Hopp til innhold

Frykt og angst preger Tomas' hverdag – ishockeyen har blitt en trygg havn

Tomas Køpke Ødegaard (48) er massør i Ringerike Panthers og klubbens eneste åpne homofile. Nå håper han flere i idretten vil stå fram som skeive.

Tomas Køpke Ødegaard

FRISTED: Ringerike Panthers har blitt et viktig fristed for massør Tomas Køpke Ødegaard.

Foto: Jørgen Terland Gundersen / NRK

– Man tenker kanskje at hockey er en veldig macho idrett, veldig mannsdominert og tøff, så jeg var redd for at det skulle bli reaksjoner, sier Ødegaard til NRK.

– Men det var skuffende lite reaksjoner da jeg kom inn i garderoben, fleiper han.

NRK møter Ødegaard i garderoben til Ringerike Panthers. Her jobber han som massør på frivillig basis. Det har han gjort siden 2017.

Før det hadde null tilknytning til ishockey.

– Jeg hadde aldri vært på hockeykamp før. Så fikk vi noen gratisbilletter til kamp i 2017, og da var det gjort. Vi var solgt. Det er kjempegøy og fullt trøkk, forteller massøren om han og ektemannens nyvunne entusiasme for sporten.

hockey-pride-9-100124

LØSNER OPP: – Jeg kobler ut når jeg er i jobbmodus, forteller massøren.

– Jeg føler meg veldig trygg her

Selv om Ødegaard er den eneste åpne homofile i klubben har han ikke opplevd noen ubehagelige situasjoner på grunn av legningen sin, selv om han har vært redd for det:

– Særlig når jeg har vært med mannen min på kamp, for vi leier hender og kysser hverandre. Da tenker man på reaksjonene som kan komme. Det foregår hatkriminalitet hele tiden, så jeg tenker en del på det. Men jeg har aldri opplevd noe. Jeg vet ikke om jeg er heldig eller om hockeymiljøet er mer åpent og inkluderende enn man har tenkt, reflekterer Ødegaard, før han legger til:

– Jeg føler meg veldig trygg her.

Men Ødegaard bærer på en frykt.

– Helt siden jeg kom ut da jeg var 18–19 år, har jeg vært smertelig klar over at jeg er annerledes. Så har det blitt ganske greit og trygt med åra. Men så var det denne skytinga i Oslo for halvannet år siden i 2022, som ødela veldig, veldig mye for meg, forteller en ærlig 48-åring.

hockey-pride-6-100124

SLITER MED ANGST: – Jeg er på vakt hele tiden, forteller en åpenhjertig Ødegaard til NRK. Men i ishockeyklubben føler han seg trygg.

Han og mannen hans hadde vært på åstedet i Rosenkrantz' gate i Oslo én time før angrepet skjedde 25. juni 2022, der to menn ble drept og 23 ble skadet.

Pride-paraden og festivalarenaen Pride-park dagen etter ble avlyst. Det eneste stedet Ødegaard følte seg helt trygg.

– Så ble det tatt fra oss. Det kosta meg mye. Jeg har vært veldig redd og hatt masse angst knytta til det i åra etter det.

Hvordan har det vært å ha Ringerike ishockeyklubb da?

– Dette er mitt fristed nummer én. Det er hit jeg kommer når jeg ikke har det noe bra andre steder. Jeg kan eksempelvis få skikkelig angst hvis noen går bak meg på et kjøpesenter, som noen ofte gjør på et kjøpesenter, forklarer Ødegaard og fortsetter:

– Da kommer jeg hit. Hele miljøet og klubben er et fristed. De er veldig aksepterende og alle er veldig velkomne. Gutta er takknemlige, glade og joviale, og det er en helt fantastisk stemning her.

hockey-pride-4-100124

INKLUDERENDE: Ødegaard roser spillerne i klubben.

Håper på synlige forbilder

Panthers-spiller Sebastian Åkesson er storfornøyd med å ha Ødegaard i støtteapparatet.

– Tomas er kjempeviktig for oss. Han hjelper oss å holde kroppene våre i form. Har vi noen problem kan vi alltid komme til han, han stiller alltid opp.- også er han en kjempefin fyr å ha i garderoben, som sprer glede og energi, sier Åkesson til NRK.

Tenker dere noe legningen?

– Nei, det gjør jeg ikke. Tomas er en av oss, og han får være akkurat som han vil, konstaterer Åkesson.

Sebastian åkesson

GOD STEMNING: Latteren sitter løst i garderoben for Sebastian Åkesson og de andre Panthers-spillerne.

Det er ingen åpne mannlig homofile ishockeyspillere på toppnivå i Norge. Det håper Ødegaard vil endre seg.

– Jeg har snakka med et par stykker som spiller hockey på øverste nivå i Norge. Jeg forstår veldig godt at de velger å være skjult. Det handler kanskje mest om at man er redd for at stemningen i garderoben skal endre seg. Men jeg skulle ønske at de turte. Jeg tror det hadde gjort idretten godt å få noen synlige forbilder. Ikke minst for de unge som kommer etter.

– Er du et forbilde i garderoben?

– Jeg håper at jeg kanskje kan hjelpe. Jeg kan fortelle at det aldri er noe tema. Det er ingen som har vært negative på noen måte eller sagt noe stygt til meg.

Rosa kompetanseløft

Daglig leder i Ringerike Panthers Janka Aasen sier de ikke tenker over legningen til Ødegaard i det daglige – men å ha en åpen homofil i klubben gir positive ringvirkninger.

– Tomas er stor del av klubben og betyr mye for oss, sier Aasen og legger til:

– Vi er veldig opptatt av inkludering og mangfold, og har vært med i Pride lokalt i tre år.

Klubben har også gjennomgått Rosa kompetanse, et undervisningskurs fra Foreningen Fri om kjønns- og seksualitetsmangfold.

Nå har alle eliteserieklubbene for kvinner og menn inngått et samarbeid med Oslo Pride. Første uka i februar skal flere hockeyhaller i Norge fylles med pride-flagg.

pride-hockey-080124

REGNBUENS FARGER: 2000–3000 flagg for ulike legninger ligger klare til Pride-week i Stavanger.

Målet er mer mangfold og inkludering, slik at alle skal føle seg hjemme i ishockeyen.

– Vårt budskap er ekstremt enkelt. Vi ønsker ikke å ta et politisk standpunkt, men vi sier enkelt og greit: elsk hvem du vil og vær hvem du vil. Du er hjertelig velkommen inn i ishockeyen og ishockey-familien, sier kommersiell leder i norsk topphockey Thomas Hallem Kristiansen til NRK,

Cato Cocozza, daglig leder i Elitehockey, peker på at for mange skeive faller fra idretten:

– Vi ser i forskning at flere skygger banen når de føler at de ikke passer helt inn. Ishockeyen, som mange andre idretter, har ikke så mange å miste. Spesielt på herresiden ser vi at mange forsvinner. Vi ønsker å gjøre noe med dette og snakke med ungdommen og vise at hos oss er alle velkomne – både publikum og spillere.

Leder i Oslo Pride Dan Bjørke applauderer ishockeyens innsats.

– Vi har jobba med idrett i en del år og har aldri sett et så omfattende samarbeid noen gang, hvor spillerne, klubbene, fansen – alle er med. Med holdningskampanjer og kompetansekurs. Det er en helhet her som er ganske unik, sier han til NRK.

hockey-pride-080124

SAMARBEID: Thomas Hallem Kristiansen i norsk topphockey gleder seg over samarbeidet med Oslo Pride.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

 • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

  Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

  Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

  EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

  Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

  Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

  Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

  Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

  Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

  Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

  Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

  26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

  1. divisjon i fotball 2023: KFUM-Skeid (1-0)
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

  Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

  Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

  De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

  Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

  Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

  Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

  Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

  Casper Ruud i Barcelona
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal