Fotballtopp om «krisestarten»: – Et vårtegn

Laber interesse, dårlige baneforhold og et begredelig målsnitt. Men ledelsen slår ring om den tidlige seriestarten.

Tromsø

VANSKELIGE FORHOLD: Her koster banemannskapet bort snø fra Alfheim før kampstart mellom Tromsø og Start fredag ettermiddag.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Øverland

VIL IKKE KONKLUDERE: Norsk Toppfotball-direktør Leif Øverland.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg skjønner at fokuset blir på både snø og dårlige gressmatter, men jeg håper at det tvinger frem en positiv utvikling for produktet tippeligaen. Det vil tvinge frem bedre løsninger, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.

Semb har reist rundt og fått med seg flere kamper fra de to åpningsrundene i eliteserien.

Der toppfotballsjefen beskriver kvaliteten som «ujevn», har eksperter og enkelte klubber vært svært kritiske til nivået.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo kalte baneforholdene i Bergen en «katastrofe», og treneren var overbevist om at gjestene ville fått vinnermålet med bedre kvalitet på banen.

– Ingen kan slå seg selv på brystet

Årets serieåpning er også den klart mest målfattige siden eliteserien ble utvidet til 16 lag i 2009.

1,56 mål per kamp er hele ett mål mindre enn i 2012, som har det nest laveste gjennomsnittet (se faktaboks).

Svein Morten Johansen, sportssjef i Tromsø, mener klubbene nå har noe å bevise overfor det norske fotballpublikummet.

– Jeg tror hverken vi eller de andre lagene kan slå oss selv på brystet med tanke på de vi presterte. Det kan vi erkjenne, sier Olsen til NRK.

Selv var han fornøyd med 4200 tilskuere i Alfheim-premieren, men publikumstallene har vært veldig variable.

Ifølge VG trakk serieåpningen 24 prosent færre tilskuere enn gjennomsnittet i 2015, men i den andre serierunden styrket både Rosenborg og Brann inntrykket.

Samtidig ble de to TV 2 Zebra-kampene fra åpningsrunden sett av 88.000 og 99.000 seere.

Vektla mulig EM-spill

– Jeg er opptatt av at vi kjører sesongen, og så evaluerer vi den når vi er ferdige med den, og ikke etter to serierunder. Normalt starter man etter påske, og at det gir flere tilskuere, er ikke overraskende, sier administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball til NRK.

Han mener det er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner.

– Jeg har fulgt norsk fotball gjennom et langt liv, og tidlig sesongstart eller ikke er alltid blitt diskutert med kvaliteten i norsk fotball, sier Øverland.

– Så det er et vårtegn i dine øyne?

– Det er et vårtegn, og så skal vi ta med oss de spørsmålene og kritikken inn i evalueringen.

Øverland sier det var en enighet blant toppklubbene å starte før påske for å tilpasse seg de internasjonale datoene i mars.

Da avgjørelsen ble tatt i høst, var ikke EM-toget gått for Norge.

En mulig EM-oppkjøring var viktig for flere av eliteserieklubbene og naturligvis for NFF.

– Konsekvensene kan være at det er snø og is og alt mulig, og det vet vi når vi takker ja til det, men så må vi akseptere forholdene når de først kommer, sier Branns sportssjef Rune Soltvedt.

Sportsnyheter

Ronaldo tydelig misfornøyd med å bli byttet ut: – Det er forkastelig

Manchester United slo Brentford komfortabelt, men det var Cristiano Ronaldo-bilder som skulle stjele mye oppmerksomhet da han virket tydelig misfornøyd med å bli byttet av.

Siste nytt

 • Kanonrunde av Hovland

  Viktor Hovland fikk en drømmestart på det pågående Abu Dhabi-mesterskapet på europatouren i golf. Nordmannen gikk åpningsrunden åtte slag under par, noe som holder til en foreløpig andreplass. Scott Jamieson leder turneringer, slaget foran Hovland.

  Viktor Hovland
  Foto: Fernando Llano / AP
 • Svensk OL-løper i langrenn koronapositiv

  Den svenske langrennsløperen Leo Johansson (22) har fått påvist koronasmitte. Han er tatt ut i Sveriges tropp til Beijing-OL.

  Det skriver Expressen. Smittetilfellet gjør det høyst usikkert om Johansson rekker å bli helt friskmeldt i tide før avreise til Kina.

  – Det vil totalt kreve fire negative tester fra Leo, sier den svenske landslagssjefen Anders Byström.

  Torsdag ble det kjent at utøvere som nylig har vært koronasmittet, får flere dager på seg til å avgi negative prøvesvar. Tidligere måtte de avlegge den første av fire negative tester åtte dager før avreise. Nå er kravet endret til at den første negative testen må dokumenteres fem dager før ankomst til Beijing.

  Leo Johansson skulle egentlig reist til italienske Livigno for å slutte seg til et høydeopphold med resten av den svenske langrennsleiren før OL. Han er i stedet hjemme i Sverige og kjemper en kamp på klokka. (NTB)

  Verdenscup i langrenn på Lillehammer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Polsk koronasmitte skapar utfordring for Berge

  Landslagssjef Christian Berge kunne i dag melde om at alle spelarane i den norske troppen har testa negativt for koronaviruset, og er klare for den første kampen i mellomspelet av handball-EM.

  Men viruset skapar likevel utfordringar for Berge. Så langt i EM har Polen fått ni spelarar smitta av korona, men det er usikkert om nokre av desse er tilbake frå sjukdom i tide til kveldens kamp.

  – Vi har ikkje oversikt over laget deira. Eg veit ikkje om dei har fått alle svara enno. Det tek nok nokre timar før ein sit med full oversikt, så det er ei lita utfordring, seier Berge på eit pressetreff før kampen, før han legg til at Noreg må fokusere på eigne arbeidsoppgåver.

  – Vi ønskjer å få i gang kontringsfasen og samhandlinga offensivt. Vi må våge å sleppe ball i større grad no når vi møter eit lag som spelar fysisk tøft bakover, og lagar mange frikast. Det vil vi unngå, seier han.

  Kampen mot Polen er den første i mellomspelet. Den kan du høyre på NRK Sport torsdag kveld.

  Christian Berge
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal