NRK Meny
Normal

Frykter FIDE gir blaffen i Carlsen

Den norske sjakkpresidenten frykter at Magnus Carlsen presses ut av VM-kampen. Han tror de mektige sjakktoppene heller vil ha med den russiske reserven.

Sjakkpresidenter

Den norske sjakkpresidenten Jøran Aulin-Jansson (innfelt) kritiserer det internasjonale sjakkforbundet, her representert ved president Kirsan Iljumzjinov.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Sergej Karjakin

Sergej Karjakin, mannen som kan få Magnus Carlsens VM-plass.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Hvis ekspertene får rett og Magnus Carlsen ikke signerer en VM-kontrakt innen fredag, har nordmannen bare ett håp for å beholde VM-tittelen i sjakk:

At Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) ikke gjennomfører sine trusler om å frata ham tittelen.

Men den norske sjakkpresidenten frykter at FIDE-toppene har sin egen agenda, som gjør at de ikke vil ha med Magnus Carlsen i VM.

– For meg virker det nesten som de har et ønske om at Magnus ikke skal stille opp. Det er ganske påtagelig når de kjører et løp som er såpass rigid nå, mens de kan være ganske slappe med påmeldingsfrister i andre sammenhenger, sier Jøran Aulin-Jansson til NRK.no.

– Dette er trist og unødvendig. Jeg håper FIDE skjønner at de må ha med Magnus i en VM-kamp for å gjøre den legitim. Men de virker ikke spesielt fredshungrige, fortsetter han.

Forbundet preget av russere

Det passer egentlig perfekt for FIDE at det er russeren Sergej Karjakin (24) som eventuelt overtar plassen til Carlsen.

Karjakin er kjent som toppsjakkens største Putin-tilhenger. For bare én måned siden vakte han oppsikt ved å legge ut et bilde av seg selv på Instagram med en Putin-t-skjorte.

Laster Instagram-innhold

Nå kan han altså bli verdensmester - i Putins eget bakgård - mens den vestlige verdensmesteren Magnus Carlsen står ribbet igjen.

Moro for Vladimir Putin, som er midt i en konflikt med den vestlige verden. Og tilsynelatende perfekt for FIDE-toppene, som har tette kontakter til både Russland og Putin.

– Det er beklagelig. Jeg skulle ønske at all idrett var uten politikk, men det er nok bare en drøm. Det er dumt at en verdensmester skal kåres utifra hvilket land han bor i, ikke hvor god han er. Så jeg er bekymret for denne utviklingen, sier Jøran Aulin-Jansson.

Lurer du på hvorfor Magnus Carlsen vurderer å ikke stille i VM? Les mer om argumentene i denne saken

Sier de setter Carlsen høyt

FIDE-visepresident Israel Gelfer avviser at de tar lett på en eventuell avgjørelse om å frata Carlsen muligheten til å forsvare VM-tittelen. Han sier at nordmannen er avgjørende for sjakkforbundet.

– Han er veldig viktig for oss. Magnus Carlsen er et fenomen i sjakkverdenen, og vi er veldig glade for at dere har et sånt geni i Norge. Men når det er sagt, kan vi ikke akseptere hans krav, sier Israel Gelfer til NRK.no.

– Vi har blitt kritisert for å ikke overholde frister tidligere, helt rettmessig. Så vi prøver å opprettholde fristene nå, fortsetter han.

Det svaret får Jøran Aulin-Jansson til å stusse.

– Jeg må nesten le. Jeg synes ikke det veier spesielt tungt i forhold til hvor viktig det er å få verdensmesteren til å stille opp, sier han.

Agdestein: – Tror ikke de føler seg avhengige

Carlsen-manager Espen Agdestein blir ordknapp når NRK.no spør ham om FIDEs trussel er reell.

– Har du inntrykk av at de føler seg avhengige av å ha med Magnus?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg vil ikke spekulere så mye i dette, men jeg har vel ikke fått det inntrykket, sier Espen Agdestein til NRK.no.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal