Hopp til innhold

Smørerne før stafetten: – Vi er frustrerte

FALUN (NRK): Kort tid før VM-stafetten er det store utfordringer for både smørere og løypemannskap i Falun.

Knut Nystad

FRUSTRERT: Værmeldingene spriker, og smøresjef Knut Nystad og hans team har store utfordringer før stafetten

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er en del usikkerhetsmomenter. Løypa er stengt. De sliter med saltinga. Det er løst i løypa, men i testområdet er det hardt. Så det er helt andre forhold i løypa enn på testområdet, sier smøresjef Knut Nystad til NRK et par timer før fredagens VM-stafett.

Dette skaper åpenbart store vanskeligheter med skivalget. Et usikkerhetsmoment er også om, når og i hvilken form det eventuelt kommer nedbør. Værmeldingene spriker.

– Det er frustrerende at det er helt annerledes føre der vi tester enn der vi skal gå, men jeg bærer ikke nag til snø og værguder, sier Nystad.

Les også: - Dette er verre enn i Sotsji

– Det blir en interessant dag

Han vil ikke kritisere jobben som gjøres med løypene.

– Vi gjør vår jobb på denne siden av gjerdet, så får andre eksperter gjøre jobben på andre siden av gjerdet. Men i dag er det vanskelig, det er ekstremt løst – og så har vi været som kommer inn. Det blir i hvert fall en interessant dag, sier Nystad.

Vegard Ulvang er til stede som observatør. Han har mye erfaring med skiløyper, men tør ikke å spå hvordan forholdene blir på stafetten.

– Kunstsnøen er ikke så lett å jobbe med. Den er mye preparert, den binder ikke så mye som natursnø. I går ble det brukt salt for å binde snøen da jentene. Men hvis saltet skal virke, må det være fuktighet. I dag er det mindre fuktighet, så nå tester de om salt har en effekt, sier Ulvang til NRK.

Meldt nedbør

Han regner med det blir saltet, men er usikker på effekten.

– Det er meldt litt nedbør. Får vi litt duggregn, som det er meldt, blir det kanskje litt fastere, sier Ulvang.

– Moderne skirenn er ikke så enkelt. Det var lettere før, da det snødde og det bare var å tråkke løype, konstaterer Ulvang – som var med på det norske gullaget sist det var VM-stafett i Falun i 1993.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at det er usikkert med salting.

– Vi er vel i villrede både arrangøren og vi som tror vi vet bedre. Snøen var bare pulverisert her i dag tidlig. Da var det bare sukker.

– Fordi det var salta i går?

– Nei, det er ikke godt å si, sier Løfshus. – Men vi er godt forberedt med mange forskjellige ski.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal