Franskmannen som fikk Norge til å skjelve

Norge og Sverige spilte hovedrollene i siste akt i stafettdramaet, men en ukjent franskmann ville være med på leken og fikk en luke på flere sekunder.

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

STAKK: Med fransk flagg på kinnet viste Adrien Backscheider muskler i stafetten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Jeg gikk fort og nøt det, sier franske Adrien Backscheider (22) til NRK.

Vi husker nok alle bildene. Franskmannen seilte fra Calle Halfvarsson og Petter Northug på den siste etappen i VM-stafetten. Halfvarsson tenkte bare på Northug og nordmannen selv nektet å dra en meter.

– Skulle jeg ha noen sjanse, så kunne jeg ikke gjøre all jobben. Jeg måtte la han få gjøre litt drajobb, sier Halfvarsson.

Holdt unna for Russland

Svensken meldte seg altså på spillet til Northug og plutselig ledet Backscheider med ni sekunder. Skulle Frankrike snyte oss for den deilige svensk-norske duellen?

– Det var et stort renn. Jeg presset hardt for å gå fort, sier den for de fleste ukjente franskmannen

Det ble en siste akt i et stafettdrama som langrennselskere sent vil glemme. For til slutt måtte den norske ankermannen ta grep. I et jafs tok han igjen de ni sekundene på franskmannen, med Halfvarson limt i ryggen.

– En stor dag

Da det nærmet seg oppløpet viste Sverige og Norge at det var de som faktisk spilte hovedrollene. Northug prøvde. Halfvarsson svarte. Franskmannen klarte ikke å holde følge.

Men franskmannen og resten av laget hadde allerede vunnet sin seier. De holdt unna for russernes Aleksander Legkov og Jevgenij Belov og sikret seg bronsen.

– Jeg har ventet på gullet de siste ti årene. De (resten av laget) fikk bronse i fjor, og i år er det medalje. Det er stor dag for fransk skisport. Vi vil vokse på dette, jubler Backscheider.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

FÅR MANGE METER: Her stikker franskmannen fra Halfvarsson og Northug.

Han kom inn på laget for Ivan Perrillat Boiteux, som tok bronse i OL i Sotsji i fjor. Backscheider ble nummer 30 på 15-kilometeren i Östersund, som er hans beste plassering i verdenscupen denne sesongen. Han ble også fransk mester på samme distanse i år og tok bronse i U23-VM.

Maurice Manificat, Jean Marc Gaillard og Robin Duvillard utgjorde resten av laget på stafetten.

– Det var en stor dag for fransk langrenn. Jeg var FIS-mann i fjor, og nå er jeg i VM og får medalje, avslutter franskmennenes ankermann.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Mørland blir styremedlem i NFF

  Fotballandslagets mangeårige medierådgiver Jon Mørland er innstilt som styremedlem i Norges Fotballforbund i perioden 2019-2021. Mørland erstatter Hans Olav Karde som styremedlem.

  Jon Mørland
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Lazio-stopp i mesterligajakten

  Lazio innledet Serie A-sesongen sterkt, men de siste ukene har formen stupt. Klubben har bare tatt syv av 21 mulige poeng på sine sju siste kamper.

  I dag ble det 0-1-tap borte mot Atalanta, etter scoring fra Duvan Zapata allerede i åpningsminuttet.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Paolo Magni / AP
 • Ny seier for Hirscher

  Under parallellstorslalåmen i Alta Badia var Marcel Hirscher overlegen, som han så ofte er. Han vant finalen mot Thibaut Favrot. Aleksander Aamodt Kilde ble nummer syv, og Henrik Kristoffersen ble nummer åtte, og det var de to beste norske i dag.

  SKI-ALPINE-MEN-WORLD-PGS
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live: V-cup alpint utfor kvinner
V-cup alpint: Utfor kvinner
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag