Hopp til innhold

Fotballprofiler med kampanje etter superliga-bråket: – Må sørge for at dette aldri skjer igjen

En rekke profilerte fotballnavn har signert en underskriftskampanje som nå er i ferd med å ta av i England. Der ber de myndighetene ta grep og sørge for at verden aldri får se nye forsøk på å danne såkalte superligaer.

Neville og Carragher

SIGNERTE BREVET: Jamie Carragher og Gary Neville er blant profilene som nå fronter den nye kampanjen.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

De britiske fotballprofilene og TV-personlighetene Jamie Carragher og Gary Neville er blant stjernene som 17. mai har avduket en kampanje som nå får stor oppmerksomhet i hele Europa, skriver The Independent.

Kampanjen ønsker å å få på plass en britisk lovgivning og kontrollfunksjon som gjør det mulig for myndighetene å hindre at engelske toppklubber bryter ut av det nasjonale ligasystemet og danner egne turneringer.

Initiativet fra fotballprofilene kommer i kjølvannet av den såkalte superligaen, som kollapset kort tid etter offentliggjøringen tidligere i vår.

Da kunngjorde 12 klubber fra England, Spania og Italia at de hadde startet en privat superliga, men ble møtt av massiv fordømmelse. Åtte av lagene trakk seg etter hvert, mens bare Real Madrid, Barcelona og Juventus har til gode å offentlig ta avstand fra turneringen.

– Må aldri skje igjen

I en underskriftskampanje, som er signert av 22 tidligere fotballspillere, prominente deler av engelsk sportspresse og andre fotballrelaterte personer, går profilene hardt ut.

I det åpne brevet skriver de:

«Som fotballfans ble vi forferdet over forsøket på å starte en europeisk superliga. Det var en direkte trussel mot integriteten til spillet, det ødelegger begrepet «sportslig fortjeneste og åpen konkurranse». Supporterne gikk da sammen med én stemme for å motsette seg et kynisk maktgrep av en gruppe velstående eiere. De rasende protestene ble hørt og utbryter-forsøket falt fra hverandre. Nå må vi sørge for at dette aldri skjer igjen. Uten rask og direkte inngripen vil en retur av en europeisk superliga alltid være en konstant trussel», heter det i brevet.

I skrivende stund har kampanjen allerede fått inn nærmere 39.000 signaturer på få timer.

– Fotballen må beskyttes

Den britiske regjeringen er pålagt å svare på underskriftskampanjer som er undertegnet av over 10.000 personer og vurdere å holde debatt på parlamentsnivå om forslag som får over 100.000 underskrifter.

– Det er en nødvendig debatt, underskriftskampanje og opprop. Fotballen må beskyttes fra villfarne eiere. Det er grunnen til at jeg signerte, skriver Henry Winter på Twitter. Han er såkalt «Chief Football Writer» i den anerkjente avisen The Times.

Også norske Jan Åge Fjørtoft har signert. NRK har forsøkt å innhente en kommentar av Fjørtoft på nasjonaldagen, men foreløpig uten hell.

Bundesliga 2020, Borussia Dortmund - 1. FC Köln.

Jan Åge Fjørtoft har signert det åpne brevet.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

I tillegg til nevnte Neville, Carragher og Fjørtoft, er brevet signert av en rekke kjente navn, blant andre Gary Lineker, Rio Ferdinand, Jamie Redknapp og Micah Richards.

Se faktaboksen for den komplette listen.

Premier League er selv skeptiske til ideen, skriver NTB.

– Jeg vil forsvare Premier Leagues rolle som beslutningstaker overfor sine klubber de siste 30 årene. Vi har helt klart hatt noen problemer de siste 18 månedene, men det har alle næringer. Jeg tror ikke det er behov for et uavhengig organ, sier Premier League-sjef Richard Masters.

I starten av mai ble det kjent at også Premier League-ledelsen jobber for å hindre nye superligaforsøk i fremtiden.

Tiltakene som vurderes av ligaledelsen handler blant annet om nye regler og retningslinjer, i tillegg til at samtlige klubbeiere må signere en avtale som forplikter dem til å følge Premier Leagues «kjerneprinsipper».

«Det kan ikke tillates at et fåtall klubbers handlinger skaper denne typen splittelse og forstyrrelser», het det i en uttalelse fra ligaledelsen.

Etterforskes

De ni klubbene som har trukket seg fra superliga-prosjektet ble ifølge NTB nylig ilagt en bot som tilsvarer fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa sa samtidig at unnskyldningen fra de samme klubbene er akseptert og at de reintegreres i organisasjonen.

12. mai opplyste Uefa at Barcelona, Real Madrid og Juventus skal etterforskes for sin rolle i superliga-planene. Forbundet har opprettet en disiplinærsak.

Siste nytt

 • Gullballen-vinneren mister EM

  Tidligere i dag meldte det spanske landslaget at Alexia Putellas hadde pådratt seg en skade i det venstre kneet, men at skadeomfanget var ukjent.

  Nå bekrefter landslaget at skaden er ille. Hun har pådratt seg en korsbåndsskade og mister EM, skriver det spanske landslaget på Twitter.

  – Det er jo fryktelig synd. Det er nesten så man ikke tror det, en så alvorlig skade rett før et mesterskap der Spania var favoritter og hun den beste spilleren. Fryktelig synd på Putellas og Spania, men også for alle oss andre som liker å se gode spillere, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Putellas vant gullballen i 2021, og er regnet av mange som verdens beste spiller.

  Den spanske avisen COPE skriver at Real Sociedad-spiller Amaiur Sarriegi er kalt inn som erstatter.

  Dette er den andre viktige spilleren Spania mister inn mot mesterskapet. Barcelonaspiller Jenni Hermoso måtte innse at EM røk i midten av juni, det også på grunn av en kneskade.

  Før skaden var spanjolene oddsfavoritt til å vinne mesterskapet. De har første kamp mot Finland fredag.

  Alexia Putellas
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Hovland uten golfkøller før turnering

  Viktor Hovland har fått en brokete opptakt til Scottish Open. Han står uten utstyr og golfklær to dager før konkurransestart.

  Mandag ankom han Skottland via Frankfurt uten bagasje. Den ble stående igjen i Tyskland.

  – Jeg har verken golfkøller eller golfklær, forteller Hovland til Discovery.

  Det er ikke første gang i år at han har trøbbel på reise. Tidlig i januar hadde han en tilsvarende episode da bagen med golfkøllene var forsinket. 24-åringen håper at tingene hans er på plass i løpet av onsdagen.

  – Jeg krysser fingrene, sier Hovland.

  Scottish Open starter torsdag og varer ut uka. Turneringen spilles i North Berwick og er en del av både PGA- og europatouren. (NTB)

  Wright Invitational
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Premier League: Flere anklager i voldtektssak

  En profilert Premier League-spiller som ble arrestert i Nord-London mandag, mistenkt for voldtekt mot en kvinne, har også blitt avhørt i forbindelse med en annen voldtektssak.

  29-åringen, som ikke er blitt navngitt, ble varetektsfengslet mandag. Han ble da avhørt om et overgrep som skal ha skjedd forrige måned. Det er en kvinne i 20-årene som har anmeldt saken til politiet.

  Spilleren, som er i slutten av 20-årene, ble holdt i varetekt i ett døgn før han ble sluppet fri.

  Tirsdag opplyste også politiet at mannen er mistenkt for to voldtekter i 2021 mot en annen kvinne i 20-årene. Overgrepene skal ha skjedd i april og juni, skriver BBC.

  Premier League-spilleren beskrives av engelske medier som internasjonalt anerkjent og skal angivelig være tatt ut til sitt lands landslag i VM i Qatar.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste