Friskikjører Øystein Aasheim fikk hjertestans i fanget til bestekompisen: – Trodde jeg tulla

For åtte måneder siden stanset hjertet til en av Norges aller beste frikjørere. Takket være livreddende førstehjelp fra sine nærmeste kompiser er Øystein Aasheim (25) frisk og klar for å ta fatt på en ny skisesong.

Øystein Aasheim på St. Olavs hospital i april 2019.

HADDE ENGLEVAKT: Øystein Aasheim hadde flaks da han fikk hjertestans i april. Han takker kompisene for at de kan livreddende førstehjelp.

Foto: Privat

Det er søndag 14. april og frikjøreren Øystein Aasheim sitter i sofaen i stua hjemme i Vågå sammen med kompisene sine.

De er alle frikjørere, og har denne helga konkurrert i det som omtales som Norges mest spinnville frikjøringskonkurranse «Høkkers Invitational».

Ettermiddagen bærer preg av mye skikjøring, og det er en sliten gjeng som slapper av foran tv-en.

Plutselig skjer det utenkelige.

Aasheim segner om og faller ned i fanget til bestekompisen Henrik Gangsø.

Hjertet hans har stoppet opp, helt uten forvarsel.

Øystein Aasheim på Høkkers Invitational

KONKURRERTE: Under ett døgn før Aasheim segnet om i fanget til bestekompisen Henrik Gangsø konkurrerte 25-åringen på ski.

Foto: Hanne Sagstuen

17 dager i koma

– Jeg bikket egentlig bare ned i fanget hans. Jeg lagde noen rare lyder først, så de trodde jeg tulla. Heldigvis innså de alvoret, sier Aasheim til NRK.

Kompisene setter raskt i gang med livreddende førstehjelp og tilkaller ambulanse.

– Det var jo det som reddet meg, kan du si. Hadde det ikke vært for det hadde jeg i beste fall hatt en hjerneskade nå.

I løpet av få minutter er ambulansepersonell på plass og driver gjenopplivende arbeid med hjertestarter inne på stuegulvet. 25-åringen blir fraktet med luftambulanse fra Vågå til St. Olavs hospital i Trondheim.

Der ligger han i totalt 45 dager, 17 av dem i koma.

Selv husker han ingenting av det som skjedde.

– Jeg har ikke noe minne om dette her i det hele tatt. Jeg husker ikke en uke i forveien av hjertestansen, så har jeg nesten tre uker i koma, og så husker jeg ikke den første uka etter at jeg våknet. Så det er en god måned som er borte der, sier han.

Hadde englevakt

Aasheim skulle etter planen vekkes opp fra koma bare etter et par dager, men en stygg infeksjon i lungene førte til at den ene lungen kollapset. Da han våknet etter 17 dager var han svært dårlig, og det var vanskelig å se for seg at han noen gang skulle kjøre på ski igjen.

– Jeg mistet 20 kg på tre uker mens jeg lå i koma, og hadde nesten ikke muskler da jeg våknet. Jeg hadde ingen motorikk og klarte jo ikke spise selv engang. Da blir du ikke så høy i hatten med tanke på idrettsfremtiden.

Øystein Aasheim

POSITIV: Frikjøreren har gjennom hele skadeperioden klart å bevare en positiv tankegang. I dag merker han lite til hjertestansen og er klar for å gjøre comeback på ski.

Foto: Hanne Sagstuen

Legene er fremdeles ikke sikre på hva som var årsaken til at 25-åringens hjerte stanset, men Aasheim er svært glad og takknemlig for at han ikke var alene da det skjedde.

– Jeg hadde flaks med at jeg var med folk da det skjedde, hvis ikke hadde jeg vært død nå. Og jeg hadde flaks med at jeg har kamerater som kan livreddende førstehjelp. De reddet rett og slett livet mitt, sier Aasheim.

Fordel

Da Henrik Gangsø fikk bestekompisen i fanget med hjertestans, tenkte han kun på nødvendig førstehjelp. Han mener det var en stor fordel at kompisene som var sammen driver med ekstremsport som krever at man klarer å fokusere under stress og holde hodet kaldt.

– Det er nok lett å havne i et lite panikkanfall eller bli stresset og ikke huske helt hva som må gjøres. Vi er jo vant til at folk detter og slår seg, og vært i mange kjipe situasjoner. Akkurat der og da føltes det bare ut som at Øystein hadde fått hjertestans og at han trengte hjelp, sier han til NRK.

Tiden da Aasheim lå i koma på sykehuset i Trondheim var derimot mye verre.

– Det er dritkjipt å vite at kompisen din ligger på sykehus i koma, og du vet ikke om han kommer til å våkne opp som Øystein eller som en helt annen person.

Gangsø innrømmer at han var redd for at bestekompisen ikke skulle våkne igjen, men forteller at han forsøkte å ha en positiv tankegang.

– Vi satte raskt i gang med hjertekompresjoner, han fikk innblåsinger og fikk startet hjertet veldig fort, så jeg så aldri noen mulighet for at det kunne gå noe verre enn det gjorde og det tror jeg trøstet meg.

Stolt av bestekompisen

Siden april har Aasheim, som ble norgesmester i 2018, gått fra å ligge vannrett på sofaen med det han beskriver som dårlige Netflix-serier på tv-en, til å jobbe 70 prosent som snekker og trene med fysioterapeut tre ganger i uka.

Sakte, men sikkert har frikjøreren klart å trene seg tilbake.

Og for ikke lenge siden tok han sine første svinger på ski etter hjertestansen.

– Det var først og fremst beroligende, fordi jeg klarte det. Det var som å sykle – det kom tilbake med en gang.

Gangsø er stolt over hva bestekompisen har klart å få til på så kort tid.

Selv er han ute med en kneskade som har vart i snart to år.

– Det som er litt humoristisk er at han er på ski før meg. Jeg har en enkel kneskade som snart har vart i to år. Øystein døde jo, men kommer seg på ski før meg. Jeg er stolt av han.

Gangsø gleder seg fryktelig til at de to kan kjøre sammen på ski igjen.

Øystein Aasheim

EN AV NORGES BESTE: 25-åringen er en av Norges beste på friski.

Foto: Simen Aasheim

– Det morsomste jeg vet

Før Aasheim fikk forlate sykehuset fikk han operert inn en hjertestarter i brystet. I dag er han så godt som frisk og satser mot en ny skisesong.

I januar er planen å delta i en av kvalifiseringskonkurransene til verdenscupen i Sveits.

I freeski er kvalifiseringen til verdenscupen en tidkrevende prosess, fordi man må jobbe seg oppover i et rankingsystem. I teorien tar det to sesonger å kvalifisere seg, og nåløyet er trangt. På grunn av hjertestansen må 25-åringen starte på bunnen i de lavere graderte rennene for å få gode resultater, slik at han igjen kan konkurrere mot de aller beste neste sesong.

Øystein Aasheim

MEST MULIG: Nå vil han stå mest mulig på ski, for det er rett og slett det morsomste han vet.

Foto: Helen Brandis

Selv om Aasheim ikke forventer å kvalifisere seg til verdenscupen denne sesongen, finner han nok av grunner til å stå på ski.

– Jeg har funnet utrolig mye motivasjon for å bli så god på ski som mulig. Og selv hvor klisjeaktig det er, så døde jeg faktisk ut av ingenting, og da får man ikke lyst til å gå glipp av noe, sier han og legger til:

– Nå vil jeg bare kjøre så mye ski som overhodet mulig, for det er enkelt og greit det morsomste jeg vet.

Siste nytt

 • Solbakken henter kjenning

  Høyrebacken Peter Ankersen vender tilbake til FC København etter én sesong i italienske Genoa. Dermed skal 30-åringen igjen spille for klubben der han spilte i fire sesonger fra 2015 til 2019.

  Ankersen spilte i Rosenborg i 2012. Han fikk med seg 18 kamper for trønderne før han flyttet tilbake til Danmark og Esbjerg.

  – Peter er uten tvil en av de aller beste høyrebackene som noensinne har vært i FCK. Under sitt seneste opphold her utviklet han seg til en leder i laget og en spiller som alltid leverte på høyt nivå både i kamper og på treningsfeltet, sier FCK-manager Ståle Solbakken.

  (NTB)

  UEFA Nations League - League B - Group 4 - Wales v Denmark - Headshots
  Foto: Rebecca Naden / Reuters
 • Klarte cuten med et nødskrik

  Kristoffer Ventura greide cuten i helgens PGA-turnering takket være en birdie på 18. og siste hull. Han klatret 40 plasser fredag.

  Ventura trengte en 69-runde (tre slag under par) for å få spille videre i helgen, og greide det akkurat. Med sin birdie på det siste hullet tok han seg over streken og ligger på delt 54.-plass før de to siste rundene.

  Hudson Swafford leder turneringen i Punta Cana i Den dominikanske republikk. Han gikk fredagens runde på 67 slag og er totalt 12 slag under par. Det gir to slags ledelse til de nærmeste konkurrentene. (NTB)

  Safeway Open - Final Round
  Foto: Jed Jacobsohn / AFP
 • Ruud til ny semifinale

  Casper Ruud fortsetter storspillet på grus. I European Open i Hamburg er nordmannen klar for sin andre strake semifinale.

  I kvartfinalen fikk nordmannen tøff kamp av jevngamle Ugo Humbert, men skrudde opp tempoet og kjørte over franskmannen i det tredje settet. Dermed endte det 7-5, 3-6, 6-1 til Ruud.

  I semifinalen møter han russiske Andrej Rublev.

  Casper Ruud - Hamburg European Open
  Foto: Cathrin Mueller / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal