Hopp til innhold

Her er VMs «norskeste» lag

Norge er kanskje ikke med i VM, men i Costa Ricas tropp er det hele ni spillere med erfaring fra norsk fotball.

Costa Rica

Fem av spillerne som startet Costa Ricas oppkjøringskamp mot Japan har spilt i eliteserien i Norge. Her er 3: Giancarlo González, 4: Cristian Gamboa, 19: Roy Miller, 5: Celso Borges og 7: Christian Bolaños. Randall Brenes kom også på banen som innbytter for Arsenal-eide Joel Campbell.

Foto: Moises Castillo / Ap

Da Costa Rica spilte oppkjøringskamp til VM mot Japan 2- juni var det med fem tidligere eliteseriespillere fra start. Og da troppen ble offentliggjort dagen etter var alle de fem med, i tillegg til fire andre som vi kjenner fra eliteserien var tidligere.

Glem Adam Larsen, Mathis Bolly og Mikkel Diskerud. Om du vil heie på norske innslag i VM, er Costa Rica laget for deg.

Karrieren i Norge har hatt forskjellige utfall for de forskjellige spillerne. Noen har blitt av de største profilene eliteserien har hatt, mens andre har forsvunnet raskt og uten å bemerke seg nevneverdig.

LES OGSÅ: Stjernene som aldri har lyktes i VM

Noen har gjort det så bra at de har forsvunnet videre til større klubber, mens andre igjen har returnert til Costa Rica og gjort det godt nok der til at de er blitt belønnet med en VM-plass.

Giancarlo Gonzalez

Gonzalez
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Gonzalez (26) meldte overgang til Vålerenga i 2012, da han kom fra Alajuelense i hjemlandet. Han spilte 25 eliteseriekamper i 2012 og 2013, før turen gikk videre til Columbus Crew. Gonzalez scoret to mål for Vålerenga i eliteserien.

Christian Gamboa

Gamoa
Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

24 år gamle Gamboa spiller for Rosenborg, og kom først på lån til klubben i 2012 fra FC København. Før han gikk til den danske klubben hadde han også vært i Fredrikstad i 2010 og fram til sommeren 2011. Gamboa var fast på laget i fjor, men har på grunn av skade kun spilt de to første kampene i årets sesong. Allikevel ble han valgt ut i troppen.

Roy Miller

Miller
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Miller har blitt 29 år, og kom første gang til Norge sammen med Randall Brenes i 2005. Da spilte han i Bodø/Glimt fram til 2008, da turen gikk videre til Rosenborg. I RBK klarte han aldri å etablere seg som en viktig del av laget, og gikk til Örgryte på lån før turen gikk til New York Red Bulls.

Celso Borges

Borges
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Borges (26) spilte i Fredrikstad fra 2009-2011 etter å ha kommet fra Saprissa i hjemlandet. Borges var kanskje Fredrikstads største stjerne i perioden han var der, og var også med klubben ned i 1. divisjon. Der var hans fjorten mål en viktig grunn til at Fredrikstad rykket rett opp i eliteserien igjen. Nå spiller Borges for svenske AIK.

Christian Bolaños

Bolanos
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Bolaños (30) var en av de store profilene i eliteserien da han spilte for Start fra 2008 til 2010. Artisten på vingen ble en yndling hos sørlandspublikumet, og scoret tretten mål på 45 kamper, inkludert et par virkelige kunststykker. Fra Start gikk han til FC København, men er nå blitt frigitt og på utkikk etter en ny klubb. Kanskje kan storspill i VM hjelpe ham med fotballfremtiden. Men om han har like mye på spill som disse stjernene er vel heller usikkert.

Heiner Mora

Mora
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mora (29) spilte i Hønefoss fra 2012 og helt til han ble frigitt i løpet av våren 2013. spilte på Hønefoss i 2012/13. Mora slet med depresjoner, og ønsket å bryte kontrakten med Hønefoss for å reise hjem til hjemlandet. Mora spiller nå for Saprissa i Costa Rica.

Michael Barrantes

Barantes
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Barrantes (30) spiller for Aalesund, og har gjort det fra han kom på lån dit første gang i 2010. Barrantes har gjort det meget bra i Aalesund, og vil særlig bli husket for sine to mål i cupfinalen da Aalesund slo Brann 2-1 i 2011. Barrantes har fått med seg 98 kamper i eliteserien og har scoret 25 mål. I tillegg har han ni mål på seksten cupkamper.

Diego Calvo

Calvo
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Calvo (23) spiller for Vålerenga og har gjort det siden 2013 da han kom fra Costa Rica og klubben Alajuelense. Calvo er litt inn og ut av Vålerenga-laget, og har vært på banen i sju av Vålerenga elleve eliteseriekamper så langt.

Randall Brenes

Brenes
Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Brenes (30) kom til Bodø/Glimt sammen med Roy Miller i 2005, og spilte der fram til 2008. Men mens Roy Miller dro videre til Rosenborg, rykket nok Brenes sin fotballkarriere mer i feil retning, og han reiste til Kongsvinger. Etter halvannet år i Kongsvinger flyttet han hjem til Costa Rica og Cartagines, hvor han har spilt siden. Riktignok med et lite låneopphold i aserbajdsjansk fotball.

LES OGSÅ: Her er alle VM-troppene

Fotball

 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters
 • FA opprettet disiplinærsak mot Paquetá for kampfiksing

  Englands fotballforbund (FA) har opprettet disiplinærsak mot West Ham-spiller Lucas Paquetá, som er anklaget for å påvirke kamper i veddemålsøyemed.

  Brasilianeren skal ha pådratt seg gule kort med vilje.

  FA peker på hans atferd i Premier League-kamper mot Leicester i november 2022, Aston Villa i mars 2023, Leeds i mai 2023 og Bournemouth i august 2023.

  I tillegg skal han ha forbrutt seg mot gamblingreglementet ved ytterligere to anledninger.

  Anklagene mot Paquetá ble kjent i august i fjor. Han ble avhørt av FA i september og ga etterforskerne tilgang til mobiltelefonen.

  Forbundets gransking av spilleren ble foranlediget av mistenkelige spillmønstre rundt hans gule kort for å dytte Bournemouth-spiller Ilja Zabarnji i sluttminuttene av en 1-1-kamp i serieåpningen i fjor høst.

  Paquetá har frist til 3. juni med å svare på anklagene. På Instagram publiserte han allerede torsdag en benektelse.

  – Jeg er ekstremt overrasket og opprørt over at FA har valgt å opprette disiplinærsak, skriver han.

  – I ni måneder har jeg samarbeidet i hvert steg av granskingen, og gitt all mulig informasjon. Jeg avviser anklagene fullt ut og vil kjempe for å renvaske mitt navn.

  West Ham bekrefter i en uttalelse at det er opprettet disiplinærsak mot Paquetá og legger til at klubben vil støtte spilleren i hans forsøk på å bevise sin uskyld. (NTB)

  Martin Ødegaard. Arsenal-West ham
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette