Hopp til innhold

Fotballprofiler med kampanje etter superliga-bråket: – Må sørge for at dette aldri skjer igjen

En rekke profilerte fotballnavn har signert en underskriftskampanje som nå er i ferd med å ta av i England. Der ber de myndighetene ta grep og sørge for at verden aldri får se nye forsøk på å danne såkalte superligaer.

Neville og Carragher

SIGNERTE BREVET: Jamie Carragher og Gary Neville er blant profilene som nå fronter den nye kampanjen.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

De britiske fotballprofilene og TV-personlighetene Jamie Carragher og Gary Neville er blant stjernene som 17. mai har avduket en kampanje som nå får stor oppmerksomhet i hele Europa, skriver The Independent.

Kampanjen ønsker å å få på plass en britisk lovgivning og kontrollfunksjon som gjør det mulig for myndighetene å hindre at engelske toppklubber bryter ut av det nasjonale ligasystemet og danner egne turneringer.

Initiativet fra fotballprofilene kommer i kjølvannet av den såkalte superligaen, som kollapset kort tid etter offentliggjøringen tidligere i vår.

Da kunngjorde 12 klubber fra England, Spania og Italia at de hadde startet en privat superliga, men ble møtt av massiv fordømmelse. Åtte av lagene trakk seg etter hvert, mens bare Real Madrid, Barcelona og Juventus har til gode å offentlig ta avstand fra turneringen.

– Må aldri skje igjen

I en underskriftskampanje, som er signert av 22 tidligere fotballspillere, prominente deler av engelsk sportspresse og andre fotballrelaterte personer, går profilene hardt ut.

I det åpne brevet skriver de:

«Som fotballfans ble vi forferdet over forsøket på å starte en europeisk superliga. Det var en direkte trussel mot integriteten til spillet, det ødelegger begrepet «sportslig fortjeneste og åpen konkurranse». Supporterne gikk da sammen med én stemme for å motsette seg et kynisk maktgrep av en gruppe velstående eiere. De rasende protestene ble hørt og utbryter-forsøket falt fra hverandre. Nå må vi sørge for at dette aldri skjer igjen. Uten rask og direkte inngripen vil en retur av en europeisk superliga alltid være en konstant trussel», heter det i brevet.

I skrivende stund har kampanjen allerede fått inn nærmere 39.000 signaturer på få timer.

– Fotballen må beskyttes

Den britiske regjeringen er pålagt å svare på underskriftskampanjer som er undertegnet av over 10.000 personer og vurdere å holde debatt på parlamentsnivå om forslag som får over 100.000 underskrifter.

– Det er en nødvendig debatt, underskriftskampanje og opprop. Fotballen må beskyttes fra villfarne eiere. Det er grunnen til at jeg signerte, skriver Henry Winter på Twitter. Han er såkalt «Chief Football Writer» i den anerkjente avisen The Times.

Også norske Jan Åge Fjørtoft har signert. NRK har forsøkt å innhente en kommentar av Fjørtoft på nasjonaldagen, men foreløpig uten hell.

Bundesliga 2020, Borussia Dortmund - 1. FC Köln.

Jan Åge Fjørtoft har signert det åpne brevet.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

I tillegg til nevnte Neville, Carragher og Fjørtoft, er brevet signert av en rekke kjente navn, blant andre Gary Lineker, Rio Ferdinand, Jamie Redknapp og Micah Richards.

Se faktaboksen for den komplette listen.

Premier League er selv skeptiske til ideen, skriver NTB.

– Jeg vil forsvare Premier Leagues rolle som beslutningstaker overfor sine klubber de siste 30 årene. Vi har helt klart hatt noen problemer de siste 18 månedene, men det har alle næringer. Jeg tror ikke det er behov for et uavhengig organ, sier Premier League-sjef Richard Masters.

I starten av mai ble det kjent at også Premier League-ledelsen jobber for å hindre nye superligaforsøk i fremtiden.

Tiltakene som vurderes av ligaledelsen handler blant annet om nye regler og retningslinjer, i tillegg til at samtlige klubbeiere må signere en avtale som forplikter dem til å følge Premier Leagues «kjerneprinsipper».

«Det kan ikke tillates at et fåtall klubbers handlinger skaper denne typen splittelse og forstyrrelser», het det i en uttalelse fra ligaledelsen.

Etterforskes

De ni klubbene som har trukket seg fra superliga-prosjektet ble ifølge NTB nylig ilagt en bot som tilsvarer fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa sa samtidig at unnskyldningen fra de samme klubbene er akseptert og at de reintegreres i organisasjonen.

12. mai opplyste Uefa at Barcelona, Real Madrid og Juventus skal etterforskes for sin rolle i superliga-planene. Forbundet har opprettet en disiplinærsak.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Newcastle slapp med skrekken – slo Blackburn i straffesparkkonkurranse

  Newcastle så ut til å kunne ryke på en cupskrell mot Blackburn, men dro i land avansementet etter en straffesparkkonkurranse.

  Newcastle var storfavoritter da de kom på besøk til mesterskapsserielaget Blackburn i åttedelsfinalen av FA-cupen.

  Blackburn var bare målforskjell unna å kvalifisere seg til opprykkskvalifisering til Premier League i fjorårets sesong, men har slitt i år. Laget ligger på 16.-plass i ligaen.

  Laget har hatt utenomsportslig trøbbel denne sesongen, noe som blant annet førte til at danske Jon Dahl Tomasson ga seg som hovedtrener etter uenigheter og misnøye med klubbledelsen. Han har siden tatt over det svenske landslaget.

  Den nye treneren John Eustace klarte å presse Newcastle helt til ekstraomganger, men i straffesparkkonkurransen sa det stopp. Keeper Martin Dubravka ble den store helten for gjestene da han reddet straffesparket til Dominc Hyam etter 120 intense minutter på Ewood Park.

  Alan Shearer var på plass på stadion og ble hyllet fra begge lags supportere. Shearer vant Premier League med Blackburn i 1994/1995-sesongen, og spilte senere i Newcastle i over ti år. Shearer er fortsatt Premier Leagues mestscorende gjennom tidene med 260 mål.

  LxRqeLJt1wo
  Foto: AP
 • Stavanger Oilers tok seieren i målfattig oppgjør – sju strake tap for Lørenskog

  Stavanger Oilers la press på Vålerenga med en knepen 2-1-seier borte mot Lørenskog i eliteserien i ishockey tirsdag.

  Oilers lå sju poeng bak Vålerenga på andreplass før oppgjøret.

  Kampens første mål kom ikke før halvveis i andre periode da Martin Gran scoret for gjestene. Sju minutter senere utnyttet hjemmelaget et overtallsspill og utlignet ved Christian Blomqvist.

  I tredje periode tok Oilers igjen ledelsen ved Dan Kissel, og vant.

  Dermed reduserte Oilers luken opp til Vålerenga fra sju til fire poeng. Det gjenstår fire kamper av grunnserien i EHL.

  ETLy4bzS4ko
  Foto: NTB
 • Brann med full kontroll mot Vålerenga i Spania

  Brann hadde få problemer mot Vålerenga i en treningskamp i Marbella tirsdag. Eirik Hornelands lag vant overbevisende 3-0 mot de kongeblå.

  Brann og Vålerenga avsluttet sine respektive treningsleirer på den spanske solkysten med en treningskamp tirsdag.

  Joachim Soltvedt scoret to mål og Magnus Warming scoret ett mål for rødtrøyene.

  t0-xkePEsP0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal