NRK Meny
Normal

Smørerne før stafetten: – Vi er frustrerte

FALUN (NRK): Kort tid før VM-stafetten er det store utfordringer for både smørere og løypemannskap i Falun.

Knut Nystad

FRUSTRERT: Værmeldingene spriker, og smøresjef Knut Nystad og hans team har store utfordringer før stafetten

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er en del usikkerhetsmomenter. Løypa er stengt. De sliter med saltinga. Det er løst i løypa, men i testområdet er det hardt. Så det er helt andre forhold i løypa enn på testområdet, sier smøresjef Knut Nystad til NRK et par timer før fredagens VM-stafett.

Dette skaper åpenbart store vanskeligheter med skivalget. Et usikkerhetsmoment er også om, når og i hvilken form det eventuelt kommer nedbør. Værmeldingene spriker.

– Det er frustrerende at det er helt annerledes føre der vi tester enn der vi skal gå, men jeg bærer ikke nag til snø og værguder, sier Nystad.

Les også: - Dette er verre enn i Sotsji

– Det blir en interessant dag

Han vil ikke kritisere jobben som gjøres med løypene.

– Vi gjør vår jobb på denne siden av gjerdet, så får andre eksperter gjøre jobben på andre siden av gjerdet. Men i dag er det vanskelig, det er ekstremt løst – og så har vi været som kommer inn. Det blir i hvert fall en interessant dag, sier Nystad.

Vegard Ulvang er til stede som observatør. Han har mye erfaring med skiløyper, men tør ikke å spå hvordan forholdene blir på stafetten.

– Kunstsnøen er ikke så lett å jobbe med. Den er mye preparert, den binder ikke så mye som natursnø. I går ble det brukt salt for å binde snøen da jentene. Men hvis saltet skal virke, må det være fuktighet. I dag er det mindre fuktighet, så nå tester de om salt har en effekt, sier Ulvang til NRK.

Meldt nedbør

Han regner med det blir saltet, men er usikker på effekten.

– Det er meldt litt nedbør. Får vi litt duggregn, som det er meldt, blir det kanskje litt fastere, sier Ulvang.

– Moderne skirenn er ikke så enkelt. Det var lettere før, da det snødde og det bare var å tråkke løype, konstaterer Ulvang – som var med på det norske gullaget sist det var VM-stafett i Falun i 1993.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at det er usikkert med salting.

– Vi er vel i villrede både arrangøren og vi som tror vi vet bedre. Snøen var bare pulverisert her i dag tidlig. Da var det bare sukker.

– Fordi det var salta i går?

– Nei, det er ikke godt å si, sier Løfshus. – Men vi er godt forberedt med mange forskjellige ski.

Siste nytt

 • Agüero-hattrick da City herjet

  Huddersfield tok et smått sensasjonelt bortepoeng mot Manchester City forrige sesong, men var helt sjanseløs i 1-6-tapet på samme bane søndag. Sergio Agüero ble hattrickhelt, men også Gabriel Jesus og David Silva var med på scoringsfesten.

  Aguero
  Foto: ANDREW YATES / Afp
 • Warholms fjerde kongepokal

  Karsten Warholm ble søndag tildelt sin fjerde strake kongepokal. 22-åringen ble dobbelt NM-mester på Byrkjelo. – Dette er helt fantastisk, sier Warholm. Spydkasteren Sigrid Borge fikk kongepokalen for kvinner. Hun ble også norgesmester på lørdag.

  Friidrett, NM i Byrkjelo 2018.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Stjernen vant Toppidrettsveka

  Andreas Stjernen falt i åpningsrennet, men to strake rennseirer sikret Sprova-hopperen sammenlagtseieren i Toppidrettsveka. Stjernen vant rennene i Granåsen både lørdag og søndag. For første gang var hopp en del av Toppidrettsveka.

  Andreas Stjernen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Cricket, finale
NM-veka: Cricket
NM-veka: Cricket
NM-veka: Kajakkpolo
NM-veka: Kajakkpolo
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
NM-veka
4-4-2 Radiosporten