Hopp til innhold

Fotballprofiler med kampanje etter superliga-bråket: – Må sørge for at dette aldri skjer igjen

En rekke profilerte fotballnavn har signert en underskriftskampanje som nå er i ferd med å ta av i England. Der ber de myndighetene ta grep og sørge for at verden aldri får se nye forsøk på å danne såkalte superligaer.

Neville og Carragher

SIGNERTE BREVET: Jamie Carragher og Gary Neville er blant profilene som nå fronter den nye kampanjen.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

De britiske fotballprofilene og TV-personlighetene Jamie Carragher og Gary Neville er blant stjernene som 17. mai har avduket en kampanje som nå får stor oppmerksomhet i hele Europa, skriver The Independent.

Kampanjen ønsker å å få på plass en britisk lovgivning og kontrollfunksjon som gjør det mulig for myndighetene å hindre at engelske toppklubber bryter ut av det nasjonale ligasystemet og danner egne turneringer.

Initiativet fra fotballprofilene kommer i kjølvannet av den såkalte superligaen, som kollapset kort tid etter offentliggjøringen tidligere i vår.

Da kunngjorde 12 klubber fra England, Spania og Italia at de hadde startet en privat superliga, men ble møtt av massiv fordømmelse. Åtte av lagene trakk seg etter hvert, mens bare Real Madrid, Barcelona og Juventus har til gode å offentlig ta avstand fra turneringen.

– Må aldri skje igjen

I en underskriftskampanje, som er signert av 22 tidligere fotballspillere, prominente deler av engelsk sportspresse og andre fotballrelaterte personer, går profilene hardt ut.

I det åpne brevet skriver de:

«Som fotballfans ble vi forferdet over forsøket på å starte en europeisk superliga. Det var en direkte trussel mot integriteten til spillet, det ødelegger begrepet «sportslig fortjeneste og åpen konkurranse». Supporterne gikk da sammen med én stemme for å motsette seg et kynisk maktgrep av en gruppe velstående eiere. De rasende protestene ble hørt og utbryter-forsøket falt fra hverandre. Nå må vi sørge for at dette aldri skjer igjen. Uten rask og direkte inngripen vil en retur av en europeisk superliga alltid være en konstant trussel», heter det i brevet.

I skrivende stund har kampanjen allerede fått inn nærmere 39.000 signaturer på få timer.

– Fotballen må beskyttes

Den britiske regjeringen er pålagt å svare på underskriftskampanjer som er undertegnet av over 10.000 personer og vurdere å holde debatt på parlamentsnivå om forslag som får over 100.000 underskrifter.

– Det er en nødvendig debatt, underskriftskampanje og opprop. Fotballen må beskyttes fra villfarne eiere. Det er grunnen til at jeg signerte, skriver Henry Winter på Twitter. Han er såkalt «Chief Football Writer» i den anerkjente avisen The Times.

Også norske Jan Åge Fjørtoft har signert. NRK har forsøkt å innhente en kommentar av Fjørtoft på nasjonaldagen, men foreløpig uten hell.

Bundesliga 2020, Borussia Dortmund - 1. FC Köln.

Jan Åge Fjørtoft har signert det åpne brevet.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

I tillegg til nevnte Neville, Carragher og Fjørtoft, er brevet signert av en rekke kjente navn, blant andre Gary Lineker, Rio Ferdinand, Jamie Redknapp og Micah Richards.

Se faktaboksen for den komplette listen.

Premier League er selv skeptiske til ideen, skriver NTB.

– Jeg vil forsvare Premier Leagues rolle som beslutningstaker overfor sine klubber de siste 30 årene. Vi har helt klart hatt noen problemer de siste 18 månedene, men det har alle næringer. Jeg tror ikke det er behov for et uavhengig organ, sier Premier League-sjef Richard Masters.

I starten av mai ble det kjent at også Premier League-ledelsen jobber for å hindre nye superligaforsøk i fremtiden.

Tiltakene som vurderes av ligaledelsen handler blant annet om nye regler og retningslinjer, i tillegg til at samtlige klubbeiere må signere en avtale som forplikter dem til å følge Premier Leagues «kjerneprinsipper».

«Det kan ikke tillates at et fåtall klubbers handlinger skaper denne typen splittelse og forstyrrelser», het det i en uttalelse fra ligaledelsen.

Etterforskes

De ni klubbene som har trukket seg fra superliga-prosjektet ble ifølge NTB nylig ilagt en bot som tilsvarer fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa sa samtidig at unnskyldningen fra de samme klubbene er akseptert og at de reintegreres i organisasjonen.

12. mai opplyste Uefa at Barcelona, Real Madrid og Juventus skal etterforskes for sin rolle i superliga-planene. Forbundet har opprettet en disiplinærsak.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal