Hopp til innhold

Fredrik Aursnes gir seg på landslaget: – Har behov for noe annet enn fotball

Fredrik Aursnes har bestemt seg for å gi seg på det norske landslaget i en alder av 28 år. Sunnmøringen sier det var en vanskelig, men riktig avgjørelse.

Det bekreftet Ståle Solbakken på en pressekonferanse tirsdag.

– Fredrik har i ganske lang tid sagt til meg at han har behov for å puste ut mellom slagene i Benfica. Vi har hatt en pågående dialog om hvordan vi skal få dette til å gå opp. Jeg har greid å overtale han i lang tid om at han ikke skal trekke seg, men vi har også avtalt at hvis han følte det samme behovet for å, hva skal vi si, gjøre noe annet når vi er på landslaget, forteller Solbakken.

Fotball, EM-kvalifisering: Kypros - Norge (4-0)

FØRSTE – OG SISTE? Fredrik Aursnes, her avbildet etter at han scoret sitt første – og trolig siste – landslagsmål for Norge. Det kom i en 4-0-seier over Kypros i fjor.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Holder døra på gløtt

Nyheten kom som lyn fra klar himmel da Ståle Solbakken tirsdag møtte pressen for å presentere landslagstroppen til de kommende privatlandskampene mot Tsjekkia og Slovakia senere i mars.

– Jeg føler at jeg ønsker mer tid og frihet til å prioritere andre ting enn fotball i livet mitt. Derfor velger jeg å gi meg på landslaget, innleder Aursnes i en pressemelding, og fortsetter:

Fredrik Aursnes i aksjon mot Club Brugge.

BENFICA-STJERNE: Allsidige Fredrik Aursnes er populær i Benfica, der han bekler flere roller.

Foto: Armando Franca / AP

– Ståle og jeg har hatt gode samtaler om dette over en lengre periode. Det er en vanskelig avgjørelse, men noe jeg føler er riktig for meg selv og hva jeg ønsker å prioritere.

Solbakken forteller at dette er noe han og Aursnes har snakket om i et halvt år. Han forteller at de nå ble enige om at Solbakken ikke skulle prøve å overtale ham til å fortsette lenger.

– Per nå vil ikke Fredrik være en del av oss. Vi holder døra på gløtt, hvis han kommer på andre tanker, sier Solbakken.

Sunnmøringen fikk landslagsdebuten av nettopp Ståle Solbakken i juni 2021 og har siden spilt 20 kamper med det norske flagget på brystet.

I fjor scoret han sitt første, hittil eneste og muligens aller siste landslagsmål i en 4-0-seier over Kypros.

– Han har behov for noe annet enn fotball. Når han spiller på nivået han gjør, føler han at han trenger noe annet for å opprettholde lysten til å spille fotball, men samtidig leve et meningsfullt liv. Det må vi respektere, sier Solbakken.

Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Kypros (3-1)

FERDIG: Fredrik Aursnes er ferdig på det norske landslaget. Han fikk totalt 20 landskamper.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Hareide overrasket

NRKs fotballekspert Åge Hareide, som i likhet med Aursnes er fra Hareid på Sunnmøre, ble, som så mange andre, overrasket over nyheten.

– Det er veldig overraskende at han gir seg etter en fin sesong på landslaget. Han hadde flere fine landskamper. Det er synd. Vi trenger alle gode fotballspillere, og Fredrik er definitivt en av dem, sier Hareide.

Den tidligere norske landslagssjefen, som også har ledet Danmark og den dag i dag er sjef for Islands landslag, kjenner seg igjen i problematikken rundt totalbelastningen spillere utsettes for.

Han forteller at han ofte har hatt samtaler med både danske og islandske spillere rundt nettopp det.

– Det er en kjensgjerning at det kan være anstrengende i lengden å være toppspiller på klubb- og landslag i en lang periode. Du har veldig mye reising med Benfica, og så har du mange reisedøgn med landslaget når du kan ha fri og et roligere tempo. Det tror jeg mange spillere kjenner på. Da han det være anstrengende å ha den «driven» til å prestere på topp på landslaget også, sier Hareide.

4 runde i cupen mellom Viking og Rosenborg

OVERRASKET: NRKs fotballekspert Åge Hareide.

Foto: Carina Johansen / NTB

Aursnes har blitt en viktig brikke på Solbakkens landslag, som jakter Norges første mesterskap siden EM i 2000. Derfor er Hareide klar på at dette er et slag for Solbakken.

– Det er alltid et tilbakeslag å miste gode fotballspillere. Vi er ikke flere nordmenn som spiller fotball enn at vi trenger alle de beste, men Fredrik har nok sine grunner til dette.

Tidenes yngste cupvinner

Aursnes har siden overgangen fra nederlandsk til portugisisk fotball, vært fast inventar i et Benfica-lag som har kjempet om titler og vært med i mesterligaen. Der har han fått en viktig rolle i flere ulike posisjoner, og den allsidige 28-åringen har spilt på begge backene, på midtbanen og tidvis som kantspiller.

Aursnes har vært i rampelyset i mange år. Allerede som 16-åring slo han gjennom i Hødd, og ble tidenes yngste cupvinner da Hødd på sensasjonelt vis vant cupen i 2012. På veien mot cuptriumfen storspilte han for Hødd i semifinalen mot Brann:

16 år gamle Fredrik Aursnes var en av heltene da Hødd slo Brann 3-1 og tok seg til cupfinalen. Aursnes scoret Hødds første mål og ble feiret med kake på skolen i dag.

16 år gamle Fredrik Aursnes var en av heltene da Hødd slo Brann 3–1 og tok seg til cupfinalen i 2012. Aursnes scoret Hødds første mål og ble feiret med kake på skolen.

Siden har Aursnes spilt for Molde, Feyenoord og Benfica, som nå blir hans eneste fotballfokus fremover.

Aursnes-nyheten ble ikke overraskende det store temaet da Solbakken presenterte troppen til årets første landskamper. Troppen i sin helhet ser du her.

Årets første landskamper

I kampene mot Tsjekkia og Slovakia får Norge EM-motstand, ettersom begge er klare for sommerens mesterskap i Tyskland. Tsjekkia er rangert som nummer 40 på Fifa-rankingen, seks plasseringer foran Norge.

Slovakia er på sin side rangert som nummer 48.

Dette blir Solbakkens første kamp mot Tsjekkia som norsk landslagssjef. Sist det norske laget møtte Tsjekkia var i 2017, lenge før Solbakkens tid, og den kampen endte 1–1. Da scoret Alexander Søderlund Norges mål.

Tsjekkia er en motstander Norge tradisjonelt har slitt mot. Norge har bare slått Tsjekkia, som har profiler som Tomas Soucek (West Ham) og Patrik Schick (Bayer Leverkusen), bare én gang på åtte forsøk. Norges eneste seier mot tsjekkerne kom i 2011, i en 3-0-seier der Mohammed Abdellaoue og John Arne Riise scoret målene.

NORGE - TSJEKKIA (3-0)

DEN GANG DA: Her gratuleres Mohammed Abdellaoue for sin 1-0-scoring mot Tsjekkia i 2011. «Moa», som han var best kjent som, scoret to i den kampen.

Foto: Aleksander Andersen / NTB

Det norske landslaget får sjansen til å pynte på den statistikken fredag 22. mars.

Noen dager senere, tirsdag 26. mars, møter Norge Slovakia. Sist gang de møttes, i 2022, vant Norge 2–0 etter scoringer signert Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.

Nå, med Aursnes ute av bildet, blir de to norske stjernespillerne enda viktigere for Solbakken & co.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal