatt utfordringer, forteller hun.

– Men jeg har hele tiden følt meg trygg i alle mine år på landslag og jeg har følt at jeg har hatt trenere som har fulgt oss opp.

Johaug mener likevel i likhet med Falla at ting har utviklet seg til det bedre i norsk langrenn.

– Det var jo en utfordring føler jeg, virkelig. Men jeg føler at det ble tatt tak og at vi hadde et godt støtteapparat som tok tak i det og jobbet med det. Det ble ikke et tabu tema på noen måte.

Sportsnyheter

Riiber

Riiber-fadese i Seefeld – disket etter at hoppdressen revnet

Jarl Magnus Riiber hoppet kort, hadde en dress som revnet og ble diskvalifisert fra det andre rennet i Seefeld-trippelen. Likevel var han lettet etterpå.

Siste nytt

 • Shiffrin vant igjen – nærmer seg Stenmark

  Mikaela Shiffrin var i en klasse for seg i slalåmrennet i Spindleruv Mlyn og tok sin 85. verdenscupseier. Det er bare én færre enn legenden Ingemar Stenmark.

  Amerikaneren var best i første omgang i lørdagens renn i Tsjekkia, og hun økte den ledelsen i finaleomgangen. Til slutt var hun seks tidels sekund foran toer Lena Dürr fra Tyskland.

  Sveitseren Wendy Holdener ble nummer tre.

  For de norske alpinistene ble det en kjedelig dag i Spindleruv Mlyn. Thea Louise Stjernesunds 20.-plass ble den beste norske plasseringen.

  Mina Fürst Holtmann tok seg også til finaleomgangen, men der endte hun på 27.-plass.

  Kristin Lysdahl kjørte inn som nummer 44 i første omang, mens Maria Therese Tviberg kjørte ut. (NTB)

  Czech Republic Skiing World Cup
  Foto: Piermarco Tacca / AP
 • Valen brakk skia – disket i VM

  Isabell Valen fra Bodø har hatt en knalltøff oppladning til ski-VM for parautøvere i Östersund.

  Forrige helg staket hun seg hele veien gjennom La Diagonela, et 48 kilometer langt langløp. En svært imponerende prestasjon av kjelke-utøveren, men som fikk det tøft i VM.

  Under 10-kilometeren for sittende utøvere i Sverige havnet hun raskt på etterskudd sammenlignet med de beste.

  Hovedårsaken til det var at Valen var uheldig og brakk skia underveis i løpet. Hun kom side om side med en annen løper i en sving og havnet i gjerdet. Juryen vurderte det til at Valen hadde skylden for hendelsen og disket henne.

  Selv om Valen ble disket var hun fornøyd med egen innsats.

  – Det her er veldig artig. Det er jo konkurranse, men jeg ser mer på det som læring og at jeg fikk muligheten til å være med. Jeg er ikke misfornøyd på noen måte, sier Valen til NRK

  Hun fullførte løpet og lå an til en sjetteplass før hun ble disket. . I Vinterstudio høster Valen ros av Birgit Skarstein.

  – Jeg synes det var imponerende. Det sier noe om at hun ikke bare gir opp og dropper det, men at hun fullfører rennet. Det står det respekt av, sier Skarstein.

  Kendall Gretsch vant VM-gull. I herreklassen gikk Giuseppe Romele til topps for sittende utøvere.

  Isabell Valen
  Foto: Magnus Gamlem/NRK
 • Sabalenka vant Australian Open

  Belarusiske Aryna Sabalenka (24) vant Australian Open mot kasakhstanske Jelena Rybakina og tok sin første Grand Slam-tittel i karrieren.

  Sabalenka vant med sifrene 4-6, 6-3, 6–4 etter 2 timer og 28 minutters spill mot 22.-seedede Rybakina. Sabalenka var seedet som nummer fem i turneringen og hadde dermed favorittstemplet før lørdagens finale.

  24-åringen fikk god motstand og måtte se sitt første sett-tap for sesongen. Sabalenka slet i starten med serven. Hun hadde vunnet samtlige sett i kampene fram til finalen før hun tapte førstesettet der.

  Det andre settet var det en helt annen historie, og belaruseren fant rytmen. Dermed tvang hun kampen til et tredje sett.

  Det ble tøff motstand i det siste settet. Sabalenka brøt tidlig i settet og inntok førersetet. Rybakina nektet likevel å la seg slå og presset på kampen ut, men måtte til slutt gi tapt.

  (©NTB)

  ayana sabalenka
  Foto: Asanka Brendon Ratnayake / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste