Hopp til innhold

Friskistjernen tok «farvel» med sin kreftsyke far: – Det tøffeste jeg har vært gjennom

Fredag kjører Birk Ruud (20) verdenscup for første gang denne sesongen, men siden i sommer har det vært en tøff tid med en syk far. Nå har han tatt farvel med pappa Øyvind, som fortsatt er i live.

Birk Ruud

NÆRT FORHOLD: Birk Ruuds far har vært en av hans nærmeste støttespillere i hans karriere. Nå er han alvorlig syk.

Foto: Privat

– Vi holdt hverandre i hånden og snakket om de fine stundene vi har hatt sammen. Vi snakket om at han skulle fortsette å krige, sier friskikjører Birk Ruud om sin syke far.

En sommerdag i juli ble livet til Ruud snudd opp ned. Hans far, Øyvind, kom inn på soverommet og vekket sin sønn i 11-tiden.

Ruud skjønte på ansiktsuttrykket til sin far at noe var galt. Faren fortalte at han hadde fått kreft.

– Det var en veldig tøff periode i livet mitt. Vi fikk snakket og klemt hverandre, der vi snakket om alle tingene vi hadde gjort sammen. Vi hadde en dyp og fin samtale som var vanskelig der og da, forteller Ruud.

Hans far har vært med ham overalt. Som hans nærmeste støttespiller har han sett sønnen tatt både sølv og gull i X-Games.

X-Games Hafjell, Lillehammer

I VERDENSTOPPEN: Her får Ruud klem av pappa etter sølv i X-Games på Hafjell.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Har vært veldig vanskelig

Ruud forteller at hele familien er nære. Han har god kontakt med sin mor, storebror og lillesøster.

Men etter hvert bestemte 20-åringen seg for å delta på samling, ettersom det gikk ganske bra med faren under forholdene.

I november fikk han derimot en telefon fra moren mens de var i Østerrike. Hun fortalte at Øyvind har blitt veldig dårlig, og at tilstanden var kritisk. Etter telefonsamtalen bestemte Ruud seg for å ta første fly hjem til Norge.

– Det var veldig vanskelig. Jeg var ikke i tvil om at jeg skulle sette meg på første fly og komme meg hjem. Da fikk jeg sett familien og pappa, ble jeg veldig lei meg. Jeg kjenner jeg blir lei meg når jeg prater om det, sier en gråtkvalt Ruud, som må ta seg en pause i intervjuet.

Han fortsetter:

– Han så frisk ut, men han var egentlig ikke frisk. Grunnen til at jeg kom hjem, var fordi vi tenkte han kanskje hadde en uke eller noe igjen.

Men foreløpig har helsen bedret seg noe, etter at han begynte på en type behandling som kalles immunterapi – en behandling han fikk gjennom en testgruppe.

Det har gitt ham flere bivirkninger, men like før jul var helsen fin. Det gjorde godt for familien, forteller Ruud.

– Har blitt bedre

Nå er friskiprofilen på plass i Kreischberg i Østerrike, der han skal kjøre kvalifisering for «Big Air» fredag. Konkurransen foregår samme dag. Nå har han altså tatt sin avskjed med sin far.

2020 U.S. Grand Prix at Mammoth Mountain - Day 2

KONKURRERER IGJEN: Birk Ruud skal snart konkurrere for første gang denne sesongen.

Foto: Ezra Shaw / AFP

– Pappa har tatt en avskjed med hele familien, slik at man ikke skal føle at noe ikke er sagt. Jeg husker jeg gruet meg til det, for han hadde gjort det med alle i familien bortsett fra meg. Dessuten visste jeg ikke hvordan slikt funker, medgir han.

–​​​​​​ Er det det tøffeste du har gjort?

– Ja, det med min far et det helt klart tøffeste jeg har vært igjennom. Vi står hverandre veldig nær, og på en måte føltes det ikke så vanskelig likevel. Måten vi har løst det på er utrolig.

– Hvordan går det med ham nå?

– Som han selv sier: Alt ordner seg på best mulige måte. Og det gjør det også, for behandlingen har fungert veldig bra. Slik jeg ser det, har han blitt bedre og sprekere. Han gikk fire kilometer her om dagen, sier Ruud.

20-åringen er klar for et meget spennende år sportslig sett. Han har fått i stand en millionavtale med energidrikkprodusenten Monster.

Han får nå et støtteapparat som skal bygge ham opp som utøver. Fredag kjører han som nevnt kvalik og konkurranse.

– Det blir veldig spennende. Det er min første verdenscupkonkurranse for sesongen, og det er Big Air. Der har jeg gjort det bra tidligere, så jeg forventer å gjøre det godt. Jeg gleder meg, sier Ruud.

X-Games Hafjell, Lillehammer

X-GAMES: Birk Ruud under Big Air-finalen i X-games på Hafjell forrige sesong.

Foto: Geir Olsen / NTB

Trent Ruud siden han var guttunge

Herman Valø Orheim er landslagstrener for friskikjørerne og har fulgt Birk Ruud gjennom det aller meste av sin unge karriere.

– Jeg har trent Birk siden han var liten guttunge og kjenner også familien godt, så det var veldig trist å høre da Birk fortalte om det, sier Orheim.

Han har merket hele veien for viktig Ruuds far har vært for både utviklingen hans og resultatene hans i blant annet X-games.

Samtidig er han imponert over hvordan 20-åringen har håndtert den vanskelige perioden.

– Vi ser han åpenbart mest i treningssituasjoner og der har han en imponerende evne til å fokusere på det han skal der og da. For meg så virker han akkurat som den samme utøveren han var før dette skjedde, og det sier mye om hodet hans, sier Orheim.

Siste nytt

 • Sveits slo Ungarn etter praktmål

  To nydelege nettkjenningar i første omgang og eit mål på overtid sikra sveitsarane 3–1 siger mot Ungarn.

  Og det med to EM-debutantar i hovudrolla.

  12 minutt ut i kampen spelar Michel Aebischer opp i bakrommet og leverer ein draumepasning til Kwadwo Duah, som i kveld spelte sin andre landskamp for Sveits. Han er iskald og skyt ballen lekkert opp i det venstre hjørnet.

  Sveitsarane måtte vente før dei kunne sleppe jubelen laus for fult. Målet vart først annullert, men ein VAR-sjekk gjorde om på offsiden.

  På tampen av første omgang var det mannen som serverte første mål som viste fram meir ballkunst. Frå 20 meter tar Michel Aebischer ein touch i bana før han bøyer ballen elegant ned i lengste ved stolperota. Også han er EM-debutant.

  Ungarn meir på hogget etter sidebyte og i det 66 minutt kom reduseringa. Barnavás Varga styrer ballen i mål med pannebrasken.

  Ungarn heldt fram med å presse, men i sluttminutta opna dette mogelegheit for Sveits, og innbytar Breel Embolo kunne med ein utsøkt lobb punktere kampen tre minutt på overtid.

 • Norsk motorsykkelprofil i stygg krasj

  Den norske roadracingprofilen Mia Rusthen (21) har vore i ei stygg ulykke. Dette skjedde under tidenes første VM-runde for kvinner.

  Dette melder Gpone.com på sine nettsider. Rusthen skal ha blitt frakta med helikopter til Bufalini-sjukehuset i Cesena.

  President i Noregs Motorsportsforbund, Emilie Funderud Westbye, stadfestar ulykka ovanfor VG:

  – Eg kan stadfeste at Mia Rusthen har vore i ei ulykke under køyringa på Misano-bana i Italia. Så mykje meir har eg ikkje å sei akkurat no.

  21-åringen var for første gong plukka ut til å delta i VM, i ein nyoppretta kvinneklasse.

  Alt 18 år gamal vart jenta frå Drøbak tatt ut til å delta i eit av Yamaha sitt offisielle roadracing-lag. Det var eit lag som skulle byggjast opp nettopp med tanke på å sikre plass i dette VM.

  Rusthen var einaste kvinne på laget, samt einaste norske som fekk plass i dette eksklusive selskapet.

  Ho uttalte til NRK den gong at ho var glad for så sprengje nokre innbilte fordommar, som ho uttrykte det.

  – Fordommane går ut på at dette er ein sport som er meint for gutar, sa 18-åringen den gong.

  Mia Rusthen
  Foto: WAHLROSS FILM / FOTO:
 • LSK Kvinner smadret serieleder Rosenborg

  LSK Kvinner tok en knallsterk 3-1-seier over Rosenborg på eget gress i Toppserien lørdag. Vålerenga slo Brann 2-0 og overtok tabelltoppen.

  Miljana Ivanovic sendte LSK Kvinner tidlig i ledelsen, og Mia Authen doblet ledelsen for da hun satte inn 2-0 et kvarter før hvilen.

  Etter et kvarter reduserte Cesilie Andreassen til 1-2, men Emma Reshane satte spikeren i kista med 3-1 på tampen.

  Vålerenga og Rosenborg står begge med 30 poeng etter tolv kamper, men VIF har bedre målforskjell.

  Lagene møtes i neste serierunde.

  LSK Kvinner
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal