NRK Meny
Normal

Franskmannen som fikk Norge til å skjelve

Norge og Sverige spilte hovedrollene i siste akt i stafettdramaet, men en ukjent franskmann ville være med på leken og fikk en luke på flere sekunder.

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

STAKK: Med fransk flagg på kinnet viste Adrien Backscheider muskler i stafetten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Jeg gikk fort og nøt det, sier franske Adrien Backscheider (22) til NRK.

Vi husker nok alle bildene. Franskmannen seilte fra Calle Halfvarsson og Petter Northug på den siste etappen i VM-stafetten. Halfvarsson tenkte bare på Northug og nordmannen selv nektet å dra en meter.

– Skulle jeg ha noen sjanse, så kunne jeg ikke gjøre all jobben. Jeg måtte la han få gjøre litt drajobb, sier Halfvarsson.

Holdt unna for Russland

Svensken meldte seg altså på spillet til Northug og plutselig ledet Backscheider med ni sekunder. Skulle Frankrike snyte oss for den deilige svensk-norske duellen?

– Det var et stort renn. Jeg presset hardt for å gå fort, sier den for de fleste ukjente franskmannen

Det ble en siste akt i et stafettdrama som langrennselskere sent vil glemme. For til slutt måtte den norske ankermannen ta grep. I et jafs tok han igjen de ni sekundene på franskmannen, med Halfvarson limt i ryggen.

– En stor dag

Da det nærmet seg oppløpet viste Sverige og Norge at det var de som faktisk spilte hovedrollene. Northug prøvde. Halfvarsson svarte. Franskmannen klarte ikke å holde følge.

Men franskmannen og resten av laget hadde allerede vunnet sin seier. De holdt unna for russernes Aleksander Legkov og Jevgenij Belov og sikret seg bronsen.

– Jeg har ventet på gullet de siste ti årene. De (resten av laget) fikk bronse i fjor, og i år er det medalje. Det er stor dag for fransk skisport. Vi vil vokse på dette, jubler Backscheider.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

FÅR MANGE METER: Her stikker franskmannen fra Halfvarsson og Northug.

Han kom inn på laget for Ivan Perrillat Boiteux, som tok bronse i OL i Sotsji i fjor. Backscheider ble nummer 30 på 15-kilometeren i Östersund, som er hans beste plassering i verdenscupen denne sesongen. Han ble også fransk mester på samme distanse i år og tok bronse i U23-VM.

Maurice Manificat, Jean Marc Gaillard og Robin Duvillard utgjorde resten av laget på stafetten.

– Det var en stor dag for fransk langrenn. Jeg var FIS-mann i fjor, og nå er jeg i VM og får medalje, avslutter franskmennenes ankermann.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ødegaard ikke med til Tallinn

  Martin Ødegaard er som eneste spiller vraket fra Real Madrid-troppen til kampen mot Atlético Madrid i Tallinn onsdag kveld. Det tolkes som at han er på vei bort. Fra 30-mannstroppen som møtte AC Milan manglet nemlig kun Ødegaard.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Kan bli slutt på OL-ishockey

  Ishockey for menn kan bli teke heilt ut av OL-programmet i Beijing i 2022, ifølgje presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet René Fasel, melder sportbladet.se.

  Det er eitt av fire alternativ IIHF har lagt fram. Dei tre andre er å få med NHL-spelarane som tidlegare, ei turnering utan NHL-spelarar slik som sist vinter, og å arrangere OL som U23-turnering.

  Ishockey under OL
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Jim «The Anvil» Neidhart er død

  Den tidligere World Wrestling Entertainment-utøveren Jim «The Anvil» Neidhart (63) døde i går av hodeskader etter et fall i hjemmet sitt i Florida. Neidhart varaktiv i ringen fra 1985 til 1997.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag