Hopp til innhold

Friskistjernen tok «farvel» med sin kreftsyke far: – Det tøffeste jeg har vært gjennom

Fredag kjører Birk Ruud (20) verdenscup for første gang denne sesongen, men siden i sommer har det vært en tøff tid med en syk far. Nå har han tatt farvel med pappa Øyvind, som fortsatt er i live.

Birk Ruud

NÆRT FORHOLD: Birk Ruuds far har vært en av hans nærmeste støttespillere i hans karriere. Nå er han alvorlig syk.

Foto: Privat

– Vi holdt hverandre i hånden og snakket om de fine stundene vi har hatt sammen. Vi snakket om at han skulle fortsette å krige, sier friskikjører Birk Ruud om sin syke far.

En sommerdag i juli ble livet til Ruud snudd opp ned. Hans far, Øyvind, kom inn på soverommet og vekket sin sønn i 11-tiden.

Ruud skjønte på ansiktsuttrykket til sin far at noe var galt. Faren fortalte at han hadde fått kreft.

– Det var en veldig tøff periode i livet mitt. Vi fikk snakket og klemt hverandre, der vi snakket om alle tingene vi hadde gjort sammen. Vi hadde en dyp og fin samtale som var vanskelig der og da, forteller Ruud.

Hans far har vært med ham overalt. Som hans nærmeste støttespiller har han sett sønnen tatt både sølv og gull i X-Games.

X-Games Hafjell, Lillehammer

I VERDENSTOPPEN: Her får Ruud klem av pappa etter sølv i X-Games på Hafjell.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Har vært veldig vanskelig

Ruud forteller at hele familien er nære. Han har god kontakt med sin mor, storebror og lillesøster.

Men etter hvert bestemte 20-åringen seg for å delta på samling, ettersom det gikk ganske bra med faren under forholdene.

I november fikk han derimot en telefon fra moren mens de var i Østerrike. Hun fortalte at Øyvind har blitt veldig dårlig, og at tilstanden var kritisk. Etter telefonsamtalen bestemte Ruud seg for å ta første fly hjem til Norge.

– Det var veldig vanskelig. Jeg var ikke i tvil om at jeg skulle sette meg på første fly og komme meg hjem. Da fikk jeg sett familien og pappa, ble jeg veldig lei meg. Jeg kjenner jeg blir lei meg når jeg prater om det, sier en gråtkvalt Ruud, som må ta seg en pause i intervjuet.

Han fortsetter:

– Han så frisk ut, men han var egentlig ikke frisk. Grunnen til at jeg kom hjem, var fordi vi tenkte han kanskje hadde en uke eller noe igjen.

Men foreløpig har helsen bedret seg noe, etter at han begynte på en type behandling som kalles immunterapi – en behandling han fikk gjennom en testgruppe.

Det har gitt ham flere bivirkninger, men like før jul var helsen fin. Det gjorde godt for familien, forteller Ruud.

– Har blitt bedre

Nå er friskiprofilen på plass i Kreischberg i Østerrike, der han skal kjøre kvalifisering for «Big Air» fredag. Konkurransen foregår samme dag. Nå har han altså tatt sin avskjed med sin far.

2020 U.S. Grand Prix at Mammoth Mountain - Day 2

KONKURRERER IGJEN: Birk Ruud skal snart konkurrere for første gang denne sesongen.

Foto: Ezra Shaw / AFP

– Pappa har tatt en avskjed med hele familien, slik at man ikke skal føle at noe ikke er sagt. Jeg husker jeg gruet meg til det, for han hadde gjort det med alle i familien bortsett fra meg. Dessuten visste jeg ikke hvordan slikt funker, medgir han.

–​​​​​​ Er det det tøffeste du har gjort?

– Ja, det med min far et det helt klart tøffeste jeg har vært igjennom. Vi står hverandre veldig nær, og på en måte føltes det ikke så vanskelig likevel. Måten vi har løst det på er utrolig.

– Hvordan går det med ham nå?

– Som han selv sier: Alt ordner seg på best mulige måte. Og det gjør det også, for behandlingen har fungert veldig bra. Slik jeg ser det, har han blitt bedre og sprekere. Han gikk fire kilometer her om dagen, sier Ruud.

20-åringen er klar for et meget spennende år sportslig sett. Han har fått i stand en millionavtale med energidrikkprodusenten Monster.

Han får nå et støtteapparat som skal bygge ham opp som utøver. Fredag kjører han som nevnt kvalik og konkurranse.

– Det blir veldig spennende. Det er min første verdenscupkonkurranse for sesongen, og det er Big Air. Der har jeg gjort det bra tidligere, så jeg forventer å gjøre det godt. Jeg gleder meg, sier Ruud.

X-Games Hafjell, Lillehammer

X-GAMES: Birk Ruud under Big Air-finalen i X-games på Hafjell forrige sesong.

Foto: Geir Olsen / NTB

Trent Ruud siden han var guttunge

Herman Valø Orheim er landslagstrener for friskikjørerne og har fulgt Birk Ruud gjennom det aller meste av sin unge karriere.

– Jeg har trent Birk siden han var liten guttunge og kjenner også familien godt, så det var veldig trist å høre da Birk fortalte om det, sier Orheim.

Han har merket hele veien for viktig Ruuds far har vært for både utviklingen hans og resultatene hans i blant annet X-games.

Samtidig er han imponert over hvordan 20-åringen har håndtert den vanskelige perioden.

– Vi ser han åpenbart mest i treningssituasjoner og der har han en imponerende evne til å fokusere på det han skal der og da. For meg så virker han akkurat som den samme utøveren han var før dette skjedde, og det sier mye om hodet hans, sier Orheim.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: Roman Kruchinin / AP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste