Hopp til innhold

Friskistjernen tok «farvel» med sin kreftsyke far: – Det tøffeste jeg har vært gjennom

Fredag kjører Birk Ruud (20) verdenscup for første gang denne sesongen, men siden i sommer har det vært en tøff tid med en syk far. Nå har han tatt farvel med pappa Øyvind, som fortsatt er i live.

Birk Ruud

NÆRT FORHOLD: Birk Ruuds far har vært en av hans nærmeste støttespillere i hans karriere. Nå er han alvorlig syk.

Foto: Privat

– Vi holdt hverandre i hånden og snakket om de fine stundene vi har hatt sammen. Vi snakket om at han skulle fortsette å krige, sier friskikjører Birk Ruud om sin syke far.

En sommerdag i juli ble livet til Ruud snudd opp ned. Hans far, Øyvind, kom inn på soverommet og vekket sin sønn i 11-tiden.

Ruud skjønte på ansiktsuttrykket til sin far at noe var galt. Faren fortalte at han hadde fått kreft.

– Det var en veldig tøff periode i livet mitt. Vi fikk snakket og klemt hverandre, der vi snakket om alle tingene vi hadde gjort sammen. Vi hadde en dyp og fin samtale som var vanskelig der og da, forteller Ruud.

Hans far har vært med ham overalt. Som hans nærmeste støttespiller har han sett sønnen tatt både sølv og gull i X-Games.

X-Games Hafjell, Lillehammer

I VERDENSTOPPEN: Her får Ruud klem av pappa etter sølv i X-Games på Hafjell.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Har vært veldig vanskelig

Ruud forteller at hele familien er nære. Han har god kontakt med sin mor, storebror og lillesøster.

Men etter hvert bestemte 20-åringen seg for å delta på samling, ettersom det gikk ganske bra med faren under forholdene.

I november fikk han derimot en telefon fra moren mens de var i Østerrike. Hun fortalte at Øyvind har blitt veldig dårlig, og at tilstanden var kritisk. Etter telefonsamtalen bestemte Ruud seg for å ta første fly hjem til Norge.

– Det var veldig vanskelig. Jeg var ikke i tvil om at jeg skulle sette meg på første fly og komme meg hjem. Da fikk jeg sett familien og pappa, ble jeg veldig lei meg. Jeg kjenner jeg blir lei meg når jeg prater om det, sier en gråtkvalt Ruud, som må ta seg en pause i intervjuet.

Han fortsetter:

– Han så frisk ut, men han var egentlig ikke frisk. Grunnen til at jeg kom hjem, var fordi vi tenkte han kanskje hadde en uke eller noe igjen.

Men foreløpig har helsen bedret seg noe, etter at han begynte på en type behandling som kalles immunterapi – en behandling han fikk gjennom en testgruppe.

Det har gitt ham flere bivirkninger, men like før jul var helsen fin. Det gjorde godt for familien, forteller Ruud.

– Har blitt bedre

Nå er friskiprofilen på plass i Kreischberg i Østerrike, der han skal kjøre kvalifisering for «Big Air» fredag. Konkurransen foregår samme dag. Nå har han altså tatt sin avskjed med sin far.

2020 U.S. Grand Prix at Mammoth Mountain - Day 2

KONKURRERER IGJEN: Birk Ruud skal snart konkurrere for første gang denne sesongen.

Foto: Ezra Shaw / AFP

– Pappa har tatt en avskjed med hele familien, slik at man ikke skal føle at noe ikke er sagt. Jeg husker jeg gruet meg til det, for han hadde gjort det med alle i familien bortsett fra meg. Dessuten visste jeg ikke hvordan slikt funker, medgir han.

–​​​​​​ Er det det tøffeste du har gjort?

– Ja, det med min far et det helt klart tøffeste jeg har vært igjennom. Vi står hverandre veldig nær, og på en måte føltes det ikke så vanskelig likevel. Måten vi har løst det på er utrolig.

– Hvordan går det med ham nå?

– Som han selv sier: Alt ordner seg på best mulige måte. Og det gjør det også, for behandlingen har fungert veldig bra. Slik jeg ser det, har han blitt bedre og sprekere. Han gikk fire kilometer her om dagen, sier Ruud.

20-åringen er klar for et meget spennende år sportslig sett. Han har fått i stand en millionavtale med energidrikkprodusenten Monster.

Han får nå et støtteapparat som skal bygge ham opp som utøver. Fredag kjører han som nevnt kvalik og konkurranse.

– Det blir veldig spennende. Det er min første verdenscupkonkurranse for sesongen, og det er Big Air. Der har jeg gjort det bra tidligere, så jeg forventer å gjøre det godt. Jeg gleder meg, sier Ruud.

X-Games Hafjell, Lillehammer

X-GAMES: Birk Ruud under Big Air-finalen i X-games på Hafjell forrige sesong.

Foto: Geir Olsen / NTB

Trent Ruud siden han var guttunge

Herman Valø Orheim er landslagstrener for friskikjørerne og har fulgt Birk Ruud gjennom det aller meste av sin unge karriere.

– Jeg har trent Birk siden han var liten guttunge og kjenner også familien godt, så det var veldig trist å høre da Birk fortalte om det, sier Orheim.

Han har merket hele veien for viktig Ruuds far har vært for både utviklingen hans og resultatene hans i blant annet X-games.

Samtidig er han imponert over hvordan 20-åringen har håndtert den vanskelige perioden.

– Vi ser han åpenbart mest i treningssituasjoner og der har han en imponerende evne til å fokusere på det han skal der og da. For meg så virker han akkurat som den samme utøveren han var før dette skjedde, og det sier mye om hodet hans, sier Orheim.

Siste nytt

  • Start-oppdatering etter Torkildsens hodesmell: – Kraftig hjernerystelse

    Starts sisteskanse Jasper Silva Torkildsen (20) pådro seg en «kraftig hjernerystelse» under bortekampen mot Mjøndalen mandag. Han er tilbake i Kristiansand nå.

    Det skriver 1.-divisjonsklubben Start på sine nettsider.

    Etter kampen ble han fraktet til Drammen sykehus hvor han ble holdt over natten for observasjon.

    «Jasper har det etter forholdene bra. Tirsdag formiddag ble han skrevet ut av sykehuset i Drammen og dro hjem til Kristiansand, hvor han vil bli videre fulgt opp av klubbens medisinske personell», skriver Start. (NTB)

    Start keeper
    Foto: NTB
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • VG: Skistad sier nei til landslaget

    Kristine Stavås Skistad skal ha gitt sin endelige beskjed om at hun ikke kommer til å gå for landslaget i VM-sesongen. Det skriver VG tirsdag.

    Avisen skriver at ski-ledelsen er informert om avgjørelsen, og at det ble diskutert på et møte forrige uke.

    Norges største langrennsprofil på kvinnesiden tok fem seire i sprint forrige sesong, og hele 11 pallplasser.

    Sist fredag ble det klart at Johannes Høsflot Klæbo returnerer til landslaget, mens Astrid Øyre Slind bekreftet til NRK tirsdag formiddag at hun vraker landslaget nok en sesong.

    Kommende sesong er VM i Trondheim i februar og mars det store høydepunktet, og langrennslandslagene for den sesongen blir offentliggjort 24. april.

    Kristine Stavås Skistad
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal