Hopp til innhold

Fotballprofiler med kampanje etter superliga-bråket: – Må sørge for at dette aldri skjer igjen

En rekke profilerte fotballnavn har signert en underskriftskampanje som nå er i ferd med å ta av i England. Der ber de myndighetene ta grep og sørge for at verden aldri får se nye forsøk på å danne såkalte superligaer.

Neville og Carragher

SIGNERTE BREVET: Jamie Carragher og Gary Neville er blant profilene som nå fronter den nye kampanjen.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

De britiske fotballprofilene og TV-personlighetene Jamie Carragher og Gary Neville er blant stjernene som 17. mai har avduket en kampanje som nå får stor oppmerksomhet i hele Europa, skriver The Independent.

Kampanjen ønsker å å få på plass en britisk lovgivning og kontrollfunksjon som gjør det mulig for myndighetene å hindre at engelske toppklubber bryter ut av det nasjonale ligasystemet og danner egne turneringer.

Initiativet fra fotballprofilene kommer i kjølvannet av den såkalte superligaen, som kollapset kort tid etter offentliggjøringen tidligere i vår.

Da kunngjorde 12 klubber fra England, Spania og Italia at de hadde startet en privat superliga, men ble møtt av massiv fordømmelse. Åtte av lagene trakk seg etter hvert, mens bare Real Madrid, Barcelona og Juventus har til gode å offentlig ta avstand fra turneringen.

– Må aldri skje igjen

I en underskriftskampanje, som er signert av 22 tidligere fotballspillere, prominente deler av engelsk sportspresse og andre fotballrelaterte personer, går profilene hardt ut.

I det åpne brevet skriver de:

«Som fotballfans ble vi forferdet over forsøket på å starte en europeisk superliga. Det var en direkte trussel mot integriteten til spillet, det ødelegger begrepet «sportslig fortjeneste og åpen konkurranse». Supporterne gikk da sammen med én stemme for å motsette seg et kynisk maktgrep av en gruppe velstående eiere. De rasende protestene ble hørt og utbryter-forsøket falt fra hverandre. Nå må vi sørge for at dette aldri skjer igjen. Uten rask og direkte inngripen vil en retur av en europeisk superliga alltid være en konstant trussel», heter det i brevet.

I skrivende stund har kampanjen allerede fått inn nærmere 39.000 signaturer på få timer.

– Fotballen må beskyttes

Den britiske regjeringen er pålagt å svare på underskriftskampanjer som er undertegnet av over 10.000 personer og vurdere å holde debatt på parlamentsnivå om forslag som får over 100.000 underskrifter.

– Det er en nødvendig debatt, underskriftskampanje og opprop. Fotballen må beskyttes fra villfarne eiere. Det er grunnen til at jeg signerte, skriver Henry Winter på Twitter. Han er såkalt «Chief Football Writer» i den anerkjente avisen The Times.

Også norske Jan Åge Fjørtoft har signert. NRK har forsøkt å innhente en kommentar av Fjørtoft på nasjonaldagen, men foreløpig uten hell.

Bundesliga 2020, Borussia Dortmund - 1. FC Köln.

Jan Åge Fjørtoft har signert det åpne brevet.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

I tillegg til nevnte Neville, Carragher og Fjørtoft, er brevet signert av en rekke kjente navn, blant andre Gary Lineker, Rio Ferdinand, Jamie Redknapp og Micah Richards.

Se faktaboksen for den komplette listen.

Premier League er selv skeptiske til ideen, skriver NTB.

– Jeg vil forsvare Premier Leagues rolle som beslutningstaker overfor sine klubber de siste 30 årene. Vi har helt klart hatt noen problemer de siste 18 månedene, men det har alle næringer. Jeg tror ikke det er behov for et uavhengig organ, sier Premier League-sjef Richard Masters.

I starten av mai ble det kjent at også Premier League-ledelsen jobber for å hindre nye superligaforsøk i fremtiden.

Tiltakene som vurderes av ligaledelsen handler blant annet om nye regler og retningslinjer, i tillegg til at samtlige klubbeiere må signere en avtale som forplikter dem til å følge Premier Leagues «kjerneprinsipper».

«Det kan ikke tillates at et fåtall klubbers handlinger skaper denne typen splittelse og forstyrrelser», het det i en uttalelse fra ligaledelsen.

Etterforskes

De ni klubbene som har trukket seg fra superliga-prosjektet ble ifølge NTB nylig ilagt en bot som tilsvarer fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa sa samtidig at unnskyldningen fra de samme klubbene er akseptert og at de reintegreres i organisasjonen.

12. mai opplyste Uefa at Barcelona, Real Madrid og Juventus skal etterforskes for sin rolle i superliga-planene. Forbundet har opprettet en disiplinærsak.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal