Hopp til innhold

Her er VMs «norskeste» lag

Norge er kanskje ikke med i VM, men i Costa Ricas tropp er det hele ni spillere med erfaring fra norsk fotball.

Costa Rica

Fem av spillerne som startet Costa Ricas oppkjøringskamp mot Japan har spilt i eliteserien i Norge. Her er 3: Giancarlo González, 4: Cristian Gamboa, 19: Roy Miller, 5: Celso Borges og 7: Christian Bolaños. Randall Brenes kom også på banen som innbytter for Arsenal-eide Joel Campbell.

Foto: Moises Castillo / Ap

Da Costa Rica spilte oppkjøringskamp til VM mot Japan 2- juni var det med fem tidligere eliteseriespillere fra start. Og da troppen ble offentliggjort dagen etter var alle de fem med, i tillegg til fire andre som vi kjenner fra eliteserien var tidligere.

Glem Adam Larsen, Mathis Bolly og Mikkel Diskerud. Om du vil heie på norske innslag i VM, er Costa Rica laget for deg.

Karrieren i Norge har hatt forskjellige utfall for de forskjellige spillerne. Noen har blitt av de største profilene eliteserien har hatt, mens andre har forsvunnet raskt og uten å bemerke seg nevneverdig.

LES OGSÅ: Stjernene som aldri har lyktes i VM

Noen har gjort det så bra at de har forsvunnet videre til større klubber, mens andre igjen har returnert til Costa Rica og gjort det godt nok der til at de er blitt belønnet med en VM-plass.

Giancarlo Gonzalez

Gonzalez
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Gonzalez (26) meldte overgang til Vålerenga i 2012, da han kom fra Alajuelense i hjemlandet. Han spilte 25 eliteseriekamper i 2012 og 2013, før turen gikk videre til Columbus Crew. Gonzalez scoret to mål for Vålerenga i eliteserien.

Christian Gamboa

Gamoa
Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

24 år gamle Gamboa spiller for Rosenborg, og kom først på lån til klubben i 2012 fra FC København. Før han gikk til den danske klubben hadde han også vært i Fredrikstad i 2010 og fram til sommeren 2011. Gamboa var fast på laget i fjor, men har på grunn av skade kun spilt de to første kampene i årets sesong. Allikevel ble han valgt ut i troppen.

Roy Miller

Miller
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Miller har blitt 29 år, og kom første gang til Norge sammen med Randall Brenes i 2005. Da spilte han i Bodø/Glimt fram til 2008, da turen gikk videre til Rosenborg. I RBK klarte han aldri å etablere seg som en viktig del av laget, og gikk til Örgryte på lån før turen gikk til New York Red Bulls.

Celso Borges

Borges
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Borges (26) spilte i Fredrikstad fra 2009-2011 etter å ha kommet fra Saprissa i hjemlandet. Borges var kanskje Fredrikstads største stjerne i perioden han var der, og var også med klubben ned i 1. divisjon. Der var hans fjorten mål en viktig grunn til at Fredrikstad rykket rett opp i eliteserien igjen. Nå spiller Borges for svenske AIK.

Christian Bolaños

Bolanos
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Bolaños (30) var en av de store profilene i eliteserien da han spilte for Start fra 2008 til 2010. Artisten på vingen ble en yndling hos sørlandspublikumet, og scoret tretten mål på 45 kamper, inkludert et par virkelige kunststykker. Fra Start gikk han til FC København, men er nå blitt frigitt og på utkikk etter en ny klubb. Kanskje kan storspill i VM hjelpe ham med fotballfremtiden. Men om han har like mye på spill som disse stjernene er vel heller usikkert.

Heiner Mora

Mora
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mora (29) spilte i Hønefoss fra 2012 og helt til han ble frigitt i løpet av våren 2013. spilte på Hønefoss i 2012/13. Mora slet med depresjoner, og ønsket å bryte kontrakten med Hønefoss for å reise hjem til hjemlandet. Mora spiller nå for Saprissa i Costa Rica.

Michael Barrantes

Barantes
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Barrantes (30) spiller for Aalesund, og har gjort det fra han kom på lån dit første gang i 2010. Barrantes har gjort det meget bra i Aalesund, og vil særlig bli husket for sine to mål i cupfinalen da Aalesund slo Brann 2-1 i 2011. Barrantes har fått med seg 98 kamper i eliteserien og har scoret 25 mål. I tillegg har han ni mål på seksten cupkamper.

Diego Calvo

Calvo
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Calvo (23) spiller for Vålerenga og har gjort det siden 2013 da han kom fra Costa Rica og klubben Alajuelense. Calvo er litt inn og ut av Vålerenga-laget, og har vært på banen i sju av Vålerenga elleve eliteseriekamper så langt.

Randall Brenes

Brenes
Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Brenes (30) kom til Bodø/Glimt sammen med Roy Miller i 2005, og spilte der fram til 2008. Men mens Roy Miller dro videre til Rosenborg, rykket nok Brenes sin fotballkarriere mer i feil retning, og han reiste til Kongsvinger. Etter halvannet år i Kongsvinger flyttet han hjem til Costa Rica og Cartagines, hvor han har spilt siden. Riktignok med et lite låneopphold i aserbajdsjansk fotball.

LES OGSÅ: Her er alle VM-troppene

Fotball

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

    LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

    – Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

    Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

    (NTB)

    Andreas Georgson og Gjermund Åsen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

    Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

    De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

    – Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

    Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

    Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

    Det melder klubben på egne nettsider.

    – Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

    – De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

    Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

    Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

    Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

    Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

    Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

    Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

    Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

    Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

    Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

    Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

    Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange

Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.