Fotballprofiler med kampanje etter superliga-bråket: – Må sørge for at dette aldri skjer igjen

En rekke profilerte fotballnavn har signert en underskriftskampanje som nå er i ferd med å ta av i England. Der ber de myndighetene ta grep og sørge for at verden aldri får se nye forsøk på å danne såkalte superligaer.

Neville og Carragher

SIGNERTE BREVET: Jamie Carragher og Gary Neville er blant profilene som nå fronter den nye kampanjen.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

De britiske fotballprofilene og TV-personlighetene Jamie Carragher og Gary Neville er blant stjernene som 17. mai har avduket en kampanje som nå får stor oppmerksomhet i hele Europa, skriver The Independent.

Kampanjen ønsker å å få på plass en britisk lovgivning og kontrollfunksjon som gjør det mulig for myndighetene å hindre at engelske toppklubber bryter ut av det nasjonale ligasystemet og danner egne turneringer.

Initiativet fra fotballprofilene kommer i kjølvannet av den såkalte superligaen, som kollapset kort tid etter offentliggjøringen tidligere i vår.

Da kunngjorde 12 klubber fra England, Spania og Italia at de hadde startet en privat superliga, men ble møtt av massiv fordømmelse. Åtte av lagene trakk seg etter hvert, mens bare Real Madrid, Barcelona og Juventus har til gode å offentlig ta avstand fra turneringen.

– Må aldri skje igjen

I en underskriftskampanje, som er signert av 22 tidligere fotballspillere, prominente deler av engelsk sportspresse og andre fotballrelaterte personer, går profilene hardt ut.

I det åpne brevet skriver de:

«Som fotballfans ble vi forferdet over forsøket på å starte en europeisk superliga. Det var en direkte trussel mot integriteten til spillet, det ødelegger begrepet «sportslig fortjeneste og åpen konkurranse». Supporterne gikk da sammen med én stemme for å motsette seg et kynisk maktgrep av en gruppe velstående eiere. De rasende protestene ble hørt og utbryter-forsøket falt fra hverandre. Nå må vi sørge for at dette aldri skjer igjen. Uten rask og direkte inngripen vil en retur av en europeisk superliga alltid være en konstant trussel», heter det i brevet.

I skrivende stund har kampanjen allerede fått inn nærmere 39.000 signaturer på få timer.

– Fotballen må beskyttes

Den britiske regjeringen er pålagt å svare på underskriftskampanjer som er undertegnet av over 10.000 personer og vurdere å holde debatt på parlamentsnivå om forslag som får over 100.000 underskrifter.

– Det er en nødvendig debatt, underskriftskampanje og opprop. Fotballen må beskyttes fra villfarne eiere. Det er grunnen til at jeg signerte, skriver Henry Winter på Twitter. Han er såkalt «Chief Football Writer» i den anerkjente avisen The Times.

Også norske Jan Åge Fjørtoft har signert. NRK har forsøkt å innhente en kommentar av Fjørtoft på nasjonaldagen, men foreløpig uten hell.

Bundesliga 2020, Borussia Dortmund - 1. FC Köln.

Jan Åge Fjørtoft har signert det åpne brevet.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

I tillegg til nevnte Neville, Carragher og Fjørtoft, er brevet signert av en rekke kjente navn, blant andre Gary Lineker, Rio Ferdinand, Jamie Redknapp og Micah Richards.

Se faktaboksen for den komplette listen.

Premier League er selv skeptiske til ideen, skriver NTB.

– Jeg vil forsvare Premier Leagues rolle som beslutningstaker overfor sine klubber de siste 30 årene. Vi har helt klart hatt noen problemer de siste 18 månedene, men det har alle næringer. Jeg tror ikke det er behov for et uavhengig organ, sier Premier League-sjef Richard Masters.

I starten av mai ble det kjent at også Premier League-ledelsen jobber for å hindre nye superligaforsøk i fremtiden.

Tiltakene som vurderes av ligaledelsen handler blant annet om nye regler og retningslinjer, i tillegg til at samtlige klubbeiere må signere en avtale som forplikter dem til å følge Premier Leagues «kjerneprinsipper».

«Det kan ikke tillates at et fåtall klubbers handlinger skaper denne typen splittelse og forstyrrelser», het det i en uttalelse fra ligaledelsen.

Etterforskes

De ni klubbene som har trukket seg fra superliga-prosjektet ble ifølge NTB nylig ilagt en bot som tilsvarer fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa sa samtidig at unnskyldningen fra de samme klubbene er akseptert og at de reintegreres i organisasjonen.

12. mai opplyste Uefa at Barcelona, Real Madrid og Juventus skal etterforskes for sin rolle i superliga-planene. Forbundet har opprettet en disiplinærsak.

Siste nytt

 • Nyland ferdig i Norwich

  Ørjan Håskjold Nyland er ferdig i Norwich. Det bekrefter klubben på sine nettsider. Hans kontrakt med klubben går ut 30. juni, og nå kan han gå gratis til en ny klubb.

  – Alle i Norwich City ønsker Ørjan alt godt i hans fremtidige karriere, skriver klubben i pressemeldingen.

  Nyland fungerte som en reservekeeper for Norwich, og han fikk ingen offisielle kamper for klubben.

  Fotball, treningskamper: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Gullpucken til Lesund

  Gullpucken er den eldste og mest prestisjefylte individuelle utmerkelsen en spiller i norsk ishockey kan motta. I år går den høythengende prisen til Erlend Lesund.

  Selv om sesongen hjemme også her ble avlyst tidlig i januar mener NIHF at tildelingskriteriene for Gullpucken Menn er innfridd. Det skyldes i hovedsak at man her fikk gjennomført VM.

  I begrunnelsen fra Norges Ishockeyforbund står det blant annet: «Erlend Lesund har utviklet spillet sitt sesong for sesong, der han denne sesongen var en av de viktigste spillerne til Rögle i svensk eliteserie. Under årets VM tok han enda ett steg på den internasjonale arenaen, gjennom å videreføre utviklingen fra klubblaget. Dette gjorde han til en av lagets absolutt nyttigste spillere.»

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 • Uefa svarer på kritikken

  Det siste døgnet har Uefa fått mye kritikk for å avslå bruken regnbuefarger på Allianz Arena i München. Nå svarer de på kritikken.

  – Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens forespørsel om å opplyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men på den andre siden, så var forespørselen i seg selv politisk, og den var koblet til Ungarns fotballandslags tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skriver Uefa på Twitter.

  De understreker at de støtter bruken av regnbuefarger.

  – For Uefa, så er ikke regnbuen et politisk symbol, men et tegn på støtte til mer likeverd og inkludering i samfunnet, skriver organiasjonen.

  I Twitter-meldingen bruker de et bilde av Uefa-logoen med regnbuefarger. Det er også Uefas nye profilbilde.

  Hungary Orban's Message
  Foto: Tobias Hase / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal